You are here

IRFP260-ak párhuzamos kapcsolása... MEGOLDVA

22 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Műterhelést építek. A kályha IRFP260 fet csoport lenne. Működik. Olyan 100W elfűtése azonban már borzasztó szórással oszlik meg a FET-ek közt.

3 van párhuzamosan. Gate-ek egy-egy 47ohmon keresztül kapják a közös vezérlést. Source és Drain-ek párhuzamosan kötve. Egyforma hosszú vastag drótokkal. A FET-ek csillámmal vannak szigetelve, nem kínai szilikon lappal. A hűtőborda fele nem a tokozásuknál fogva vannak felcsavarozva, hanem a tok közepét szorítva egy közös második hűtőtönkkel. 

A bajom pedig, hogy egy FET már 100 fokos, amikor a másik kettő meg 37 és 35 fok. (Tokozaton, a lyukban mérve...)

A FET-ek elvileg nem hamisak. (Hq-ból..) 

Hogy tudnék csalni? Valahogy normális hőeloszlást elérni?

Az a baj, hogy amikor az egyik már 100 fokos, a borda még csak 29 fok. Vagyis egyszerűen nem nyeli a hőt. Pedig nem vasból van. :) Biztos alu:) szêp sík... Ha lelövöm a betápot, pár másidoerc alatt visszahül a FET.

Ezen tudnék segíteni a több FET-es konstellációval.. de nem szimmetrikusan oszlik meg...

Szerintetek?

----------------------
MEGOLDVA!

Mivel az éjszakai teszt pozitívan záródott, kukáztam itthon még FET-et, másik kupacot, bontásból, régi tápokból. Tettem bele 10db-ot, megdupláztam a hűtőfelületet, a doboz mindkét oldala hűtőborda lett propellerrel. Tökéletes. 600W esetén a borda 54 fokos, a legmelegebb pedig a tok hátulján 68 fok, a leghidegebb pedig 62 fok. Szépen szabályozható.

részemről megoldottnak tekintem :)

A HQ-s FET-ek hiába IR felirtosak, úgy tűnik nagy szórásúak. Vagy a bontottak voltak nagyon egyformák.

Az IGBT-s ötlet jó lehet... de azt majd máskor.. Pedig bazi nagy 600A IGBT-im vannak itthon :)

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

  Szia ! Amit nem értek ,minek a fet-eket elszigetelten  felfogni, mikor a 3 D közös potenciálon van.Én a hütölapot szigetelném el a gnd-töl.és ugy megprobálnám ,a hö átadás biztos jóval javulna csillám nélkül .Mind a 3 fet-et egyformán fel kéne melegedjen a hütön keresztül. is.csak egy ötlet .üdv.Jóska

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Gondltam rá én is. De bazi nagy a felület, és emiatt szabadon van. Mivel "mobil" üzem, és nem csak tápegységeket, hanem akkukat is tesztelnék vele, emiatt nem túl bölcs dolog lenne, ha egy nagy fém felület egy nagy akku egyik potenciálját viselné :) Egyszerűbb a műterhelést mozgatni, mint az akkukat :)

Ez az oka.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kávéfőzőbetét, nagy pákabetét?
Vagy ezek, terhelésnek?

http://www.radiovilag.hu/ellenallasok.htm

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért 2021-ben ez elég.. hogy is mondjam.. elavult lenne :) Meg egy uC-s cucc vezérlni, mér áramot, fesztültésget, elfűtött teljesítményt, visszaszámol Ah-ba akku esetén, lekapcsol beállított feszültségnél, stb...

így.. kicsit.. embribb, mint hősugárzókkal fűteni, és szorobánnal számolni :)

0

proba
proba picture

Igazából egy szerkezetet sem érdekel, mi fűti el a teljesítményt. Az aktív elemesnek ott érzem jelentőségét, ha folyamatosan szeretnéd szabályozni a fogyasztást egy potenciométerrel, vagy folyamatosan azonos árammal akarod terhelni. Esetlegesen egyszerűbb megvalósítani. Amúgy egy fűtőbetéten is lehet áramot, feszültséget mérni, egy fettel/relével ki be kapcsolni (az viszont akkor már nem melegszik) . Mérete sem lesz sokkal kisebb, hiszen az elfűtéshez felület , és tér kell.

0

Joe
Joe picture

Szia!

Egy darab IGBT-re gondoltál már? Hány Volton fűtenéd el azt a 100W-ot?
 

0

evsp
evsp picture

Az a gond, hogy a MOSFET-ek nem igazán ilyen üzemállapotra lettek kifejlesztve. A képen a kiválasztott típus úgynevezett transfer karakterisztikáját láthatod. Az a gond a párhuzamos működéssel, hogy amelyik fet melegebb, az több áramot fog vinni, ezért még melegebb lesz. Ez egy öngerjesztő folyamat sajnos... 
Az egyenlőtlen árameloszlás még egy tokon belül is előfordulhat, hiszen ott is sok elemi MOSFET van párhuzamosan kapcsolva. Ott persze a jó hőcsatolás miatt kisebb különbségek adódhatnak, de egészen biztosan nem lesz egyenletes az árameloszlás még egy tokon belül sem. Ilyen szempontból szerencséseb választás lett volna egy hasonló tokba épített bipoláris tranzisztor. Egy-egy pici ellenállás az emitterkörökbe, és kész...

