You are here

Villanyfűtés generátorról (avagy az örökmozgó a jövő energiaforrása)

57 posts / 0 new
Last post
gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok.
Egy ismerősöm kért meg, hogy nézzék rá a nemrég beszerelt generátoros fűtésére, mert nem működik. Felépítés: egy 3fázisú 5,5 kW-os villanymotor hajt közbenső lendítőkeréken keresztül egy 3fázisú 12 kW-os szinkron generátort.
Elvárt működés: a motor hálózatról indítva felpörgeti a generátort, majd elérve a megfelelő fordulatszámot a motorról lekapcsolva a hálózatot átvált generátoros táplálására, továbbá egy 3fázisú villanykazánt (3x1,5 kW ) is táplál.(ez csak kiegészítő fűtésként szolgál vagy a felfűtött rendszer szinten tartására)
Mondtam neki, hogy ez így nem fog működni. Per pillanat még hálózatról sem megy, mert üresjárásban amikor felpörög még szépen forog, de amint rákapcsolja a terhelést a generátorra akárcsak egy fűtöszálat is (bármely fázisra) egyből leesik a fordulat és elkezd zúgni a generátor a frekvencia is leesik 50Hz-ről 10 alá. Rossz lehet a generátor? Azt mondta, hogy annyira csináljam meg, hogy hálózatról működjön, a többit ő megoldja. A szerkezet a képen látható. :)

No akkor ez a topik átkerül a megfelelő helyére. Ott lehet agyatlankodni rogyásig! Sajnos az alkoholnak tartós mellékhatása lehet!

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

De miért nem azzal agyafúrt fűtésszerelővel csináltatja meg, aki beszerelte neki? Vagy kifizette a telepítést, de aztán szégyellte, hogy így átverték, ezért nem hívta vissza a szakmestert, hogy helyezze üzembe? Esetleg azt gondolta, hogy az ingyen energia mellé ingyen tanácsadás is jár, ráérő fórumozóktól?
Mindenesetre jó vicc volt.

Üdv, lcsaszar

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ma már semmi sem lehetetlen! A You Tube n megtalálható!

https://www.youtube.com/watch?v=QOV_Js59BHY                Hogyan generáljunk végtelen teljesítményt autó generátorral és motorral

Mármint 1 fázisú 1kW -s motorral !

Ezt követni sokkal jobb útirány!  Főleg a Neodimium mágnesek miatt is.!(olcsó.könnyen beszerezhető stb )

0

Jaca
Jaca picture
****

A legnehezebb az egészben az E-ON-t meggyőzni, hogy arról a 4 darab autógenerátorról megy az egész ház. Hat és fél órát méricskéltek, mire elhitték.

1

gbenyov
gbenyov picture

Szia gyimi1!

Meg fogsz lepődni.
Engem érdekelt az a lehetőség, hogy mekkora energia tároló kapacitása lehet egy ilyen eszköznek!?
ÉN azt mondom neked, hogy MŰKÖDIK a fényképen látható cucc.
Csak azt kell megbeszélnünk, hogy MIRE IS JÓ?
Nem ismert nekem néhány adat, igyekszem kitalálni, a kép alapján. Persze, ha a valóság nem pontosan az, amit kitaláltam, az sem baj, mert csak utána kell számolnod a valóságos adatokkal. (segítek!)
Induljunk ki abból hogy van neked:
1 db. aszinkron 3 fázisú motorod, 5,5kW, 1460 ford/perc, hatásfok=85% IE2
1 db. szinkron 3 fázisú generátorod 12kW, 1500 ford/perc 50Hz hatásfok=90%
4 db. AZONOS méretű ékszíj tárcsád
1 db. 200 kg-os 1 méter átmérőjű korongod
MINDEN db. csapágyad olyan tökéletes, hogy súrlódása nincs.
2 db. ékszíj remélem bírja ezt.

