You are here

Orosz akkumulátortöltő (tipust nem látok!) javításához tippet kérnék !

111 posts / 0 new
Last post
kissi
kissi picture

Sziasztok!

Az alábbi tipusú akkumulátortöltőről lenne szó (sajnos nem látok rajta típusjelzést !): link .

A hibajelenség, hogy nagyon magas szekunderfeszültséget ad le kb.16,5 V-ot a legkisebb kapcsolófokozatban (Ube ~ 235 V), miközben 6-10 A-el tölt egy aksit :( ! 

A belseje egyszerű diódákból és a trafóból áll, semmi extra elektronika (legalábbis a fellelt két töltőnél !)! 

Első tippem az volt, hogy primer zárlat ( de nem melegszik túlzottan a trafó) és ráadásul két ilyen töltő is van a Kollégám asztalán, ugyanilyen "hibával" ! Eszembe jutott a 220 V --> 230 V-os "ugrás" is, de szabályozható toroiddal megmérve kb. 175-180V bemenő feszültséggel működnek normálisan!

 

Ha van tippetek, ne kíméljetek!

File attachment: 
Comments
Nagy Péter
Nagy Péter picture

Az első képen látható töltőnél,ha kicserélik a csipeszhez vezető vékony kábelt rendes vastag kábelre,a legkissebb állásban is 10amperrel tölt,mert annak az ellenállását is bele kalkulálták a rendszerbe!!!!!!!Az eredeti kábellel terhelés alatt annyi a töltőfeszülség amennyi kell!!! 4-5 amperrel kalkuláltak.
 

0

uniman
uniman picture
***

Itt egy ("komoly") nem (orosz) 12/24V-os "modern" (most is forgalmazott) akkutöltő...ebben is csak egyetlen egy graetz egyenirányító híd van.

File csatolás: 

0

skorpio
skorpio picture

igy van,UNIMAN
a most arusitott akku toltokben,90%,barmilyen arkategoriaban csak egy diodahid van,a tobbi a csecsas doboz kivitelezese...tovabb megyek,utan vasarolt mobil telo toltokben is
javitom latom,tudom
kerdezem,lattad mar,kedves forumozo,hogy van folepitve,montazs,technikai alap,kivitelezes...nem is ertem,mirol beszelunk egyaltalan...
...de ezeket nem illik kibeszelni,hogy milyen sz@r,meg mi van...mert kinai,mert az ujgazdag forgalmazoval nem akarsz konfliktalni...na,ha visszaviszed neki,az elmagyarazza...

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Tegyük hozzá, hogy a hagyományos kivitelűekre igaz ez. Max van még bennük egy öngyógyuló biztosíték a szekunder oldalon, esetleg töltésjelző LED-sor és meghajtója, ami simán csinálhatná inkább a lekapcsolást a töltés végén.
Manapság egyre inkább szaporodnak a megfizethető árú automata töltők a kínálatban, már több, mint 10%.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hagyományos gépkocsi ólomakkuk nyugalmi feszültsége cellánként  2,1 V
  (12,6V)
Töltéskor  14,4-14.8V  töltőfeszültséget  használnak, de a töltés elején fel lehet menni 15,6 V-ig  (2,6-2-7 V-nál habzani, forrni kezd az elektroli  t(az újabb gk. generátorok 14,8 V-tal is töltenek)
Konkrét esetben valós eredmény akkor kapunk, ha félig töltött ,  egészséges 44-72 Ah-s akkut kapcsolunk rá, az üresjárási feszültség nem mérvadó, mert terheléskor visszaesik a feszültség, mivel a töltő nem nulla belső ellenállású
Az akkukkal foglalkozó, mérvadó oldalakon is olvasható, hogy az akkuk jobban szeretik a szűretlen egyenfeszültséggel való töltést, mert javítja a cellafelületek állapotát (akkuregenerálók)
Ezeket a Váci úti Akkumulátorgyár fejlesztőitől hallottam, 

Bálint

4

cssztivi
cssztivi picture

Nekem egy saját gyártmányú töltőm van, ami 16V 30A, sőt rövid ideig még többet is képes leadni. A primer oldalt egy porszívó triakos panelján keresztül táplálom, és áramot mérek, ami beállítható. Primán működik. Persze ezt sem lehet a végtelenségig rajta hagyni.

1

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Én is hasonló akkutöltőt csináltam, nagyon régen, mint ez az orosz. Hasonlóan szabályozom a töltő áramot /közben a műszere mutatja is a töltő áramot!/. A különbség az, hogy tettem bele még egy feszültség figyelőt, amit egy potival tudok beállítani, /egy skálán/ hogy mekkora feszültségnél kapcsolja le a töltést.

Így akár rajta is hagyhatom a töltőt az aksin, mert amikor eléri az általam beállított /ált: 14-14,5 V körüli/ feszültség értéket, lekapcsolja a töltést.

1

Volvos Zoli
Volvos Zoli picture

Hello! Ezek a régi orosz NEM tirisztoros töltők gyárilag ilyenek. Akármennyi akadt a kezem ügyébe, mindnek magas volt az üresjárati feszkója. Arra ezektől nincs is jobb, ha nem indul az autó ráakasztod fél órára és pöcc-röff.

