You are here

IRFP260-ak párhuzamos kapcsolása... MEGOLDVA

22 posts / 0 new
Last post
mindigehes

Sziasztok!

Műterhelést építek. A kályha IRFP260 fet csoport lenne. Működik. Olyan 100W elfűtése azonban már borzasztó szórással oszlik meg a FET-ek közt.

3 van párhuzamosan. Gate-ek egy-egy 47ohmon keresztül kapják a közös vezérlést. Source és Drain-ek párhuzamosan kötve. Egyforma hosszú vastag drótokkal. A FET-ek csillámmal vannak szigetelve, nem kínai szilikon lappal. A hűtőborda fele nem a tokozásuknál fogva vannak felcsavarozva, hanem a tok közepét szorítva egy közös második hűtőtönkkel. 

A bajom pedig, hogy egy FET már 100 fokos, amikor a másik kettő meg 37 és 35 fok. (Tokozaton, a lyukban mérve...)

A FET-ek elvileg nem hamisak. (Hq-ból..) 

Hogy tudnék csalni? Valahogy normális hőeloszlást elérni?

Az a baj, hogy amikor az egyik már 100 fokos, a borda még csak 29 fok. Vagyis egyszerűen nem nyeli a hőt. Pedig nem vasból van. :) Biztos alu:) szêp sík... Ha lelövöm a betápot, pár másidoerc alatt visszahül a FET.

Ezen tudnék segíteni a több FET-es konstellációval.. de nem szimmetrikusan oszlik meg...

Szerintetek?

----------------------
MEGOLDVA!

Mivel az éjszakai teszt pozitívan záródott, kukáztam itthon még FET-et, másik kupacot, bontásból, régi tápokból. Tettem bele 10db-ot, megdupláztam a hűtőfelületet, a doboz mindkét oldala hűtőborda lett propellerrel. Tökéletes. 600W esetén a borda 54 fokos, a legmelegebb pedig a tok hátulján 68 fok, a leghidegebb pedig 62 fok. Szépen szabályozható.

részemről megoldottnak tekintem :)

A HQ-s FET-ek hiába IR felirtosak, úgy tűnik nagy szórásúak. Vagy a bontottak voltak nagyon egyformák.

Az IGBT-s ötlet jó lehet... de azt majd máskor.. Pedig bazi nagy 600A IGBT-im vannak itthon :)

Comments
josef.48
josef.48's picture

  Szia ! Amit nem értek ,minek a fet-eket elszigetelten  felfogni, mikor a 3 D közös potenciálon van.Én a hütölapot szigetelném el a gnd-töl.és ugy megprobálnám ,a hö átadás biztos jóval javulna csillám nélkül .Mind a 3 fet-et egyformán fel kéne melegedjen a hütön keresztül. is.csak egy ötlet .üdv.Jóska

2

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Gondltam rá én is. De bazi nagy a felület, és emiatt szabadon van. Mivel "mobil" üzem, és nem csak tápegységeket, hanem akkukat is tesztelnék vele, emiatt nem túl bölcs dolog lenne, ha egy nagy fém felület egy nagy akku egyik potenciálját viselné :) Egyszerűbb a műterhelést mozgatni, mint az akkukat :)

Ez az oka.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: kávéfőzőbetét, nagy pákabetét?
Vagy ezek, terhelésnek?

http://www.radiovilag.hu/ellenallasok.htm

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Azért 2021-ben ez elég.. hogy is mondjam.. elavult lenne :) Meg egy uC-s cucc vezérlni, mér áramot, fesztültésget, elfűtött teljesítményt, visszaszámol Ah-ba akku esetén, lekapcsol beállított feszültségnél, stb...

így.. kicsit.. embribb, mint hősugárzókkal fűteni, és szorobánnal számolni :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Igazából egy szerkezetet sem érdekel, mi fűti el a teljesítményt. Az aktív elemesnek ott érzem jelentőségét, ha folyamatosan szeretnéd szabályozni a fogyasztást egy potenciométerrel, vagy folyamatosan azonos árammal akarod terhelni. Esetlegesen egyszerűbb megvalósítani. Amúgy egy fűtőbetéten is lehet áramot, feszültséget mérni, egy fettel/relével ki be kapcsolni (az viszont akkor már nem melegszik) . Mérete sem lesz sokkal kisebb, hiszen az elfűtéshez felület , és tér kell.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joe

Szia!

Egy darab IGBT-re gondoltál már? Hány Volton fűtenéd el azt a 100W-ot?
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

evsp

Az a gond, hogy a MOSFET-ek nem igazán ilyen üzemállapotra lettek kifejlesztve. A képen a kiválasztott típus úgynevezett transfer karakterisztikáját láthatod. Az a gond a párhuzamos működéssel, hogy amelyik fet melegebb, az több áramot fog vinni, ezért még melegebb lesz. Ez egy öngerjesztő folyamat sajnos... 
Az egyenlőtlen árameloszlás még egy tokon belül is előfordulhat, hiszen ott is sok elemi MOSFET van párhuzamosan kapcsolva. Ott persze a jó hőcsatolás miatt kisebb különbségek adódhatnak, de egészen biztosan nem lesz egyenletes az árameloszlás még egy tokon belül sem. Ilyen szempontból szerencséseb választás lett volna egy hasonló tokba épített bipoláris tranzisztor. Egy-egy pici ellenállás az emitterkörökbe, és kész...

