You are here

Ez mit jelent?

9 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:  :a régebbi telefonokat el lehet dobni?

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2021/09/23/lekapcsoja-3g-halozata...

Bálint

Comments
Mr._V.
Mr._V. picture

"A lekapcsolást követően a hangforgalmat a 2G és 4G hálózatok veszik át, az adatforgalmat pedig a 4G hálózat fogja kiszolgálni"

Minden készülék tudja a 2G, azaz a GSM hálózatot, hiszen az volt az alap, esetünkben a 900MHz-es tartomány.
Én a mai napig azon használom a droidos készüléket is, mert az alacsonyabb freki miatt kisebb teljesítmény kell. (Mint wifi esetében a 2,4G elmegy mondjuk 20m-re, míg az 5G meg csak 5-8m-re azonos adóteljesítménnyel.) Ráadásul én pont emiatt, mert nem kell adótornyot váltania percenként szakadásmentesen megyek át hangilag a másik félhez. És mivel azonos adótoronyra kisebb teljesítménnyel kell csatlakoznia, így az aksiban fogyasztáscsökkenésben is megjelenik, igaz mondjuk egy töltésnél ha azonos beszédidőt számolok, akkor talán 25%-al megy tovább 2G-re állítva, mint 3-ra.

Lekapcsoltak TV-adókat, de az FM esetében nem tudtak áttérni a DAB-ra, mert nem terjedt el itthon és még az AM sem ment ki teljesen a divatból. Az alapokat általában megtartják, ami a mai napig használatos, de pl. tévé esetében a felbontás, hang miatt nem látták értelmét az analóg technika megtartásának, meg ott ugye a frekvenciák állandóan foglaltak voltak. Sokkal több telefon már nem lesz a hálózatukon, hiszen már a fél éves gyereknek is van és még bírja a hálózat, tehát az "alap" sávot, ami visszafelé kompatibilis a legöregebb 900-as készülékkel, azt megtartják.

De ez egyetlen cég, akinek ez problémát okoz, át tud menni még 2 nagyhoz (20-70) és megannyi kicsihez (digi, stb.). Szóval nem kell kétségbe esni!

De üzleti fogásnak is felfogható, mert pl. én is 10-15 évente veszek másik telefont (4 éve vettem, tehát még 6-10 éve van hátra), sokan nem követik a divatot anyagi okokból, vagy mert ami bevált, nem cserélik le. Ezzel viszont sokakat rákényszeríthetnek, akik azon is neteznek. Aki nem netezik rajta, annak teljesen mindegy, az automatikus beállítással úgyis áttér 2-esre, ha a 3-as megszűnik... max a net lesz lassú. Erre lesz majd biztos készülékakció, ahogy volt a DVB-T bevezetésekor is.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

majd 10 éve bejött a szervizbe egy ismerős fickó és felkínált 1 nokia E7-est. Persze ráharaptam mert adig N10-zel boldogúltam, szeretem a mehanikai billentyúzetet. Meg is mondta, hogy a szóban forgó mobil most esett le a tetőröl é már vásárolt magának másik okosabbat. Bagóéert megvettem, bekapcsoltam, SIM-et neki és tavaly tavaszig működött is tökéletessen. Nagyjábol egy hétig tartotta az aku a forntot 1 töltéssel.  Megáztam, a ,mellényzsebben az E7 is. Elkezdett hűlyűlni, bementem a szolgáltatómhoz, ahol az ügyintéző megrökönyödve konstatálta, hogy már több mint 20éve a kliensük vagyok és soha sem igényeltem telefont és felajálott néhány készűléket. Kisebb képernyővel nincs? Mindegyik akkora minta WC kagyló fedele? Ez a divat, csak ilyent vásárolnak. Akor legyen nokia 3.2. Boldogan hazavittem, SIM-et neki bekapcs és már akkor láttam, hogy mekkora hiba volt. Másnap szétkaptam az E7-est, megfürdettem izopropyllal az UH kádban, összeraktam és működik, hibátlanúl. De hamarossan azt vettem észre, hogy nincs térerő, gyenge. Átkapcsoltam GSM-röl automatára és mindjárt lett is de 3G-n. Nem is nagyon foglakoztam vele, csak azt vettem észre, hogy az aksi 7 nap helyett 3. Ok, az aksi már leszerepelt de nem cserétem le, így is átlépi a kedves nejem almáit 1 nappal. A szöveged ihletett meg, hogy visszakapcsoljam GSM-re és a jel jóval gyengébb, használhatatlan. Most azon morfondíroíok, hogy ez az E7-es hibája, vagy levett a szolgáltató a teljesítményböl, majd kiderítem. A 3.2-es sorsa meg az lett, hogy fényképezőként használom a VIBER-en. De már múlt héten majdnem az lett a sorsa, hogy anyira lelasúlt, hogy majdnem ara kezdem használni, hogy rajta vágjam a hagzmát a pörköltre mert anyira lelassúlt a frissítgetétölt. A vágódeszka szerepétöl unokaöcsém mentette meg, hogyan, nem érdekel, most megint használhatom a viberen. Lapozgatom a hirdetéseket égy másik E7-et keresek ha ez beadja az unalmast, almássat meg androidot már még egyet nem vásárolok

