You are here

Euro-AV kimenetet HDMI-re szeretnék csatlakoztatni, vagy AV bemenetre, Samsung TV-n.

30 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

A mai napon előjött egy probléma, amit jó lenne megoldani. Adott egy FLIP /Telekom.../ előfizetés. Ez működik egy Box-al, de kellene még egy szobába is. Van egyTelekom-os kis HUMAX Box, ami működik hagyományos TV-n, de csak Euro-AV kimenete van. Kevesebb állomás jön rajta, mint az eredeti Box-on, de elég lenne az is.

A gondom az, hogy egy Samsung lapos TV-re kellene rákötni, aminek van valamilyen kompozit bemenete, de nem ismerem ezt.  Euro-AV csati nincs rajta, csak sok HDMI van. A másik szobában van egy újabb lapos TV, azon jönnek az analóg állomások is, /Még egy régi helyén is így működött, és ide hozva nem lett hozzá nyúlva a beállításokhoz, itt is működik. Akárhogyan hangolom a Samsung TV-t, talál néhány állomást, csak nem dekódolja, így a képet nem látom ezen a TV-n. Egyik kérdésem, hogy a Samsung TV-n a kábeles keresésnél mit csinálhatok rosszul? 

A másik kérdésem, hogy hogyan tudnám használni a kis Humax boxot erre a TV-re? A box-on Euro-AV van /Van itt egy kompozit bemenet is, de nem ismerem, milyen csati kellene hozzá./

Szerk: Látom, hogy kapható ilyen átalakító. Esetleg a bekötése is ismerhető? Kétféle bekötést látok: A csúcstól a legtávolabbi ponti egyiknél a test, a másiknál a Video, és mellette van a test. Tudja-e valaki, hogy ebben a Samsung LCD TV-ben melyik bekötés van?

Sikerült leolvasnom a TV típusát: SAMSUNG BN68-02543T-02.

Köszönöm: formasu

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

"Sikerült leolvasnom a TV típusát: SAMSUNG BN68-02543T-02."

Ez sajnos nem a típusa, hanem a vevőszolgálati matrica cikkszáma.

Samsungnál elterjedt volt az AV scart adapter használata, ami egy speciális rendszercsatlakozóhoz illeszkedett és rendes scart volt a végén. A composit/comonent RCA  menüből átkapcsolhatóan tud videó jelet is fogadni. Bár ez csak a pontos típus ismeretében derül ki.

0

Joe
Joe picture

Szia!

Kapható készen a Mediamarktban, és a Conradban is.
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Meg sok más helyen is, de sem az üzletek nem tüntetik fel a bekötést, sem a TV gyártó a saját megoldását.

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Igen, tényleg kapható, /ilyen, vagy hasonló/ de nincs oda írva, hogy a Samsung készülékekhez jó a bekötése! Arra már kaptam információkat, hogy mire van szükségem. Köszönöm. Azt is tudjuk, hogy kb. mi lehet a bekötése a 4 pólusú, 3,5 mm-es Jack dugónak. Egy méréssel ezt lehet pontosítani, hogy melyik a test pont. A többit már egyszerűen meg tudom oldani úgy, hogy egy Euro-AV kábel egyik végére négy darab 10-15 cm-es vezetékkel /árnyékolt kábel/ bekötöm a 4 pólusú Jack dugót. 

Köszönöm a segítséget! 

formasu

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az Uniman által linkelttel lesz a legnagyobb esélyed, csak kell még hozzá egy másik egyértelműbb kábel. Az említett helyen is egy ilyennel lett végül jó a Telefunkenen.

0

uniman
uniman picture
***

Sárga "lik" -ba sárga dugót...

1

pluto63
pluto63 picture

Szia!
Ez igaz nem Euroscart,de legalább RCA
https://www.ebay.com/itm/HDMI-to-RCA-CVBS-FHD-Video-1080P-AV-Scart-Compo...
Üdv

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi, külföldről nem szeretnék rendelni. A másik megoldás szimpatikusabbnak tűnik, készíteni egy csatit 3,5 mm-es 4 pólusú Jack dugó segítségével, ha az simán megoldható.

