You are here

NAPELEM/SZÉLGENERÁTOR szabályzó összekötése

8 posts / 0 new
Last post
lipi
lipi picture

Sziasztok

Kérdezném a nálam tapasztaltabb kollégákat:
Tavaly home made felszereltünk : 

3 db 36V/280W-os napelemtáblát PARALEL kapcsolásban , hozzá egy sima PWM töltésszabályzót  : "24V 30A Napelem töltésszabályzó vezérlés automata átkapcsolás LCD kijelzővel" 
1 db 3 fázisú 500W-os szélturbinát . Szabályzó: "Modell i 700 / 24V "(ista breeze)   
Mivel a boltban azt mondták, hogy a 2 töltésvezérlő "simán" paralel ráköthető a 2 db sorosan kapcsolt 12V akkura , egyetlen kikötéssel, hogy csak az akku közvetlen kivezetésénél köthető össze!
Így is tettünk, vastag vezetékek, olvadóbiztosító stb...
Annyi "fejlesztés" lett hogy egy-egy sönt lett betéve a töltésvezérlő "+" ágakba  30A-es ampermérővel , és egy kapcsolóval ellenőrizhető a NAP/SZÉL  aktuális töltőárama.
A kérdésem :  (igazándiból csak megerősítés kellene) , hogy ha a NAP süt , tölt a napelem pl. 10-15A-rel, átkapcsolva a szél töltésére NEGATÍVBA MAJDNEM KICSAVARODIK AZ AMPERMÉRŐ MUTATÓJA. ?!   Azt gondolom, hogy a szél töltésszabályzó 24,xxx volt akkufeszültség felett "ELEKTRO-MÁGNESESEN" DC FESZÜLTSÉGGEL FÉKEZI a szélgenerátort. Ez az áram jelentkezik negatívban az ampermérő ellentétes kitérése?
Viszont ez fogyasztás az amúgy is szűkös akkukapacitásból. Vagy rossz lehet a szél töltésszabályzó? Tudom, hybrid töltésvezérlő lesz a megoldás, de talán "menthető, okosítható" lehet ez a rendszer is.
Köszönöm válaszotok.

Üdv
Szabi

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia Szabi!

Lehet, csak egy dióda kellene oda. Jó nagy áramú. Ja, és ha a napelemre nagyob feszt kapcsolsz, mint amit lead, akkor fogyasztóként viselkedik! Napelemet közvetlen akkura is csak soros diódával szabad kapcsolni!

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Két töltőberendezést nem kötünk csak úgy párhuzamosan, mert a belső elrendezést nem ismerve, az éppen töltési állapotban lévő kinyírhatja az éppen nem töltő készülék FET-jét, aztán csodálkozunk, hogy valami nem stimmel.
Két töltő rákötése egy akkupakkra, egy-egy nagy áramú Schottky-diódán keresztül lehetséges, figyelmezve a töltőfeszre is arra az esetre, hogyha véletlenül töltés közben az akku leválasztódna. Ilyen diódát egy nagyobb teljesítményű PC-s PSU-ból ki lehet nyerni, azonban hűteni szükséges.
A problémát bonyolítja az az eset, ha a töltésszabályozó akkumenedzserrel van felszerelve, mert ekkor a két dióda nem engedi a kontrollert közvetlenül hozzáférni az akkuhoz, de ha még meg is lenne oldva a leválasztása, akkor is belefog szólni a másik töltésszabályozó, ha éppen töltés közben van.
Mivel azt írtad, hogy a szélgenerátor felé jelentős nagyságú áram folyik, ez azt vetíti előre, hogy a töltésszabályozókban nincs semmilyen kimeneti védelem.
 

0

lipi
lipi picture

Szia

Igen Köszönöm.
Megerősítettek a teóriámban!  A KÉT KONTROLLER NEM KÖTHETŐ PARALEL! Gondolom ezért is van HYBRID kontroller!
Diódás megoldás nem jöhet számításba, mivel az akkufeszt a kontrollerek KÖZVETLENÜL mérik, ami ugye diódán keresztül "visszafelé" nem lehetséges esetleg valami ellenállás, de ez barkács megoldás, itt nem lehet kísérletezni. (nagyobb szélben 10-20A-rel tölt a szélgenerátor, A nap meg folyamatos 15-20A a napsütés  erősségétől függően).

Köszi Mindenkinek a segítséget.

Üdv
Szabi

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Én is arra tippeltem volna hogy a két szabályzó simán paralelbe köthető. Az akku feszültsége (teljesen feltöltött állapotban) átmenetileg lehet 28-30V is. Ettől még nem kellene nagyobb visszafelé folyó áramnak kialakulni a generátor felé...
Viszont ne felejtsük el, hogy a generátor gerjesztéséhez kell némi teljesítmény. A gerjesztés akkor a legnagyobb ha a fordulatszám alacsony, hogy a lehető legtöbb töltőáramot préselhessük ki a szerkezetből. Lehet hogy a gerjesztést felejti el lekapcsolni álló rotor mellett a szabályzó.

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Előbb tisztázni kellene, hogy milyen kialakítású a szélgenerátor maga. Ha 3 fázisú egyenirányítós, akkor lehet állandómágneses vagy külső táplálású is. Az állandómágneses képes terheletlenül 100-200V feszt is kiadni magából egy váratlan széllökéskor, amit kontrollálni kell. Ha hibás a töltésvezérlője, akkor a kimenetre kerülő nagy fesz nem tesz jót az erre kapcsolt egyéb berendezésnek sem különösen akkor, ha az akku teljesen fel van töltve. A külső táplálásúhoz is kell egy szabályozó/fékező egység, de ezek a hozzá tartozó szabályozóban többnyire megtalálhatóak és hibátlan működés esetén minden problémás helyzetet megoldanak. Sajnos sok a piacon a gyatra minőségű.
Ezzel csak azt akarom elrebegni, hogy ha a szélgenerátor felé nagy áram folyik az akku felől, akkor ott "Huston baj van" és nem lehetetlen, hogy valami tönkrement benne és épp a fékezőellenállatot vagy valamely zárlatos generátor diódán keresztül a tekercseket táplálja. Egy biztos, jó minőségű hibrid vezérlő szükségeltetik, de a generátort és a vezérlőjét mindenképpen ellenőrizném, mielőtt egy újabb vezérlőt kötnék rá.
Ha a szélgenerátor vezérlőjét leakasztod a párhuzamból és a PV vezérlő továbbra is jól működik, akkor simán szerencséd van.

0

lipi
lipi picture

Sziasztok

Köszönöm mindenki hozzászólását.
a Szélkerék ez:  https://www.nemsemmi.hu/Szelgenerator-i-500W-24V-Breeze
a kontroller: https://www.nemsemmi.hu/24V-500W-toltesszabalyozo-szelkerek#page_artdet_...

a napelem:              https://www.nemsemmi.hu/Akcios_napelem-300W-polykristalyos-37V
a töltésszabályzó :  https://www.nemsemmi.hu/Napelem-toltesvezerles-12V-24V-30A

24V -os rendszer van.  Diódás megoldás : még nem láttam ilyen megoldást.
Saját véleményem: szerintem hibás a szélkerék töltésszabályzó.
 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Vagy már meg is halt.. Van rá esély.
Menjen vissza a boltba és az eladótól kérjen egy új töltés szabályozót, hisz ő vitte tévútra...

0