You are here

Mercury 400W-os táp hiba

27 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Sziasztok!

A fenti táp sajnos egy ciccenés után leáll és azután semmi. Mivel semmilyen rajzom nincs, csak a műszeremre hagyatkozva megméregettem a Schottky-diódákat és a többit, de minden jónak mutatkozott. Van benne egy IC is.
Valakinek esetleg tapasztalata ezzel kapcsolatban? Kérném segítségét!
Köszönöm

Comments
bagum
bagum picture

Ez a nagyon hasonló rajz ha 2003-as ic van benne. Ha a ciccenéskor megmozdul a ventillátora akkor a kimenetnél lesz a hiba. Kondik, forrasztások átnézése, esetleg próbáld pár wattal terhelni az 5 voltos kimenetet. Ja és hűtőborda, melegedő ellenállás melletti kondik cseréje...

File csatolás: 

0

nyaki
nyaki picture

Most jött hozzám egy ilyen IC-vel szerelt táp, csak ez 235W-os. Hogy én mindig ilyeneket fogok ki! :szetver:
Szal' ennek az a nyűgje, hogy a táp elindul, de erőlködik folyamatosan, mintha valamilyen zárlat lenne. Csakhogy a készenléti 5V az indulás előtt és után is stabil, míg indulás után a 12V kb. 7,5V az 5V az 6V a 3.3V pedig 4V körüli. Terhelve az 5V-os táprészt a trafó nyavajgása abba marad és helyre állnak a feszültségek, még úgy is, hogy mellette terhelem a 3,3V-os részt is, de amint ráakasztok egy minimális terhelést a +12V-ra, a táp megfingik és újraindítani, csak a hálózat leválasztása után lehet.
Púpos, zárlatos kondi és aktív elem nincs, vagy legalábbis nem találtam meg. Én már csak a 2003-as IC-re tudok gyanakodni. Véleményeteket kérném a témában.
Köszi
Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Kari
Kari picture
*****

Hali nyaki!

En ugy tudom, hogy az ATX tapok mindeg alapterhelendök!!
Teny, hogy jartam magam is ugy (akkor meg nem olvastam a gyakorlatilag maj mindegyiknel "kötelezö" 5-10W minimalis terhelesröl), hogy kapasbol szepen le is "egett"/füstölt, azaz KO-lett, egy tapom mikor a PC-met raktam össze, s azt hittem, hogy elötte "csak ugy" kiprobalhatom...

Kari

0

nyaki
nyaki picture

Való igaz! A táp minden kimenetén van egy nagyobb teljesítményű kis értékű ellenállás amelyek melegszenek is rendesen, üresjáratban, de itt valamilyen szabályozási hiba lehet, mert csak a terhelés további emelésére emelkednek meg a kimeneti feszek, csak valamiért mindegyik magasabb a kelleténél, kivéve a +12V. A -12V és -5V rész normál értékű..... :hmmm: hoppá! Valami eszembe jutott!
Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

nyaki
nyaki picture

Megjavítottam!
Csak okulásként. A +12V-os ágra kezdtem koncentrálni, mert ott mértem alacsonyabb feszt a többihez képest. Félhullám gyanúm lett. :hmmm: Van ezen az ágon két szembefordított diszkrét dióda, amíg beforrasztva minden fasza, addig kiforrasztva szakadást mutatott. Érdekes megoldásban volt a két dióda felhasználva, mégpedig úgy, hogy egy, két helyen fúrt lemezdarabba voltak beforrasztva és ezen lemez volt hozzácsavarozva a hűtőbordához. Érdekes megoldás, főleg úgy, hogy semmilyen hőkapcsolat nincs a diódák és a lemez között, kivéve ugye a lábakat, amelyek forrasztva voltak a lemezbe. Hővezető paszta nélküli rögzítés esetén és tartós terhelésnél a hűtés felmondja a szolgálatot, gondolom ezért is mutatott szakadást. És jött a meglepetés, miután kiforrasztottam a diódát a hűtőlemezből, jókora hőmennyiség közlésével. Rámérve megjavult. :roll: Gondolom a dióda kristályrétegéhez vezetett kivezetés, a melegedés hatására újra érintkezett, de mivel ezt már biztonságosan nem lehet felhasználni impulzus tápban, ezért helyettesítettem egy 10A-es Schotky-val, TO-220-as tokban. Ez mindenképpen bírni fogja a 8A-es, tápon feltüntetett tartós terhelést, nem úgy, mint a régi dióda, aminek adatlapja szerint is csak max. 3A-t bír. :jajj: Nem is értem, hogyan tehették be egy 8A-es +12V-os ággal megáldott tápba, egy ilyen hoki diófát :hmmm: és még ráírják a tápra, hogy 8A!!!! :falfej:
Most minden OK! Megy mint állat! :taps:
Egyébként a táp egy JNC típus, a Vargáné és Társa BT.-től.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

