You are here

Napelem felhasználása fűtésre

26 posts / 0 new
Last post
lali
lali picture
*****

Szevasztok:volna egy elképzelésem hogyan tudnék a gázfűtésen spórólni,de nem tudom műkődne-e ,vagy csak elektromosan tudnék fűteni az elképzelésem 3db 300w-os napelem hozzá akku töltő 2db 12v-os akku amely sorba van kötve 24v-os innen 24v-os  fütötesteket ,használnék  elektromosan 1db szobát fútenék vele, ha lehet,a másik megoldás csőregisztert fütenék ugyancsak 24v-al ,és azt kötném a gázkazánnal párhuzamosan,ez csak nappalra szerintetek mükodne megtudnám oldani 1szoba fütését ingyen ,köszönöm szépen a majdani  hozzászólásotokat,és remélem hasznositani fogom köszi lali

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Fűtéshez nem kell napelem, csak egy bazinagy parabolatükör, ami összegyűjti a Nap melegét, és az ablakon át rávetíti egy, a szobában elhelyezett fekete fűtőtestre. Ha az belül jó nehéz samott, akkor ha felmelegszik, meg is tartja a melegét, mint egy cserépkályha. 

0

kferi
kferi picture

Hmmm.  Érdekeseket szóltatok hozzá..... :)

Az a 3x300W napelem az eléggé karcsú a fűtéshez. Ha rendesen süt a nap akkor 1-4 óráig fog leadni kb 800-900W-ot, aztán szépen leesik a teljesítmény. Télen, nyáron. De ehhez verőfényes napsütés kell. De lesz, hogy egész nap fél kWh-t sem foog termelni.

Ha ezt elpazarlod egy vacak fűtőtestre akkor nem sokat érsz az egésszel. 1 KWh az ha éjjel nappal fűt akkor kb az 40W-os hősugárzó. Pákával kevesen fűtenek be egy szobát, de még 5-el sem.

Mindenféleképpen hőszivattyút kellene használnod. Ez 24 V-on is létezik. Lehet autós, kamion, vagy hasonló klíma ami fűteni is tud. Vagy akár egy nagy átalakított hűtőszekrény.

A gond az lesz, hogy fűtésre a klímák jó része a kinti hőmérséklet csökkenéssel egyre rosszabb hatásfokkal működik és lesz egy olyan pont amikor eléri a sima fűtőszál hatásfokát.

0

lali
lali picture
*****

Szevasz:Én fütötem egy szobát és csak 500w-al de folyamatosan ,és jól kibirtam egy telet 4gyermekkel ,de ennek40-50éve,most viszont egyedül vagyok és ezért spekulálok hogyan kerülne a fütés a legkevesebbe,csalás lopás nélkül,napelemeket tudnék venni aránylag olcsón és ebből indultam ki

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A gond az lesz, hogy fűtésre a klímák jó része a kinti hőmérséklet csökkenéssel egyre rosszabb hatásfokkal működik és lesz egy olyan pont amikor eléri a sima fűtőszál hatásfokát.

Ezt azért nem hinném. A mai fűtésre szánt klímák legroszabb esetben is kétszer annyit fűtenek, mint a sima fűtőszál. Sok adatot megadnak egy klíma paramétereiről, például hogy a leghidegebbe mekkora a max kivehető teljesítmény, amihez igen rossz COP érték tartozik, de olyan adatot még nem láttam, hogy egy olyan klíma, ami -10 fokban tud 2kW-tal fűteni 2-es COP értékkel, az hányas COP értékkel fűt, ha csak 1kW-ot akarok kinyerni belőle. Ha nincs csúcsrajáratva a klíma, vagyis csak részterhelésen dolgozik, sokkal jobb eredményeket produkál, ezért is írtam, ha számolás alapján fűtésre elég lenne a 2,5kW-os klíma, akkor oda  3,5-ös kell.

0

kferi
kferi picture

Ne egy fűtésre optimalizált klímát elemezz.

Itt 40-200W van neki.

0

mosomedve
mosomedve picture

Szevasztok!
Én is belecsaptam a napelemes projektbe. Első lépcsőben vettem 10 db 320W-os napelemet, melyet két csoportba osztva tettem fel a műhelyem tetejére. Egyenként 320W-os darabok és 37V üresjárati feszültséget szolgáltatnak napfényes időben. Nyáron medence fűtésre használtam két darab 1200W-os bojler fűtőbetétet alkalmazva egy hőcserélőn keresztül. A két kör egyenként 180V-ot adott le jó időben. Egyelőre semmi automatika nem készült hozzá az majd a későbbiekben kerül sorra, direktbe kapcsolódott a fűtőbetétekre.
Most hasonló elvet használva rákötöttem egy olaj radiátorra, melynek szintén két fűtőszála van. Kikötöttem minden szabályzást és direktbe rákötöttem a napelem rendszerre, természetesen két 20A-es olvadó biztosítékon keresztül. Nagyon jól működik. Én is kb. 18m2 műhelyrészt melegítek vele. Amikor teljes napsütés van nem lehet megfogni a radiátort. Igaz amikor felhős az idő a teljesítmény jelentősen visszaesik. Éjjel pedig nem működik. Mivel a műhely is hőszigetelt ez az energia egyelőre elégségesnek tűnik, 20-22 fok van.
A teljes automatikai rendszer kiépítése a jövő évben kerül sorra. (Vagy a téli semmitevés idején. Már minden megvan hozzá, csak kedv és idő kell!)
László

2

jakyg
jakyg picture

Szia!

