You are here

konvencionális gázkazán karbantartásával kapcsolatos kérdések

12 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

napmintnap a hirekben olvasok, látok olyan eseteket amikor személyek, családok vagy elhunytak vagy véletlen folytán életben maradtak amikor a gázkazán vagy a rendszer meghibásodott. Az ami érdekel, hogy konkrét mi vezet ahhoz, hogy ilyen CO balesetek előfordúljanak. A Vailant turbó stb kazánt örököltem apámtol aki rendszeresen "ápoltatta" azokkal a szerlőkkel akik a beépitési munkát végezték, anno. Továbra is velük végeztetném a továbbiakban is ezt a karbantartást, de mégis érdekel, hogy milyen folyamat idézi elő, avagy vannak-e előjelei annak, hogy a rendszer CO-t kezd termelni. Nálam a kazán lent van a pincében, valamikori garázs, az utca felöli fal ki lett fúrva és azon lett a műanyag kémény kidugva. A fűtés kifogástalanúl működik, a 4 hónap alatt a fogyasztása sokkal kifizetődőbnek mutatkozott mint a fával való tüzelés. Nyilván Magyarországon a gézfűtés évtizedes tapasztalatokkal bir és várom a tisztelt szakik hozzászólását, ajánlatát, felvilágositását a gázfűtéssel kapcsolatos biztonsági tennivalókkal kapcsolatban

üdvözletem

Comments
uniman
uniman picture
***

Tavaly már megbeszéltük...vagy nem?: https://elektrotanya.com/content/kondenzacios-vagy-konvencionalis-gazkaz...
 Vannak kondenzációs gázkazánok és hagyományos nyílt égésterű kéménybe köthető vagy zárt égésterű, ún. "parapettes" kazánok.
Ha a boltban  "konvencionálist" kérek, akkor mit kapok? sad

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha a boltban  "konvencionálist" kérek, akkor mit kapok?

Hagyományos , nyílt égésterűt. 

0

uniman
uniman picture
***

Hát ez az! A "Vailant turbó" meg nem az, az zárt égésterű...az ilyenek mellett meg nem könnyű meghalni CO mérgezésben (ha jól tudom).smiley

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

fal ki lett fúrva és azon lett a műanyag kémény kidugva.

Ha műanyag a kémény, akkor ott igen alacsony lehet a füstgáz, ebből pedig kondenzációs kazánra tippelnék. Bár ez kevésbé lényeges. Sokkal fontosabb, hogy nyílt, vagy zárt égésterű-e a kazánod?
A kettő közti különbség: A nyílt az a helyiségből szívja a levegőt, a zárt pedig a kéményen keresztül.
Ahol CO szivárgás volt, ott nagyon ritka volt, hogy ne találták volna meg a hiba okát, ez jellemzően az elégtelen levegőellátás volt. Vagy túl kicsi volt a helyiség, vagy kicserélték az ablakokat jobban záródóra, vagy páraelszívót üzemeltettek mellette.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Miért itt kérsz tanácsot, és nem a szakemberektől (engedéllyel rendelkező gázszerelő, kéményseprő vállalat)? A gáz nem játék. Ha évente rendszeresen karbantartatod, akkor jól fog működni. Két fontos dolog van:

1. A megfelelő oxigén (levegő) ellátás. A helyiségnek legyen szabadból bevezető nyílása. Talán van valami előírás arra is, hogy ez milyen magasan legyen. Nézz utána.
2. Kéménybélelés. Hagyományos kazánnál is kell, mert az égéstremék savas, és megeszi a téglát, amitől az elporlik, kilyukad, kipereg a habarcs, összedől a ház.

Műanyag kémény? A kifúrt falon? Nézesd meg a kéményseprőkkel, hogy tényleg szabályos-e. Eddig úgy tudtam, hogy a gázkazánt a kéménybe kell kötni.

Ha nagyon biztosra akarsz menni, szerelj fel egy CO érzékelőt, ami szirénázik (Honeywell-t ajánlok, min. 7 évig megy). Szerintem a kazánban is van CO érzékelő automata, ami bizonyos szint felett lekapcsolja a kazánt.

Üdv, lcsaszar

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Zárt égésterű kazánoknál létezik oldalfali kivezetés bizonyos feltételekkel, nem kötelező kéménybe kötni őket, főleg a kondenzációsat. Ezek mindegyike (turbos, kondenzációs) a legbiztonságosabbak, mert zárt égésterűek, tehát egyáltalán nincsenek kapcsolatban a helyiség levegőjével, ezért vannak többnyire koaxiális csővel kivezetve, egyik a levegő be, másik a füstgáz ki. Létezik még a szétválasztott rendszerű is, aminél nem koaxiális csővel van megoldva a kivezetés, hanem két külön csövön, pl a levegő beszívás oldalfali, a füstgáz kivezetés a kéménybe van kötve.

1

vision61
vision61 picture

Szerintem a kazánban is van CO érzékelő automata, ami bizonyos szint felett lekapcsolja a kazánt.

Szia!

Az nincs, de "füstgáz visszaáramlás érzékelő" igen. Azért tettem idézőjelbe, mert valójában nem a füstgázt érzékeli, hanem az elégtelen áramlás miatt az égéstermék által felmelegedő diffúzort, füstgáz csövet. Többnyire egy klixon szokott itt lenni.

0

bluemoon
bluemoon picture

Az a buktató ami a szakszerű szerelők esetében az az, hogy könnyebben tudok egy agysebésszel kapcsolatba lépni mint azokkal akik profik és licenceltek. A néhány hónapos igen pozitiv tapasztalatok alapján a cégházat amely 250 nm alapterületű és 3.3m magas is gázzal fűteném de egyik gázszerelő sem veszi fel a mobilt amikor másodszor hivom, hogy nézze meg mérje fel és ajánlatot adjon. Másfél évbe tartott amig a házunkban elkezdhettem fűteni mint a bürokratikus aparátus elképzelhetetlen lassúsága és hozzánemértese, a pairologógia és még ne mondjam mi miatt. Most is megbeszéltük még új év előtt, hogy eljön és ajánlatot ad de azóta sem veszi a lapot  A kémény koax, a garázs, amely most nem az, elég szellőzött, mert a billenő nyilászáró nem is olyan záró. A riasztó megvan de nem tudom a gyártót, megnézem, de amikor megvásároltam a faternak nem volt olcsó. 
Röviden, a faternál is úgy működött, hogy a helység fala át volt fúrva és a koax kémény átdugva. A riasztó csak 1 esetben szólalt meg amikor apám kifőzte a pálinkát és abba a helységbe vitte tárolni ahol a kazán és az érzékelő volt. Nem tudom mi alapján vette a gázriasztó azt, hogy CO van a helységben, de azzal csak megvádoltam az öreget, hogy pancsolta a pálinkát amit persze erélyessen tagadott.
Igazán köszönöm a hozzászólásokat mert mint emlitettem a tapasztalatok több évtizedesek és hajlandóak vagytok felvilágositani.

üdvözletem

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a gazriasztok erzekeloje max 5evig szavatolt, utana bizonytalan, cserelni kell

Balint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Érdekes módon a honeywellnek van 10 éves változata is, hogy adhatnak ilyennek engedélyt, ha 5 év után csak álbiztonságot ad.

0

bluemoon
bluemoon picture

A szavatosság után viszont nem eldobandó, pancsolt pálinka detektornak is be lehet üzemeltetni

1

Sponsored links