szoke
szoke picture

Szia nyaki!
"Vargáné és Társa BT"
Óvatosan velük! Volt egy sorozatuk, ami füstgép volt folyamatos használat közben és volt egy, ami egyenesen az egészségre ártalmas volt, mert rázott, nem volt bekötve a védőföld.
Üdv: Szőke

0

pumi
pumi picture

"Vargáné és Társa BT"

Tanúsíthatom!

Nálam 3 db olyan teljesen halott gép van, aminek minden részét elvitte ez a típusú táp.

0

szoke
szoke picture

Szia pumi!
Ugye, hogy ugye?
A kezem között is járt már egy jó pár ilyen táp!
Üdv: Szőke

0

rrpisti
rrpisti picture

Sziasztok!
Három hete kerülgetek én is egy Frontier LC-B400 ATX tápot 2005-ös IC-vel.Ma délután rászántam magam , az eredmény a következő. Bekapcsoláskor a ventilátor megmoccan és semmi több.Kondik lemérve (ESR),diódák kiszerelve terhelés alatt lemérve ,a többi alkatrész kiszerelés nélkül lemérve(tudom ez becsapós de nem volt kedvem mindent eggenként kiszedni)minden rendben mutatkozik.Az 5V-ra 10-től 30W terhelésig a táp elindul, ennél kisebbel nem és nagyobbal sem. Ilyenkor minden fesz megasabb 12v=14,3 5v=5,6 3,3=3,7 .Mivel a kapcsolás elvi boncolgatása nem az erősségem :D elfogadnák valami jótanácsot.Mivel időszűkében vagyok majd csak a hét derekén lessz időm folytatni :oops: addig csak néha beleolvasok a témába . Köszi előre.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Nyaki!
Olvass vissza az előző hozzászólásomig!
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/mercury-400w-os-tap-hiba#47084
Erre próbáltam rá világítani, még-ha nem is a konkrét hibára sikerült rámutatnom, de azért utaltam a dióda üzemi viszonyok között tapasztalható hibás működésére!
Üdv Tibi.

0

nyaki
nyaki picture

Hja!
Majdnem igazad lett! :oke:

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Ckó
Ckó picture

Szia Nyaki!
Gratulálok! :taps:
Üdv:Ckó

0

Shizo
Shizo picture
**

Es mi van a -12V-al es -5V-al?
Nezd meg jok-e a dupla diodak.(kicinezve a labak mert a parhuzamos terheloellenallas becsap).2003-as IC jo mert beindul a tap.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Nyaki!
Kiszáradt kondi sincs? (ESR)
Mert a kiszáradt elkó nem minden esetben púpos.
Diódák mérése esetén, a multiméter néha átverhet, az-az üzemi feszültségen/terhelésen néha visszáramosak lehetnek.
Üdv Tibi.

0

nyaki
nyaki picture

Igen, ezt is számításba vettem, de a hiba jelenség nem erre utal, amúgy a kimeneti kondikat cseréltem és semmi változás.
Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

nyaki
nyaki picture

Köszönöm mindenkinek az aggódó hozzászólását!