File csatolás: 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szia! A csillámok két oldalát megkented szilikon zsírral? Jó cuppanósra, hogy felcsavarozásnál nyomjon ki egy kis felesleget.
Csaba.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Persze. Ez az oka a csillámnak, és nem a szilikon lapkának, mert a szilikon lap rosszabb ilyen szempontból.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: válogatáshoz, régóta használom, a potméterrel be tudod állítani, mikor nyisson a FET, műszerrel mérhető a G feszultseg

0

Vote up!

You voted ‘up’

nayan

Helló! Ehhez építeni kell egy mérő kapcsolást, amiben a nyitófeszültségét méred a FET-nek egy adott, pontosan beállított Drain áramhoz, jellemzően ez 30-50 mA körüli érték. A nyitófeszültség alapján összeválogatod az egymáshoz közeli értékűeket és csak ezeket lehet párhuzamosan kapcsolni. 5-10 FET összeválogatásához kell venni minimum 20-30 darabot egy gyártási sorozatból. Ez jó szórakozás, akár több órás munka is lehet.

1

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Igen, ez a bajom nekem is :) ezért kérdezem, hogy van-e kapcsolástechnikai trükk... Amivel a vagon FET megvásárlását ki tudom kerülni. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Ha aktív elemmel akarod elfűteni, arra a tranzisztor alkalmasabb szerintem. Ott a párhuzamosan kötött tranzisztorok  emittereivel kötnek sorba pici ellenállásokat, így ha közös a bázisfeszültség, amelyik tranzisztor jobban nyit annak az emitterellenállásán több feszültség esik, ergó csökken a vezérlőfeszültsége, ezáltal a felvett áram is. így automatikusan mindegyik a kb jó munkapontba áll be. Feteknél ezt nehezebb szerintem kivitelezni, mert a nyitófeszültség szórást a pár tized ohmos  S re kötött ellenálláson  eső feszültség nem kompenzálja. Nagyobb ellenállások esetén, viszont azok is fognak fűteni rendesen.
   

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Mekkora teljesítményt szánsz egy FET-nek?

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Hát.. jó volna stabilan 80W körül.. a hely/hűtés ahogy számolom ennyit vinne el 50 fokkal számolva a bordán... Vagyis szumma 240W. 

24V 10A tápok terhelési próbájához kellene...

Persze ha több, az nem baj... Van az a propeller, amivel meg tudnám támogatni... :)

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

A 0,2 Ohmos ellenállással mindegyik feten 3A fog átfolyni. 0,18 Ohmmal 3,3, persze függ a tranzisztortól is, de majd eljátszol vele.
 

File csatolás: 

1

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Jaja.. most jöttem be a műhelyből. Ugyan erre jutottam, kb... Működik. Legalábbis reggelre kiderül... :) Beraktam tűzbiztos helyre... Reggelig "gyilkolódik" :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

A gate feszültség legalább 10V, de inkább 15 legyen. Ott nyitnak tökig. Aztán válogatni kellene őket. Cseréld a legmelegebbeket. Talán 12-ből találsz 3 egyformát. Esetleg teszel rájuk termisztort, és a melegebbeknek csökkented a gate feszültségét. Ha a gate-osztó egyik tagja, akár még önbeálló is lehet a folyamat.
Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon

Szevasztok,

már jó ideje szeretném a nagy teljesitményű ellenállásokat mint műterhelést "update"-elni félvezetősre. Persze volt kisérlet ebben az irányban de a MOSFET hamar megadta magát, ráuntam, feladtam. Jut eszembe az IGBT. Idáig semmit sem épitettem velük, de nézegetvén az itt mutatott kapcsolásokat csak megvillant előttem mert az IGBT-k,mindkét fajtának az ötvözete és nagyon szivósnak bizonyúltak. De elfogadom a kritikát, hogy ez nem jó ötlet. Még azt is latorlgattam, hogy a műterhelést PWM-mel vezéreljem ami valószinűleg javitana a hőveszteségeken. Megint megemlitem ez most igy kávézgatás közben jár az eszemben.

kellemes 7végét

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

 Még azt is latorlgattam, hogy a műterhelést PWM-mel vezéreljem ami valószinűleg javitana a hőveszteségeken.

Eléggé vad gondolat. A műterhelésnek az a dolga hogy fűtsön, ami a hőveszteségen javít, az csökkenti a fogyasztást . A PWM-nek akkor volna jelentősége, ha a félvezetőket teljesítmény szabályzásra használnád, a tényleges fogyasztót ellenállás adná. Amúgyis egy csomó meglepetéssel kellene szembe nézned  pl értetlenül lehetne nézni, a beállított 2W fogyasztás  miért kapcsolja be az áramkorlátot egy 30W-os tápon, és  áll le a táp, A tápegység PWM-je mit lép egy vele konkuráló másik PWM re.....

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon

Helyes felvetések

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content