You are here

Végerősitő cső katódellenállásának áramgenerátoros helyettesitése

44 posts / 0 new
Last post
Zalai Peter
Zalai Peter picture

Sziasztok.
6P3C csővel épitek csöves PP végfokot, most az egyszerűség kedvéért csak egy csővel rajzolom le az elképzelésemet.. Az ötletemet az indikálta, hogy a két cső katódárama nagyon pontosan együtt fusson, még a cső öregedésekor is. A katódellenállást elkóval át kell hidalni, azt pedig minőségi gépnél kerülni kell, ugyan a katódellenállás ad némi stabilitást. Nagyobb áramnál nagyobb katódfeszültség lesz, ami zárásba viszi a csövet, némileg stabilizálja a munkapontot. Az előfeszt nem szeretem, ezért a katódba egy áramgenerátort képzeltem el LM317-el, minden csőhöz külön. Hidegitő kondinak azért 10 uF-ot tennék, mert az áramgenerátor belső ellenállása nagyon nagy, ezért nem kell nagy kapacitás szerintem. A 33 V-os Zener megakadályozza, hogy egy csőmegfutás, esetleg zárlat esetén a stabkockára ne kerülhessen a megengedettnél nagyobb feszültség, 37 V-ot ad meg a katalógus. Csőzárlatnál a Zener kinyit, és kiveri a 200 mA-es biztit. Mi a véleményetek ?

Comments
zgyula
zgyula picture

Szia!
A legjobb megoldás, ha egy műveleti erősítővel auto-bias áramkört alkalmazol, amely egy 10R katódellenálláson figyeli az áramot és ennek függvényében állítja a - Ug1 -et.
Van olyan verzió is, ahol az egyik cső katódáramát minden esetben "átmásolja" a másikra, vagyis egyensúlyban tartja a nyugalmi áramot.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Az elképzelés nem rossz, sőt régebben én is kipróbáltam. Be lehet vele állítani konstans DC munkaponti áramot. De mindenképpen át kell hidalni egy elkóval, mert különben nem tudna változni a csövön az áram a vezérlés függvényében. Érzésem szerint 10uF kevés lesz ide, de majd a mélyfrekvenciás átvitel mérésénél kiderül. Azért is kell nagy kondenzátor, hogy ne legyen fázistolás, ami mélyfrekvenciás gerjedéshez vezethet. Magyarán inkább a kimenőtrafó induktivitása határozza meg az alső határfrekvenciát, ne a katódkondenzátor.
Az elképzelésednek két (vagy 3) hátránya van:
1. Mivel az LM317-en viszonylag nagy feszültség esik, ezzel a feszültséggel csökken a kivezérelhetőség, azaz a kivehető teljesítmény. Igaz, ez a szimpla katódellenállásos munkapontbeállításra is igaz. Ezért jobb a fix (potenciométerrel beállítható) negatív rácselőfeszültség, vagy a kettő kombinációja. Ekkor kell egy műszer, amivel megmérjük a munkaponti áramot.
2. Az LM317 nagyon melegszik, nagy hűtőborda kell neki.
3. Én nem szeretek csöves készülékbe félvezetőt tenni (na jó, a tápegység Graetz diódái kivétel).

Üdv, lcsaszar

2

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Kathod ellenálás nélkül is megoldható a rácsok negativ feszültségének a szabályozása ,mégpedig egyszerüen.Egy olyan Hall szenzora van szükség amelyben van egy rövid huzal darabka van beépitve ,a kathodok árama ezen a darabka huzalon lesz a GND-hez vezetve.A K áram mágneses tere a huzalban a Hall szenzorban feszültségé lesz alakitva ,majd felerösitve. Kimenete egy pnp tranzistort vezérel ,ez a növekvö K áramkor a rácsok negativ feszültségét már kevésbé terheli ,igy a feszültség megemelkedik ,csökentve a K áramát. stb.és forditva.A szabályozásal a K áram stabilan tartható.A kapcsolást megrajzoltam ,müködéséhez szükség van egy kis áramú -5V tápra .csak egy ötlet üdv.Jóska