3200Wp azért már figyelemreméltó teljesítmény, ha jó a tájolása akár 4000 KWh energiát is meg tud termelni egy év alatt. Nem gondolkodtál hálózatba visszatápláláson? Nem sokáig van már lehetőség szaldós elszámolással szerződést kötni...

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

...hogyan tudnék a gázfűtésen spórólni...szerintetek mükodne megtudnám oldani 1szoba fütését ingyen...
Szerintem ez így nem fog menni. Nem azért használnak még mindig sokan gázfűtést, mert ezek a kívánalmak megoldhatóak lennének.

0

ityvity
ityvity picture
*

Nem biztos hogy működni fog a dolog . Kis elmélet meg tapasztalat .Szomszéd 5kW napeleme , ilyen rövid napsütéses , borongós napokon alig termel 3-5 kWh , ennek 1/5 meg már nagyon kevés , így pluszos napokon is .
Hosszú nyári napsütéses napokon ,lesznek kWh , de akkor meg nem kell fűteni .

0

proba
proba picture

Hobbielektronika fórumban is volt hasonló kérdés. Amire számíthatsz, a napelem télen a kapacitása negyed de inkább tizedrészét termeli. ( 1kWp napelem átlag ha 2-3 KWh termel egy nap ) Ezzel fűteni elég keserves (1/3 m3 gáz vagy ~ 1kg fával egyenlő ) . Ha nappal akarsz csak meleget, egy jó nagy ablak többet ér. Ami napenergiával működne hatékonyabban, az a napkollektor. Annak az energia kinyerő képessége kb duplája a napelemnek. ( de az sem sok)  A napelemet maximum egy szivattyú meghajtására használnám, ami a talajvizet keringeti valamiféle radiátorban.. Vannak sörkollektor projektek is. Bár játéknak tűnik, mégis hatékonyabbnak gondolnám a napelemnél. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Első körben kérj/vegyél egy 2000W-os fűtőtestet, és nézd meg, hogy 0 fokban mennyit fogyaszt óránként. Ez jó kiindulási alap lesz, hogy hány Wattnyi napelem kell a tetőre. Ja, télen a felét, harmadát tudja a napelem, és felhős időben mégkevesebbet. Aztán kell egy MPPT is, különben még rosszabb lesz a hatásfoka.

Ha fűtésrásegítést tervezel, jobban jársz napkollektorral. Teszel rá egy szivattyút, meg egy hőcserélőt. Csak arra kell figyelni, hogy ne forrjon meg, tehát olyankor is lesz fűtésed, amikor nem lenne szükséges.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy 75  m3-es szoba fűtéséhez szigeteléstől, külső hőmérséklettől  függően 3-6 kW energia kell
Nálunk 6 kW a hőtárolós kályha,  5,6 kW a parapet gázkonvektor

Bálint

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

A 3-6 kW az nem energia, hanem teljesítmény. Folyamatosan biztosan nem kell ennyi egy 75m3-es szobához. A hőtárolós kályhád a 6kW-ot napi 8 órában veszi fel. A többiben meg leadja amit eltárolt. Ha ezt átszámolod folyamatos teljesítményre, akkor 2kW-ot kapsz. Ez is csak akkor kell folyamatosan, ha kint piszok hideg van, vagy nagyon vacak a lakás hőszigetelése.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ennek így semmi értlme és biztos nem fog működni megfelelően. Több napelem kell, pláne ha a téli napsütésből akarsz érdemi energiát kinyerni és inkább klímával, hőcserélővel kellene fűteni.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Miért nem kötsz rá 12V vagy 24V /230V invertert.0.9 KW napelem 0.9 KW inverter
Összesen van 900W napelem I=900W/12V=75 Amper      I=900W/24V=37.5 Amper,ezekhez már jó vastag drót kellene
I=900W/230V=3.9 Amper

0

lali
lali picture
*****

Szevasz:Szoval én a gyakorlatban 220v-os  500w-os fűtőtestel régen fűtöttem egy szobát 4x5m-eset magasság 3m   és ez elég volt minúsz 10-fokban is ,ezért gondoltam erre a megoldásra,de ha a 24v-ot inverterrel átalakitanám 230v-ra megint veszteség is  lenne,de kapható 24v-os hősugárózó,és mivel 30éve müködött remélem most is fog,ezért kérdezlek beneteket  Köszi a hozzászólást üdv:lali

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Nem sok külső fala lehetett annak a szobának, ha -10-ben is elég volt az 500W. Azért nem ebből kellene kiindulni. Valóban lenne veszteség a 24->230 átalakításban, de ha jó helyre teszed az invertert, akkor az is az épületben marad. Csinálhatod 24V-al is, de a 10-szer akkora áram elég sok problémát tud okozni.

