You are here

Maxwell ( Samsung) porszivo motort gyakran kell csapagyazni

32 posts / 0 new
Last post
kallospeter
kallospeter picture

Udv a Kedves Kollegaknak!!

Adott egy Maxwell fantazia nevu ,de valojaban Samsung porszivo.A motorja most kerul csapagyazasra az iden 3-szorra.Kb hetente egyszer van hasznalva.Legutoljara SKF ,porvedos csapagyak lettek beszerelne.Most ujra visit. A kerdesem az, mi a velemenyetek mi lehet az oka a gyakori meghibasodasnak.
Kossz a valaszotokat , Peter

Comments
kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok!!
Es koszonom a segitseget.Veszem sorra a csapagyasokat es keresek nagy fordolatu peldanyt. Peter

0

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Valami neves gyártót SKF stb keressél

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!
Igen SKF gyartmany kerult bele.
Peter

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Teljesen felesleges, bármelyik típus bírja az ott lévő fordulatszámot.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ezt cáfolom, az olcsó, nem kínai tényleg egy évet bír 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Még annyi, hogy mi a felrakás/leszedés módja?

Nem kioktatás, okoskodás, csak jutyub videóknál gyakori, hogy minden féle brutális lefeszegetések árán szedik le. És ezek a motorok picik. Picit megtekeredik, meggörbül a forgórész, akkor annyi. Felrakni se kalapács segítségével, meg fadarabbal kell ;) forgó a fagyasztóba, csapágy felmelegítve. (Ha nem műanyag kosaras, porvédős).. és felcsúszik nagyon könnyen.  Én az ilyen apróbbakat (608, 608...) dremellel meg szoktam átlósan vágni, majd kettépattan, lejön erőlködés nélkül. Kis korong kell a gépre. De megfelelő hűtéssel, türelemmel le is lehet köszörülni.

Lényeg, hogy ne izomból ;)

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

A szerelésen valóban sok múlik, de azért nem olyan könnyű a forgórészt meggörbíteni. Egy (megfelelő méretű) csapágylehúzóval nyugodtan levehető a csapágy. Az összeszerelésnél se a kalapács a fő ellenség, hanem az, hogy úgy történjen a szerelés, hogy a golyókon sose adódjon át a szerelő erő.

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!

Egy baratom vegzi a cseret , 30+ eve dolgozik a szakmaban (haztartasi gep szervize van ).Nagy valoszinuseggel csapagylehuzoval szedi le a csapagyakat es pressel rakja ossze.Nem mei gyerek aki a youtube-rol szivta magaba a tudomanyt.Peter

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Természetesen semmit sem tudok a barátodról, és nem is akarok feltételezni semmit. De amiket írtál róla, az önmagában semmire sem garancia. Láttam már karón varjút.
Sajnos az a tény, hogy egy éven belül háromszor kellett csapágyat cserélni, nem jó jel. Persze lehet a használatban is hiba, de erről se tudok semmit, így látatlanban nem ítélkezhetek.
Én a saját, immáron 30 éves két porszívómban kb. 5-7 évente szoktam csapágyat cserélni. Ezek viszont nem csak lakásban, hanem lakatos műhelyben is vannak használva, és nem hetente egyszer.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Minden csapágy méretből van nagy fordulatú is (az illesztési hézag nagyobb ) jele a C2   esetleg C3 .
Mivel üresjáratban a 24-30 000 1/sec is előfordulhat. Mig a sima cspágy a 3000  1/sec ig használható.

Ráadásul  összerakásnál "kocogtatással " , hogy ne szoruljon .---A 17V DC ról már forognia kell! tehát a csavarjait /illesztését  forogva húzd össze.

2

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Kicsit elírtad a fordulatszámokat. 24-30000 1/sec sehol sincsen. 1/perc az ! A porszívókban használt méretekben a "sima" csapágyak is bírják a 30ezer 1/perc fordulatszámot.

2

mosomedve
mosomedve picture

És nem olcsó csapágyakat kell használni, hanem nagy fordulatú típusokat!

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia Mosomedve!!

Legy szives mondj egy par tipust , gyartmanyt.Mert , sajnos , az eladok nem ertenek hozza ( en sem ) . Kersz tolluk ilyet , azt mondjak ez az amit keresek , es ideadjak az elsot ami a kezukbe akad.Sajnos ilyen a mai kereskedelem.Legalabb is nallunk.

Kossz, Peter

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Hát kb annyi, hogy a sima 608zz csapágy 300 Ft, míg ebből a jobb minőségű 1300 Ft. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Bocs!
Nálam nem nyilt meg .

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia varga jano!
Kimásoltam. Ez biztosan jó lesz. Te is másold ki, tedd a browserbe:
"skf.com/binaries/pub176/Images/0901d196809a65c0-10000_2-HU---Gordulocsapagyak_tcm_176-526395.pdf"

műkszik?