3

kissi
kissi picture

Ezért kértem Uniman kollégától egy mérést, mert ha nem jó az "emlékezet" vagy nem töltötték elég hosszú ideig, akkor ez lehet, hogy így működött ( bár az áramerősség túl nagy, a 6-10 A úgy gondolom szemet szúrt volna a gazdájának, nem annyira figyelmetlen...)!

Ha megkapom, látom testközelből, ne adj isten, még mérhetek is rajta, akkor okosabb leszek :) !

0

uniman
uniman picture
***

Holnap megpróbálok mérni...bár a kapcsolója a "max.12V"-os állásban be van "állva" (meg se moccan).
Bizonyára abban az állásban is használták utoljára. (Én 15 éve nem nyúltam hozzá, akkor kaptam egy havertól)

1

uniman
uniman picture
***

A "toltike" kapcs. rajz szerint a tarfó 1-16 kivezetésein 17,4VAC-t mérek. Persze egy nem hiteles DMM-mel...
A 7/17 - 16 között pedig...15,5V-ot. Akku nincs... 

1

kissi
kissi picture

Köszönöm, holnap csekkolom :) !

0

kissi
kissi picture

Rendben, köszi előre is :) !

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Nekem van egy javitásmentes.
Dután megadom hogy az adott kapcsoló pozícióhoz mekkora feszt mérek

üdv:atis76

3

atis76
atis76 picture

Szia!
lemértem, itt vannak az eredmények:

primer 234V hálozati fesznél:
1.   12.69V
2.    12.98V
3.    13.28V
4.     13.57V
5.     14.02V
6.      14.31V
7.      14.6V

Remélem tudtam segiteni valamennyit.

üdv:atis76

 

3

kissi
kissi picture

Sziasztok!

Most jött össze a trafók mérése, csatolom a jegyzőkönyvet :) !

Tapasztalatok: A kivezetéseken mérhető feszültségek puffer nélkül kb. 2-2,5V-al magasabbak az Atis76 kolléga által mért értékektől :( ! Nem látszik a szekunder oldali alkatrészeken hiba, a kapcsoló 0,3-0,4V-os lépésekkel növeli a kimeneti feszültséget (hasonlóan a mások által közölt értékekhez!). A trafó üresjárati teljesítményfelvételét soknak érzem, ezért el tudok képzelni egy primer oldali néhány menetes zárlatot (amire a kimeneti jel tetején lévő vágás is utalhat, bár ez lehet eredeti, túlvezérlésből adódó hiba is!), amiért megnőhet a szekunder feszültség L ! A diódák hibáját én kizárom, a kimeneti jelalak teljesen jó ( a trafó túlvezérlésétől eltekintve!).

Úgy gondolom, hogy visszaadom a kollégának ezekkel a tapasztalatokkal és megmondom Neki, hogy próbálja meg a már itt is megbeszélt átkötéssel a szekunder feszültséget csökkenteni, de amennyiben primer zárlat van, akkor az még nem "életbiztosítás", nem beszélve arról, hogy ezzel a mai autókat tényleg nem szabad tölteni...én elengedtem :) !

Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget, hozzászólást Mindenkinek, jó a csapat :) !

1

uniman
uniman picture
***

Az én trafóm üresjárati árama 104 mA ...a DMM 20A-s állásában mérve. A DMM 200 mA-s állásában kicsapta bekapcsoláskor a műszer biztijét...sad
Ha már "üresjárat"...még a diódahidat is kikötve mértem. 

1

kissi
kissi picture

Köszi, akkor ezek szerint az áramfelvételen nem látszik a hiba ( bár hatalmas induktivitása van, én meg nem tudtam koszinusz fit is mérni :) ! ) !

0

vitaman
vitaman picture

Szia!
Ez az üresjárási áram nagyrészt reaktív. Nem szabad beszorozni a hál. feszültséggel, ha a veszteségre vagy kíváncsi. Persze a telítés beleszólhat, mert a színusz csúcsokban lecsökken az induktivitás, és megjelenik a tekercs és a vasveszteség ohmos összetevő hatása is. A veszteségi (melegítési) telj. méréséhez a cos fi vel kell szorozni. Mérni lehet az öklömnyi kis fogyasztásmérőkkel (van olyan ami mutatja a cosfi-t is) , vagy egy régivágású "Forgó Morgó"-val + stopper.
    Amúgy meg vigyázni kell a nagyobb telj. trafók bekapcsolási árammérésénél, az első néhány periódus idején átmeneti jelenségek lépnek fel, erről is szólnak a lágyindítók.

1

kissi
kissi picture

Szia!

"Ez az üresjárási áram nagyrészt reaktív. Nem szabad beszorozni a hál. feszültséggel, ha a veszteségre vagy kíváncsi. "  Igen, igazad van, nem tudtam sajnos koszinusz fit mérni! Viszont összehasonlító mérésre jó lehet és Uniman kolléga írta, hogy Ő 100 mA körül mért, így a nálam lévők áramfelvétele nem sok !

Köszi a helyesbítést!

