You are here

10W-os Mozgásérzékelős led reflektor szétszedése, Sikerült szétszedni, Megoldva!

25 posts / 0 new
Last post
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!
Ma hozták ezt a kültéri led-es lámpát, de az üveglapja ragasztva van, de nem jön szét. Próbáltam melegíteni az üveglap felől, de meg sem mozdult. Hogyan lehet szétszedni, hogy ne törjön el az üveg lap, mi oldja fel a ragasztót?

File attachment: 
Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Én egy 50W-os mozgásérzékelőssel foglalkoztam, aminek a LED lapján 2db led kiégett, főleg azért mert túl volt hajtva, és elégtelen volt a hűtése is.
A gyártó kispórolt 2db felfogató csavart a 4-ből, és a hőátadó szilikon pasztából is alig tett a lap alá.
A két hibás ledet egyszerűen rövidre zártam, és lecsökkentettem a ledek áramát, úgy, hogy az áramfigyelő ellenállást 0,8 ohmról megnöveltem 2 ohmra. (A két párhuzamos smd ellenállásból a kisebbiket eltávolítottam.)
Így csak 30W-os lett, és a jobbított hűtéssel már csak alig melegszik.
A fényerőben alig észrevehető a csökkenés.

9

zus
zus picture

Én is javítottam ilyesmit, nekem az inverter ment szét "szerencsére". Ahhoz meg kukáztam a netről egy másik, tökugyanolyan paraméterű invertert.

Amúgy, hjocó véste meg a tutit a post legvégén: óvatosan törd szét és pucold ki az üveget, javítsd meg a kipukkadt ledet és aztán plexiből vagy polikarbonátból szabj bele másikat (vagy ha van üveges ismerősöd, akkor vele készíttess egy bele passzoló kicsike üveglapot). A plexi/polikarbonát nyilván nem lesz olyan, mint az üveg, de gondolom, ez nem elsőrendű szempont.

1

leberbali
leberbali picture

Szia!

Tudom nem ez volt a kérdés, de én előbb megnézném a mozgásérzékelőt. Ha azt átkötve is hallgat, onnan már tényleg szétszedős, vagy eldobós.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ezt nekem is csak vékony tapétázókéssel sikerült bontanom, volt, ami nem engedett, és törött. Az kapott új üveget. 

2

proba
proba picture

Azt értem hogy sikerül szétszedni, de a javítás mennyire tartós, mi alapján döntöd el melyik led cserés, honnét veszel hozzá pótlást? Ha egy kipusztul benne, addigra legalább 7-8 is az élete végéhez közelít. Ha nem pont olyat teszel bele, oda kell figyelni, mennyi van sorba/párhuzamosan. Sima ledes égővel az volt a tapasztalat, max fél évvel élte túl a javítást, ahány annyi fajta led , az meg lehet nem életcél, hogy félévente bazirgáljak egy pár ezer forintos valamit. ( mondjuk aki ezeket a két percig működő lámpákat gyártja, beültetném egy fenttartható fejlődés, meg hogy mit tehetünk a környezetszennyezés ellen tanfolyamra lehetőleg jó hosszú időre egy cellába ahol az ő által gyártott lámpája az egyetlen "fény" forrás..)

0

Jaca
Jaca picture
****

Nekem tartósra sikerült megjavítani, igaz, nem a ledeket cserélgettem, hanem komplett ledpanelt tettem bele, autóipari ledekből, alulapos panelen.  De van egy régi E14-es foglalatú spotlámpám. Egy kollégám hozta, hogy nem világít. Lecseréltem benne az összes ledet Wishay vagy Omron ledre., már nem emlékszem. Ennek több, mint 10 éve, és azóta is világít. Az a baj ezekben a gagyi refikben, hogy gyenge minőségű led van a teljesítményhatárán járatva elégtelen hűtéssel. 

3

Inhouse
Inhouse picture

Sikerült már valakinek ilyen LED sorból a rosszat cserélve tartós eredmény elérni? Mert nekem sem...

0

lacoka
lacoka picture

Ez attól is függ hogy hogyan forrasztod vissza nem elég az ha csak a 2 végét forrasztod vissza pákával így nem tudja a hőt átadni a hűtő felületnek
én szoktam a forrasztó felületre nyomni mákszemnyi forrasztó pasztát erre teszem a ledet és alúlról átmelegítve megolvad a forrasztó anyag és így teljes felületen érintkezik a hűtőfelülettel + még a led panel alját be kell kenni hővezető zsírral és 4 csavarral rögzíteni odaszorítani a házhoz
alapvető gond főleg a piaci led reflektoroknál szerelési hibák led panel alatt kevés hővezető zsír rögzítő leszorító csavarok hiánya a nagyon vékony falvastagságú ház rossz hővezető képesség
a led panelt is elég nehéz javítani nagyon érzékenyek a ledek hőre led remover-el alúlról átmelegítve leveszek 5 rossz ledet felrakom az újakat ezután teszt majd újabb 3 nem világít amik eddig jók voltak

1

proci gyilok
proci gyilok picture

Szia Inhouse!