-1. A -folyamatosan- a hálózatról táplált üzemben a kimeneti teljesítmény igény ekkor sem lehet több, mint 4,2kW, mert különben leég a motor. (Teljesen független dolog, hogy a végén egy akár 12kW-os generátor van. Lehetne ott egy 4,2kW-os generátor is. Biztos egy ilyen 12kW-os volt a polcon és betették oda.)
-2. A  -folyamatosan- a hálózatról táplált üzemben a kimeneti frekvencia 46,8Hz lesz, ami terhelés függvényében változni fog. Az 50 Hz-et még üresjárásban sem érheti el. De ez nem is baj, a fűtésnek mindegy.
-3. Mi történik, ha lekapcsoljuk a bemenetet a hálózatról?
     -A tárolt energia a tárcsában van, aminek a kerületi sebessége=264,7 km/óra.
     -A tárolt energia a tárcsában 540634.28 Joule. Ez pedig villanyban=0,15kWh
-4. Mire elég ez?
     -A 12kW generátor max. leterheléssel 45 másodpercig ad villanyt. (Nullára zuhanó frekvencia mellett.)
     -Egy 50kW-os diesel generátor akár 2 alkalommal is beindítható vele. (Beindul az elsőre is...hi.)
     -Egy 100 W-os segélyhÍvó rádió 1,5 óráig folyamatos adásban lehet. (Csak odaér valaki ennyi idő alatt...hi.)
     -A mobiltelefonom több mint 10x feltölthető.
-5. Mivel volt helyettesíthető az elmúlt XX.-ban? 2 darab 12V-os, 7Ah-os kis akkumulátorral.
-6. Mivel helyettesíthető a jelen XXI. elején? 20 darab 18650 NiMh akkumulátorral. (Az elektromos rolleremben 40 db. van.)

-7. Ja, és a lényegről majdnem elfelejtkeztem. A fűtésről. Rákapcsolva a 3x1,5kW kazánt, 2 percig ad villanyt. (Nullára zuhanó frekvencia mellett. A fűtőszálak ennyi idő alatt nem fűtenek fel!!!)

6

lali
lali picture
*****

Szevasztok:Én tudom hogy nem müködik ,nem akarok számokról beszélni,de egy barátom meggyözött hogy biztos müködik, kicsibe megépitettük és sajnos 1-percig nem mükődött nem hogy áramot termelt volna, a yutub tele van ilyen megoldásokkal, (2db gyujtógyertya 230v-termel és világit)

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ha a számitásodba behelyettesitjük a lentebbi lendkereket?  átm 1m--20cm széles ,az kb 1,7 tonna .
 sokkal jobb eredmények jönnek ki.
meg massziv épületalapozás, gépállvány   stb...

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Atis57!
Te a tömeg növelés irányába indultál el. A Te esetedben a tömeggel pontosan egyenesen arányos az energia tárolás, tehát 8,5 x lesz a kapacitás növekedés. Az alapozást a súly miatt valóban erősítened kell. Ekkor a tárolt energia 1,275kWóra lesz. (Ami megfelel egy 12/106Ah busz akkunak, még az is könnyebb...hihi.)

Nadeha 8,5 x (ez a te számod) növeljük a pörgés sebességét! És maradunk a 200 kg-os tárcsánál! Az hozza az igazi kettő hatványával az eredményt! Ekkor már 10,8kWóra lesz a kapacitás. Így már 12V/903Ah akkut helyettesítünk. (Csak találunk az SKF katalógusban 12750 ford./perc-re el nem olvadó csapágyakat.)

0

mpisti
mpisti picture

" (Csak találunk az SKF katalógusban 12750 ford./perc-re el nem olvadó csapágyakat.)" meg olyan vállalkozót aki erre a tömegre és fordulatszámra elvégzi a centirozást.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Amúgy az ékszíj hajtáson meg a sok csapágyon rengeteg a veszteség, nem is értem, ezek az örökmozgósok miért csinálnak ilyet, a helyett, hogy egy rugalmas tengelykapcsolóval kötnék össze a gépeiket? Készen kapható. Ha meg szeretné a motor slipjét is kompenzálni, akkor egy fogaskerékpár  a megoldás. Szintén készen kapható, nem is drága. Persze a réz- és vasveszteségek miatt akkor sem működne az örökmozgójuk, de sokkal jobban nem működne.