File csatolás: 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Jó!
Erre nem is gondoltam!
De még erre is rákontrázok:
-Az erősitő mellé tegyünk egy National Instruments VXI/PXI mérőrendszert, ami folyamatosan monitorozza (pl egy söntön a katódban)
az aktuális cső áramát) Ez eddig csak 4 csatorna, sztereo PP estén.
Bármilyen változás esetén beavatkozik az anódáramba, valamilyen soros áramkorlátozó elemmel, esetleg 2 db HP/Agilent vagy valamilyen GPIB buszos programozható rendszertáppal.(2-4 csatorna)
Bármilyen csőhiba esetén pedig távjelzést ad neten, vagy mobiltelefonra,hogy probléma van a 6P3C csövekkel, irány a HAM bazár, vagy a Jófogássmiley
Csőzárlat estén pedig a NI VXI/PXI rendszer lekapcsolná a tápot,és szintén távjelzést adna.(2 csatorna)
Az erősítő működése folyamatosan logolva lenne, hogy tudjuk, mikor következett be a hiba.(Ez még mindig csak 8-10 csatorna a mérőrendszeren!)
Szerintem ez elvárható 4 db párezer forintos Orosz végcsőnél. legyünk profikdevil ha már szakmai oldal!

Ui:Figyelem ! A hozzászólás nyomokban viccet tartalmaz!

3

josef.48
josef.48 picture
*

 TonyStark ! Én kigondoltam egy áramkört hogy megmutasam hogy máskép is lehet nem csak kathod ellenálásal.Hall szenzorral több kapcsolást is készitettem és bevált.Én a telepröl táplált direkt fütésü csövekkel kezdtem ,50 éve már nem érdekelnek a csövek.,az elektronika az még igen:

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Igen, tisztában vagyok vele, hogy lehet másképp, már csak az a kérdés, hogy van értelme elbonyolítani egy egyszerű dolgot?
És milyen áron? Milyen hatással van a hangra, vagy az áramkör működésére? Mi az anyagi vonzata?
Kigondolni mindent lehet, más dolog megépíteni, vagy működésre bírni.
Szerintem ez a téma csak megint egy "bedobott csont", felesleges energiapazarlás...
Én személy szerint gyakorlati ember vagyok, ha valamit kiötlök, megépítem, aztán utána eldöntöm, hogy oké, vagy tévedtem.
Nem viszem 4 fórumra, munkát meg időtöltést adva másoknak.
A többi csak duma.
Mert engem még érdekel a csöves technika is...

Ui: A rajzod sajnos hibás, és ez az IC ilyen kis áramoknál eleve alkalmatlan a feladatra,nézd meg a gyári Allegro Microsystems adatlapot.

 https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/168326/ALLEGRO/ACS712.html
 
 

2

josef.48
josef.48 picture
*

TonyStark ! Azt irtad hogy gyakorlati ember vagy,nem kételkedem.Az alkalmazott ic az max.5A- ig alkalmazható.Pár ével ezelöt készitettem egy zárlat keresöt amelyet le is közöltem egy folyóiratnak (Elektor),a minimum áram az 50mA . kiválóan érzékeli a huzal mágneses terét .Itt 200mA--ról van szó nem 50mA-röl.Itt a tanyán is leközöltem egy tápot amelyben alkalmaztam mint áramkorlátozó egy ilyen ic-t..Tavaj egy lágy inditású tápba alkalmaztam egy ugyanilyen ic-t,gondolod hogy nincs elég gyakorlatom ? Nem vitatkozom én kevésbé gyakorlati ember vagyok.

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Sajnos nem volt itthon ACS712, csak a 713-as fejlesztőpaneljét találtam meg.
Gyorsan összedobtam egy mérési összeállítást.
Egy HP6614C volt az "áramgenerátor", egy másik csak +5V-ot ad a panelnak,és egy HP34401 volt az ACS713 kimenetén.
Ha 200mA-t folyattam át az IC-n, akkor a kimeneten 34mV-os feszültségváltozást mértem, 500mA -nél pedig 89mV-ot.(Ha visszaolvasol, csövenként 60mA körüli áram folyna, igy még kisebb feszültségekkel kellene a kimeneten számolni.)
Tehát így nem kerek az áramköröd.
Ezt még erősítened kellene egy opa-val, hogy megfelelő feszültségszinted legyen.
De lehet hogy rosszul csináltam valamit....
Én vagyok a hülye, hogy vasárnap délután méregeteksmiley
Vitázni Én sem szeretnék, maximális tisztelettel itt elengedem a dolgot.
További jó hétvégét kívánok neked.

3

S_D
S_D picture

RT évkönyv asszam a 1990 évi, de majd átnyálazod.
Ott volt minden jó dolog..