0

Godypapa
Godypapa picture

0

formasu
formasu picture
*

Köszi, de ennél olcsóbb megoldást keresek.

0

Godypapa
Godypapa picture

Olcsobb megoldás: marad az 1 TV

1

formasu
formasu picture
*

Ha sikerülne kideríteni, hogy a Samu-n milyen csati az a kompozit? Ha arra rá tudnék kötni egy Euro-Av- RCA átalakított kábellel, nekem az is jó lenne.

0

zus
zus picture

Azt derítsd ki először, hogy a kompozit jel az melyik fajta ? Kétféle van belőlük, az egyik a sárga hagyományos RCA (az összetett videójel, 1Vpp 75 Ohm), a másik az meg csak az RGB külön bemenetű monitorokkal működik (ott valami Yb, Rb, ilyesmi jelölésű jelek jönnek ki a dugóból). Nem mindegy. Valami állat mindkettőt kompozit videójelnek titulálta le valahol aneten és azóta nem lehet a kettőt egymástól megkülönböztetni (hogy éppen mire gondolnak). Nekem is Samsungom van és a kompozit átalakítómon R-G-B bemenethez RCA aljzatok, a tévéhez meg egy sárga-zöld feles színű jack dugó van.

Amúgy, valaki odébb megjelölt egy terméket: egy perverz Samsung csatlakozóról SCART aljzatra átalakítót, valami BN39-01154A jelöléssel. Én olyat használok és jól működik a Samsung tévémen. SCART-ba videó be, perverz Samsung csatlakozón meg ki, bele egyenest a tévébe. Még azt is tudja, hogy ha egy SCART elosztót használsz, bekapcsolod a tévét és bekapcsolod pl. a DVD-t, akkor rááll a DVD-re. De ha ezután bekapcsolsz egy SetTop boxot, akkor a DVD-ről átmegy a SetTop boxra.

2

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Itt 2 külön Jack van a kompozit és a komponens bemenetnek. Ahol meg "keverednek" az RCA aljzatok, ott kettős funkcióval van a YPbPr bemenet, az a kompozit is, de ezt szokták jelölni. Megspórolnak 1db RCA aljzatot. Ezt szokták kettős színnel jelölni, sárga+zöld.

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
A kompozit jel az összetett videojel, a másik, amiről beszélsz, az a komponens jel. Ebben az esetben a világosságjel (Y) mellett két színkülönbségi jel (Pr és Pb vagy U és V vagy B-Y és R-Y nevekkel szokták illetni) kerül átvitelre.Hasonló a nevük, de azért meg lehet különböztetni őket.
imrus101

1

PushyG
PushyG picture

Üdv! 

Sokat segítene, ha a Samu típusát leírnád. 
Gábor 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

A típus:A hátulja meg ilyen:  BN68-02543T-02

Van ott AV  elvileg, csak nem tudom, hogy milyen a csatija, mert nem látszik. Az RCA dugót nem tudom, csak félig rádugni, és nem érzékeli.

Lehet, hogy ilyen kellene hozzá? 

0

stomi
stomi picture

Szia!

Ott van mellettük a "SCART" (ext RGB) csatlakozó, csak el van dugva.
Egy ilyen átalakító való hozzá: https://www.eurobeat.hu/kabelek-adapterek-elosztok-audio-video-pc/specia...

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ezen nem Jack-es a videó bemenet? Az RCA dugó nem lesz jó bele. A Jack (3,5mm) meg 4 pólusú kell legyen (test, video, audioL, audioR), a másik vége meg olyan ami a másik készülékbe jó, RCA, SCART...
Vagy most mit nem értek jól?

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Te jól érted, én nem értettem, hogy mi ez? 

Kell hozzá egy 4 pólusú 3,5 mm-es Jack dugó, és azt kell bekötni? Hogyan? A csúcsa a videó, utána a bal- jobb audió, és a legbelső a test?