7

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Létezik az anyag, és energia megmaradás törvénye, mellesleg '64-ben tanultam, szóval, azt nem lehet megdurrantani, az ilyen szerkezetek nem fognak működni, nem lehet ezekből ingyen energiát kapni.
Erről jut eszembe, egy ismerősöm.
Meglátta a villanybicajomat, és rögtön felvilágosított, hogy lehetne rá tenni egy dinamót, ami töltené az akksit, és a bicaj örökké menne.
És nem hülyéskedett, komolyan gondolta. Magyarázni kezdtem az energia viszonyokat, erre azt hitte, hogy csak mellé beszélek, hogy elkerüljem a munkát.
Végül is arra már nem tudott értelmes választ adni, hogy az országok miért építenek erőműveket, ha egy halom villanybicajjal meg lehetne oldani bevezetett energia nélkül.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

"Végül is arra már nem tudott értelmes választ adni, hogy az országok miért építenek erőműveket, ha egy halom villanybicajjal meg lehetne oldani bevezetett energia nélkül."
Mert két kereke van, és eldől, ha nem kormányozzák. wink
 

1

Jaca
Jaca picture
****

Létezik az anyag, és energia megmaradás törvénye

Mondtuk ezt mi, emberek, akik agyunk kapacitásának pár százalékát használjuk. Aztán a földönkívüliek tudnának olyat mutatni, hogy csak állnánk, és néznénk, hogy ilyen nincs. És az is lehet, hogy pár embernek mutatták már. És az is lehet, az UFÓ-k nem SKF csapágyakat használtak, csak mi szívunk vele, és hülyézzük egymást. Mekkora energia van is egyetlen atomban? Hirosimában tudnának mesélni róla. Persze én sem generátorból, meg villanymotorból várom a csodát. Árultak már egy millióért itthon is csodagépet, és mikor rákérdeztem, hogy a 36V-os generátorral hogy töltik a 12V-os akkut, csak mellébeszéltek. 

0

mpisti
mpisti picture

Jaca, ezelőtt 500 évvel még azt hitte a többség hogy a föld lapos. Sőt, a nap a föld körül kering. Kicsit később már igazolódott hogy nem igaz. Egy dolog egészen bizonyos, energia a semmiből nem lesz. Amiről mi itt írogatunk az a pórnép számára hozzáférhető technológiai színvonal adta lehetőségek kihasználása, illetve annak szándéka. Hogy a földönkívüliek milyen technológiával rendelkeznek, azt nem tudhatjuk, mert még arról sem bizonyosodhattunk meg hogy egyáltalán léteznek- még ha ezernyi jel is a létezésükre utal. Abban teljes mértékben bizonyos vagyok hogy létezik sokkal-sokkal hatékonyabb energia előállítási módszer a jelenleg számunkra ismerteknél, ami lehet hogy pár év múlva ugyanolyan csoda lesz mint az első maghasadás, de még nem tartunk ott. De az biztos, hogy én nem lendkerékben keresném a csodát.

1

Jaca
Jaca picture
****

Engem érdekelne, hogy ha egy motorral felpörgetünk egy generátort, és utána a generátorral hajtanánk a motort, akkor később állna meg, mintha csak szabadon hagynánk a kapcsokat? Vagyis a generátor lendkerékként viselkedne? És itt nem a tömegéből adódóan értem.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem hinném. Sőt, gyorsabban kellene megállnia, mintha csak szabadon fut, hiszen akkor nem csak a csapágysurlódás, hanem mindkét villamos gép vesztesége is lassítaná a lendkereket.

4

lali
lali picture
*****

Szevasztok valóban gyorsan megál mert nem csak a surlódás de az a pici terhelés is fogja

1

mpisti
mpisti picture

Igen, mindkét gép vesztesége, plusz a csökkenő frekvencia is lassítaná a motort, mint ahogy frekvenciaváltós hajtásnál ez tapasztalható. A generátor számára a motor induktív  terhelést jelent, tudvalevő hogy egy üresen vagy kis terheléssel üzemelő motornak rossz a cos fi értéke ami jelentős meddő áram igényt támaszt a generátor felé. A meddő áram ellensúlyozása plusz gerjesztési igényt jelent , mivel ez a generátor forgódiódás, így ismét a generátor tengelyén jelentkezik megnövekedett mechanikai energia igény, ami tovább lassítja a lendkereket. A lassuló generátor miatt a kimeneti frekvencia tovább csökken, emiatt tovább esik a motor fordulata és így tovább, amíg már nem lesz akkora mágneses mező ami számottevő gerjesztést tudna létrehozni a generátorban , és innentől már csak a súrlódás fékez.

0

Jaca
Jaca picture
****

És DC motorokkal mi lenne a helyzet?

