You are here

Adatmegsemmisítésre keresek biztos megoldást!

35 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Szerver Winchesterek rajta lévő adatainak megsemmisítésére keresek biztos megoldást. Jó lenne olyan megoldást találni, hogy utána a HDD-k még használhatóak legyenek, akár személyi számítógépeken is, de a mostani adataikhoz ne lehessen többet hozzáférni, és kiolvasni sem.

Más: HP dlt IV data cartridge  (1P Product C5141F)  /40-80 GB/ rajta lévő adatait is meg kellene semmisíteni. Előnyös lenne, ha az adathordozók még használhatók lennének a most rajta lévő adataik megsemmisítése után.

Köszönöm: formasu

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Mágnesszalag adattörlésére szerintem legjobb az erős váltakozó mágneses tér (bulk eraser címszóra keress rá). Talán még winchester esetében is működhet. Ki kell próbálni egy feláldozható diszken.

Üdv, lcsaszar

0

formasu
formasu picture
*

A mágnesszalagok adattörlése a napokban megoldódott. Kicsavaroztam mindet a műanyag tokjából, befogtam egy satuba, és flex-el a közepéig bele vágtam. A vágás helyén teljesen össze olvadt, esetleg néhány centis darabokkal lehetne kísérletezni visszafejteni, hogy mi volt rajta...

A SAS HDD-k adatmegsemmisítése is megtörtént: Sikerült egyenként a szerverben felismertetni őket, és a Mini Tool Partition Wizard nevű program segítségével először tele írattam '0'-val mindenhol, majd DOD 5220-22-M (3 passes) programmal mindegyiket tele írattam, az első szektortól az utolsóig. /Ez még 3x-os tele írás, véletlenszerűen 0-vagy 1-el!/ Ez tartott SAS-onként néhány órába, a méretüktől függően. /2-10 óra, amíg egy SAS készen lett!/. Feltételezem, hogy a "Kürti"-éken kívül az eredeti rajtuk lévő anyagukhoz nem sokan tudnának már ezután hozzáférni.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ez a többszöri írás eléggé felesleges. Az adott elemi egység (bit) csak 2 állapotú, 0/1. Ha nem így lenne, akkor nem lehetne megbízhatóan használni, hiszen lehet, hogy emlékezne egy kettővel azelőtti értékére... A Kürt sem tud ezzel mit kezdeni, ők másra vannak kihegyezve.
Na, írják is:

Sajnos nem. Amint egy mágnesjel megváltozik, azaz felülíródik, nem lehet az eredetit visszafejteni. Hiába terjedt el a tévhit a hétszeres felülírásról, vagy esetleg az ezt követő sikeres mentésről, ez valójában semmilyen technológiával nem lehetséges. Ha egy mágnesjelet egyszer felülírnak egy másikkal, az adat menthetetlenné válik.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Mikrotrafó szétszedve nyitott mágnes térrel. Túlhalytott trafó.. 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Megírják neked az adatmegsemmisítő programot államilag! :)
Az NMHH oldalát megnézve még cifrább dolgokat is írnak...az adathordozók vásárlásakor a kereskedőknek adniuk kell egy kódot és ezt megadva kapunk majd valami egyedi törlő programot.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  ezzel lehet azonosítani a gépet?

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Szerintem az adathordozót...de nem tiszta, az biztos.

0

Fecoka
Fecoka picture

Tiszteletem!

Szerintem a SAS hdd-ket tedd vissza a szerverbe, bootolj egy linuxot live módban. Utána a DD parancs és némi paraméter segítségével felülírhatóak lesznek a HDD-k véletlenszámokkal és akkor abból ember már nem csinál adatot. :) Kazik telintetlében MAGNO kell hozzá, egyébként marad a "tűzrevele" metódus.
Egyébként tettem én már SAS HDD-t pcbe, egy illesztővel. 2 sata kábelt kért. Megy mint állat, de hangos mint a fene. Legjobb helye a szerverben van...

Üdv.

Fecóka

u.i.: Túdom, nem környezetbarát kazi törlés, de 100%-os.

1

formasu
formasu picture
*

Üdv!

A fejlemények: Feltelepítettem egy új Windows Server 2012-t.  Ezután már nem gond a belépés, tudom a jelszót. 

Elég sok "szenvedés" után /valójában nem tudom, hogyan sikerült/ az öt darab SAS a rekkekben benne van, és mindegyik online van, és mind NTFS, és MBR. Mindet látja a Windows, és a MiniTool Partition Wizard is. Most kezdem az adat megsemmisítést vele. Elég sokáig fog tartani, mert egy db. SAS egyszerű  "felülírása" is kb. 1 óra. Holnap megnézem, hogy ez: Dod 5220.s8-STD 3 vagy a 7 passes /Az után már nagyon nehéz lenne visszafejteni az eredeti anyagot rajta./ mennyi időt vesz igénybe. Most egyenlőre 4 db. SAS-on csinálom meg, amin az OP rendszer van, azon még nem. 
Van még négy db. SAS, amiből az egyiknek a LED-je nem égett még zölden, csak időnként a pirosan, az lehet, hogy hibás lesz.

