You are here

Mitől csökkenhet egy mikrohullámú sütő teljesítménye

22 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök minden Tanyakedvelőt !
Ismerősöm új készülék vásárlását fontolgatja, mert a háztartásában használt Panasonic mikrohullámú sütőnek jelentősen lecsökkent teljesítménye.
Mi okozhat ilyen teljesítmény változást ?

File attachment: 
Comments
hangya02
hangya02 picture

Üdv !
Megköszönöm a válaszokat.... magnetron csere lesz.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok! én csak azt nem értem, minek írogat bárki a feltett kérdésre, ha még egy negyed visszacsatolás nincs a kérdezőtől.minek kérdezni, ha nem lényeges a válasa. Pl: igen, ezt mértem... Stb...

2

proci gyilok
proci gyilok picture

Szia!
Ahogy többen is írták.
Ez bizony magnetron lesz.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: olvastam valahol

Bálint

File csatolás: 

1

imrus101
imrus101 picture

Hogy ne kelljen fájlokat töltögetni, inkább ide másolom a dokumentum teljes tartalmát:

Üdvözlet !
A teljesítmény meghatározása a következőképpen történik: 1l víz hőmérsékletét megméred majd behelyezed a mikrosütőbe és maximum teljesítményen járatod 63 sec-ig. Ezután megméred a víz hőmérsékletét és a felmelegített víz hőmérsékletéből kivonod a kiindulási hőmérsékletet. Ezt megszorzod 70-nel és megkapod a magnetron által leadott teljesítményt.
P=70*(T2-T1)

 

A 63 másodpercet nem igazán értem.
A víz melegítéséhez szükséges energia: E= c*m*dT, c a víz fajhője, m a tömege, dT a hőmérsékletváltozás. A mikró által leadott energia: E = P*t, ahol P a mikrohullámú teljesítmény, amit elnyel a víz, t pedig az eltelt idő. A kettő egyenlő egymással:
P*t = c*m*dT, ebből P=(c*m*dT)/t
A fajhő, a tömeg és az idő adott, így c*m/t állandó. c=4.19kJ/(kg*K), m=1kg, t=60s esetén jön ki eredményként 70 J/K, 63s esetén ez csak 66.5 J/K. Szerintem 3 másodpercnél hamarabb felfűt a magnetron.
imrus101

2

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A 63 sec szabvány előírás volt annak idején, ma nem tudom, hogy mi az álláspont. A méréshez Erlenmeyer lombikot kellet használni, de gondolom az nincs minden háztartásban.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem csak itt a bibi ;)

Mit tudunk meg ezzel a képlettel, számolással?

Hogy mekkora teljesítményt tol bele a magnetron  a pohár vízbe. Ez jó. De annak a kilépő sugárnyalábnak van hullámhossza is. Igaz, forgótányéras a legtőbb mikró, meg jól keveredik a víz. De nem mindegy, hogy egy nagy magas pohárban van a víz, vagy egy lapos ibrikbe. Máshogy veszi fel a teljesítményt is.

No meg.. ok. Megkapjuk, hogy abba az ibrikbe X Watt teljesítményt tol bele. (Valamilyen matek alapján) és? Ki tudja, hogy 15 éve ez mennyi volt ;) mert maga a tápvonal illesztettsége, a hatásfoka a magnetronnak is van. 

Semmi épkézláb következtetést nem lehet levonni a kimatekolt számból, mert sehol sincs leírva/nem tudható, hogy mi a gyártó terve. Ha volt, és nem csak "így jó lesz, mások is így csinálják" alapon készült. 

Volt nálam egy hausmeister mikró, hogy alig melegít. Nem találtam bajt.. minden OK. Aztán kiderült belenézve, hogy a kicsatolás a sütőtérbenna mikró felső negyedében volt. Ahogy betettem egy fejre állított mélytányért, és arra került a kaja, rögtön "megjavult".. ;)

Nem véletlen, hogy a komolyabb gépekben kis parabola szerű kráterek vannak oldalt, van, ahol felül, hátul is.. passzív tükörnek/reflektornak.

 

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Mi 15 évig használtunk az első mikrónkat gyárilag menetzárlatos trafóval! Egy luxuskivitelű 1000W-os Whirlpool gép volt, mely 700W (nagy jóakarattal talán 800W) teljesítményt préselt ki magából, miközben a hálózatból felvette a 2000W-ot is. Néhányszor gondosan/pontosan megmértem a vízhevítő képességét, de a dolog igazán attól lett gyanús, hogy máshol a legbóvlibb kis mikrók is mintha ugyanúgy (vagy jobban) hevítettek volna.

A dolog végül úgy bukott ki, hogy elkezdte kiégetni a biztosítékot. Az utcáról összeszedtem egy vezérléshibás bóvli Sencort - megjavítottam - s azóta nagy elégedettséggel azt használom. A Whirlpool trafóját át akartam tekercselni, de kb. 10 éve nem jutottam hozzá, és bontott trafóhoz se tudtam hozzájutni szimbolikus áron.

0

kferi
kferi picture

kidobtad? Mielőtt kidobod szólj. Nekem is van egy ilyen öreg whirlpool, alkatrésznek jó lenne.

0

zus
zus picture

Vagy a felhasználó: elállította a teljesítményt és megfeledkezett róla. :-) Láttam már ilyet olyan mikrónál, ami nem állította vissza az automatikusan az elállított beállításokat.

0

laciba
laciba picture

Altalaban magnetron ,csokken a hatasfoka.Nagyon melegszik mert tobb aramot vesz fel.Lehet hogy csokken a vakum a generatorban?

1

S_D
S_D picture

2 db olyan mikroval találkoztam, ahol aagnetron fűtésbevezetésén a csúszósaruk lazultak le... 
Lasssan, lasssan egyre gyengébbek letttek. 

1

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Szia!

Valószínűleg magnetron probléma lesz. Multiméteres mérés elmond mindent.
1-2 ohmtól nem lehet nagyobb az ellenállása ha a csatlakozónál méred (ha mégis nagyobb akkor tényleg a magnetron a ludas).

0

bélás
bélás picture

Szia. Jó lenne egy típus!
Lehet hogy "huzatos", ...és lassan vagy hirtelen lépet fel ez a hiba?

0

Magnum7
Magnum7 picture

Szia,
a magnetronal sorba kapcsolt kondnak lecsokent a kapacitasa,
udv, Magnum

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez egy inverters pana? Ha igen, mi az inverter típusa benne? Volt rá visszahívás is...

Muti képet, típust!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ez bizony magnetron lesz.

kalex

2

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Udv

Az ido vasfoga :-)

Vagy a csillamlemez, vagy a magnetron...

0

lizakl
lizakl picture
*****

A magnetron - mint minden elektroncső - viszonylag gyorsan öregszik! A katód emissziója csökken általában és ebből fakad a teljesítmény csökkenés! 
Nekünk is kb. 15 éves a Daewoo mikrónk és bizony már hosszabb idő kell neki a melegítéshez!
Üdv: lizakl

0

Pityesz
Pityesz picture

Üdv!

Magnum jól mondja, kondenzátor kapacitás vesztés. De szét kéne szedni, mert így igazából minden csak találgatás.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: meg a zsírt letakarítani a mika lapról

Bálint

1

Sponsored links