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Itt gyakorlatilag egy ellenállás lenne kiváltva "egy ellenállással+4db alkatrésszel", feltalálandó a spanyolviaszt.
Egy olyan területen, ahol már 100 éve mindent kitaláltak
smiley

0

S_D
S_D picture

Az RT évkönyben ezt már kész kapcsolásban realizálták, a duplatriódás fázisfordítással együtt.
Csak egy  mínusz 100 volt körüli negatív feszültség is kell neki...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Ui:Szerintem a srác adatlapját olvasva csak szivatja a itt jónépet, játékból, gondolom ugyanúgy válasz, és köszönet nélkül marad a segítség, mint itt:

https://elektrotanya.com/content/philips-tda-1541-dac-ic-csoves-kimenettel

1

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Igaz, tényleg elfelejtettem megköszönni a segitséget. Ezer felé megy a napom, estére hulla vagyok. A DAC-hoz épitettem TL431-el egy 1.5-3.5 mA között állitható áramgenerátort. Holnap jutok hozzá, hogy bekössem. Az ofsetet kinullázom vele, és lezárom 30 ohm körül. A kimenő jel biztos nem lesz elég a "mű" követőnek kötött E88CC kihajtásához, ugyan ebben a beállitásban 25-öt erősit még katódkondi nélkül is.Valószinű trafó kell utána. Szóval, köszönöm a segitségeteket.

0

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Egyáltalán nem szivatás, csak egyre jobb megoldások hiveként, a villamosmérnöki agyamban felmerült, mi lenne, ha csövenként egy -egy spéci áramgenerátor állitaná be a katódáramot, amit a csőöregedés se befolyásol. Az áramgenerátoros "hosszúkatódos" differenciálerősitős meghajtóim kiválóan teljesitenek, szkópon összeadva az anódokon lévő jelet, még a 10 kHz-es négyszögjel is vonal. Nem lehet kibillenteni a szimmetriából. A mérés idejére betettem egy 30 / 95 %-os csövet, az anódokon lévő egyenfeszültség persze úgy alakult, hogy 110 / 60 V, de az anódokon lévő jel igy is teljesen egyforma volt. Nagyon jól teljesitenek itt a JFET-ek, BF245B-t szoktam berakni.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Rakhatsz a katódba bármilyen hiperszuper áramgenerátort, attól a cső és csőparaméterek azok maradnak, amik.
Szerintem ha meg akarod építeni az áramköröd, akkor építsd meg, aztán számolj be róla.
Ilyen esetben sem tanácsot, sem megerősítést nem szokott kérni az ember.
Esetleg még megpróbálhatod hogy az áramköröd után még beszúrsz egy söntöt, és egy AD8215-öt, aminek az analóg kimenetét 
pl. egy PIC uc-vel A/D konvertálással figyeled, majd egy digit potival az LM317-nél mindig beavatkozol, mikor szükséges.
Esetleg egyik kimenetén a Pic  egy elektronikus biztosítékot vezérelhetne, ami lekapcsolja az anódfeszt "csőzárlat" smiley esetén.
Villamosmérnöki agy...érted?

 Üdv!  Tóni
 

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: minden művi beavatkozás ront a hangképen
Egy  jó minőségű A  osztályú erősítő a legjobb

Bálint

3

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Köszönöm.Tisztában vagyok vele, KT66 SE-t hallgatok.Egy nyomorult félvezető sincs benne.
De ez nem  "villamosmérnöki aggyal", hanem "józan parasztival készült", kevés, de minőségi alkatrésszel.smiley
De nem vagyunk egyformák, mint látjuk.

 Üdv!  Tóni

Ui:Természetesen csak vicc a Pic-es fejezet, remélni tudom csak, hogy nem vetted komolyan...

0

S_D
S_D picture

Ha csöves áramgenerátort csinálsz a katódba, akkor oda minimum mínusz 300 volt kell. Lehet, miért ne, hisz vezérlehető ellenállás az is...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem szokták. Először is kb. kétszer annyit disszipál, mint a végcsövek külön-külön. Másrészt pentóda kell, aminek a segédrácsát nem árt stabilizálni -> plusz egy stabcső crying Egy sztatikus munkapontban működő alkatrésznél, mint egy áramgenerátor, szerintem tényleg mindegy, hogy az félvezetős vagy csöves.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

"Nálam" a katódban semmi sincs, előfeszültséggel van megoldva a dolog.
(Pontosabban van ott egy 1 ohm-os Caddock MP915, kivezetve méréshez, hogy csőcserénél ne kelljen szétszedni a vasat. Az előfesz állító poti is a hátlapon van.)