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Köszönöm szépen .
A mobilon Android 6.0 nem nyílt meg .
A tableten Android 10.0 megnyílt . Letöltöttem .
Mégegyszer köszönöm .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:   telefonon?
21 Mb

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Igen. Android-6-alól .
Egy másik gépen Android-10-alól megnyílt . Köszönöm.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Pedig jó a link. 117. Oldaltól van a lényeg.. tényleg jó anyag.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem egytengelyű a két csapágy,  vagy/és nincs kiegyensúlyozva a forgórész
Csapágycserekor, kefe nélkül kézzel megforgatva legalább 5 másodpercet kell forogni
A ventilátor lapátokat is ki kell tisztítani

Bálint

0

hcs
hcs picture

Szia!
Még annyit tennék hozzá hogy ilyen kis csapágyaknál találkoztam jópárszor rugós előfeszítéssel, ez egy vékony korong formájú lemezből kialakított rugó. Segít hogy a csapágy legalább minimálisan előfeszítve legyen, csökkenti a zajt többek között. 

Autó generátornál C3-as pontosságú csapágyat használtam a felújításhoz amikor cserélni kellett, ilyen volt benne gyárilag. Bőven 3000 fölött forog az is.
Kritikus helyre csak normális minőséget teszek.

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

A C3 jelölés nem pontosságot vagy minőséget jelöl, hanem csapágyhézag kategóriát. Ráadásul a normálnál nagyobb hézagot. Ezt csak akkor célszerű használni, ha gyárilag ez van használva, egyébként tökéletesen megfelel a normál hézagú csapágy.

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!
Kossz Balint az otleteket. A porszivo lassan mar vagy 15 eves.De csak az utobbi idoben ( 1-2 ev ) kell ilyen gyakran csapagyazni.Ezek alapjan a rotor kiegyensulyozasat nem lehet kizarni?
Kossz Peter

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Ha szakszerűen lett összeszerelve, akkor ki lehet zárni. A forgórész gyárilag kiegyensúlyozott, az nem változik meg. A forgó lapátok szintén kiegyensúlyozottak.  A szerelést is művészet elrontani (ugyan nem lehetetlen). Nagyobb az esélye annak, hogy túl sok kosz kerül a csapágyakba. Évtizedes házt.gép szerelő tapasztalatomban láttam már porzsák nélkül használt porszívót, és még más szörnyűségeket is. Én viszont sosem tettem ZZ jelű csapágyat porszívóba, kizárólag 2RS jelűt.

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!
Kozben meg lett csapagyazva a motor es VELETLENUL akaratomon kivul 2RS jelu kerult bele.Azert ilyen mert ezt talaltam csak az elso csapagy boltba.A regi capagyak lehuzoval lettek leszedve , az ujjak meg pressel , egy autoszerelo baratom muhelyeben, vissza.A nyomoero kizarolag a csapagy belso gyurujere volt kifejtve.De ha mar ennyire boncolgatjuk a temat , mondjatok el , legyetek szivesek , mi a kulonbseg az ZZ es a 2RS jelzesu csapagyak kozott, es miert nem ajanlott a ZZ vegzodesu porszivoba?
Kossz a segtseget minden kedves Kolleganak,Peter

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

A Z vagy ZZ jelűnél (Z-nél egyik oldalon, ZZ-nél mindkét oldalon) egy fém lemezgyűrű van préselve a csapágy külső gyűrű szélénél lévő horonyba. A lemezgyűrű belső átmérője pedig a csapágy belső gyűrűje mellé ér, néhány tized mm-nyire.
Ez bármennyire is kicsi hézag, nem gátolja meg a finom por bejutását a csapágyba. Az RS vagy 2RS jelűnél, ennek a fémlemez gyűrűnek a belső átmérőjénél egy finom gumi perem van, ami hozzáér a belső gyűrűhöz, ezáltal nincs hézag (amíg nagyon meg nem kopik) amin bármi bejuthat a csapágyba. A porszívóknál a beszívott levegő átmegy a motoron, mert evvel hűtik a motort.
Bármilyen szuper-hiper szűrővel szűrik a levegőt, valamennyi igen finom por átmegy rajta, és ezáltal a motoron is. Itt pedig van lehetősége bejutni a ZZ-s csapágyba is. Ez persze nem pár óra alatt teszi tönkre a csapágyat, de sokkal hamarabb, mintha 2RS csapágy lenne benne.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem,  mert elég  nagy a fordulatszám
Igényesebb motoroknál szokott  lenni a csapágyperselyben  (a csapágy palástján)   egy  bordázott lemezcsík, ezt is szokták cserélni, a központosítást segíti, zajt is csökkent

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A turbinakerék tele van mocsokkal. Üt. Vagy nem központosan lett visszatéve.. tizenhuszonezret pörög... Szétver az mindent. Grammok...

0

Sponsored links