Az összeset cserélni kell !!!  Több ilyennel volt dolgom. HA kicseréltem 10db akkor is visszajött.
 

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Nekem sem.
Még ha van ugyanolyan típusú leded, ami benne van, akkor sem lesz hosszú életű.(+ esetleges egyéb hibák)
A második ilyen refi már egyből az elektronikai hulladékba ment.
A ráfordított időt,és munkát sem éri meg a javítás.
Véleményem szerint ezt a gagyi kategóriát megvásárolni sem szabadna.....

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Én is komplett LED panelt cseréltem benne, azóta megy, tökéletesen.

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ha jó minőségű maga a ház, akkor talán érdemes ezt a megoldást választani.(Csavarral szerelt, gumi tömítéses esetén, ragasztott nehezen/vagy nem mókolható.)
Habár ilyen esetben-gondolom Te is úgy voltál vele-nem számít mennyire költséghatékony, inkább legyen jó,és működjön sokáig.
Ha így nézzük akkor oké.
Amíg nem voltak ilyen gyári refik, Én is gyártottam világítást Cree meg Osram ledekkel, meg Linear Technology LED driverrel. Ott megvan a szabadság, hogy Te mondod meg milyen árammal működjenek a ledek,meg nem számít a lóvé, de egy gyári design ezt eleve kizárja.

 Üdv!  Tóni

2

lacoka
lacoka picture

Sziasztok
nekem már több hasonló kínai led reflektort sikerült szétszednem vegyszerek nem működtek nálam ami bevált fel kell melegíteni 70-80 fokra és egy nagyon vékony acél lemezt megpróbálni betolni az üveg és a fémház közé ott ahol vastagabb a ragasztó innen kiindulva végig lehet tolni a lemezt elvágva a ragasztót közben időnként melegíteni kell mert hamar kihűl és keményebb lesz a ragasztó
ebben az esetben ez nehezebben megoldható a lámpa szélén a felhajlított perem miatt de meg lehet próbálni a sarkoktól indulva egy vékony hajlékony lemezt betolni a ház és az üveglap közé
lemeznek én laptop modem fémházát használtam ez kellően vékony erős és hajlékony

1

MateP
MateP picture

Én így csináltam.

File csatolás: 

1

Pásztor
Pásztor picture

Szia!
Így próbáltam meg szétszedni, és a leírás szerint szét is tudtam szedni, így most már a ledekre várok.

0

hcs
hcs picture

Szia!

Amennyiben szilikon alapú a ragacs, akkor a forró vízzel nem mégy semmire. Ráadásul ~200°C-ig hőálló. Viszont hexánban/heptánban szépen megduzzad és drámaian lecsökken a szilárdsága. Ezt a boltban foltbenzinként lehet kapni, a benzines folttisztítóba tesznek mást is. Ha nincs más akkor a motorbenzin is megteszi, viszont nem tudom a festék mit szól hozzá mert abban sok mindet beleraknak az etil alkoholon kívül is. Gázolaj, petróleum is jó, de lassabban dolgoznak. Más oldószert nem mondok mert vagy engedélyköteles vagy az árától leszel rosszul, nem a szagától. A foltbenzin azért annyira nem mérgező...

Beáztatod, megduzzad, kikaparsz valamennyit és ezt addig ismétled amíg le nem tudod szedni az üveget. Nem lesz gyors. Az is jó ha egy alkalmas mérető tálba teszed és lezárva pár napot úgy hagyod.
Nagyfeszültségű panelekről így szedtem le a szilikon szigetelést.

2

pluto63
pluto63 picture

Szia!
Nekem nem sikerült, pedig úgy is próbáltam mint a kocsi fényszórót, két hőlégfúvóval.
Ahogy feszítettem úgy pattogott a széle, vettem másikat.
Üdv

1

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók ! Nem ez az elsö eset hogy be van ragasztva és nem szedhetö szét.A kinai végül is segitett megoldanom. Készitettem egy kis flex-et (12v)direkt müanyag  vágáshoz ,barkácsoláshóz.Igy egyszerüen körbevágom ,vagy van amikor nem szükséges csak egy pár bevágás és szétfeszithetö.A fürész korong az nagyon vékony acél ( 0,3 vagy 0,5mm),ezért a vágásal nem sokat veszit a doboz vastagságából és igy visszaragaható javitás után.Teszek képet a flexröl.üdv.Jóska
 

 

File csatolás: 

2

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nagyobb barkácsáruházakban lehet  kapni  22  mm átmérőjű, 0,8 mm  vastag flexkorongot, fűrészt is, 
Van hozzá nyákfúróba fogható 2,4 mm-es szár is

Bálint

File csatolás: 

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Bálint ! Kösz hogy ajánlasz  flex korongokat.Sokmindenhez használható  kicsi korongjaim vannak a maszekolt flexekhez. A  vágó korong minél közelebb van a flex befogó fejéhez ,annál könyebb a preciz vágás,ezért a hosszabb  tartó tengelyt ha lehet melözöm.Teszek egy képet a legkissebb flexemröl ,reszelö nyélre van szerelve.üdv.Jóska

File csatolás: 

2

zsugori
zsugori picture
***

szia
forró vízbe áztatni ? egyszer majd csak kipottyan

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

A megoldásra én is kíváncsi leszek !
Sajnos ezek már DIREKT így vannak csinálva, hogy ne lehessen őket javítani.
Az első reflektorokat még csavarozták.
Eggyik sem ázott be, csak lehetett őket javítani.
Most azért ragasztják össze, hogy "ne ázzon be" ! Hahahaha ....

