You are here

Hajdu Z80 bojler felújítás utáni problémák

16 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Van egy kb. 30 éves Hajdú bojler, amit felújítottam: a tartályon kívül minden újra lett cserélve, a bojler ilyen formán nincs egy éves és abból is max 2 hónapot volt bekapcsolva, a víz viszont állt benne.. Ez a bojler egy még kialakítás alatt álló lakrészben szolgáltatná a meleg vizet, ezért nincs még aktív használatban.
A felújítás után néhány hétig normál üzemi hőmérsékletre volt állítva, hogy meggyőződjek a működéséről. Aztán lévén nincs használatban fagyvédelemre állítottam. Két-három hónappal később arra lettem figyelmes, hogy a bojlerből "záptojás" szagú víz folyt. Arra gondoltam, hogy ez legionella. Az álmos könyvek szerint ez el kell múljon magas hőmérsékleten. Kipróbáltam, hogy akár egy hétig is a maximális hőmérsékleten hagytam, de a bűz végül is nem akart elmúlni, még aztán hetekig kísérleteztem mindenfélével, végül rászántam magam, hogy belenézzek.
A leeresztésnél mindjárt arra lettem figyelmes, hogy a bojler aljában (kb. 40l) a víz feketés-szürke színű volt.
A szétszedésnél is találtam némi furcsaságot: Ahogy írtam minden alkatrészt gyári újra cseréltem, de a zárólap zománc (?) bevonata, mintha felázott  volna, megbőrösödött, az ujjam dörzsölésére is lemálik, alóla előtűnik a nyers vas, ez nem túl biztató.
fényképen látszik, hogy milyen koszos lé van a bojler aljában, illetve egy fénykép a tartály belsejéről, ezt nem tudom megítélni, hogy jó-e vagy rossz...
Mi lehet a gond, mit csináltam rosszul?

Comments
Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Nem a bojlereddel van a gond, hanem a vízzel! Míg normálisan fűtötted, addig a vízben levő anyagok kicsapódtak a melegítéstől, és kiültek a tartályban. Mikor pedig fagyvédelemre álltál át, akkor szépen beindult a rothadás a jó langyi vízben. Feltehetően anaerób biológiai folyamattal ment a dolog. A vasbaktériumok is tudnak érdekes dolgot művelni.

Jól nézz utána, hogy honnan nyomják neked a vizet, és mit mutat a kémiai oxigénigény vizsgálat, meg a többi elemzési eredmény. A vízszolgáltatónak garantálnia kell bizonyos vízminőséget. Ha a szabvány ivóvíz megvan, akkor napi rendszeres vízfelvételnél nem lesz gond a meleg víz szagával. Miért? Mert a kénhidrogénes bűzhöz kén kell, abból pedig nagyon kevés lehet a szabvány ivóvízben. A kénhidrogén a fehérjék elbomlásából keletkezik. A biológiai trutymótartalmat pedig az említett klasszikus kálium permanganáttal végzett kémiai oxigénigény vizsgálat mutatja ki legegyszerűbben, és az ide elég is lesz.

0

Gem
Gem picture

Szia jakyg!                                                                                                                                                                                                                      „de a zárólap zománc (?) bevonata, mintha felázott volna, megbőrösödött,” Igen, én is jártam így, (saját bojler volt) és két hónap alatt kilyukadt a zárólap, pedig volt benne aktívanód. A korróziónak jobban „ízlett” a zárólap anyaga, mint az aktívanódé. Pedig az aktívanód rendesen be volt kötve. Mielőtt bojlert cserélnél, egy minőségibb zárólapcserét még megérne. Igaz, hogy látni egypár kis rozsdapöttyöt a képen, de ez még messze van a kilyukadástól. (Még lesz időd összegyűjteni az új bojler árát) Amit még érdemes megcsinálni, hogy a bojler azon részére ami elölről nem látszik felírni a tisztítás dátumát, és az aktív anód vastagságát. Ez egy támpontod lesz a következő karbantartáshoz.                                                                                                                            Üdv.: Gem

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Tömény enyhén nedves, száraz sár állagú trisóval dörzsöld át a tartály belsejét!
Ha lejönnek a foltok, akkor kosz, ha ott maradnak rozsda.

