You are here

Micra Basic RK 10 mérleg kalibrálása

9 posts / 0 new
Last post
zsoca33
zsoca33 picture

Sziasztok!
A címben említett régi bolti mérleg ( egy barátomé, sok évig jól üzemelt ) bekapcsolás, visszaszámlálást követően a csatolt képen látható hibát produkálja. Olyan, mint ha túlterhelést érzékelne, tárázni nem lehet, nem mér semmit. Viszont ha leveszem a súlyszenzorról a tálcatartó öntött alu lapot akár kikapcsolt, akár bekapcsolt állapotában, a mérleg szépen beáll  "0"-ra, és pontosan mér, tárázható a következő bekapcsolásig. Ha rajta hagyom a tálcatartót a következő bekapcsolásnál -> hiba, ha nem, akkor jó. Olyan, mintha elfelejtette volna a mikrokontrollere, hogy a tálcatartó és a tálca össztömege (1655g) a mérleg részét képezi, és így kellene magát kalibrálni "0" -ra. Ezek a tartozékok eredetiek, eddig is ezen a mérlegen voltak.
Hogyan lehetne kalibrálni? Semmit nem találtam róla, csak az RK 100-asról van pár info a neten, nem segített.
Köszönettel: Zsoca
 

File attachment: 
Comments
zsoca33
zsoca33 picture

Sziasztok!
Sem belső akksi a panelen, sem reset gomb nincs rajta, sem külső portok (usb, rj45) Próbálok képeket valahogy feltölteni, de akadályokba ütközök a túl nagy méret miatt. Ezt a mérleget anno a Micra-Metripond KFT gyártotta Hódmezővásárhelyen.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Üdv: Zsoca
elektronika: https://kepkuldes.com/image/QBZ3OA
érzékelő: https://kepkuldes.com/image/QBZfTf

0

zsoca33
zsoca33 picture

Sziasztok!
Fejlemény: A panelen a buzzer mellett van egy kék sw1 pozízójó beakasztós kapcsoló, normál esetben kioldva. Ha ezt beakasztom, majd a tálcatartót és rátéve a tálcát bekapcsolom, kijelzőn megjelenik: "FE1" ezután 2-szer tára gombot menyomva a mérleg nulláz, mér is helyesen. Valószínű ez lehet a nullpontbeállítás. Viszont ha kikapcsolom, szétszedem, kapcsolót kiakasztom (mert máshogy nem férek hozzá) visszatár az alapjelenség.

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Elfelejtette a null pontját azaz a holtsúlyhoz tartozó cella értékeket. EEPROM hiba lehet. Ezért van az, hogy a terheletlen mérlegcellák esetén áll be nullára. Tárázni meg azért nem engedi, mert azt csak megadott tartományon belül lehet. Újra kell valahogy kalibrálni, de ahhoz ismerni kell a cellák típusát , hogy hány "d"-sek, vagy mV/V értékűek. Továbbá kell hozzá hiteles kalibráló súly, amivel a mérési tartomány végéig meg tudod terhelni. 

​​Amit megpróbálhatsz kalibrálás hiányában, hogy kinullázod, de ezt sem engedi egy adott súlyeltérés felett. Vegyél le róla mindent, aztán csak apró lépésekkel haladj. Pl 100g. Addig csináld amíg nem engedi a gyári tartóval is nullázni.  A nullázás és tárázás nem ugyanaz!!! Erre figyelj. 
Ha sikerült, akkor pár hiteles súllyal ellenőrizd le.

​​​​​Az pedig alap, hogy nézd át, mechanikailag nem-e támaszt ki valami a celláknál.
​​​
Üdv,
KN

0

zsugori
zsugori picture
***

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Olvasd el a néhány hete az "Iskolapad" topikban írt "Hitelesítés vagy kalibrálás, mi a különbség?" című irományomat. Két probléma van a kérdéseddel:

1. Hibás műszert nem lehet sem kalibrálni, sem hitelesíteni. Azt meg kell javítani először.
2. Bolti mérleget nem kalibrálni, hanem hitelesíteni kell, ami hatósági tevékenység.

Sajnálom, hogy az érdemi részben (mi a hibája?) nem tudtam segíteni.

Üdv, lcsaszar

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
Igen olvastam még akkor, de a helyzet egyszerűbb jelen esetben. Valaha boltban szolgált, ma már háztartásban használják, nem is kerül vissza kereskedelembe. Mérése pontos, hitelesíteni nem kell, csak valahogy a hullpontját jó lenne visszakapni.
Üdv: Zsoca
 

1

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nincs esetleg egy elem/GoldCap benne amit cserelned kellene?
Kari

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez segít?

Reset gombot nem találsz?

https://micra.hu/wp-content/uploads/2016/07/cely_spc.pdf

Bálint

1

Sponsored links