0

uniman
uniman picture
***

A trafó max. teljesítménye sem ismert...a leadott 12V/10A alapján nem is feltételezzük, hogy több akár pár száz VA lehet a trafó teljesítménye. 
A mai 120-150VA-as trafókhoz képest ez sokkal nagyobb....
Más akkutöltővel sosem tudtam 5-6 ampernél nagyobb áramot belepumpálni a akkukba (max. 80Ah)...vagyis 10 amper beletöltéséhez már sokkal nagyobb fesz kell (vagy több Ah-s akku)....

0

zsugori
zsugori picture
***

hasonló társa

File csatolás: 

0

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok!

Ezen milyen 10A-t tudó vezeték van?
Csak viccből kérdezem, mert tudom a választ :)

Szép napot: cs_laci

0

zsugori
zsugori picture
***

csak a csipesz a lényeg majd csak elkóvályog az amper gyalog

0

proba
proba picture

10A-re még hálózatra is egy 1,5mm2 csőben. Rövid szakaszon akár az 1mm2 is. (lásd gazdaságos hosszabbító.) Szabadon rövid távon szerintem még a 0.75 mm2 -en is elbócorog. 

1

uniman
uniman picture
***

Ennek legalább van típusszáma...max. 6,3A. sad

0

proba
proba picture

Ha a transzformátort telítésbe kergeti üresjáratban, az eléggé érdekes.. A szinusz csúcsát már a hálózaton lévő többi eszköz darabolja. Minden graetzel kezdődő pufferkondenzátort töltögető eszköz csak a szinusz tetejét eszi, nem véletlen találták ki a PFC-t, Ebből fakadhat a csúcs hiánya. Nálam nagyobb hiperszil magos transzformátorokon (200W) volt vasmag kocogtatás után 20-30mA Igy egy kisebb transzformátoron az 50-60mA reális lehet. A 100-200 viszont már soknak tűnik.

0

vitaman
vitaman picture

Hát érdekesség van itt valóban.
Ne feledd, hogy a "darabolás"  -valójában a folyásiszög üzem-, akkor van, ha van szekunder áram is, ami most üresjáratban nincs. Mellesleg az a feszültség / áram valami fűrészfog alakú lenne, -csak megemlítem.
Mert elgondolkoztat, ha egy hál. trafó szekunderén ennyire más alakú a feszültség mint a primeren.
Valami oka csak van a vágott szinusz szkópábrának?. Mivel nem én mértem, csak találgathatnék. Éppen ezért csak felvetettem.
Ha akku a terhelés, rajta a  feszültség is furcsa; a félszinuszok egymás között nem térnek vissza 0-ra, hanem kb 13V -ig és ez marad, amig a köv. színusz ezt meg nem haladja.
A rákötött milyen műszer, mit mér, mutat, és mennyit kellene? Hasonlóan az előlapi műszer, amin meg rövid impulzusok rohannak keresztül. De ez nem is számít, mert a fesz.mérésnek itt nincs is értelme. Ez a töltő árammal tölt, ez a töltési ciklus első szakasza. A második lenne a feszültséggel való, arra ezt viszont tilos használni.
Marad a probléma, amit a kérdező felvetett : a töltője miért másmilyen mint a többi?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Azt a szkóp ábrát melyik hsz-ben láttad?
 

0

uniman
uniman picture
***

Talán ebben....

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha akku a terhelés, rajta a  feszültség is furcsa; a félszinuszok egymás között nem térnek vissza 0-ra, hanem kb 13V -ig és ez marad, amig a köv. színusz ezt meg nem haladja.

De ott ilyet nem látok.

0

vitaman
vitaman picture

Szia!
Valóban nem látható (nem is írtam), következtettem; nem lehet más. Az akkufesznél nem lehet kisebb, és a fennmaradó töredék periódusidőben kell belepumpálni az ampereket - mert ez pumpál rendesen. ahhoz meg feszültség is kell. Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy aki a töltés alatt mér feszültséget, becsapja magát. A legtöbb műszer rms-t szeretne vagy tud mérni. Ennek az értéke itt értelmetlen. Az a saccom, hogy 100% töltöttségnél többet mutatnának majd  mint az a bizonyos lekapcsolási feszültség (pölö 14,4V) így ha itt lesz lekapcsolva nem lesz fullra töltve, - ez legalább nem veszélyes az akkura. De jó erre felkészülni.
 Szerintem ez a töltő arra készült, hogy -40C ban egy csontra merült és fagyott akkuba is életet tudjon lehelni és ezt valsz. tudja is. 
Tehát nem kell rosszallni tőle, ha egy normális állapotú akku pezsegni kezd, hanem nem kell rátenni.

 
 
 

0

kissi
kissi picture

Szia!

 

Igen, a telítés az érdekes lenne, mert akkor eltűnne az induktivitás és nagyon nagy áramot venne fel...igazad lehet, hogy ez a hálózati terhelés miatt van :( ! A teljesítmény számolásnál nem vettem figyelembe a koszinusz fit, mert nem volt megfelelő műszerem hozzá, tehát csak látszólagos teljesítményeket írtam a jegyzőkönyvbe.

Köszi a hozzászólást, további szép napot!  

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Holnap ráakasztom az automra, akku nyugalmi feszt is mérek, ill utána lépcsők ben terhelten hogy mennyi a kimeneti fesz.