Ami gondom van még. Ezt az öt db. SAS-t elfogadta /valahogyan???/  a szerver, de ha cserélném valamelyiket, akkor már nem tölt be a Windows, valami üzenettel mindig újra indul. /Be kellene lépnem a Biosba, vagy az SCSI beállításokba.../ Mit kell, és hogyan, és hol átállítani, hogy a másik négy SAS-t is bele tudjam majd tenni a szerverbe, és elfogadja a szerver? /Azt már megtanultam, hogy meg kell jelölnöm őket, hogy melyik hol volt, és nem szabad cserélgetni./

Köszi: formasu

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszönöm a segítséget! Szerver közelében sem voltam eddig, ezért is vagyok ilyen bizonytalan. Feltételezem, hogy "ez is egy számítógép", rá kell tenni billentyűt, egeret, és monitort, majd el kell indítani. /Azt sem tudom, milyen billentyűt kell nyomni, hogy USB-ről bootoljon./ Lehet, hogy további segítségre lesz szükségem a HDD-k biztonságos törlésében.../

Megpróbálom megszerezni az fbl szalagokat író-olvasó készüléket, de nem biztos, hogy sikerülni fog. Van egy régi képcső lemágnesező tekercsem. Képcsöveket sikeresen lemágnesezte. Ezekre a szalagokra ez a tekercs használható? Ha használnám, utána még használható lesz az fbl szalag megint? Nem teszi tönkre?

formasu

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Kerestem az erről szóló topicot, mert felrémlett, hogy volt már erről szó...csak nem emlékeztem, hogy hol. A HE egyik fórumán volt hasonló téma, de nem ez volt szerintem.

0

proba
proba picture

Kis flopit tettünk tönkre mágnessel, Utána nem ismerte fel semmi. Lehet ezekhez azért komolyabb mágneses tér kell.

0

uniman
uniman picture
***

hogy utána a HDD-k még használhatóak legyenek

0

proba
proba picture

A flopyk azok maradtak formázás után. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Itt egy "picit" magasabb az adat sűrűség. Mi megsemmisítéskor nem túl környezetbarát módon bevágtuk a kazánba a dlt szalagokat, MO lemezeket, meg a HDD-ket is. Sok brikett közé. 

Dlt szalag esetében a mágnesezés csak akkor működött, amikor a szalag előtt volt elhúzva. Vagyis feltekert állapotban nem volt megbízható az eredmény. 

Nem vagyol benne biztos, hogy a sima mágnes után az  újra inicializálható, és használható lesz. Abban meg 100%-ig biztos vagyok, hogy nem mentenék rá semmit. :)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
https://www.hirensbootcd.org/usb-booting/
Letóltöd, hasznàlod, örülsz.

Kalex
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi, letöltöm. Ezzel, gondolom a HDD-ket lehet végérvényesen törölni. Remélem...

Ez a program /ha jól látom/ USB meghajtóra készült. Ezek a HDD-k /SCSI-k/ SATA csatisok. Tehát rá kell dugni a sz.gépre a HDD-t,  és utána indítani USB-ről a programot?

A servert, amiben voltak nem tudom elindítani, tehát a számítógépemen kell, kellene elvégeznem az adatmegsemmisítést. Ezek a HDD-k eddig egy serverben voltak. Ha rádugom a számítógépemre /Win 10 pro/64/ fel fogja ismerni a gépem ezeket a HDD-ket?

Mit tudok csinálni a másik adathordozókkal? Azt nem tudom sehová dugni, nincs is olyan eszközöm, ami fogadná...

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A szerver HDD fájlrendszerét nem biztos, hogy a Win 10 felismeri, kezeli. Linux alatt parancssorba testdisk (ha nincs fent akkor telepíted) és ott kiválasztod a végleges törlést.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A Hirens linux alapú. Mindegy milyen oprendszer van a gèpen.
Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ez a program többfunkciós. A wipe, csak egy a sok közül. A satás meghajtókat rádugod az usb portra, vagy beteszed a gèpedbe. A szkàzisokat csak úgy tudod kezelni, ha adaptert hasznàlsz.
Másik lehetőséged, hogy letöltesz egy particionáló progit (EasyUs). Az is tud többmenetes törlést, teleírja nullával, stb. A hardvert mindenképp illesztened kell a gépedhez.

Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Bocs, de ilyet még nem csináltam. Az első gondom, hogy ennek a HDD-nek más a SATA csatija, nincs lyuk a két csati között. Rá sem tudom dugni a meglévő SATA csatimra.

Segate Cheetah 15K.7 model: ST3300657Ss

Fujitsu MAX3147RC

 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Mind a kettő SCSI csatlakozós.