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Csak furcsa volt, hogy nem láttál még ilyen Jack-es videó bemenet és belepróbáltad az RCA-t. Szerencséd, hogy nem járt erre Mosószaki! :)
Ha van a közeledben műszaki áruház, akkor lehet kapni készen ilyen kábelt. Nem lesz olcsóbb külön, alkatrészenként megvéve sem. Elvileg a TV-s kábel szabvány, sajnos fényképezőgépeknél voltak cifraságok. Én abból indulnék ki, hogy alig tér el a sima sztereó Jack bekötésnél. Annyi lehet, hogy a testből kimetszett rész a videó. Nem tudom, nem mértem még ilyet. Némileg elbizonytalanít, hogy éppen a napokban kellett segítenem egy ismerősnek ugyanebben, csak DVD-hez kellett. Vetettem vele egy ilyen kábelt, az első helyen (műszaki áruház, nem zöldséges) csodálkozva néztek rá, hogy ilyen nincs is...aztán rendelt a neten egyet, azzal nem ment neki. Távgyógyászatban voltunk, nem volt lehetőségem méregetni, próbálgatni. Aztán megtalálta a TV gyári dobozát és benne volt a hozzá való, azzal meg működött elsőre.
De kimérheted, szerintem ha beledugsz egy ilyen dugót és a testponthoz képest (VGA csavar) sípol valamelyik, akkor meg van a test, a többi meg már próbálgatható. Nagy valószínűséggel a videót kell eltalálni, mert anélkül a hang nem feltétlenül fog megszólalni, mint a régi CRT-knél.
Sanszos nálad, hogy a hagyományos bekötés lesz, mivel a komponens bemenetnek is kéne hang, az meg úgy lehet, hogy ebben a sárga aljzatban sima sztereó kábellel megy be mellette. Rákerestem, nem ilyen egyszerű, a gyártóknak sikerült itt is káoszt okozniuk. Mérni kell, ha a test meg van, onnan már sínen van az ügy.
Amit te linkeltél kábel egy spec kivitel, ahol így van megoldva, hogy 3,5mm+2,5mm Jack adott távolságra, szerintem a tied nem ilyen.
 

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mobiltelefon headseteken szokott 4 pólusú csati lenni. Nyugodtan próbálkozhatsz, hogy csak simán hozzáérinted a videokimenetet a vezeték végéhez. Ha búg, akkor az audió, ha van kép, akkor az video :)

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Tehát, veszek egy ilyet: és azt megfelelően bekötöm egy Euro-AV kábel végére? 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Igen, ennyi az egész. Esetleg még veszel hozzá 3 eres árnyékolt kábelt, meg egy szerelhető Euro AV csatit, vagy elvágsz egy kész EURO-AV kábelt. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Úgy látom, hogy kétféle bekötés létezik. A csúcstól a legtávolabbi, vagy a mellette lévő a test.  A gondom, hogy nem tudok bármikor oda menni, és méregetni... Nincs esetleg valaki "képben", hogy a Samsung a kettő közül melyiket használja az LCD TV-ben? Ezt vagy ezt?

0

Jaca
Jaca picture
****

Nemá! Vegyél egy jack-et, dugd bele, aztán fütyültesd ki a testet az antennacsatlakozóhoz képest. 

0

formasu
formasu picture
*

Értem, de nem nálam van a készülék, és nem mehetek oda bármikor, és akárhányszor! Ez is gond. Ezért kérdeztem, hátha valaki kapásból tudja, mert akkor előre meg tudnám csinálni a csatit. 

0

Jaca
Jaca picture
****

A Scart dugóba bekötöd a vezetékeket, a másik végüket meg lecsupaszolod, leónozod. A helyszínen 5 perc alatt ki lehet találni a bekötést, és egy újságpapíron összeforrasztod. Sajna nincs samsung TV-m, pedig szivesen kiméregetném neked.

0

formasu
formasu picture
*

Sajnos, nem írtam fel a típust. Ez egy régebbi Samu, nem túl nagy a mérete. Talán 70 cm körüli lehet. Kompozit van ráírva hátul, és valami kis rajz is van fölötte: az egyik rajz két audio bemenetre utal, a másik meg video és audiora. Bele tudom dugni félig az RCA dugót.

0

Sponsored links