üdv:atis76

1

kissi
kissi picture

Köszi, de úgy látom, hogy felesleges. A nálam lévő terheletlenül lényegesen magasabb feszültséget ad a tiédnél --> trafó probléma !

Inkább ha van kedved méricskélni, akkor az üresjárási, primer oldali áramfelvételt mérd már meg, mert én azt sokallom! Köszi!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: elkerülte a figyelmed, hogy  a trafód 220 V-os, a hálózati feszültség 230V, ennek összes vonzatával?
(nálam most éppen 235V)
Nem írtad, hogy normális 4-6 A terhelőáramnál mekkora a feszültség

Bálint
 

0

kissi
kissi picture

Szia!

Nem kerülte el, annak idején mondtam is a kollégának, de még 240 V-nál is kb. 10% a növekedés, ami szekunder oldalon mondjuk 1,5V-ot jelenthetne (13,5V helyett 15 V-ig töltene!), de nem 20V körüli töltőfeszültséget 10A-el!

Nem próbáltam nagy árammal terhelve, de a kolléga azt mondta, hogy a minimum állásnál is 6A felett töltött, kb. 16V körüli feszültséggel :( ! Ebből indult az egész "vizsgálódás" :) !

0

zsugori
zsugori picture
***

oka lehet

File csatolás: 

0

kissi
kissi picture

Hát...nem vagyok vegyészmérnök, fogalmam sincs az aksitöltő környezetének kémiai összetevőiről, egy biztos: nem transzformátorolajban van elhelyezve. Ettől kezdve csak szócséplés, hogy mi lehet, annyit a méréseimmel biztosan megállapítottam, hogy nem a diódák.

Jó hétvégét!

0

welding alt
welding alt picture

Szia zsugori!
Az -oka- lehet -et  elolvastam. Frissítette a volt orosz tudásom. Javítási tippet nem adok, hiszen számtalan vélemény elhangzott.
Üdv. welding alt

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkuval terhelve mérted?
Vagy   1-2db. 50 W-os fényszóróizzóval?

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Sokkal fontosabb a terheletlen kimenet. Ugyanis ha akkor is akar áramot pumpálni az akkuba, mikor az elérte a 14,3-at, onnantól csak a vizet fogja forralni. 

0

kissi
kissi picture

Szia!

 

Ha megnézed a jegyzőkönyvet, akkor abban írtam, hogy 230V/15W-os izzóval terheltem, magyarul "semmivel" :) ! Nekem most nem az a lényeg, hogy pl. 10A-el megterhelve jó (a legkisebb kapcsolóállásban "csak" pl.14,5V-ot ad :) !), hanem lehessen "normálisan" állítani a töltőáramot pár A-től egy közepesen lemerült, pl. 55 Ah-s aksinál és feltöltve sem mehet mondjuk 14V felé. Ez most egyből kiakasztja a 10A-s mérőt, ami nem csoda, hiszen 20 V-s nagyságrendben mozog a töltőfeszültség maximuma, így, ha már feltöltődik az aksi, akkor is mindenképpen megindul ( jóval hamarabb!) a gázképződés! Régebben volt nekem is trabantom orosz aksitöltővel, ott nem volt ilyen gond, ilyen magas feszültséget a RESZURSZ tirisztoros töltőm adott, ahol fázishasítással tudtad változtatni a töltőáramot ( adott esetben nagyon nagyra és gyorsra, de szabályozhatóan :) !), de feltöltődéskor automatikusan lekapcsolt !

 

További szép estét!

0

atis76
atis76 picture

Ugy néz ki hogy az én töltöm a rossz????

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem, ez mind rossz laugh
Tegyél egy 1000uF-os elektrolit kondit a kimenetére, sokkal magasabb értékeket fogsz kapni. A szűretlen egyen mindig kisebb, mint a szűrt!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez a kimenetén van a graetz után? Lehet, az AC mérése a trafón jobb infó lenne.

0

zsugori
zsugori picture
***

ac: (7)14.7 ,(6)15,(5)15.4 ,(4)15.7,(3)16 ,(2)16.4 ,(1) 16.7 üresen , izzóval terhelve 14,7v-ra kapcsolva (7)14.3 az utolsó (1)16v

1

Jaca
Jaca picture
****

Vagyis jogos, hogy alapból magas a kimenő feszültsége. A fenti "DC" feszültségek ugye kevesebbek, mivel nincs szűrőkondenzátor rákötve. 

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Vajon mit szólna egy mai elektronikával tele BMW ha egy ilyet ráakasztanánk ? Égne mit a Reichstag ?! :)

0

Joe
Joe picture

Nem egy csepptöltő. Az ilyen töltővel először levesszük a sarut... 

0

atis76
atis76 picture

Szia Jaca!

Graetz után van a kimeneten.

üdv:atis76

1

kissi
kissi picture

Köszönöm Neked és zsugori Kollégának is a mérési eredményeket, holnap fogok vele foglalkozni, ha a hóhelyzet engedi !