Üdv!  Tóni

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Szerintem olvass utána csöves szakirodalomban :-)
(Morgan Jones E-könyvek, pl., a mellékelt ábrákat is az Ő könyvéből tettem fel.)
Téves feltételezések alapján akarsz elbonyolítani egy egyszerű dolgot.
De építsd meg, aztán meglátod :-)
Csak annyit, hogy végcsöveknél az általad felvetett agymenést még sehol sem láttam, gyárinál, és saját építésű csöveseknél sem...nem véletlen...
mint ahogy az is hogy az általad 

A katódellenállást elkóval át kell hidalni, azt pedig minőségi gépnél kerülni kell,

Az előfeszt nem szeretem

kezdetű mondataid ellenére mindenki ezekkel a bevált, egyszerű, ezer éves áramköri megoldásokkal dolgozik...
Gondolkozz el miért.(Segítek: kimenőtrafó.)
Az olvadóbiztis dolog remélem csak viccsmiley

 Üdv!  Tóni

Ui:
Azért várjuk még meg, mit modanak a vérprofik, hiszen ezen életek múlnak:devil

https://www.hobbielektronika.hu/forum/lm317-mint-katodellenallas

https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=62&p=92190#p92190

http://audioforum.hu/viewtopic.php?f=36&p=17701#p17701
 

File csatolás: 

2

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Igaz, több helyre is betettem, több véleményt is szeretnék róla hallani. A belinkelt cikket egy hozzászóló fórumtárstól vettem, konkrét cikket nem találtam róla, de a megoldást sok helyen láttam, innen az ötlet.

0

Zalai Peter
Zalai Peter picture

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez nem ugyanaz, mint amit a nyitó posztban felvetettél. Itt közös az áramgenerátora a két végcsőnek. Azaz amikor az egyik árama nő, akkor a másik árama csökken, a kettő összege konstans. Ugyanaz, mint a long tailed pair azaz differenciálerősítő fázisfordító fokozat. Ezért nem kell kondenzátorral áthidalni az áramgenerátort, mert rajta a feszültség nem nagyon változik.
Ha külön áramgenerátorokat teszel a katódokba, azzal feleslegesen bonyolítod az áramkört, és semmi előnye nem lesz, éppen ellenkezőleg.

Üdv, lcsaszar

1

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Ez igaz, erre nem gondoltam. A "hosszú katódos" differenciálerősitős meghajtóimnál az áramgenerátor kiválóan bevált. BF246B FET-el csináltam. Annyira együtt fut a két oldal, hogy szándékosan asszimetrikus csővel mérve, 10 kHz-en tökéletesen fedi egymást az anódokon lévő jel. Szkópra kötve, összeadva tökéletes vonal van. A komolyzenével foglalkozó, nagyon jó fülű barátom ájuldozik tőle.

0

Orbán József
Orbán József picture

Kedves Péter!
Egyszerűen nem értem. Van ilyen megoldás, a csöves technikában mindent és az ellenkezőjét is kitalálták már. Az általad linkelt oldalt 2 másik fórumon is már példával bemutatták, ugyanezt, mint amit linkeltél.
Mintha nem olvasnád el, amit ott mutattak, aztán megmutatod, mintha Te láttad volna meg a mások által mutatottak előtt???
Véleményt látatlanba adott pár fórumtárs az előző 2 helyen is, vagyis tapasztalatokról nem tudnak beszámolni.
A Dynaco SCA35-nél van egy megvalósított példa, jó véleménnyel magától a modifikátortól.
LM337 stabbal.:
A bojlerben a melegvíz