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Jaca!
Erről jut eszembe, hogy van a Tesla-féle QEG, a YT-n elég sok kamu videó van fent róla. Persze, hogy valójánan nem működik egyik sem.
Egy ismerősöm mondta, hogy tud egy működő példányról, telefonszámot is kaptam. Elvágtattunk a Zoli vejemmel, aki villamosmérnök, a készüléket megnézni. Ott kezdődik az ügy, hogy Tesla 400Hz-es gépet készített, ami vagy igaz, vagy a B változat, szóval szívatás. Lehet, hogy simán ráfogták Teslára.
Az emberünk sokkal okosabb volt Teslánál, ő már 50Hz-es rendszert csinált.
DC motorral felpörgette a rendszert, csak akkor volt a folytatás elakadása, amikor mondtam, hogy kapcsoljuk le a hálózatról, és lássuk, hogy mekkora teljesítmény jön le róla. Persze, semekkora.
Az ügyben az volt a döbbenetes, hogy az embernek hatalmas, precíz gépparkja volt, maga az eszköz szinte eszméletlen precizitással volt elkészítve, és persze, rengeteg munkaórával.

0

mpisti
mpisti picture

DC motornál a fordulatszám csökkenés abból adódna,hogy a fordulatszám tartásához növekvő áramra lenne szükség, amit egy folyamatosan csökkenő nyomatékkal hajtott  generátor nem sok eséllyel tudna biztosítani még akkor sem, ha a fordulattartó elektronika (ami kellene) veszteségét elhanyagoljuk. Szinkron generátornál a feszültség tartását gerjesztés szabályozással, növekvő terhelőáramot pedig megnövelt mechanikai nyomatékkal lehet biztosítani. Mivel forgódiódás a generátor, így a fordulatszámesés gerjesztés növekedést okoz, a megnövekedett gerjesztőteljesítmény pedig további fordulatszám csökkenéssel jár, mivel a hajtás nem képes plusz nyomatékra. Az efféle " energiaforrást" kizárólag a lendkerék tehetetlenségi nyomatéka képes üzemben tartani, de a lendkerék forgásban tartásához viszont mindig több energiára van szükség mint amennyit ki lehet belőle venni energiaforrásként.
A korábban említett, posta által üzemeltetett eszköz esetében is csak dinamó jöhetett számba áramforrásként, mert az csökkenő fordulatszám mellett is képes volt a kimeneti teljesítményét tartani egy darabig a folyamatosan növekvő gerjesztőáramnak köszönhetően, aztán hirtelen legerjedett,miután a bevitt mechanikai energia kevesebb lett mint ami a gerjesztéshez és a fogyasztók ellátásához kellett . Persze az energia egyensúlynál a veszteségeket is figyelembe kell venni, ami tovább csökkenti a kivehető energia mennyiségét.

1

Onionshed
Onionshed picture

1

braunv
braunv picture

Sziasztok ! Szerintem szünetmentes tápegységnek ha gyors az átkapcsolás kitűnően használható , talán még leválasztó trafó funkció is szóba jöhet,   valamint a lendkerék
 mint köszörű  funkció várat magára ! Ha elvi síkon  lenne  a kérdés akkor  poénnak venném , de fizikai valójában létezik és így  valaki látott benne fantáziát, valószínű  mi még keveset tudunk a  fizikáról . Üdv! 

0

hcs
hcs picture

Ez így nem fog működni. Talán azzal kellene kezdeni hogy az ékszíj át tud-e vinni megfelelő teljesítményt. Ránézésre nem, ezt a méretet az autómban láttam, ott kb. 1kW-os a generátor csúcsüzemben. (És feszes az ékszíj.) Gépészeti tankönyvekben sok hasznos infó van a témában. Valószínű, hogy terheléskor megcsúszik és ezért esik be azonnal a fordulat.
Kérdezz rá az ismerősödnél mit tud az energiamegmaradás törvényéről... 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Komolyan nem kötözködni akarok, csak megérteni. Most tényleg az a baja az emberednek, hogy nem megy az 12kW generátorról a fűtés, meg az 5.5kW motor  úgy, hogy egyszer fel lett pörgetve, és magára hagyva a rendszer? Nyugtass meg hogy nem az a kérdés, hogy mi az oka.. olvasom, olvasom, de nem értem. Mert ilyet én is csináltam zseblámpa izzóval, meg napelemmel, de akkor 6 éves voltam. Ha ez a kérdés, akkor viszont nagy a baj...kérdezd meg, hogy a sok hülye minek küzd az atomerőművekkel, meg szénerőművekkel, ha csak egy pörgő vasdarab kellene... Ha nem, akkor kérlek fogalmazd már át... 