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Ha hozzá lehet férni a tekercsek végeihez akkor egyiket a 6V részből, melyben pl. a legnagyobb fesz indukálódik szétválasztod és megfordítod végeit.
Ellenfázisban kötve a többivel, kimenetén a trafó kevesebb fesz.-t fog produkálni.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Elég rövid és vastag a zománchuzal...nehéz vele manipulálni. DE minek bonyolítani!? Ha már piszkáljuk a kivezetéseket, akkor egyszerűen elég kikötni (elszigeteni) a kiszemelt szekunder rész a sorba kötött  tekercsek közül és áthidalni a "hiányt" egy dróttal. Ezt bármelyik szekunder-réssszel meg lehet tenni...
Da akár elég lehet közvetlenün a "1" és "9" kivezetésekre kötni az egyenirányító híd bemenetét...cca. 5V-tal kevesebb lehet a feszültség (Bár ez meg lehet már kevés is lesz)

File csatolás: 

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
mivel a 17-8 külön tekercsen van , le lehetne belőle tekerni pár menetet az a hátsó tekercsen van egysoros 22menet prespán alatt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a másik megoldás a primer menetszám növelése, mivel a 220V helyett már jó ideje 230V a hálózati feszültség
Így csökkenne a  vas túlgerjesztésének esélye is

Bálint

3

miklós
miklós picture

Szia , amelyik hegesztőtrafónál volt még hely , hozattam szilikonszigetelés-es flexi vezetéket , pár menetet a priméroldalra , azóta sem hozták vissza , az enyémben is pótoltam a menetszámot ...a hálózat felé a két oldalon zavarszűrő gyanánt porvasmag gyűrűkre 3_3 menet a hálózati áramot elviselő huzaldarabokból  

0

kissi
kissi picture

Szia!

Elég sokat kellene szerintem rátekerni, mert a kollégám változtatható toroiddal kipróbálta és 175-180V primer feszültségnél volt jó a szekunder! Nem éri meg ezzel kínlódni, mert ezt a fajta töltőt egy mai autóra úgy sem lehet már rátenni, a zsigulik meg már nem húzzák sokáig, szétrohadnak :) !

További szép napot!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a terheletlen kimenő csúcsfeszültség nem haladja meg a 14,3-ast, simán rátehető bármelyik autóra. Esetleg egy ellenállást l(5W-os izzót) érdemes rakni a kimenetre, hoyg a diódák nyitófeszültsége beálljon. Ha nem kuka az akku, akkor max egy fél voltos lüktető egyenfesz lesz reajta. Lemerült akkunál a kezdetben gyorsan tölt, de egy idő után le fog csökkenni a töltőáram, kb 60-70%-ig lehet vele gyorsan feltölteni. 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
az nagy munka
2 menet   félvolt ,4 menet 1 volt,épp most tettem meg 1 volttal kevesebb lett. 8-as felé bontottam
így nem csodálom hogy kimentek az stk-hibridek

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Igen.
Később én is rájöttem hogy egyszerűbb megoldás lenne.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha dióda problémád van,,akkor hűtőbordára ilyen

https://www.hqelektronika.hu/bridge-rect-1000v-25a-square-b1000c25000f

Bálint

1

lacoka
lacoka picture

Sziasztok nekem is van valahol egy ilyen töltőm ezzel is az volt a gond hogy a 12V-os állásban a legkisebb fokozaton is nagyobb feszültség jött ki mint kellett volna már a szekuder a váltó oldalon is nagyobb volt a fesz akkor a diódáknak nem sok köze van ehhez már azon agyaltam hogy letekerek a szekunder menetszámból vagy a primerrel sorba kötök egy fogyasztót ( ízzót ) hogy csökkentsem a töltő áramot de végül is felkerült a padlásra
De most a rajzot látva lehet hogy megint előszedem ha jól látom akkor az összes tekercs sorba van kötve
ha nem akarják használni a 6V-os részét akkor lehetne csökkenteni a szekunder feszültségét és vele a töltő áramot úgy hogy a diódára menő 15-ös tekercsről áttenni a 9-10-11 tekercsre
ezeket ki is lehetne mérni hogy hány volt van az egyes tekercseken ha egyet kihagyok pl 9-16 ennyivel fog csökkenni a feszültség vele a töltő áram is 
a fokozat kapcsolóval még mindig tudok szabályozni ki kell próbálni egyszerű és gyors megoldás Vagy ha szét tudom bontani a 8 és a 15 láb közötti kötést akkor a 8-as tekercsvég áthelyezésével a 16-os felé ki tudok hagyni tekercseket ezzel is csökkenni fog a feszültségű

Előszedtem én is a trafómat most a rajz ismeretében végig mértem látható hogy a legkisebb fokozaton 15V jön ki belőle terheletlenül a váltó oldalon ez bőven elég ahhoz hogy egy lemerült kis belső ellenállású akkun több mint 5 A áramot hajtson át ezt a töltőt még 220V-ra tervezték ha növelem a primeren a feszültséget akkor ez a másik oldalon is növekedni fog ezt már mások is leírták a feszültséget és ezzel a töltő áramot lehet csökkenteni egyes tekercsek kihagyásával de ez is le lett írva Egyébként nem igazán értem hogy egy ilyen egyszerű töltőből Trafó Fokozat kapcsoló 4 dióda hogy lehet ekkora ügyet csinálni ?