0

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Hát nem mindent találtak ki. Van egy saját végfok konstrukcióm, aminek az irodalom még nevet se adott, nem is láttam sehol ilyen kapcsolást. Akinek meg elregéltem a működési elvét, hülyének nézett, mondván, olyan nincs. Már pedig, de. Egy barátommal 6 éve teszteljük, mindenféle csövest megvert eddig, sok méregdrága, márkás cuccot. Annyit mondanék róla, hogy se nem SE, se nem PP., kimenőtrafó légrés nélküli. Brutálisat szól. Az áramgenerátoros differenciálerősitőt se használták régen, pedig gyönyörűen teljesit. Valahol irtam, hogy szándékosan asszimetrikus csővel mértem, de a szimmetriából nem tudtam kibillenteni. Az anódokon lévő jel tökéletesen egyforma volt a kivezérlés határáig, ami 80V váltó. 10 kHz-es négyszögjellel mértem. Egy komolyzenét tanitó barátomnak éoitettem, mellesleg van egy kvartettje is, szóval hüledezett a hangjától. Denevér füle van. Az analóg tv-m készenléti tápját hallja, mindig kikapcsoltatja teljesen, ha jön hozzám. Az mondjuk alap, hogy meghallja, ha még hideg az erősitő. Egy régebbi projektemet volt nálam meghallgatni, de már az ajtóban mondta : "te, ez hideg". És valóban, még csak 10 perce ment, min 1 óra kell neki általában, akárcsak egy akár félvezetős műszernél is a pontos méréshez.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Nagyon szimpatikusak az itt leírtak, és az adatlapodon szereplő dolgok.
Viszont elég komoly ellentmondást  érzek ezen dolgok. és aközött hogy nem tudod önállóan megoldani egy régi, jól dokumentált DAC IC lezárását, 
illetve elvérzel egy egyszerű video tápegység javításán.(Az oldalon lévő saját topicjaid alapján)
Félre ne érts, nem kötekedni akarok, csak feltűntek ezek az egymásnak ellentmondó furcsaságok.
Ha professzionális módon űzöd az ipart, ne bizonytalanítson el egy egyszerű áramgenerátor LM317-tel.
Építsd meg, ird le itt hogy mit tapasztaltál, tegyél fel doksit, fotót a mérésekről, és ha tetszik akkor értékelem a hozzászólásod, vagy 
írok hozzá pozitív szakmai dicséretet.
Sok sikert a kísérletező munkádhoz!

