You are here

Hartha (DDR) egyfázisú villanymotor bekötése kondenzátorral

14 posts / 0 new
Last post
Istu
Istu picture

Üdv!
Kötöttem már be több motort, de most elakadtam...Hogyan kell értelmezni a bekötési rajzot? 

Köszi előre is a segítséget!

Üdvözlettel: I. István

Comments
Alex52
Alex52 picture

Szia, csak egy kevésbé lényeges megjegyzés: ugy látom, ( a bekötésből következik), hogy ennek a motornak mindkét tekercse ( főfázis és segédfázis tekercs) tök egyforma... nem minden egyfázisu motoré ilyen .......

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A rajz alapján ez a motor 3x220/127V-os hálózatra készült. Emiatt van a rajzon R és S fázis feltüntetve. Ez ne zavarjon, mert maga a bekötés teljesen megegyezik a beküldött IMI motor bekötésével. Mivel 3x400/230V-os hálózaton a 230V-os bekötés pont jó neked. A fordulatszám és az áramérték érték különbözősége az 50/60Hz különbségéből adódik.

Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kalex! Ezt 127V-ot nem nagyon jelzik, meg csak "1~" látunk...vajon miért?
Igaz az orosz netes oldalakon rengeteg hasonló motorról írogatnak...

File csatolás: 

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!

Gondolom téged az zavart meg, hogy a rajzon rajta vannak a motor tekercsei. Csatoltam egy képet, amin töröltem. Így már eligazodsz.
V pont - (belső sárga) vezeték a nulla
W és U közé a kondi
A fázis meg vagy az U-ra vagy a W-re, attól függ, merre szeretnéd, hogy forogjon.

 

File csatolás: 

0

Istu
Istu picture

Szia!

Köszönöm a segítséget, így már elboldogulok! 

 

0

uniman
uniman picture
***

Csupán kihagyták a forgásirányt jelző nyilakat (de odaírták "szóban")...

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
right , left

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Mit nem értesz?
Gondolom oda/vissza forog.

1

Istu
Istu picture

Ha nem érted mi volt a problémám, minek válaszolsz. Az hogy oda-vissza forog még nekem is egyértelmű. Érdekes, hogy thomas123 megértette és segített.

0

uniman
uniman picture
***

Szia..nyugi! Amúgy tényleg leírhattad volna részletesebben is, hogy, mi az, ami nem "tiszta"...mi az, amit nem értesz, ami zavar, az, hogy belerajzolták a (Talán a "gyöngébbek" kedvéért smiley) a motor belső tekercseit...
Pl. Kalex által meglátott "R" "S" jelöléseket én észre sem vettem.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hu de harapos vagy!
És tényleg nem értem, hogy mit nem lehetett ezen érteni.
Erre egy jó hasonlat a látásvizsgáló babos könyv...
Én első pillantásra látom a betűket, te meg bárhogy nézed nem látod...
​​​​​​​Jó szerelést! ​​​​​​​​​​

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!
A babos könyv nem jó hasonlat, mert annak semmi köze a logikához, tudáshoz, józan paraszti észhez. Én sem látom benne a számokat (talán a 30-ból 5-öt meglátok), mert színtévesztő vagyok. Ez sajnos adott. Ezért nem lehettem annak idején sem elektronikai műszerész, sem villanyszerelő.( műszerész szerettem volna lenni ) A villanyszerelést apámtól tanultam, aki sajnos két hónapja a lélegeztetőgépen meghalt. ( előtte életerős ember volt, aktívan dolgozott ) Az elektronika meg azóta is hobbim, amit főleg könyvekből tanultam, akkor még nem volt net.
Mindenkinek másképp jár az agya. Én a motor képére ránézve egyből láttam, hogy ez egy sima 220V-os motor, két egyforma tekerccsel. Nincs direkt fő és segédfázis tekercs, így a forgásirány egyszerűen megfordítható. A tekercsek rárajzolása a laikusnak tényleg zavaró lehet. Gondoltam, hogy ez a probléma. Aki érti, annak nem zavaró, sőt segítség lehet, de a bekötéshez nincs rá szükség.
De én sem fogok fel mindent: pl. megírtam PIC-re a kapunyitóm vezérlését, működik évek óta hibátlanul. De nincs benne sem megszakítás, sem sleep, csak egy ciklusban pörög a proci, ami figyeli a vezérlő jeleket, és kapcsolja a motorokat, viszont egy kijelzőt nem tudnék vezérelni PIC-el. A leírások alapján nem értem. Ha valaki részletesen elmondaná/leírná, akkor tudnám. Ilyen meg nem nagyon van a neten.
Ez van... Ha valamit nem értek, én is kérdezek, de sokszor az ember nem kap segítséget, mert már a kérdésből kiderül, hogy amatőr, nem ért hozzá, nem tanulta és részletesen elmondani pedig nem sok ember akarja, hogy miért? Nem tudom.

 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia-sztok!
Igen-nem vagyunk egyformak; néha szerencsére, s pont ezert laposodott el a Tanya is rendesen -az utobbi 7-8 evben elkezdve- NAGY kàr!!
A hirtelenkedökkel meg probaljunk meg mindannyian nem felvenni a "harcot"; ez maradjon a személyes gondjuk...

Jobbat, Kellemes ünnepeket!
Kari

1

Sponsored links