File csatolás: 

3

cssztivi
cssztivi picture

Szia. 
Az én véleményem az, hogy ez egy szabályozható töltő. Tehát alapból a max feszültség, és áram magasabb, mint ami egy mezei, mondjuk motor akkunak kell, mert csak igy szabályozható vissza kisebb áramra. Mivel a maxot adja, az azt jelenti, hogy nem szabályozható. Mi szabályoz benne? A tirisztor. Annak kéne lejjebb venni az áramot. Ha nem veszi le, két dolog lehet. Vagy zárlatos, és itt valószínű ez lehet, mivel maxon megy, vagy a vezérlése hibás. Tehát első, mérd ki vagy cseréld ki a tirisztort. A második, mérd ki az összes tranyót, és diódákat, valamint a passziv alkatrészeket, és már meg is van a hiba.

0

kissi
kissi picture

Szia!

 

Nem szabályozható, primitív, mely régen jól működött, most meg nem és ez a "mandrázás oka" :) ! Elvileg hétvége felé megkapom és akkor én is tudok majd rajta méregetni, most csak "elbeszélésből" élek! Annyi infót hallottam ma még róla, hogy az egyikben már SI diódás graetz van és az sem jó (pedig elvileg a graetz jó!) !

 

Van-e valakinek hozzá való diódái és mennyiért válna meg tőle :) ?!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Szerintem a diódák jók. Ez a töltő valószínűleg ilyen... /Ha zárlatos lenne valamelyik dióda, akkor kivágná a biztosítékot, vagy füstölne a trafó. Ha szakadt lenne, akkor nem töltene ilyen nagy árammal.../

Én úgy oldanám meg, hogy kisebb árammal töltsön, hogy a primerhez sorba kötnék egy 230 V-os izzót, és annak értékével állítanám be a töltő áramot.

Még egyszer: a diódák szerintem jók, de ha szeretnél másik diódákat, akkor nálam válogathatsz, hogy melyik kellene.

1

zsugori
zsugori picture
***

és ha csak egy dióda drót lenne három jó?

0

kissi
kissi picture

Ha van egy rövidzáras dióda, akkor a kimeneti ponton hozzácsatlakozó diódát rövidre zárja, így az is nagy valószínűséggel kifekszik ( mert a trafó elég "erős"), a kimenő feszültség meg csökken,..

0

zsugori
zsugori picture
***

mennyi éves az az akku?

0

Jaca
Jaca picture
****

Áhh, ezek már új korukban is ilyenek voltak, csak senki nem méregette. Nem egy trafós töltő megfordult nálam, mindnek magas volt a feszültsége. Ezek semmi másra nem jók, mint hogy egy két órára feldobd rá az akkut. Egy ilyet sem mernék akkun hagyni.

0

zsugori
zsugori picture
***

köszi hát én se töltöttem túl sokat de kiszuperálták belőle az amper mérőt így kénytelen voltam felújítani

0

formasu
formasu picture
*

Van ilyen diódám is, de itt nem lesz rá szükség!

Ha csak egy db. dióda megy zárlatba a négyből, akkor az az egy viszi magával a párját is! Ha jól van megválasztva a primer biztosíték, akkor az ilyenkor elszáll, ha nem, akkor leég a trafó, ha így volna hagyva.

1

cssztivi
cssztivi picture

Akkor a rajz amit feltettél nem ehhez való, mert az tirisztoros szabályzású.Mást kérdezel, és mást mondasz.

0

kissi
kissi picture

Én nem.

0

uniman
uniman picture
***

Hol van az a "rajz"...Kissi nem "tett fel" semmiféle rajzot!
Megmutatom az enyémet (Most hirtelenjében előkotortam)  ...igaz pár éve átment rajta egy Zsiguli, de még működik...smiley

1

cssztivi
cssztivi picture

Pedig itt rajzvolt, lehet hogy nem Ő tette fel de láttam, azóta eltünt, és az is lehet hogy én gondoltam, hogy Ő tette föl.Én arra válaszoltam. A kettőből az egyik szemem még jó.

1

kissi
kissi picture

Ha erre most raksz egy aksit ( vagy kondit :) !), akkor a 12 V-os állásokban megmérnéd nekem a feszültségeket ?! Csak azért, nehogy a tulaj rosszul emlékezzen és tényleg, az már régen is "főzte az aksit", csak akkor még nem érdekelt senkit :) !?

0

proba
proba picture

Az akkufőzés amúgy csak akkor jön elő, ha sokáig, vagy rossz akkuval próbálkoznak. Így az állítása lehet igaz, ha csak pöcc-röfre használta, és jó az akkuja. A baj ott is lehet, hogy az akkuja már nem bírja az ilyen irányú terhelést (sem). Amúgy ha a töltő üresjárási áramfelvételét meg tudod mérni, és az nem több 30-40mA nál, szinte biztos hogy jó az egész. Graetz hiba esetén a kimenet terhelődik, azért nő meg a fogyasztás, primer zárlat esetén, meg a transzformátor fogyasztása nő meg drasztikusan. Ha az rendben van, már csak a fokozatkapcsoló lehet rossz, az meg mechanikai vizsgálattal ki lehet zárni.  

1

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!

A képen látható töltő szabályozható elektronikusan. Ehhez hasonlóakat gyártottak különböző névvel, de a belsejük szinte ugyan az. Készültek 5 amperes, és 10 amperes változatban.
Természetesen gyártottak nagyobb teljesítményűeket is, de azokat ipari használatra.