1

Jaca
Jaca picture
****

Nehogy azt mond, hogy egy 12kW-os generátor nem bírna el egy 5kW-os motort, meg 6kW cekászt!

0

gyimi1
gyimi1 picture

Kalex!
Ez nem agyatlankodás, hanem sajnos a valóság!
Ennyit tud az átlag ember a fizikáról, elektromosságról! Nem tudtam meggyőzni róla, hogy ez így soha nem működött és nem is fog.
Amúgy milyen alkoholról beszélsz?

1

AzzA
AzzA picture
*

Ha témának hoztad, akkor inkább én meg az átlag ember....
De mint mindennek, ennek is vannak lelkes követői. Itt is.
Sok sikert a kanálhajlításhoz laugh

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ja, én csak azt nem értem, hogyha valaki ennyit tud a fizikáról meg az elektromosságról, miért képzeli magát feltalálónak?

Monnyuk én is kb. semmit sem tudok a kémiáról meg a biológiáról, de nem állok neki kikeverni a rák ellenszerét random vegyianyagokból, és aztán nem hívom ide a patikus haveromat, hogy nézze már meg, hol a hiba, mert tök jól megcsináltam, csak valamiért a rákot nem gyógyíccsa. :-)
 

4

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Az agyatlankodást tartom. Bárki aki a perpetuum mobile irányában kezd kísérletezni, nem egészen komplett. Az alkohol, csupán tréfás betét, utalva a topik lelőhelyére: "Borozó"

Kalex

A konkrét problémához. Az 5,5kW-os motor egy 12kW-os generátorhoz karcsú. Nem adtál meg semmilyen generátor adatot ezen kívül. Nem adtál meg motor adatot (fordulatszám)
A generátor gerjesztési mód sem ismert. Ez így olyan sok ismeretlenes egyenlet, amit nehéz lesz megoldani.

5

gyimi1
gyimi1 picture

A generátor tábla: a képen látható. A motor táblát nem fényképeztem le, de 5,5 kW csillag- delta.

File csatolás: 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Azt javasolnám az ismerősödnek, hogy mennyen vissza az alma-materébe, és kérje vissza a tandíjat. Évekig fűthet belőle. :-D
 

4

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! A hatvanas években a Posta Rádió és Televízió Műszak mikrohullámú állomásán szolgált ilyen berendezés. Egy 1,2 méter átmérőjű 20cm széles tömör acél lendkerék pörgött 24 órán át egy villanymotorról, rajta generátorral. Ha kiesett a hálózat, kb 5 percig ellátta a GTT 4000/600 mikro berendezést, az épületet, és indította az egyik dízel generátort. Ha nem ugrott be, próbálkozott a tartalékkal. Nem lehetett igazán energia takarékos, más állomáson inkább akkumulátorok szolgáltak. Nem sok ilyen berendezés készülhetett. Megcsodáltam sokszor gyerekként, ott laktunk a szolgálati lakásban.

1

mpisti
mpisti picture

Csaba, ez a megoldás egy dinamót hajthatott, ahol nem igazán számított hogy folyamatosan csökken a fordulatszám, ugyanis a feszültséget mechanikus gerjesztés szabályozással is szinten lehetett tartani. Jelen estben viszont AC rendszerről beszélünk, ahol a hajtómotor fordulatszámának egyik legfontosabb paramétere a frekvencia. Itt hiába van meg a feszültség, ha a frekvencia esik. Terhelés hatására a generátornak plusz hajtóteljesítmény kellene, ez viszont nem lesz mert a generátornak éppen csökken a frekvenciája hajtó teljesítmény híján. A motor csökkentett frekvenciát kap, esik a fordulatszáma. A kör bezárult.

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Szóval egyenáramú gépekkel működne? :-D

1

lali
lali picture
*****

Szevasztok:Nem müködik én próbáltam 1kw-al,nagyon szerettem volna szobát füteni de nem lopott árammal

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Ne gonoszkodj!

Pisti nem erre akart rávilágítani...!

Üdv Tibi!

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Azért megérne egy utánaszámolást a dolog... hiszen az akkuk sem tartanak örökké, kicserélésük költség... lehet hogy két golyóscsapágy gördülési ellenállásának megfelelő energiabetáplálásnál többe is...
lendkereket meg vasbetonból olcsón lehet csinálni.

