You are here

Mikrohullámú sütő átalakítási kísérlet

12 posts / 0 new
Last post
BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Sziasztok!

Egy jó kis vitaindító:
Elvonatkoztatva a miérttől szerintetek működőképes ötlet-e a következő:

Mivel a magnetron csak fél periódus időben dolgozik, ezért egy sütőtérbe irányítva két különböző magnetron ellenütemben működhet-e? Természetesen elszigetelve a kettő egymástól, csakhogy a kilépő mikrohullámú sugárzásnak kell-e, hogy a ház is azonos polaritású legyen, mint a magnetron katódja?

(nem ételkészítésre lenne használva...)

András

Comments
tomirevesz
tomirevesz picture

Sziasztok.

Nálunk a cégnél az UV lámpákban 2 magnetron van (LOW és HIGH jelzéssel), igaz itt a fény előállítása a cél. Külön vannak vezérelve (Mag A és B power board) egy VPS-el. Nem gyenge, 600W/cm2 a teljesítménye. 

File csatolás: 

1

5277
5277 picture

Hi!
A magnetron táplálásának módja és az általa kibocsájtott mikrohullámú sugárzás fázisviszonya között NINCS összefüggés!
A magnetron által besugárzott térben a frekvenciának megfelelő, jelen esetben 13 cm-es állóhullámok alakulnak ki.
Forgató tányér vagy más sugárterelés nélkül ilyen távolságokban váltakozik a max. és min. teljesítménysűrűség.
Ha tányér nélkül egy tálcát helyezel a sütő aljára reszelt sajttal, magad is láthatod a térben egyenetlen sugárzás hatását.
A max. helyeken hamarabb megolvad a sajt. Persze vannak reflexiók amelyek a min. pontokra is juttat energiát
.
-
A magnetron táplálása a szokvány háztartási sütőkben alkalmazott egydiódás feszültségkétszerező kapcsolásban "használja" a trafó szekunder feszültségének mindkét félperiódusát. A magnetron nem kényes erre a szinusz jelalakkal pulzáló anódfeszültségre, teljesen megfelel a számára.

Mivel mint említettem a táplálás és a kisugárzott energia között nincs fázisbeli összefüggés, ezért értelmetlen a felvetésed.
Sőt, a 3-4000V körüli katódfeszültség (a magnetronoknál az anód a házon van!) miatt komoly aggályokat vetne fel a kivitelezést illetően ha az elképzelésed szerint működne a teljesítmény duplázás.
-
Használj két vagy több magnetront térben eltérő helyre irányított sugárzással!
-
5277
 

File csatolás: 

2

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Pont az utolsó mondatodat szeretném megoldani, több magnetront egy térbe, amihez minden adott, több magnetronom is van, meg az egy tér is :-)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia, működne.
Mit akarsz elszigetelni? A trafó mindkét félperiódusban dolgozik, tehát mindenképp meg kell kettőzni a tápegységet. Egy magnetront is be lehet csatolni úgy a sütőtérbe, hogy egyenletesen érje a hevítendő cuccot a hullámzás. Ezzel csak az a baj, hogy az ismeretlen formában kialakuló állóhullámok úgyis egyenlőtlen hevülést okoznak, de ennek megelőzésére pléh lapátkereket is alkalmazhatsz.

0

ityvity
ityvity picture
*

Igen , amit láttam 2 magnátronost , forgó tányér nélkül , ott is volt egy lassan forgó lapát felül , ami  gumiszíjjal volt meghajtva .
 Két magnetronos nagy konyhai mikrohullámú :
https://www.nagykonyhaigepek.hu/termekek/vendeglatoipari-suto-fozo-gepek...

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia ,egyszer régen volt már szerencsém egy nagy ipari 2 magnátronos mikróhoz ,  de hogy így működött e , azt nem tudom , úgy emlékszek nem volt forgó tányérra .

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Igen, pont az lenne a ényeg h nem szabad mozgatnom a melegítendő cuccot, onnan jött az ötlet.

Köszi a választ!
 

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ha csak az a kritérium, hogy nem lehet forgótányér, akkor nem kell neked feltétlenül két magnetron. A régi mikrosütők, bár egy magnetronosak voltak, mint pl. a szovjet Elektronika SZP1 is, nem tartalmaztak forgótányért. A sütőtérbe felül lpéptették be a mikrohullámú sugárzást. rá egy forgó lapátra, ami "szétszórta" a sütőtérbe. (Forgás közben különböző területekre verődött vissza a mikrohullám) A  sütő/mikrosütő kombók sem forgótányérosak. Sőt, a családban van egy olyan mikró is, (Elektra Bregenz)  ami kombinált megoldású, a tányérforgatás kikapcsolható, ez esetben a forgólapát kezd működni. 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Panasonicnak van 4 magnetronos is. Egy oldalon van mind a 4, mindegyikhez a szokásos trafó, kondi , dióda. De a bal oldalra 2db tápvonal viszi az energiát, a sütőtér alatt. Akkora a sütőtér, mint egy nagy mosogatógép ;)

Semmi trükk nem volt benne emlékeim szerint, csak valami szgetelés a magnetronoknál a ház fele.

2

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Na, ez jól hangzik :-)

Köszi!

0

kferi
kferi picture

Lehet venni is, de az nem két mikró ára lesz. Gyanítom kevés ehhez a barkácsolás.

 

0

Sponsored links