A Reszursz 1 mintájára készítettem én is töltőket, de 25 amperes kivitelben. 

üdv: Laci

 

0

proba
proba picture

Ami elektronikusan szabályozható azon nincs fokozatkapcsoló, és fordítva. ( szerintem) A trafó graetz meg azért nehézkes, mert vagy normális árammal tölt, de akkor túl nagy a feszültség, vagy a feszültség jó, de akkor az életben nem tölti fel. Tényleg csak arra jó, hogy indulni kell, gyorsan töltünk rajta. ( régi vágású traktorokhoz, autókhoz.) Én nem az akkut félteném, hanem az autót. Ha kiveszem az akkut, lehet mindent újra programozni, ha meg nem, akkor ez után a töltő után, mindent kidobni.  

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Ebben nincs semmilyen szabályzás !
Csak a sima graetz ! Slussz-passz ...
Ez mindenre jó csak akksi töltésre nem !
Az akksi gyilkos sokkal jellemzőbb lenne rá :)

3

skorpio
skorpio picture

kedves forumozok
forumtarsak
legyen mar ez egy ja vitasi forum
aki javitja,ert a javitashoz?
javitott mar valamit?
egyaltalan,fogalma van?
a javitas elso szabalya...ellenorizd a montazst vizualisan
egy transzformator,negy dioda...
na mitol no meg az adott kimeneti feszultseg?
mert aki javitja szet se szedte,meg se nezte es figyelembe se vette az elementaris dolgokat
mit?
1 nincsenek e zarlatba a diodak hutobordai
2 vedd mar eszre,hogy tulterheltek ezt a csodalatos toltot es elovadt azaz zarlatba ment a diodak alatti izolator alatet,tehat ezert atvezet az egyik dioda
3 ezert kerdezik mindig a tapasztalt mesterek...mertel valamit
5 enyi az egesz
...
de...irjunk meg vagy szazotven oldalt...

2

kissi
kissi picture

Köszönöm a hozzászólást.
Javított már a Kolléga sok dolgot ( és én is ), persze azért elnézhet / tévedhet, mert ember. Viszont segítsetek benne, mert most nem látom, hogy amennyiben egy graetz híd vagy középmegcsapolású, kétutas egyenirányító ( azért írom mind a kettőt, mert mint írtam, nem én javítom, így nem láttam!) egyik vagy akár több diódája is zárlatos lesz, az miért növeli meg a kimeneti feszültséget ? Ilyenkor szerintem füst lehet vagy feszültségcsökkenés, de feszültség növekedés ?!

0

skorpio
skorpio picture

szia
miutan ezeket megnezte es kijavitotta,jo lesz az,hidd el
 

0

kissi
kissi picture

Rendben, felbiztatom :) !

 

Köszönöm!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: még az is lehet, hogy nem szgk  akku töltésére, hanem tehergépkocsi akku töltésére készült, ami sokkal jobban terheli

Bálint

0

Joe
Joe picture

Zárt, zselés akkut nem töltenék vele.
 

0

skorpio
skorpio picture

Balint,tisztelet,becsulet
de amit irtal nem igaz
ez egy normal tolto,6 voltos es 12 voltos akkumulatorokat is kivaloan tolt,ha a kapcsoloval kivalasztjuk az akku toltesi aramat
tehat egy 11ah akkut 1.1A val toltunk es tudjuk,hogy 10 h ig

nem tehergepkocsi akkuhoz volt gyartva,de mit szamit az...
...igy eljutunk oda,hogy volt egyszer egy fim...a negy pacelos meg a kutya,...na volt ott egy Tomas...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: bocs, nem néztem a képét
(karácsony előtt volt nálam egy Viszék  egyszerű akkutöltő, hogy serceg., az primer menetzárlatos volt, a primeren volt fokozatkapcsoló)

Bálint

1

kissi
kissi picture

Köszi, de szerintem feltöltésnél ott is csökken a terhelő áram ( biztos eléri a 6A alatti szintet :) !) és 6A-nél még bőven sok a csúcsfeszültség! Márpedig akkor az aksi "elfő" !

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

Talán kapcsolót cseréltek, és nem az eredeti állapot szerint kötötték vissza az új kapcsolót.
üdv: Laci

0

Joe
Joe picture

Szerintem meg 220 V-ra készült. Most 240V van. %-ban stimmt
.

0

kissi
kissi picture

Köszi, de nem valószínű, mert kapcsolgatva nő a feszültség, csak a minimum sok!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Első körben a trafó kimeneteit mérném meg váltóban, aztán szoroznám fel 1,41-el, és az egyenirányítótól függően fél vagy 1 Voltot levonnék belőle, az lesz a kimenő feszültségcsúcs. Ha graetz van benne, akkor 1V-ot, ha szimmetrikus a trafó, és csak két dióda van, akkor fél Voltot. Sajnos ezek a trafós töltők nem arra valók, hogy rajthagyd az akkut, hanem felügyelet mellett annyit tölts az akksiba, hogy onnan már induljon az autó. A a kimenőfeszültsége pontosan be lenne állítva, akkor ~70%-os töltöttség felett alig töltene. 