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Valóban, de valamiért mégis minden állomáson hatalmas akku pakk van, és hozzá egy dízel generátor. Közben a cég dolgozója lettem, sok helyen jártam, de ilyen lendkerekes rendszer csak itt volt, de már valószínüleg azt is régen lecserélték.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Csaba!
Volt az mashol is (megkockaztatnam, hogy minden) telefonközpont szünetmentes, azaz megszakitas nelküli tap ellatasat is igy biztositottak :-)
Cegleden pl. lattam gyakorlaton is_a hozzavalo akku bankot napi szinten kellett savassagra s cella feszre mernünk, s fel irni-kegyetlen savgöz volt a helysegben, s kb 70-80cm magas/hosszu lamellak az üveg edenyekben-igen sok.
 Egy masik helysegben pedig a böszme Diesel generator a meg nagyobb  lendkerekevel, s asszem 1 perc alatt szokta berangatni üzemi szintre a dugattyust, de azt nem elhettem meg a 3db nyari szakmai gyakorlatom soran...
Apropos, mikor a Metro szolgalati helysegeiben jartunk (atvitel technikai ügyekben) ott is, minden allomason, ugyan ezen villamos-energia ellatokat lathattuk :-)
Jaa, manapsag aktualis tema a korhazak/mütöik szünetmentes villany ellatasa is: ugyanugy lendkerekes "notagregatorokkal" oldottakmeg (legalabbis nemregen)...
üdv, Kari

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A kapitalistáknál is:

 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

mer a háttérhatalom eltitkojja a tuti megódást! :-D

0

AzzA
AzzA picture
*

A háttérhatalom lehet, de a harmadik világban ott az igazság
Ők is szöszöltek egy fél napig, de sikerült beállítani a mágneseket, azóta megy a daraboló és fényfűzér is van mellé ajándékba laugh
gyimi ti egy prodzsekten dolgoztok az az érzésem. blush

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Készítek egy ilyet, aztán levágom az EON betápot.
Ma este meg a fizika, elektronikai könyveimet ünnepélyesen eltüzelem, egész eddig tévedésekben éltemdevil 
Faraday, meg Tesla forog a sírjában smiley

 

1

AzzA
AzzA picture
*

Ott tévedtél mikor azt hitted csak a gasztronómiában lehet újragondolni a tökfőzeléket.
A fizikát is újra lehet gondolni, Égely Gyuribácsi nagy uttőrője volt.
Ezt hányszor láttuk és csodáltuk meg :)
És ez volt az amitől hitelessé vált a történet :D

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
A régi, durvahengerdékben volt hasonló . csak ott a lendkerék azért 40 tonna volt ! (nem is forgott 960 1/min--l többet )
A henger sor rángatását csillapitotta.

Ezt a képet megnézve --kicsi a lendkerék , a 2db ékszij meg 1,5kW-s motorhoz való. 
Miért nem kötöd rögtön a hálózatra?
Esetleg lendkerék helyett 3m átmérőjű vizikerék? Meg egy patak  min 300 l/sec  vizhozammal?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A mágnesek pozíciójára nagyon kényes. Én egy hétig szarakodtam vele, mire sikerült beállítani. 

2

gyimi1
gyimi1 picture

Szia Jaca!
Végre egy kompetens hozzászólás. Nem a szabadenergiára gondoltam, hanem, hogy egyáltalán hálózatról működjön a generátor, mert most még úgy sem megy. Valami gebasz van a generátorral. Üresjárásban megvan a 3x400V de nem bírja a terhelést.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Gyakorlatilag egyszerű a dolog. Egy 3 fázisú villanymotorral hajtasz egy 3 fázisú generátort, ami három fázist állít elő. Át kell kötni először a bemenetet és a kimenetet, aztán lebontani a generátort, meg a villanymotort, és a bejövő 3 fázisból közvetlenül csinálni 3 fázist. A kieső veszteséget megspórolod. 

Hogy érzékeltessem, mit akar a haverod: 3X400V-tal egy 5kW-os 3 fázisú trafóról hajt egy 12kW-os 3 fázisú trafót, hogy legyen 3x400V-ja. 

De hogy a konkrét problémára visszatérjek, először meg kell nézni a generátor adatlapját, hogy milyen fordulatszám szükséges neki. Aztán megnézni az 5kW-os villanymotor fordulatszámát, és kiszámolni az áttételt. A generátor terhelése nem lehet nagyobb, mint a meghajtó villanymotor teljesítményének 75%-a. Ez nagyon fontos!