File csatolás: 

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! A csillámok két oldalát megkented szilikon zsírral? Jó cuppanósra, hogy felcsavarozásnál nyomjon ki egy kis felesleget.
Csaba.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Persze. Ez az oka a csillámnak, és nem a szilikon lapkának, mert a szilikon lap rosszabb ilyen szempontból.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: válogatáshoz, régóta használom, a potméterrel be tudod állítani, mikor nyisson a FET, műszerrel mérhető a G feszultseg

0

nayan
nayan picture

Helló! Ehhez építeni kell egy mérő kapcsolást, amiben a nyitófeszültségét méred a FET-nek egy adott, pontosan beállított Drain áramhoz, jellemzően ez 30-50 mA körüli érték. A nyitófeszültség alapján összeválogatod az egymáshoz közeli értékűeket és csak ezeket lehet párhuzamosan kapcsolni. 5-10 FET összeválogatásához kell venni minimum 20-30 darabot egy gyártási sorozatból. Ez jó szórakozás, akár több órás munka is lehet.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, ez a bajom nekem is :) ezért kérdezem, hogy van-e kapcsolástechnikai trükk... Amivel a vagon FET megvásárlását ki tudom kerülni. :)

0

proba
proba picture

Ha aktív elemmel akarod elfűteni, arra a tranzisztor alkalmasabb szerintem. Ott a párhuzamosan kötött tranzisztorok  emittereivel kötnek sorba pici ellenállásokat, így ha közös a bázisfeszültség, amelyik tranzisztor jobban nyit annak az emitterellenállásán több feszültség esik, ergó csökken a vezérlőfeszültsége, ezáltal a felvett áram is. így automatikusan mindegyik a kb jó munkapontba áll be. Feteknél ezt nehezebb szerintem kivitelezni, mert a nyitófeszültség szórást a pár tized ohmos  S re kötött ellenálláson  eső feszültség nem kompenzálja. Nagyobb ellenállások esetén, viszont azok is fognak fűteni rendesen.
   

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mekkora teljesítményt szánsz egy FET-nek?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát.. jó volna stabilan 80W körül.. a hely/hűtés ahogy számolom ennyit vinne el 50 fokkal számolva a bordán... Vagyis szumma 240W. 

24V 10A tápok terhelési próbájához kellene...

Persze ha több, az nem baj... Van az a propeller, amivel meg tudnám támogatni... :)

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A 0,2 Ohmos ellenállással mindegyik feten 3A fog átfolyni. 0,18 Ohmmal 3,3, persze függ a tranzisztortól is, de majd eljátszol vele.
 

File csatolás: 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Jaja.. most jöttem be a műhelyből. Ugyan erre jutottam, kb... Működik. Legalábbis reggelre kiderül... :) Beraktam tűzbiztos helyre... Reggelig "gyilkolódik" :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A gate feszültség legalább 10V, de inkább 15 legyen. Ott nyitnak tökig. Aztán válogatni kellene őket. Cseréld a legmelegebbeket. Talán 12-ből találsz 3 egyformát. Esetleg teszel rájuk termisztort, és a melegebbeknek csökkented a gate feszültségét. Ha a gate-osztó egyik tagja, akár még önbeálló is lehet a folyamat.
Üdv: Jácint

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

már jó ideje szeretném a nagy teljesitményű ellenállásokat mint műterhelést "update"-elni félvezetősre. Persze volt kisérlet ebben az irányban de a MOSFET hamar megadta magát, ráuntam, feladtam. Jut eszembe az IGBT. Idáig semmit sem épitettem velük, de nézegetvén az itt mutatott kapcsolásokat csak megvillant előttem mert az IGBT-k,mindkét fajtának az ötvözete és nagyon szivósnak bizonyúltak. De elfogadom a kritikát, hogy ez nem jó ötlet. Még azt is latorlgattam, hogy a műterhelést PWM-mel vezéreljem ami valószinűleg javitana a hőveszteségeken. Megint megemlitem ez most igy kávézgatás közben jár az eszemben.

kellemes 7végét

0

proba
proba picture

 Még azt is latorlgattam, hogy a műterhelést PWM-mel vezéreljem ami valószinűleg javitana a hőveszteségeken.

Eléggé vad gondolat. A műterhelésnek az a dolga hogy fűtsön, ami a hőveszteségen javít, az csökkenti a fogyasztást . A PWM-nek akkor volna jelentősége, ha a félvezetőket teljesítmény szabályzásra használnád, a tényleges fogyasztót ellenállás adná. Amúgyis egy csomó meglepetéssel kellene szembe nézned  pl értetlenül lehetne nézni, a beállított 2W fogyasztás  miért kapcsolja be az áramkorlátot egy 30W-os tápon, és  áll le a táp, A tápegység PWM-je mit lép egy vele konkuráló másik PWM re.....

0

bluemoon
bluemoon picture

Helyes felvetések

0

Sponsored links