Sok sikert !
István.

0

megujulo
megujulo picture

Sziasztok!

Nekem is felmerült ilyen jellegű kérdésem.

Nekem is van Leroy Merlines 2 db 50 W-os REFI. Ugyancsak ragasztott). Érdekes módon a 10W-os verzión van csak mozgásérzékelő! (50W-osban nem forgalmaznak mozgásérzékelőset az egész szigeten). Ja vehetsz hozzá külön mozgásérzékelős kapcsolót 67 euróért!. Hogy idióták vannak és voltak az biztos, de itt semmi nincs ami ésszerű vagy átgondolt megoldás.

Gondoltam majd veszek 2 50 wattost (30 euro/ db) és 2 10 W-os mozgásérzékelővel  (27 euro/db) aztán átrakom a mozgásérzékelőket a nagyokra.

Persze amikor megveszem a dobozt nem lehet kibontani csak fizetés után. de csak akkor veszik vissza ha a termék ujonnan hibás.(kicserélni visszavenni csak akkor lehetséges ha nem bontod fel, de akkor 100 napig visszaviheted! Tehát veszel valamit amit nem bontasz fel akkor cserélheted, ha felbontod akkor csinálsz vele amit akarsz.

Az érdekesség hogy 60 euro érték alatt az elektroniáéra nincs garancia!!!

A vége az lett hogy a tetőteraszon kapott helyet a 2 db 10 wattos mozgás érzékelőkkel (sajna csak inverterről megy (szédszethetetlen és a mozgásérzékelő tápja kondis 240 voltos váltóáramra), A két nagyot sikerült külső DC120/ DC300 konverterrel hagyományos kapcsolóval müködésre birnom. (DC120-on csak pislákolt a ledek egy része.)

A csavarok amik fogják a mozgás érzékelőt  Burkolaton bellülről vannak csavarozva . Persze az üveg szép fekete széle vastagon be van ragasztva, hogy törhetetlenül bonthatatlan. Az elektronika, a mozgás érzékelő az áramgenerátorra hozzáférhetetlen.

A külső csatlakozás szabványosnak tűnik, csak a csavarok bellülről oldhatóak. A csavarokhoz pedig akkor férsz hozzá ha eltávolitod az üveget. Kb kalapáccsal!?

Igy rajta a helye a mozgásérzékelőnek de szét és átszerelhetetlen.

.A ferritmagos nagyfrekis trafókat trafókat nagyon jól szét lehet szedni mikrótrafóval!

Megpróbáltam egy tönkrement lámpát így szétszedni ezzel a módszerrel.

Persze csak próbaképpen, ugyis kuka vagy dobós.
Működik a szétbontás! Valami hasonló műgyantás ragasztó rakja az üveget a fémhez mint a nagyfrekis ferritmagos trafók ragasztója.

Az üveg szépen lejött. mögötte! DE az összes led és elektronika szétégett és felpuffadt, persze rossz lámpát szedtem szét. És nem csoda, mert a magnetron 800 wattját nem nagyon szeretik a félvezetők. Bár ez esetben a cél inkább a kiváncsiság volt.

azonban nem lehet tudni hogy adott esetben a led vagy az elektronika megy el? tehát 50-50% a döntés eredménye melyik törjön, melyikől jöjjön le az üveg éppen.

Azaz ha van több a kettőből 1 működhet azzal a kirtériummal hogy a ház és üveg lejön az egyikről gond nélkül, míg a másik törésel e kijön az elektronika és led.

Jó szórakozást a szétszereléshez. (egyébként ha led megy el szerintem a maradék arra jó hogy megjavítsd egy másik hibásat belőle, ergo 

 

EZEK A LEDEK a jó kis ólommentes forrasztással hasonlók mint a E27 foglalatos lámpák alura szerelt ledjei. Jó gyorsan leválnak elhasználódnak, némelyik még az 1000 órát sem bírja. 

Üdv a fogyasztóbarát és környezetkímélő társadalomban!

 

1

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Én is próbálkoztam egy ugyanilyen reflektorral. Sem melegítésre sem oldószerre nem reagált, persze lehet hogy nem melegítettem eléggé és alkohollal meg tisztító szprével próbáltam.
Eltört az üveg. Most polikarbonát van rajta. nem annyira szép, de tökéletesen megfelel.

Joco

1

Sponsored links