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Az elgondolás, energia tárolása lendkerékben, nem ördögtől való!
A gond a fizikai megvalósítással van.
Becslésem szerint érdemi mennyiségű energiát egy két tonnás,
50-60 ezer fordulat/perc -re felpörgetett lendkerékbe lehetne betáplálni.
Járműtervezők kísérleteztek ilyesmivel de a lendkerék kvázi giroszkóppá
teszi a mozgó járművet.
A stabil megvalósítás is számtalan problémát vet fel a gyakorlati megvalósítást
illetően.

1

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Az IEEE-Transaction-ok sok kiavanyaibol az energia kutatasosakban, meg jonehany komoly szakkönyben pl. az Artec Housetol, olvashatunk-okosodhatunk a lendkerekben tarolt energia gyakorlati megvalositasarol.
Ezek valos tenyek, nem fantazmagoria, de a nagysagrendekröl nem szabad megfeledkezni-irtak masok is.
Gyakorlatban 50-100ezres fordulaton tonnanyi tömeget pörgetnek vakuumban(!), maneses csapagyazassal, s ennek a levitalasa-lebegtetese, azaz a vezerlese egy massziv elektronikai problemanak bizonyult-evekkel ezelött olvastam rola utoljara, de nem szabad energia kutatoktol...
Indiaban eleg sok haztartasban telepitettek is vagy 15 eve ilyen kissebb "tarolos erömü pakkot", jok voltak a tapasztalataik, dehat ettöl az energia megmaradas tövenyet meg tiszteltek-ismertek.
Ezek csak a szükseges minimalis (ejjeli?)vilagitas, menekülesi utiranyjelök s effelek ellatasara elegendök manapsag-telefon/laptop stb üzemeltetse mellett.
Ez "a tyhenyika mai allasa masenyka"-mondana leninetars a "videk villamositasa program" beszamolojaban :-) ...
Jobbat!
Kari
 

1

AzzA
AzzA picture
*

Ez a Drágán Vett Ingyen Energia Webshop akciós terméke wink 
Még ezt kellene mellé tenni mikor leesik a fordulat, ez stabilizálja a fordulatot.
Lényeg a 17 - 9 arány, de ha a freki még igy alacsony lenne vagy rángatná a kosszinuszfít, akkor próbáljátok a 22 - 10 kulcsarányt.
Csak figyelni kell mert az már melegedhet.
Működését mint ipari elektronikával foglalkozó tapasztalt júzer mondom, nekem elhiheted yes
 

0

ityvity
ityvity picture
*

Ez akár  működőképes is lené , ha a teljesítményeket összehangolnánk , csak egy fontos része a szerkezetnek lemaradt : A generátor meg villany motor köze , egy megfelelő teljesítményű robbanó motor . Igy lenne belőle egy szünet mentes tápellátás .
Amit én láttam , ot a villany motor egy lenkeréken keresztül folyamatosan tekerte a generátort ami táplálta a belső hálózatot , és áramkimaradás esetén a kuplung kapcsolta a 6 hengeres Parkinsont , amit a lenkerékben tárolt energia berobbantot , és észrevehetetlenűl l  ment tovább a villany ellátás .
Ettől láttam még elmebetegeb konstrukciót . Egy 4 hengeres autó motor átalakítva , levegős mottóra ( ez már működöd ) , amihez egy generátor lesz majd kapcsolva , és kompresszorról megtáplálva , villany áramot termelne . Olyan lelkesedéssel adta elő ezt a tervezője , hogy nem is próbáltam beleszólni , úgy sem tudtam volna bármi ellenkezőjébe meggyőzni .

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szerintem itt nem a generátorral van a problémasmiley
Az ismerősöd logikája hibátlan.wink
Csak az a baj, hogy Január 8.-a van, nem Április elseje.

5

Kari
Kari picture
*****

Hali!
"Csak az a baj, hogy Január 8.-a van, nem Április elseje."
Meg a lendkerek tömege sincs arànyban az elvàrt örökmozgo teljesimennyel!...
Kari

1

5bdc
5bdc picture

Ugye ez csak egy vicc volt ?

5bdc

0

laciba
laciba picture

Vegre fel van talalva az -OROKMOZGO-!!!

0

Sponsored links