You are here

Siemens EH755502 főzőlap nem működik

20 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Kaptam egy Siemens főzőlapot, és szeretném megjavítani magamnak, mert nem működik. Mindösszesen annyit csinál, hogy mind a 4 lap kijelzője egyszerre, felváltva írja ki, hogy F (gondolom, fehler), vagy 0. A négy lapból kettő indukciós, a másik kettő hagyományos "platni". Ha tudna valaki segíteni, vagy ha esetleg lenne valakinek rajza, azt is megköszönném. Hibakódot is kiír: Er 22
Köszönettel:
Attila

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Elvileg az 22-es hibakód kommunikációs hiba.

Ami kb. Bármi lehet. Amikor bekapcsolod, a uC-s része végigellenőrzi, mi működik, mi nem a buson. (A főzőzónák és a kezelő is egy kommikációs buszon lóg. Ha valamit nem talál, mert nem megy, vagy mert valami fogja a busz, beveri a hibát.

Szedd szét, küldj képet.

Jártam úgy, hogy egy modul tápja rossz volt, de úgy is, hogy a tapicska vezérlőben zárlatos volt egy lm358, és terhelte a tápját...

Nem tudom, ennek milyen bele van, ha látom, lehet, csípőből mondom merre nézd meg a mit :)

De első körben táp neki, minkét fázisra! Bekapcs, és minden modul tápfeszt ellenőrizz, miközben látod az er22 kódot.

 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz!
Pü-ben küldenél egy e-mail (gmail) címet? Ide csak 3MB-ig lehet föltenni képeket, amiket meg készítek, az mind 5-6 Mb-osak. Csak Gmailben tudom elküldeni. Valmikor kaptam egy átalakító (lebutító) programot, ahol nagyobb terjedelmű képeket kisebb terjedelművé alakítja, de nem találom. (Szét van szedve a gép, már ültem benne pár órát, de nem tudtam megtalálni a hibát, talán, ha lenne egy rajz...)
Köszönettel:
Attila

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

https://www.bricelam.net/ImageResizer/

 

Windowsba beépül, intézőből jobb klikkes menüből tudsz egyszerűen képméretet csökkenteni...

Ugyanilyen néven van win10 alá beépülő is...

0

attila.p
attila.p picture

apróság: 

az 5-6 MByte-os képet egy mozdulattal át lehet konvertálni 1-2 MB-sá.......monitoron tökéletesen nézhető /nagyítható  !
(szinte akármilyen rajzoló/ képszerkesztő tudja)

üdv: egy másik attila
 

0

uniman
uniman picture
***

Itt egy program  "resize" funkcióval...vagy akár ide is feltöltheted

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm!
Van egy barátom, ő ebben okosabb nálam, és este nekiugrunk.
Üdvözlettel és köszönettel:
Attila

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
 Sajnos nem érkezett hozzászólás a fenti bejegyzésemhez, és rajz (SM) sincs hozzá. 
Tudna -e abban segíteni, hogy hol lehetne keresgélni (pl. külföldi fórumokon), ahol lehet utalás a fenti problémára, vagy esetleg csak annyit, hogy mi lehet az ER22 hibakód? Ugyan nem vagyok egy számítógépes "szaki", de megpróbálnék bogarászni, ha nincs más megoldás. Esetleg egy Siemens-es kapcsolat???
Köszönettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

guriga
guriga picture

A keresés egyszerű, csak beírod a bajodat és válogatsz a válaszok köz. Este rászántam öt percet és egy hasonló készüléknél a tápban volt egy dióda szakadt.
Most reggel egy kávé után két találat a kezelő panel hibáját említi. Ön dönt!
Rajzot a wantedban, segítséget meg ha már szűkítetted a hibát, kapsz.
Jó munkát!
grg.

1

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz!
Hála és köszönet a segítőkész kollégáknak, sikerült 3 Mb alá vinni a képméretet, így most fölteszem. Az első a kezelő egység, a második, harmadik pedig a tényleges panel elölről, hátulról.
Köszönöm mindenkinek a segítségét!!!
Üdvözlettel:
Attila
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez nem EGO belű :) de a tényen nrm változtat. A képen az R10 alatt a lyukon lóg egy elcsípett fekete kábel, ha jól látom. Illetve ebben babrált már valaki, az uln2003 forrasztgatva volt.  A kezelő felől a felfűzöttbszalagkábel jó helyre megy? A teljesítmény reléket mérd ki, mert ha a fehérek közül nem megy egyik, stb... A visszaellenőrzésnél nem látja a villanyt, dobja is a hibakódot.

Előéletét tudjuk? Vagy semmit?

Tápfeszek? Főtáp megy? Terhelhető? Nem zuhan be, amikor a relék meghúznak?