0

Distributor
Distributor picture

Szia!

Én megpróbálkoznék egy tömítés cserével.
Könnyebb, mint le-felszerelni.

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
ilyen az állott víz poshad , ereszd le ha nem használod ..itt az ideje a búcsúnak dobd ki

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A képek alapján a tartály a végét járja. Azok a foltok már korrodált acélfelületre utalnak. A zárófedél a szokásos utángyártott, ami -mivel nem tűzzománcos- ledobja a festéket. Sajnos ennek a bojlernek eljött a csere ideje.

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

A cím szerint Z (azaz zománcozott) bojler. Az nem igazán rozsdásodhat. A vízből viszont szokott kiarkódni valami. szerintem a folt inkább az, nem pedig rozsda.  A színe sem rozsda színű.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Igazad lehet, amikor vettem meg voltam róla győződve, hogy gyári volt a zárófedél. Nem értem minek árulnak ilyen vackot, most visszanéztem a honlapot és valószínűleg azért nem a gyárit vettem, mert abból nem volt kétcsöves, márpedig ebben eredetileg két csöves volt...

Mellékes kérdés, hogy a saját bojlerünk egy modern Z120ERP, ebben úgy néztem, a sem a korlátozó sem a hőfokszabályzó már nem MMG-s gyártmány, nem tudtam beazonosítani sem a márkáját sem a típusát. Ez vajon minőségileg előrelépés vagy visszalépés (az új bojler vásárlása kapcsán kérdezem csak)?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért árulnak ilyet, mert megveszik :)

A zománcos legalább 500Ft drágább :)

De nem csak ezen, máson sem szabad spórolni. Mindenből csak gyárit. Tömítésből is. Nagyon meg tud szivatni. Sőt. Voltam ismerősnél takarítani. 5 éve volt korábban. Szétszedtük. Az anód mint az új. Modom hát ezt meg hogy... Kiderült, hogy biza alumínium volt. 

A nem MMG, az visszalépés. Ha szedtél szét, láthattad, akkora réz bumszlik vannak benne, manapság házak készülnek el, és nincs ott ennyi réz, csak alu :) viccet félretéve... Régen ez bizonyítottan jobb volt :)

Van extrém példa is. Apósomnak a nyaralóban egy 1972-es matuzsálem van. Kitakarítottam. Nincs benne anód. Gyárilag. Meg a zárólemez is furcsa volt. Kicst megpucoltam a nyakánál. Réz. Szín tiszta réz az egész pikli. Alul, felül, mindenhol. 100l verzió. Keskeny. Furcsa kinézetű. Nem tudom, honnan durrantotta :)

0

Gem
Gem picture

Szia mindigehes!                                                                                        „Apósomnak a nyaralóban egy 1972-es matuzsálem van” A nővéremék 1972-ben építkeztek. A sógorom ilyen „rézbelsejű” bojlert vett. Akkor ötezer valahányszáz forint volt. Ez még egy darabig bojler lesz.                                                        Üdv.: Gem

0

hcs
hcs picture

A biztonság kedvéért tegyél rá egy "nem szabad kidobni" matricát. Ez már igazi kincs a mai világban....

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jobban jársz, ha újat veszel

Bálint

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
A talplemez tömítés helyén körben mi az a fekete ramaty?
Így kellene kinéznie ennek a típusnak: https://www.hoporta.hu/bojler-alkzarofedel-tomites-peremes-szilikon-8972...
A záptojás szag kénhidrogén jelenlétére utal. Víz milyen? Fúrt kút, vagy hálózati víz?
Üdv Zsoca

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Létezik tömítés fekete szilikongumi anyagból is. Én is használtam többet is, nem volt gond vele.
 

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Sima vezetékes csapvíz, mi is ezt használjuk, a hideg vízre nem volt panasz eddig sem nálunk sem a kérdéses lakrészben.
Az eredeti tömítés is az átlátszó szilikon volt, de amikor vettem épp nem lehetett kapni, ez lett helyette:
http://www.hajdualkatresz.hu/bojler-zarolap-tomites-peremes-z-szilikon-g...
Egyébként tömítettségi problémám nem volt.

0

Sponsored links