0

Kari
Kari picture
*****

Szervusz Lali s Bluemoon!
Szerintem ez egy szuper alkalom lenne a regi hötarolos(mazsanyi samottal belelt) elektromos kalyhak ujra hasznalatara, avagy akar DIY epitesere is.
Gondoljatok meg-sztem megerne!!
Eredmenyest!
Kari

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

ez a téma igazán nem az én asztalom de most nekem is szöget ütött a fejembe, ugyanis a gázfűtés bevezetésére a 411 m2 földszintes objektumba ahol a szervizem van meg 3 tanterem meg 1 iroda ami kb 290 m2, többi privát rész, anyi pénzt kérnek az engedélyezésért, kb 1.5 milio Ft, plus a bekötés+kazán stb, hogy azon morfondíroztam, hogy hány kW napelemet tudnék vásárolni mivel a a déli oldalon nagyméretű tető van adva. A fűtést invertoros légkondikkal oldanám meg tantermenként. A szomszéd faluban van 1 osztályunk ahova más lehetőség híján invertoros légkondival oldottam meg a hűtés/fűtést és nagyon meg vagyok elégedve a teljesítésével, kb 25m2. Na most, elméletileg, stimmelne a számítás, hogy a napelemekkel üzemelteni tudnám a légkondikat, pl 3db 12BTU (bármit is jelent) amelyekkel fűteni és nyáron hűteni tudnám a tantermeket.Itt délvidéken mivel szerbiában olcsó a villanyáram, ha netán nincs elég naposütés, akkor hállózatrol ózemeltetném. Még hozzáfűzném, hogy a központi fűtés hibrid (a kifijezés most nagyon menő) és a renszerbe be van szúrva 12kW kazán. Ilyen viszonylag enyhe idő megfelel ahoz, hogy árammal fűtsek. Az épület majd 100 éves, a falak 75cm, és modern nyílás zárókat építtettük be. Az a korszakalkotó kérdés a Tanya szakemberihez, hogy habár elméletileg működik de a gyakorlati tapasztalatok igazolják-e.

üdvözletem

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

invertoros -> inverteres

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A klímás fűtés már régóta működő dolog. Három házzal arrébb is az van fent. Személyes tapasztalat annyi, hogy a fiam szobáját is klímával fűti, mert egy tetőtéri szoba, és hamarabb hűlik, mint a ház többi része. A 12BTU az 3,5kW-os klímát jelent, amivel kb 30-40 m2-t lehet kifűteni, A fűtésre használt légkondit illik túlméretezni, különben csalódás lesz. 
Jelenleg mivel van fűtve az épület?

0

bluemoon
bluemoon picture

Az épületet központi fűtésű, radiátoros, bükkfa. kb 12-15m3 fogyik szezonoként azal, hogy mint említettetem enyhébb napokon amig le nem hül 10 fok alá a 12kW villanykazán is tökéletessen megteszi. Mint ugyanúgy említettem nálunk a villanyárram viszonylag olcsó és az októberi számla átszámolva kb 40000Ft amibe benne van az amúgy is elhasznált a világításra, vízmelegítésre stb fogyasztás is. Jelenleg is a műhelyemet amely 25m+8m2 előtér (ahol a pult van és a kuncsaftokat fogadom) légkondival fűtöm de nem inverteres. A tantermek is olyan 20-25m2. Az, hogy az épület üzleti része 290m2 le kell vonni a lobit amelyet nem fűtök mert a tantermekböl elegendő meleg levegő jut. Az ami most lovat adott az elképzelésem alá az, hogy csak vannak akik hasonló megoldásokat már alkalmaznak.

üdvözletem

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Számoljunk: 0,5kW x 24 óra az 12kWh, ha nem ment egész nap, akkor is 6kWh legalább. Pár órát rá tud segíteni a napelem, de ez többe kerülne, mint a gázszámla. Gondolkodj el a légkollektorban (sörkollektor), én kicsiben összedobtam egy ládát, üveglap az elején, mögötte. az a fekete műanyag háló, amit a fák köré szoktak rakni, hogy ne rágják meg az őzek, de bármilyen sík, vékony, matt fekete anyag megfelel. A doboz 2 centis nikecellel belülről szigetelve. Kb negyed négyzetméter volt, és 40 fokos levegőt tolt ki magából egy kis PC ventilátorral, amit egy jó kéttenyérnyi napleem hajtott.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia   Lali :akkor 6 oldalról is fűtenek nálad

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!

Nem okvetlenül, 20m2-re 12kWh, az egy kádárkockára vetítve 60kWh. Napi 6-8 m3 gáz, havi 180-240 m3. 

0

Sponsored links