 Üdv!  Tóni
 

2

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Részben igazad van, csak nem ismered a történetemet. A végzettségem, és sok évtizedes szerviztapasztalatom ellenére már nem vagyok a régi. Lebetegedtem, rengeteg gyógyszert szedek, olyat is ( nyugtató ), ami hülyülést okoz. Extrém esetben nem tudok összeadni. Szinte mindent elfejtettem, ami tanultam. A saját régi jegyzeteimből "tanulok" megint. Rengeteg műszert, tápot, erősitőt terveztem, épitettem régen, de ez már a múlt. Rokkantnyugdijas lettem, 4 órában dolgozom egy olyan cégnél, aki csak ilyen betegeket foglalkoztat. A 4 óra könnyű, fizikai ülő munka úgy kikészit, hogy már hazafele elalszom a buszon. Persze, 30 évig volt kocsim, hisz a Gelkánál, meg maszek koromban azzal jártam cimre tv-t szerelni, de a sok gyógyszer, és a rossz szemem miatt nem hosszabbitották meg a jogsimat. Most fogják operálni, mindkettő rossz, persze először csak egyet. Egyiken olyan szürke hályog van, hogy csak ködöt látok. A másikon is van, ott viszont még egy kettős látás is párosul hozzá. Képzeld el, amikor nem tudok két drótot összeforrasztani, mert nem ott van, ahol látom. Szóval, lepusztultam agyilag. A videónak a tápja tényleg halál egyszerű, de azzal együtt, hogy mindent kicseréltem benne, újra elszállt. Gondoltam, hátha van valakinek ezzel a géppel ilyen tapasztalata. A DAC-nál viszont van fejlemény. Mégsem kell párszor 10 ohmmal lezárni. Az ötletet a Philips CD304 doksijából meritettem, abban is 1541 van, lezárás nélkül. 2 mA-t kergetnek be a kimenetre. A kimeneti offset 0.1 mV alatt van. Az utána következő OPA 10-et erősit, és megcsinálja a mintavételi jel szűrését. Ez a fokozat fázist is fordit. A 2. OPA az órajelet szűri, és 100 % neg, visszacsatolással, a pozitiv bemenetét vezérelve, nem erősit. Tehát az analóg kimenete 10 szerest erősit, a gyári adatlapján 2 V eff kimenő jelet adnak meg, igy ott is teljesül a 1541 200 mV-os kimenő jele. Épitettem TL431-el egy preciziós 2 mA környékén szabályozható áramgenerátort, amivel a méréseim szerint halál pontos 2 mA mellett a 1541 kimenetén beáll a kimeneti "0" offset, a kimenőjel torzitása itt a legkisebb. A kimenő jel pedig 200 mV eff. Túlvezérlésnél szimmetrikusan vág alul-felül. A mérőjelet a számitógépből vettem. "DaqGen" Minden elképzelhető földi jó állitható ezen a programon. Nem kell igy rá trafó, csak a cső, ami 20 szorost erősit egy "mű" követőként kötött E88CC-vel, katódkondi nélkül. Ezzel lejön 4 V eff, ami bőséges tartalékot ad. A csőről amúgy több, mint 60 V lejönne. Na szóval, az áramgenerátor áramát nagyon pontosan tartani kell, ezért van a TL431, mert hőmérséklet kompenzált is. Áramgenerátoros kimenetű DAC IC-vel még nem volt dolgom, ezért irtam be, hogy mások hogy csinálják. A mostani végfok megoldásomnál is ötleteket, és véleményeket vártam, mivel eddig áramgenerátort csak a meghajtó differenciál erősitőbe tettem, ott ragyogóra vizsgázott. Végfoknál nincs vele tapasztalatom, viszont szeretném az anódáramot stabilan tartani, amennyire lehet. A csőöregedést, és az ebből adódó asszimetriát is kikompenzálná. Szóval, itt is tapasztalatokra voltam kiváncsi, és hogy milyen hatást gyakorol a hangminőségre. Ez nagyon jó fülű, komolyzenével foglalkozó barátomnak épül. A lehető legjobbat szeretném kihozni belőle. A 6P3C a kedvenc csövem, ráadásul sugártetróda annak minden szépségével, az EL34 hangját nem szeretem. Másik kedvencem az EL84. Volt még egy 8 éve épült fergeteges végfok projektem, aminek az irodalom még nevet se adott, nincs ilyen kapcsolás sehol, akinek regéltem róla, csak kiröhögött, mondván, olyan nincs. És mégis. Nem SE, nem PP, nem SRPP, légrés nélküli kimenővel megy, GU 50 a végcső. Egy ismerősömmel 6 éve teszteljük, rengeteg gyári, drága, márkás csöves mellé odatettük, de eddig még mindet verte. Amikor épült, csak kisérletnek szántam, el is ment vele fél év, egy sasszira tettem csak, de ott is maradt, most még "birkózógépként" is funkcionál a 650 V-os táp miatt.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Először nem akartam reagálni a hozzászólásodra, de úgy érzem helyesebb ha mégis írok pár sorban.
Előszöz is sajnálom a helyzeted, és ami veled történt.Én úgy gondolom, ez magánügy, és nem tartozik senkire.
Mindenkinek megvan a története, (amit a másik nem ismer), tele kisebb nagyobb problémákkal, tragédiákkal.
De ez egy elektronikai fórum.Persze ha előre tudom ezeket, akkor sem biztos hogy nem azokat írom, amiket, de minden hozzászólásomat vállalom.
A gond csak az, hogy így az jön le, hogy a Tóni hogy beszélt a fórumon, egy szegény, beteg emberrel.
Érted ugye? Ha nyíltan felvállalod a betegséged, akkor az adatlapodba is beírhattad volna, és mindjárt látja mindenki, hogy más bánásmódot igényelsz.
(Régebben volt ebből probléma egy másik fórumom, gyakorlatilag már harc volt több ember közt, mire a "problémásnak tűnő" fórumtárs kinyögte, hogy diszlexiás,és memóriazavaros.Persze addig már probléma hegyek voltak.Ha előre közli, gondolhatod hogy semmi ilyen nem lett volna.)
Más. A felvetésed (topicnyitó) működőképes, valamiért mégsem nagyon alkalmazzák.(Katódban nem csak DC áram folyik, hanem AC is, lévén 
audio erősítő)
Több fórumon is írtak válaszokat, igy már el tudsz indulni a dologgal.
Természetesen szabadon kísérletezhetsz, mint írtad,értél el eredményeket, ezekhez őszintén gratulálok, és becsülendő dolog.
Megint más.
Én is építettem csöves erősítőt, saját használatra.Minden ilyen irányú "építs egyet nekem is Tóni" dolgot elutasítottam.
Miért? Mert van akinek a jó sem jó, meg a mégjobb sem.(Lásd: 6 éve teszteltek egy erősítőt, a "denevérfülü" barátoddal.)
Ilyennel lehet bevinni sok embert az erdőbe, hogy "tökéletes" hangot keresik, ahelyett hogy élveznék a zenehallgatást.
A projektjeidhez sok sikert kívánok, és okozzon sok örömet a fejlesztgetés, kísérletezés.
Végszóként azt mondom, ne a fórumok után menj, hanem a saját fejed/gondolataid után.