1

kissi
kissi picture

Ez régebben jól működött a gazdájának, most meg "forralja" az aksit és nem tudja 6-10A alá vinni a feltöltött aksi áramát sem :( ! Ez szerintem nem normális viselkedés a töltő részéről!

Nem lehet, hogy mégis valami primer zárlat és magasabb szekunder feszültség keletkezik az áttétel miatt, nem találkoztatok még ilyennel ?! 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
устройство выпрямительно зарядное
le kell cserélni a diódákat
 

0

kissi
kissi picture

Miért gondolod? Ha tönkremegy a dióda, attól nem növekszik a feszültség szerintem... !?

2

zsugori
zsugori picture
***

mert ez ilyen dióda
 

File csatolás: 

2

PElek
PElek picture

Nézd meg hogy a kapcsoló működik vagy sem ott az elején.
Ebbe a töltőbe más nem romlik el, de ha kikötöd a kapcsolót a trafó csapolásokat is végig tudod mérni.
Elvileg ha nagy dolgok nincsenek akkor 10V körül kell kezdődni és 16.8V körül kell végződni.
Mivel nálad 16.5V van, ezért gyanus a kapcsoló.

 

0

kissi
kissi picture

Köszi a tippet! Kollégám javítja, átadom Neki az ötletet, de úgy emlékszem azt mondta, hogy ettől csak nagyobbra lehet kapcsolni :) ! 

szerk.: Rákérdeztem, azt mondja, hogy ezt a feszültséget adja, de csak izzón mérve, ha viszont megszűri (aksi ), akkor az előbb leírt jóval magasabb, de szabályozható a feszültség ( azaz az egyenáramú középértéke jó, de a csúcsfeszültség magas és a feltöltött aksi a csúcsra fog feltöltődni !)! Az a baj, hogy totál egyszerű, mégsem működik :( !

Köszönöm még egyszer a tippet !

0

PElek
PElek picture

Az furcsa ha csak magasabbra lehet.
Kösse ki a kapcsolót és mérjen a trafó kivezetésein.
Igy kellene működnie, de mint látod azért a fesz nem stabil, szóval nehogy a kollégádat megtréfálja az orosz egyszerűség :)
Én nem adnám ezt a töltőt semmiért sem. Ennél jobb nincs !
 

3

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

"Én nem adnám ezt a töltőt semmiért sem. Ennél jobb nincs !"  :) :) :)
Hát akkor biza elég nagy bajban vagyunk :)

István.

0

PElek
PElek picture

Ez a töltő nem okos, nem találja meg az akkut a garázsban, nem beszél hozzá nem becézi.
Ez egyszerűen csak feltölti az akkut, egyszerűen, bután, primitíven.
Csak azt teszi amire szükség van egy lemerült akku esetében, ezért aztán akkora nagy bajban nem vagyunk.
Aki bajban van meg aki még meg mééég

 

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Csak nem szabad rajtahagyni az akksin éjszakára. Sőt, méricskélni kell a feszültséget, mert ez nem az effektív értékre fogja tölteni az akkut, hanem a csúcsértékre.
Vagy 60V-ra 20 Amperrel laugh

2

PElek
PElek picture

Erre elég rövid válasz van. wink Nem.

0

kissi
kissi picture

Igen, de a gazdi szerint régen nem így működött :) !

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia kissi ! Ha jól emlékszem ebben a töltőben Ge diódák vannak. Azok bizony  ennyi idő után  maguktól megbetegednek.
Megváltozik a paramétereik. Lehet ezen polamizálni,de ez akkor is bekövetkezik. Dióda csere szokott rajta segíteni..

1

kissi
kissi picture

Köszi, már sokadszor olvasom ezt a dióda cserét... Nem értem, hogy miért nő ilyenkor meg a kimenő feszültség, hacsak nem valami olyan turpisság van, hogy graetz kapcsolás és eredetileg 1V körüli nyitófeszültség ( Ge diódáknál azért ez nem kevés!) lecsökkenne a 0,2 V körülire, miközben a dióda "normálisan" működik !?

Megpróbálom a héten elkérni Tőle és én is megméregetem :) !

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia
Én csak annyit tudok mondani, hogy erre a töltőre, ebben a formában, én rá nem tenném a BOSCH akkumat semmmi pénzért sem.
Inkább hamarabb építek hozzá egy rendes szabályozó áramkört fillérekből és alszok nyugodtan mint ott őrködjek mellette, hogy mikor tölti túl az akksit.
Ez amolyan bikázós töltő, ha gyorsan kell feltölteni.
Kinek a pap, kinek a papné, de az én ingerküszöbömet biztosan nem üti meg egy greatz hidas töltő, még ha ez a világ legjobb töltője se !
Ha szerenél komolyabban foglalkozni vele és csinálni hozzá egy rendes szabályozót akkor privátban nagyon szívesen segítek.
Üdv. István.

1

kissi
kissi picture

Szia!

Köszi, nem az enyém, én a sajátomat stabilizált tápegységről töltöm, ha szükségesnek látom :) !

De van az a technika ( pl. mezőgazdasági gépek, LADA 1300s, stb.), amelyekhez ez jó volt és most nem jó...Miért, ez a kérdés :) !?

0

Sponsored links