You are here

Siemens hűtőgép javításról vélemény, szerelőt keresek, Bp XIX.

28 posts / 0 new
Last post
banakar
banakar picture

Sziasztok véleményeteket szeretném kérni, hogy belevágjunk-e szerelővel megnézetésbe vagy felesleges.

Ez egy majdnem 20 éves siemens hűtő-fagyasztó, egy motoros, két ajtós. Az újraindítás után, (rákapcsoltam a gyors fagyasztást) ment pár órát majd megállt, a motor nem indul, világítás van.

Megjegyzem, az utolsó elötti tisztitás után nem éreztük elégségesnek a hűtést, sokáig méregettem és nem volt teljesen szabályos a ki és be kapcsolás,

Volt, hogy 5,7 vagy néha 11 fokig is engedte felmenni és csak akkor kapcsolt be, majd pl 11 fokról lement 6-ra, megállt, fel 7-re és le 3-ig majd folytatta a mozgást 3-5 között.

Aztán, hagytuk, használhatónak ítéltük. (Ugyanezt a mérést megcsináltam másik hűtőnél, ott szépen 1 fokon belül ki be kapcsolgatott pl 6-7 között...)

Ezek alapján mi lehet a probléma azaz mekkora szervízköltségre lehet számítani a leírásom alapján vagy a leggyakoribb hibák esetén?

Típus nincs a hűtőn sajnos, a motort lefotóztam.

Előre is köszönöm a tanácsotokat!
 

File attachment: 
Comments
banakar
banakar picture

Ennél a hűtőnél hol megy fel a hideg levegő? Olvastam, hogy vannak gépek amik ventilátorral, nyomják fel, ha jól látom itt ilyen nincs.

 

File csatolás: 

0

Joe
Joe picture

Olyan pl a no frostos.

0

dankasan
dankasan picture

Szia! Én hőfokszabályzóra tippelek így látatlanba.A szervízköltséget nem tudom ott a budapesti kollegák magasabb áron dolgoznak, "nálam" 10-12eFt egy ilyen. Az nem lehet,hogy fűtetlen helyen van a hűtő?Mert akkor is össze-vissza dolgozik! Legaláb 15-fok meleg kell neki....üdv.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Elaő körben tudni kellene, hogy mechanikus, vagy elektronikus a vezérlése. 

Ha mechanikus, akkor lehet szerencséd,.és termosztát cserével megoldódik relatíve kis pénzből. Fényképek jól jönnének..

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia , típust a zöldséges fiók mellet keresd , de annyira nem is fontos. Termosztátot megnézném , azon meg van jelzés , ha bár a "gyorsfagyasztásnak " nevezet funkció (sárga lámpa) a fagyasztóknál , termosztát áthidalása szokott lenni , és hűtő-fagyasztónál (kombinált hűtő ) még nem találkoztam .

1

dankasan
dankasan picture

Szia! Igen az szokott lenni amit írsz de az is szokott,hogy "megfűtik" a lapelpárt egy kisteljesítményű fűtőszállal amit a hőfokszabályzós időszakban külön kis kapcsolóval lehet kapcsolni. Főleg régebbi gépeknél fordul elő!

1

banakar
banakar picture

Esetleg megpróbálnám, hogy mérek feszültséget vagy motor ellenállást és abból megállapítható a motorhiba? Motor csere mekkora nagyságrendbe kerülhet?

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , fentebb kaptál egy pár tippet , mérhetsz a dug aljon ellenállást (10-20ohm) , de az még nem nem jelent semmit , hogy termosztát, motor vagy motorindító a rossz. A motor csatlakozáson  meg nem biztos , hogy eligazodsz , ha most látod előszór . Legelőször , lekapod a termosztátot (nem kell kihúzni a káplárt ) és ott rá tudsz mérni a termosztátra is meg a motorra is .

0

banakar
banakar picture

A motort szeretném megmérni, mert ha jól sejtem motorhiba esetén már nem éri meg javítani. Szeretném levenni ezt a műanyagot takarót de nem tudom, ebben tudnátok segíteni? köszönöm.

Még egy képet csatolok a belsejéről, az a piros tetejű kapcsoló a "gyorsfagyasztás". 

Leszedtem a TS részt egy öt pólusú csati, de csak négy tüske van benne. Itt mit érdemes mérni?

Csatlok erről is képet.

És végre megtaláltam az adatlapot is belül, köszi.

Siemens KG24V22
 

0

ityvity
ityvity picture
*

"A motort szeretném megmérni, mert ha jól sejtem motorhiba esetén már nem éri meg javítani" Szerintem kár bármit is tovább ragozni ebben a témában , bankár kolléga , továbbra is saját észjárását erőlteti , életében biztos nem volt dolga rossz komp motorral , de ő mérni akar motort , de még odáig nem jutott el hogy kimérje a termosztátot , vagy be indítsa a kompresszort. Motor ha kap áramot , vagy indul , vagy nem , és leveri a biztosítékot . Ha pedig motorikusan jó , de mechanikusan szorul , akkor meg a klixonozik , indul - megáll .Attól meg ha netán működik, még nem biztos hogy kalorikusan is jó lesz , azt meg aztán végkép nem fogja kiméri .
Kérdésre is válaszolva ,képen barna a kompresszor , alul meg egyelőre nem kellene piszkálni .

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Attól, hogy a motoron mérsz x ohm ellenállast, attól az még jó is, rossz is lehet..

Engedd el.