 Üdv!   Tóni

 

2

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Szia.
Teljesen igazad van, de 4 és fél éve, amikor regisztráltam ide, még nem voltam igy "lepusztulva". Az adatlapomat emiatt nem módositottam, birom a kritikát, minden véleményt meghallgatok. Ebben a szakmában holtig tanul az ember..Sok megfontolandó dolgot irtatok, amit köszönök. A "denevér fülű" zenetanár nagyon jó barátomnak ( sokat köszönhetek neki ), már épitettem 6P3S-el PP-t, egy különlegesen tekert kimenővel ( nem én tekertem, csak terveztem ). Ennek a meghajtójában volt E88CC ( kedvenc csövem ), differenciálerősitőként kötve, a katódjában BF 245B FET-es áramgenerátorral, -25 V-ra lehúzva. Erre irtam, hogy hihetetlenül jól együtt fut a 2 trióda. A végfokban katódellenállás volt, jó minőségű elkóval hidegitve. Nagyon tetszik neki a hangja, jó pár éve épitettem. Egy Amerikában élő ugyancsak komolyzenét oktató barátja meghallgatta, és áradozott tőle, állitólag ilyen jó hangú erősitőt még nem hallott. Szó se róla, én is padlót fogtam, mikor meghallgattam. ezt kell most neki is megépitenem. Szimmetrikus bemenete van, XLR csatival. A végig szimmetrikus jelvezetés, keresztcsatolt, szimmetrikus, de kis mértékű negativ visszacsatolás jótékony hatással van rá. Ennél akartam a katódellenállást külön-külön áramgenerátorral kiváltani, de lehet, hogy marad a szokásos negativ előfesz. Irod, hogy "Katódban nem csak DC áram folyik, hanem AC is, lévén audio erősítő". Teljesen igaz. A katódellenállás csökkenti a dinamikát, ezért egy ismerősöm, aki már sok csövest épitett, minden csövet előfeszről hajt, az előcső elemről megy nála. Az előfeszt a többi csőhöz csöves egyenirányitással, L-C szűréssel, és stabcsővel csinálja. Egy darab félvezetőt nem tesz bele.Hát látod, én eddig a katódellenállás hive voltam, ami most megdőlni látszik."A felvetésed (topicnyitó) működőképes, valamiért mégsem nagyon alkalmazzák", irod. Hát ja, viszont ennek üzleti okai is lehetnek, túl sokáig birja a cső, mert az áramgenerátor utánahúzza a munkapontot. Nagyra becsült Ágoston Úr, azt irja a könyvében, hogy nem javasolja az anódkésleltetést, mert még árt is a csőnek.Hát, hogy finoman fogalmazzak, ez nem igaz, de a csövet meg ugye el kell adni. Én mindenbe, még előfokba is egy perces késleltetést teszek.Egy nagyon jó tv-s példa az, hogy a F.F csöves  DY 86-al egyenirányitott nagyfeszültséggel a képcsövek sokkal tovább birták, mint a modulosok, meg a szelénesek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  minden minőségjavításnak akkor van értelme, ha megfelelő (analóg) műsorforrások állnak rendelkezésre.
Először a leggyengébb láncszemet kell megfelelő szintre hozni

Bálint

0

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Szia.
Azok jók. Barátom zenetanár, és van egy kvartettje is. Revox G36-os csöves szalagos magnót használ, a kvartettjének épitettem 4 csatornás, csöves mikrofon erősitőt E88CC-vel, végig szimmetrikus jelvezetéssel, egészen a szintén saját épitésű, csöves, szimmetrikus bemenetű 6P3C-el épült PP-jéhez. Van neki 2 db EA 057-ese is, de az most nagyon félre van téve, pedig ódákat zengenek róla, valami különlegesen jó minőségű kimenő van benne, de az áramkör többi része már elég silány alkatrészekből épült. Nincs benne előfesz állitási lehetőség, gyárilag be van lőve, és 5 % eltérés után csőcserét javasolnak rá. Van ezen kivül egy Philips CD 304-es CD-je, 2 db 1540-el, ugyan a Service Manualban 1541 van . Az analóg része csövesedni fog. A számitógépében már lineáris táp van, kapcsoló üzemű zajgenerátor száműzve. Csak tömöritetlen zenét hallgat. Ehhez csinálom most a külső csöves DAC-ot TDA 1541-el. Ezen van USB, és Koax bemenet is. Régebben már csövesitettem neki egy DAC panelt, de nem emlékszem, milyen IC volt benne, de csak USB volt rajta. Jelenleg azt hallgatja napi szinten, nagyon meg van vele elégedve.Az is E88CC-vel ment. Sok ilyen csövem volt, Philips, Mullard, Valvo, Telefunken, Siemens. Rode, kondenzátor mikrofont használ. Analóg lemezjátszója is van, lemezeket egy közös barátunk hord haza Párizsból 2 hetente, ahhoz is épitettem csöves RIAA korrektort E88CC-vel. Kedvenc csövem, mindent ezzel csinálok, amig van. A tápban FET-et használok., és késleltetve. Az elkót még tápban sem szeretem, vagyunk igy egy páran vele, a FET viszont áram nélkül vezérelhető, igy a rácsában lévő ellenállás nagy is lehet, amihez a föld fele olajkondit teszek. 1 mA-t folyatok át az ellenálláson, mert van zener a föld fele, persze, stabcsővel jobban érezném magam, ahhoz viszont kell 30 mA, ami begyújtja, emiatt sokkal kisebb előtét ellenállás kéne. Az áteresztőt csővel is csinálhatnám, pl 6C19P-vel, de ahhoz nagyobb A-K feszültség különbség kéne, kb 80 V, a FET.hez 20 V elég.

