You are here

MeanWell HRP-600-12 tápok nem indulnak

32 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Van itt nálam 4db a fenti tápból. Jó combos, 12V 53A. Sajnos mind azonos hibával, és nem jövök rá az okára. A jelenség, hogy a PFC megy, pufferen ott az emelt villany, de nem indul. Próbál, a sec oldalon is látszik, kb2V lüktető tüskékkel. Természetesen az összes félvezető jó, smps vezérlő cserélve, CM6800G van benne. A sec. oldali FET-ek is hibátlanok. Optocsatolók kimérve, jók. Kondik is mind egy szálig újak, kivéve az SMD-k. Trafót kivettem, generátorról hajtva nem menetzárlatos szerintem. Elfogyott a tudományom. Az smps vezérlő tápja is pulzál 10-12V között, ahogy próbál indulni természetesen.

Erről a CM6800G-ről van valakinek mélyebb tapasztalata? Mi szivathat?

A sec. Oldali körben a nagyáramú tekercs mellett van egy kis áramú rész is a FET-ek vezérléséhez. Ez dióda, kondi, 7812 felépítés. Külön megtáplálva is azonos a hiba. 

Egyszerűen elfogyott a tudományom. És nem egy ilyen van itt, hanem 4 is. Azonos hibával.

agyon van integrálva sajnos. Egy rémálom, még megkopasztva is.

Bármi tapasztalati tipp valakinek? ;)

Köszi!

Comments
gbenyov
gbenyov picture

Szia mindigehes!
Bekapcsoltad ezeket a tápokat?
Ide az van írva:
DC OK SIGNAL (melyik láb, tudod-e?)
PSU turn on : 3.3 ~ 5.6V (azaz táp bekapcsolva)
PSU turn off : 0 ~ 1V (azaz táp kikapcsolva)

Bocs, ha nem így van.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! 

Fordítva ;) ha jó a villany, ez van a kimenetén. Vagyis egy lm224 van benne, komparátor nézi, az billenti a kimenetet, ha minden Ok.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia mindigehes!
Értem, köszönöm, így a "DC-OK" kimenetet.
A nálad lévő 600-12 típuson pedig nincsen "remote controll" bemenet lehetőség, mint a 450-xx típusokon?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nincs. Itt ez a kimenet van, meg a kompenzációs bemenet. Közben rákérdeztem, ezeknek így indulni kéne, jelenleg is sok üzemel nekik, de megint elhullott egy.

Ugyan az a bajuk ;) már csak egy kristálygömb kellene, hogy mi :)

És lekapaolás után hullanak, nem üzem közben

 Vagyis valami tranziens miatt. De nem kondi hiba... Az már biztos. Hacsak nem valami smd kerámia, valahol. :(

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Ahogy keresgettem neked egy rajzot, egy orosz blogra keveredtem es azt irta a csavo, hogy az aktiv pfc-s cuccokat ugy illik lekapcsolni, hogy elobb a terhelest kapcsoljuk ki es csak utana magat a tapegyseget. Hetfon ha lesz idom kiturom a cikket, mert erdekes dolgokat taglalt.

Andras

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia :esetleg kezdődő menetzárlat az  SMD kondik hibája mellett?

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mindegyikben? Egyformán? Trafót generátorral megtápláltam, szerintem jó, nem torzít, nem terhel, nem melegszik... De ez réz.. nem alu. És nagyon kultúrált kivitel.

0

agressiv
agressiv picture
*

Kellene néhány fénykép a nyákról mindenféle szögből, mindenoldalról.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem leszel előrébb vele, mert katasztrófálisan sűrű. Kétoldalas, rengeteg smd cuccal. Gyakorlatilag az alkatrész oldalon fólia se látszik, annyi a cucc. A forr. oldalon meg...

Na mindegy, csinálok majd hétfőn/kedden, ha a közelben leszek 

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Huhh... Ez marha jó. Köszönöm!

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia mindigehes !A letiltás az opto-ból is jöhet,de ha nincs feszültség a led-en akkor csak akkor tilthat le ha az opto tranzisztor vezet ,hibás.A nagyáramú tápoknál az szek.egyenirányitó a fet-ek védö diodájával történik (nem biztos)és ha igen,akkor szinkron egyenirányitó.A fet rövidrezárja a védödiodáját csak az egyenirányitás pillanatjában ,szinkronban.Ellenörizd ha igy van az egyenirányitás , nincs e defektes pl. ker.kondi ,amely megzavarja a szinkron müködést .Ilyenkor is letilthat .Csak egy ötlet üdv.Jóska

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, itt is így működik az egyenirányítás. Az összes FET jó, a vezérlése is elvileg. Szkópon nézve legalábbis a pwm impulzusoknak megfelelően van meg a vezérlés a gate-eken. Optokat is kicseréltem mind a 3-at, de azonos maradt minden.

Már kínomban a furatgalvánokat egyenként árforraszgattam. De kapufa.