Lebontottad a termosztát házát. Zárd rövidre, és bekapcs.

Többit majd ez után.. menjen így egy napot.

1

banakar
banakar picture

A barna és a lila között van érintkezés a termosztát-on ha a szabályzó 0-nál, nagyobb tehát bekapcsolt. A fekete-barna vagy fekete-lila között nem mérhető ellenállás.

0

ityvity
ityvity picture
*

Valami nem ok , lila itt nem a termosztát fém része ? Az pedig védő földelés kellene hogy legyen , a kompot meg lehet hogy elnéztem , mert az fekete szokott lenni . A termosztátnak alapba minden kivezetése mutat , ha 3 kivezetés akkor be táp , világítás , meg kapcsolt vezeték .

0

banakar
banakar picture

fotó

0

banakar
banakar picture

Lehet hogy a fekete barnát kéne áthidalni? A lila amúgy nem fut be a házba, ugyanis ott nincs érintkezője az aljzatnak.

0

ityvity
ityvity picture
*

igen , zárd össze hagy szóljon!

0

banakar
banakar picture

Beindult, járatom így egy kicsit köszönöm. Tudnátok javasolni helyet hol nézzek hozzá pótalkatrészt?

0

ityvity
ityvity picture
*

Olvasd le mi van rá írva , több írás is lesz , hasonlót mind a képen.

File csatolás: 

0

banakar
banakar picture

-25t65 EN 60730-2-9

 

0

ityvity
ityvity picture
*

Danfos 25t65 termosztát
https://www.ebay.com/p/9005947260?mkevt=1&siteid=1&mkcid=2&mkrid=711-153...
 
Kiváltható :  K59-H 1303-002. Hűtőláda termoszát ciklikus leolvasztással.
Hideg (7) be -21, ki +4,5. Normál (4) be -13,5, ki +4,5. Meleg (1) be -6,5, ki +4,5. kapilárcső hossza: 2000 mm.

0

banakar
banakar picture

köszönöm, nézem. Milyen hosszú cső férhet be mert ami most van benne az 600mm sincs, a K59-H 1303-002 tip. meg 2000m

0

ityvity
ityvity picture
*

Akkor nem jó , pedig ezt hozza helyette , elírták . Én megpróbálnám 077 B2620 , ezt használja a gorenje is , elfogatható árban van . Próbáld meg az orczy-nál , biztos segítenek a beazonosításban , lehet hogy kiváltható valamilyen univerzális termosztáttal .

0

banakar
banakar picture

Egyelőre nem kaptam alkatrészt. Egy érdekes jelenség, ha megy a motor és kihúzom a gépet majd visszadugom, a motor nem indul el majd pár másodperc után egy relé kattan alul. Kihúztam, vártam egy percet, újra bedug és elindul.

0

ityvity
ityvity picture
*

Nem egészséges így játszani vele , mert egyszer a védelem felmond ,és a motornak annyi!!
Az történik, hogy mikor kihúzod a működő komp 15-16 bárt nyomás alatt van a rendszerben , és a motor nem tud indulni ekkora terhelés alatt (itt nincs tehermentesítő lefúvó szelep mind a légkompresszornál ), és a klixon szerencsés esetben  kiold (ott lent a motorindítóval egybeépítve ) , és mikor kicsit hűl ,  a motor  újra  indul , ha tud .

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez a helyes működés. A kompresszor felépít egy nyomáskülönbséget. A folyadék/gáz oldal között ami felépül, azt a kompresszor megállítása, majd újbóli elindulásakor azt leküzdeni nem tudja. Emiatt leold a védelme. Ez a klixon, amit kattanni hallasz. Egy kis idő múlva a kapillárison keresztül a nyomás kiegyenlítődik. A kompresszor el tud indulni.

Nézd. Nem megbántani akarlak, de megfelelő tudás birtokában hiába tudod, hogy működik egy benzinmotor, nem fogsz tudni dugattyút cserélni benne. Bocs 

Fejedbe vetted, hogy rossz a kompresszor. Ettől eltéríteni úgy tűnik, senki nem tud. Ki tudod cserélni? Nem. Mit vársz? ;)

 

1

thomas123
thomas123 picture

Ez így működik jól! De sokat nem próbálgasd így! Ami kattan, az a bimetálos hőkioldó, általában az indítórelével(vagy PTC-vel) egy tokban van. A motor nyomás alatt nem tud elindulni, így a túláramra kiold a hőkioldó. Pár perc alatt kiegyenlítődik a nyomás a rendszerben, ekkor már indul. Ennek pillanatnyi áramszünet idején van szerepe, enélkül leégne a motor.

1

banakar
banakar picture

Köszönöm ez hasznos infó :) Akkor nem kisérletezek vele tovább. Valójában az átkapcsolót akartam tesztelni aka gyorsfagyasztás funkció és ott jött elő. Egyelőre nem világos, hogy hogyan működhet a gyorsfagyasztás, ha egyáltalán működik, mivel úgy látom a vezetékezésből, hogy a világításnak megadja a delejt egy diódán keresztül, azért fog az fél fényerővel világítani (ha be van csukva az ajtó), viszont az nem világos ez, hogyan kötné át a termosztátot vagy mit csinálna annak érdekében hogy non stop menjen a motor...

És egy ilyen relés kioldás után minek hatására tud elindulni újra a motor? Visszahül a motor és akkor újra áramot kap és beindul ha tud vagy ha nem akkor ez ismétődik?

0

Sponsored links