Ilyesmi kellene a műveletekhez: https://www.amazon.com/USB2-0-Ultra-SCSI-Converter-Device/dp/B000EEQFHY

Kalex

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Interface: SAS 6Gb/s
Storage Interface: Serial Attached SCSI 2
https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_Attached_SCSI#/media/File:SFF-8484-...
https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_Attached_SCSI

Tehát ez nem átlag PC-re dugható változat, azaz érdemes még a szerverben (amiből ki lesz véve) az egészet "wipe data"-zni, de valószínűleg csak átalakítókkal lehetne használni PC-ben, ám én eddig ilyenekkel nem találkoztam... de ez nem jelenti azt, hogy nem létezne, csak azért nem minden sarki PC boltban érhető el.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ezek SAS diskek.. otthoni gépben nem fogod használni. Értelme sem sok van. Hangos, melegszik. Relatíve Kis kapacitású. Ha veszel egy használt SAS kontrollert, akkor vehetsz egy új 1Tb lemezt bőven az árából.

Ezeknek a lemezeknek az MTBF értékük magas. Gyors. Nagyon. Megbízható. Nagyon. De minden másban rosszabb. A kikapcsolgatást meg egyenesen nem tűrik. Nem asztali gépbe valók. 

/A dlt szalagot meg végképp nem értem, mire akarod otthon használni..../

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Jogos, amit leírtál minden! /Én nem értek hozzá/ Ezt a szervert el lehetne adni, /mert tökéletesen működött még néhány napja/ de a HDD-k nélkül! /A rajta lévő adatok miatt/ Gondoltam, hogy a HDD-ket fel lehetne használni más célra... 

A dlt szalagokat nem szeretném használni, de nem is szeretném használhatatlanná tenni. A lényeg az volna, hogy az adatok megsemmisüljenek rajtuk, és esetleg fel lehessen a jövőben használni. Van még egy opció: darabokra törni az egészet...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia 
:nem kell összetörni

Bálint

File csatolás: 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

A szerver: HP Pro-Liant  ML350    Intel Xeon.  Ezek vannak ráírva. Három éves. Ez a szerver néhány napja még működött, azóta csak a HDD-k lettek kivéve, azóta hálózatra nem lett kötve. Reméltem, hogy a HDD-k felhasználhatóak otthoni gépekben, de tévedtem. Ezek a HDD-k így, adatokkal, nem kerülhetnek el tőlem. Kérlek benneteket, ha valaki tud a szerverre vevőt, jelezze nekem privátban!

Köszönöm. 

0

uniman
uniman picture
***

HP ProLiant ML350...az kevés, G? (generáció)...erősen kételkedem, hogy csak 3 éves masina lenne. Sok pénzt csak újonnan ért (cégeknek)..Pl.: itt G5-öst kínálnak bagóért, csak nincs éppem nincs érdeklődő rá. 
Én is néha bekapcsolok egy milliós IBM szervert...de csak nosztalgiából. Még Ultrium meghajtó is van benne.smiley
Több hasonló HP-t sok éve én is szétbontottam, a tápok, procik, hűtőborda hasznosítható volt. Igaz ezeknek a HDD-it a bank megsemmisítette (a karbantartó átfúrta őket...)  

Persze ezekre is feltelepíthető a windows, úgy mint a sima PC-re. Az én IBM-re XP-t tettem fel.  Már telepítéskor megsemmisül a HDD tartalma, mert azt particionálni/formattálni szükséges...
De azért egy 15 ezres fordulaton dolgozó merevlemez...tiszteletet érdemel.
Nekem csak tízezres BarraCuda-im vannak...UW-SCSI

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Megint megnéztem, nem találok rajta más betűt, számot. Ill. még ezt:  INTEL XEON, és ezeket: S/ NECZJ72301RG, és ezt: P/N 416892-041

Valahol láttam tegnap 2017 -es évet felírva, a szerverrel kapcsolatban. Ebből gondoltam , hogy mikori lehet. Ez nem leselejtezés! Másról van itt szó!

 

 

0

Fecoka
Fecoka picture

Szervusz!

A P/N alapján ez egy HP ProLiant ML350 G5 5120 1.86GHz SAS Tower Server.

Üdv.

Fecóka

forrás: https://h10057.www1.hp.com/ecomcat/hpcatalog/specs/provisioner/99/416892-041.htm

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Már telepítéskor megsemmisül a HDD tartalma, mert azt particionálni/formattálni szükséges...

Azért nem teljesen. A felül nem írt területek ott maradnak, hozzáértő kezekben arról a lemezről még rengeteg adat kinyerhető. Persze túlzott parának tűnik, de értékes adatoknál, ha fennáll a kockázat, hogy illetéktelenek kezébe kerülhet, akkor érdemes teleírni és akkor már nyugodtabban alhat az adatok tulajdonosa.
 

2

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Akkor az nem SATA. Milyen szerver? Miért nem lehet elindítani?
Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Azért nem lehet elindítani, mert nem láttam még ilyet, és nincs ismeretem sem erről. Néhány napja működött, amikor a HDD-k még benne voltak. Azóta senki nem kapcsolta be.

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
https://eraser.heidi.ie/
Próbáld ezt. Elég sok törlési/felülírási metódus beállítható, van, ahol 7 menetben törli és írja felül bizonyos algoritmus szerint adatokkal a lemezt, hogy nyoma se maradjon az eredeti jelnek.
Itt vannak a beépített metódusok: https://eraser.heidi.ie/appendix-a-erasure-methods/
De lehet saját metódust is csinálni vele.
imrus101

0

Sponsored links