Tényleg elfogyott az ötletem ;)
​​​​​
a kérdésem igazából arra irányult, hátha javított már valaki ilyet. Mert ha hozzám került több is azonos hibával, akkor gyanús, hogy sok hal el így ;)

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia mindigehes !Hogy megyözödj ahogy a szinkron egyenirányitás rendben,kiiktathatod és maradnak a védödiodák egyenirányitásra.A fetek G-S-ét rövidre zárod pl.egy  100 ohm ellenálásal ,persze csak kis terhelésel,probából .üdv.Jóska

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ok, kipróbálom, erre nem gondoltam.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia mindigehes ! Egy ötlet ,én szoktam egy piros led-et az opto led-re párhuzamosan forrasztani ,igy látom ha szekunder tilt vagy sem.Az jo lenne egy fénykép a nyák mind két oldaláról hogy lássam hogyan van megoldva a kapcsoló primer réz .Ha kétoldalas a szinkron egyenirányitó akkor az egyenirányitandó jel  az szimetrikus váltóáram .Hogy ez  szabályozható (stabilizálható)legyen több megoldás is lehetséges,ezért jó lenne a fénykép .üdv.Jóska

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sajnos nem jött be. Kipróbáltam a szinkron egyenirányítás nélkül, meg sima diódákkal is natúrba. A nem indulás oka tuti primer ok. A sec. Oldalon 70ohm mérhető így, ami pont a terhelésnek berakott SMD ellenállások eredője.

 

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

A PFC FET-je(i) biztosan jók, a PIN15-ön a Vfb-nek 2.5V alattinak kell lennie, ez is jó? A PIN14 Vref 7.5V kellene, hogy legyen, az is rendben van?

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, a PFC tökéletes, még a lágyindítás is megy rendben, 3 szélesedő impulzussal tölti a puffert indításkor. A FET-ek is, a PFC fesz is stabil. Az nem pulzál, rendben megy. Csak a főtáp tilt. Tilt? Ez se biztos :) de pulzál :) A PFC felét két soros 100W izzóval terhelve stabil.
 

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Hát én beáldoznék egy új IC-t próbából, kb. 1000 HUF körül találtam itthoni üzletben.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Túl vagyok rajta sajnos.. ezzel kezdtem..  meg a kondizásokkal, de rubyconok voltak bennük, jobb, mint az új. Ettől független kicseréltem mind, babonából. De nem az a bajuk.

0

hcs
hcs picture

Szia!

Nem valamilyen védelem lép működésbe? Tárolós szkóppal kellene megnézni mi a helyzet. A tünet így első olvasásra szekunder zárlatra utal, de mint írtad jók az alkatrészek. Megnyúlt ellenállás a PWM résznél nem lehetséges?

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, ezért marcangoltam darabokra,  de jók. Itt már FET-ek vannak, vezérelve. De a lenti tippet megnézem.

0

balage
balage picture

Helló! A "Remote sensing" össze van kötve a kimenettel?

1

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Bocs, ha hülye kérdés, de a DC-OK magas szintű? 

https://eu.mouser.com/pdfDocs/HRP-600N-spec.pdf

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem, a sec. oldali komparátoros miskulancia teljesen halott, nem kap tápot se, a 7812 ami neki csinálna, az is csak a pulzáló pár V feszültséget kapja...

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

...

0

balage
balage picture

Helló! A doksiból is kiderül hogy a DC-OK az a remote sensing bemenet, vagyis a feedback . Ezek a nagyáramú ipari tápok nem úgy működnek hogy bedugom a konnektorba és már megy is, mivel általában nagyobb távolságokra van a fogyasztó, ezért van az hogy a fogyasztási helyen mérik a feszt, mivel ott kell meglennie pontosan a 12,vagy akár hány voltnak. E visszacsatolás nélkül túlfeszre fut a táp, és leáll, esetleg újra indul. (gondolom ezért lüktet)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A ló rúgja meg.. az... Holnap kipróbálom. De mind működő gépből lettek kivéve azzal a felkiáltással, hogy megálltak üzem közben, más került a helyükre ideiglenesen...

Na holnap megnézem. Erre bevallom nem gondoltam.

Most megnéztem az adatlapját. És tényleg. 

De ezt mé nem írják rá a tetejére, hogy az olyan kretének is megértsék, mint én, akik olyan hülyék, hogy nem olvasnak adatlapot ;)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sajnos nem jött be. A helyzet ugyan az. Belül egyébként 1-1db 39ohm van a +12v és a gnd fele... Vagyis ez megy a külön bekötés nélkül is, csak így nem megy a kompenzáció. De sajnos ugyan úgy csak próbál indulni..

Csak van ennek még valami kehéje... :(

0

hcs
hcs picture

Szia!

Olvastam olyat hogy az optót fel lehet vágni, a tranzisztor felét 10kOhm-al helyettesíteni, ekkor megszűnik a tényleges visszacsatolás, de ezt eddig nem próbáltam. Annak eldöntésére viszont jó lehet hogy a primer vagy a szekunder oldalon van a gond.

Ha nagyon nem megy a pwm részt érdemes lenne visszarajzolni, összevetni a referencia rajzzal. Megértem hogy nem akarod, elég időigényes. 

Találtam egy mankót, sajnos nem a kapcsolási rajz de remélem segít:
https://www.mouser.com/images/marketingid/2018/microsites/175960334/mean...

0

Sponsored links