Egy elég szivatós hiba volt, mert az egyik Schottky-dióda kimérve jó volt, de betéve fesz alatt megfeküdt, leültetve a tápot. Már kínomban majd minden aktív elemet kicseréltem, de szerencsére a 6.elem cseréje segített, így megoldódott a probléma. Ha már szétszedtem, frankón fel is kondiztam az egészet. Elég könnyű jószág, de szerintem nem lesz vele gond.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia nyaki!
Ezért nem győzzük eleget "mondani", hogy ne higgy a multiméternek, mert üzemi feszültségen mást mutatnak az alkatrészek, mint az 1-2-3 Voltos mérőfeszültségen!
Ez érvényes, félvezetőkre, kondenzátorokra(nem csak elkókra), és még ellenállásokra is!!!
Üdv Tibi.

0

szuts
szuts picture

Helló Nyaki!

Nem irigyellek ezért a hibáért! Bizonyára 10-ből 9-en szívtunk volna vele, mint a torkos borz.
Útálom ezeket a jelenségeket. :szetver:

szuts

0

Hequila
Hequila picture

+5VSB-t kellene először kimérni, ha az megvan, és ténylegesen 5V, akkor lehet lépni tovább.
Előttem írták, hogy valószínűleg kondi hiba, én meg szinte biztosra mondom, hogy NEM az.
Tanulásnak jó lehet a táp megjavítása, de ha nem akarsz vele szenvedni, jobban jársz, ha veszel valami kevésbé dzsunka tápot.

0

Hequila
Hequila picture

Most nézem, hogy némileg félreértettem a hibaleírást.
Nos, mivel cicereg, így a készenléti kör valószínűleg rendben van.
Vélhetően a szekunder oldalon lesz zárlat, én valamelyik kimenet kettős diódájára tippelek.

0

moha21
moha21 picture

A vezérlő IC-re 5 V-ot kapcsolva sem csinál semmit? Primer kör jó? Greatz, tranzisztorok, kondik nem púposak?

0

nyaki
nyaki picture

Köszönöm a válaszokat, de még mindig nem jutottam semmire. Jó kis szivatós hiba lesz, úgy érzem!

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

andy
andy picture

Szia nyaki!
Nem látom a válaszodat az előttem besegítők kérdéseire.Sikerült valamit megoldani vagy az előttem hozzászóló tanácsát megfogadva,új tápot szereztél?
Na bocsánat,segíteni próbálok,de ahhoz több infó kellene.Milyen az IC típusa(gondolom leolvasható), megvan e az 5v segédtáp?
Kiszerelt állapotban próbáltad e csak az 5v-os főtápot, egy 15-21w teljesítményű autó izzóval terhelve indítani(a kimenő csatin a
fekete és piros szálakra az izzó,voltmérő,majd a zöld szálat valamelyik feketével összezárva kellene induljon).Ha indul,és megvan
az 5v,a többi kimeneten is meg kell jelenniük (terhelés nélkül is) a sárgán a 12v a narancson a 3,3v.Az összes feketék testek,a sárga és piros szálak a kisebb mellék csatikon vannak.Ha így működik,kiszerelve, akkor a PC a hibás,valahol zárlat van.

Üdv.andy

0

Tranzix
Tranzix picture

Keress púpos kondit a kimeneten! :oke: A Low-ESR -ek, szeretnek zárlatossá válni...
Üdv! Tranzix

0

szuts
szuts picture

Helló Nyaki!

A +5VSB megvan? Ha nem akkor a segédtápfesz. környékén nézz szét.
Amilyen leírást hirtelen találtam, csatoltam.

Ha nem is pontos rajzok, de az elvekben segíthetnek.
szuts

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia.

Itt nézz körül:

http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=&megnev2=400w&kategoria=pow...

Talán van hasonló közöttük.
Valószínűleg kondi-hiba (vagy akármi más...).

Dávid.

0

Sponsored links