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Az "elcsípett fekete kábel"-ről kiderült, hogy az a műanyag alaplapból kiálló panel-megvezető tüske, csak elég rosszul látszik a képen. A reléket leellenőriztem, behúznak, nem égettek, egyelőre a diódák között sem találtam hibásat, folytatom..A szalagkábeleket nem lehet rosszul csatlakoztatni, mert úgy vannak kialakítva, hogy fizikailag nem lehetséges. Korábban a relékről "hazudtam", rosszul emlékeztem, behúznak áram alá helyezéskor. Olyankor felváltva villog mind a 4 kijelzőn az F és a 0. Ha bekapcsolom, akkor először mind a 4 kijelző E betűt ír ki egy darabig, utána pedig Er 22-t
Üdvözlettel:
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szkóppal nézd meg, hogy a kezelô szalagkábelén van -e kommunikáció a buson.

Az, hogy a eelé meghúz, az jó jel, de az gyakran a bekapcsolást nem a buson kommunikálják le.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! 
Köszönöm!
Üdvözlettel:
Attila

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Igen, már dolgoztak benne, úgy jutottam hozzá, hogy nem bírták megjavítani. Megpróbálom, hátha nekem sikerül, persze segítséggel... A tápok (szerintem) rendben vannak, bár egy rajz sokat segítene. A relék behúzásáig el sem jutottam, semmit nem csinál a gép, csak a hibakódot írja ki, azt is csak akkor, ha nyomva tartom a bekapcsoló gombot. Az előtt F-et, és 0-t (felváltva) ír ki.
Mivel nagy rutinom nics ezekben a gépekben, megkérdezem, hogy ugye, nem gond, ha "platnik" nincsenek bekötve? (Ha be vannak kötve, akkor is ugyanez a jelenség.) Még annyit, hogy az a fekete kábel(?) valami váéletlen folytán került oda, csak a fényképezéskor , a hátlapi képen már nincs ott. Viszont a filctollas rajzokat már én készítettem, ahogyan nyomoztam a fesz-k útját. Valamint az U7-es IC-t is már én cseréltem (ULN...), mert gyanus volt, hogy amikor hozzám került, annak az 1.és 2. lába össze volt forrasztva (szerintem) nem gyárilag, ezért, mivel filléres IC, kicseréltem, de sem összekötve, sem szétválasztva a két lábat, semmi változás. Ez kapcsolná az egyik relét, de nem kapcsolja valamiért, lehet, hogy az őt vezérlő proci hibás?  Illetve más egyéb is lehet az oka...
Köszönöm a segítségedet:
Üdvözlettel:
Attila
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mérd ki a reléket. 

Az, hogy hisztizik vagy nem a zónák lekötésére, az típus függő. Én az önszivatás elkerülésére mindig rajta hagyom, és fontos, hogy a zóna közepén levő hőmérő szenzor is ott legyen bedugva!!! 

Engem az aggaszt, hogy az a driver, amit forrasztgattak, az biztos bele való -e... Rajzot felejtsd el. Inkább googe a barátod, hátha lesz kép egy másik panelról, hogy biztos pont ez való -e bele.. meg a kábelezésről. Mi hova dugandó.

De első körben a kis elektrolit kondikat mind kimérném... Itt minden extrém hőhatásnak van kitéve. Nem vagyok az értelmetlen újrakondizó fajta, de főzőlapban mindig...

 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
A hőmérő szenzorok kis Si diódák, elméletileg egy x értékű ellenállással átköthető átmenetileg, nem? (Csak azért, mert elég rövidek a kábelek, nehéz mérni, mozgatni a panelt.)
A NAND IC szerintem eredeti volt, csak az 1. es 2. láb volt összeforrasztva, a többi originál volt, tehát még nem cserélték
A kábelek szerintem jól voltak összedugva, nem igen lehet fölcserélni őket.
A kondikkal kezdtem a vizsgálatot, aztán a félvezetőkkel. A diódákkal könnyebb a helyzet, de van sajnos több SMD IC és tok is, ami már nem olyan egyszerű.  A rajz akkor felejtős...
Üdvözlettel:
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az IC egy teljesítmény tok. Vélhetően a reléket hajtja közvetlenül.

Hosszabbítsdmeg a sensor kábeleket. Önszivatás elkerülésére.

Volt már nálam ilyen lap. Az táp gyenge volt. Összenyitotta az igbt-ket..

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm a válaszod, ez is egy segítség, hálás vagyok érte, átnézem a diódákat. Teljesen véletlenül nem említik, hogy milyen diódáról van szó?
Eddig egyetlen hozzászólás sem volt,(Tiéd az első) és a SM keresőbe is föltettem, hátha van hozzá dokumentáció.
Köszönettel:
Attila

0

Sponsored links