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Én még mindig egy SonyEricsson C702-t nyúzok. 3G-s, JAVA alapú készülék, operamini még mindig működik rajta neteléréshez, és van benne GPS is. Ja, meg hardveres gombok. Csak már az apró betűket nem látom a kijelzőjén, úgyhogy van a másik zsebemben egy tepsifon is. 

0

Julian
Julian picture

Szia!
Van olyan telefon, amit keresel.
Itt egy példa.
Keresgélni kell még és biztos találsz többet is.
Ezekre úgy jó 4-5 éve figyeltem fel.
Akkoriban éppen csak 1 soros kijelzőjük volt, meg hatalmas gombok.
Ahogy nézem ezek is fejlődnek a rossz irányba.
Meg is fordult a fejemben anno, hogy veszek egy ilyet, meg mellé egy félprofi kamerát. Aztán valahogy mégis csak egy droidosnál kötöttem ki.
Most meg már eleve a droidost nézem, pedig utálom, de sajnos vannak nagyon hasznos kényelmi funkciói, ami miatt elviselem a nyűgjeit.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Minek frissítgetni kontrollálatlanul? Ha egyszer valami működik, nem szabad hozzányúlni és nem is fog lassulni. Ezért jó a google mentesített készülék, mert az ha akarna se tudna semmit frissíteni és a háttérben nem küldözget napi 30-50MB adatot a google felé (kémkedés, crashlytics, analytics, stb.).
A régi GSM, azaz 2G 900MHz-en dolgozott, az újabb 3G meg 1800MHz-en, így elképzelhető, hogy az antennád valamelyikre (3G) van hangolva és a régi ezért gyengébb rajta, de az is lehet, hogy te a 2G adótól pont távol vagy, hiszen az nagyobb hatósugarú és a közeledben csak 3G adó van.

Ha régi a készülék és lassú az új dolgok miatt (pl. Viber 2 év alatt dupla akkora telepítőméretet produkál és a 6-os pl. telepítve kb. 50MB, a 9-es más 150-250MB), de már mindenből van light verzió, azaz kiszedik a felesleges dolgokat és sokkal kisebb, kevesebb igénnyel, sőt orosz buherálók a legújabb verziót is 4-es droidig visszefelé kompatibilissé tették és persze az akkor RAM-nak megfelelően kiszedték a felesleget. Tehát ha az ember nem az "áruházat" használja, hanem a netet, sok jó dologra bukkanhat, amit a "bótban" soha nem fog megtalálni, mert ott csak az új a jó, ami valóságban egyre sz...rabb lesz.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nekem Nokia N97 mini készülékem volt sokáig. Nagyon szerettem a fizikai billentyűzetet, és az egy hetes üzemidőt egy feltöltéssel. Nem lehetett rátenni mindenféle csicsás "app"-okat, de telefon, SMS, internet, térkép és még pár alapfunkció tökéletesen elég volt. A fotói is szépek voltak. 4G-t, 5G-t, 6G-t nem tud, a wifije sem tudja a legújabb szabványokat. De bárcsak lenne hasonló méretű, igazi billentyűzettel ellátott telefon manapság. Még most is megvan valahol.

Üdv, lcsaszar

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

0

AzzA
AzzA picture
*

A 3G telefon tudja a 2G-t. ?
Nem csoda, hogy a fejlesztés ezt hozza magával, kivezették az 56k-s modemet, a földi tv sugárzást is, a 1Mbytes netet is .....
 

0

Sponsored links