1

Kari
Kari picture
*****

Szia!
"... stabcsővel jobban érezném magam, ahhoz viszont kell 30 mA, ami begyújtja,..."
En ugyan nem agyaltam sosem ilyesmiken, de a stabcsö begyujtasahoz sztem kellö nagysagu ionizalo fesz kell s nem 30mA!
Egyebkent a legnagyobb üzemi aramu az StV/StR280/40 is mint neve adja, max 40mA üzemi aramu;
az összes többi (stabilizalo)müködese meg valahol 5-10-20 mA max... http://www.r-type.org/exhib/aam0046.htm
Eredmenyest!
Kari

File csatolás: 

0

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Szia.
Nyilván be kell gyújtani a stab csövet egy ellenálláson keresztül, ehhez a stabilizált feszhez képest nagyobb táp kell, én a 30 mA-t arra értettem, hogy a stabil működéshez a stabcsövön ekkora áramot szoktak átfolyatni. Egy ZPD 6.2 V-os Zener legkisebb dinamikus ellenállása pl 5 mA-nél áll be. 

0

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Nyilván, nem is erről beszélek. Persze, hogy nagyobb feszültség kell rá ellenálláson keresztül, mint amit stabilizálni akarok, viszont a jó működéshez 30 mA áramot át kell rajta hajtani, ezért az előtét ellenállás nem lehet nagy, csak elkóval lehetne szűrni. A zenernek 1 mA elég, tehát sokkal nagyobb előtét mehet bele, és olajkondis szűrés. Az elkó használatát ha csak lehet, kerülöm. Áteresztő csövet használtam már előfok tápba, de a 6C19P stabil működéséhez kell 60-80 V A-K feszültség különbség, a Fethez meg 20 V is elég. 20 V / 1 mA = 20 kohm, ehhez egy 10 uF-os olajkondi teljesen megfelel. Ha mérőerősitős, visszaszabályzott táp lenne, akkor nem kéne bele kondi, még ront is a helyzeten. A kimenetről visszacsatolt táp ellenfázisban visszakerül az áteresztő rácsába, ami a brummot is tovább csökkenti, de ha ezt kondival hidegitem, akkor ez a brumm visszacsatolás megszűnik, brummos lesz a kimenet.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: náluk van E88CC

http://www.radiovilag.hu/csovek.htm

Bálint

1

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Szia.
Ez a HAM bazár, régen voltam már itt, nagyon elszabadultak az árak, de nem is reálisak. A 6P3S 8900 Ft, de a hosszú élettartamú, katonai is ennyi, ugyanakkor a Siemens E88CC meg 5900 Ft.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Az orosz 6N23P-EV is ugyanolyan jó, vagy még jobb, de olcsón beszerezhető.

0

Zalai Peter
Zalai Peter picture

Ez igaz, de nem is a Siemens csövet sokallom, amúgy nagyon szépen muzsikál, hanem a mezei 6P3S-ért a közel 9 ezer Ft / db-ot. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Most mindennek nagyon el van szállva az ára. Felkapták a retrót. Az is kiperkál érte egy vagyont, aki csak haladni akar a divattal. Nézd meg, egy hanglemez (hipszterek kedvéért: bakelit) mibe kerül a MM-ban. Egyébként írtam privát üzenetet.

Üdv, lcsaszar

0

sanyesz5
sanyesz5 picture

Valóban elszálltam a cső árak, de azt is figyelembe kell venni hogy ezeken nem gyártják és egyre kevesebb van belőlük. Vagyis van amit nekiálltak gyártani de én nem hallottam jó visszajelzéseket ezekről az új gyártású csövekről.

0

Sponsored links