You are here

Egy amatör kérdés:Hány voltos adapterröl tölthetek két darab sorba kötött 6v/4.5Ah/20hr tipusu akkumulátort?Megoldva!

60 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdvözletem , és Kellemes Husvéti Ünnepeket mindenkinek.Egy kis tanács kellene ezzel  kapcsolatban:  Hoztak egy elektromos gyerekautot javitani ,amelyben két sorbakötött 6 voltos . 4.5 Ah akkumlátor csücsül.  Vettek bele  uj akukat mert a régiek nagyon el voltak gyengülve viszont a töltöt ami vele hoztak az egy 12 .1 voltos 1.5 amperes hálozati kapcsoloüzemü adapter. Müködés alatt saJnos nem egyformán merül le a két akku az egyikben 5 volt van  a másikban meg csak 1.8 volt  azonos munkaidö után   üzen közben mérve ,annak ellenére hogy mindkettö uj , A pozitiv  ágon a töltö és az aku közt van egy dioda betéve vezetö irányban , katoddal az akuk felé. Arra gondoltam  hogy egy kicsit átalakitanám nagyobb feszültségüre ezt az adaptert mert ugy gondoltam ez tul kevés ahhoz hogy feltöltse az akukat, A gazdája nem emlékszik hogy ez az adapter az eredeti e amit az autoval adtak  igy most találgatom hogy mi  hogy legyen.. Lehet az is hogy azért haltak meg a régi akuk is mert nem tudták feltölteni ezzel az adapterrel?.elöre is köszönöm  ha valaki utbaigazitana egy kicsit  üdv .dddemeter.

File attachment: 
Comments
grofzero
grofzero picture

Szia!
Én egy ilyennel csináltam egy 6V-os autóhoz, de mélykisülés elleni védelmet én sem raktam bele:
Beállítottam a max. töltőfeszültséget (7.2V), a töltőáramot (max 900mA) és a középső potméterrel beállítottam hogy ha a töltőáram 90mA-re csökken, akkor a töltést jelző led aludjon el, és a feltöltöttséget jelző led világítson, ilyenkor csepptöltéssel szinten tartja az akkut.


Aliexpress

 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek , Szeretném megköszönni Mindenkinek a tanácsokat , észrevételeket  és a segitö szándékot , végülis lemondtam a mélykisütés védelemröl  beépitettem a kis töltés jelzö áramkört és elvitték az autot  az talakitott töltövel egyött. A töltö utám sorosan maradt a két 5 wattos 12 voltos égö  párhuzamosan. Az akun 20 ora töltés után 14.42 voltig emelkedik a feszültség  ekkor a toltésjelzö led jelez , Megoldottnak tekintem az ügyet  köszönöm szépen mégegyszer mindenkinek a segitséget üdv dddemeter.

2

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek , Még egy utolso kérdés és aztán nem nyujtom tovább ezt a témát.Az adaptert beálitottam 14.82 voltra, a soros diodán esik .0.44 volt feltöltött állapotban, az adapterrel sorban betettem két darab párhuzamosan kötött 12 volt 5 wattos izzot , amikor az akun a feszültség 14.4 voltra emelkedik akkor a tültöböl felvett áram 50 miliamperre csökken.Arra gondoltam hogy összerakom az alábbi kis áramkört és az aku kapcsaira bekötve a ledet kivezetem valami láthato helyre hogy amikor kigyulad akkor a tulaj tudja hogy leveheti a töltöt rola.Igaz hogy ebben az esetben ez a kis jelzö áramkör folyamatosan az akura lessz kapcsolodva és valamenyi áramot ez is fogyaszt, Miután leveszem a töltöt  kb egy ora mulva az aku feszültsége  13 voltig csokken le ,mi a véleményetek :?

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

TL431-el is megépítheted. Talán egyszerűbb. De ez így teljesen okés, és az is, hogy visszaesik az akku feszültsége. Elég, ha megméred az autód akkuját mikor megállsz vele, és még jár a motor, 14,3V, aztán ott is visszaesik. Az se okoz gondot, ha rajtmarad a töltő, nem fogja túltölteni az akkut, mint az eredeti töltő, ami nálam is megölte az első akkupakkot a gyerek járművében. Én csak egy 14,8V-os tranzisztoros stabot raktam sorba az eredeti töltővel, az áramkorlátot maga a trafó megoldotta. Az első akku 1 évet bírt, a második a stab miatt már 3 éve benne van.

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Jaca , köszönöm a észrevételedet sajnos még mindig van probléma .Feltölteni ugyan fel tudom az akukat de járattam az autot és 10 voltig leesett a feszültség az akun és nem kapcsolt le semmi sem ...tehát valami olyan kapcsolás kellene ami 10.5 voltnál lekapcsolja a fogyasztot mert hanem a gyerek addig nyomja a gázt amig nem marad az akuban semmi sem     szétszedtem a benne lévö elektronikát a távirányito meg a motorvezérlö áramköröket tudtam azonositani de van egy ic amire elfelejtették felirni a"nevét" a kinaiak gondolom nem véletlenül valami mikrobvezérlö lehet mert minden ut ide vezet ahogy szokták mondani   de vagy nincs lemerülésgátlo vagy nem müködik  benne , ugyhogy enélkül gondolom hamar kinyuvasztja a gyerek az uj akukat is...,,,ha lenne valami kapcsolási rajzocska erre a célra ami megfelene ide nagyon jo lenne... üdv dddemeter.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ez egy olyan, ahol távirányítani is lehet (kisgyerek) és ő is vezetheti (kicsit nagyobb gyerek)? A mienknél a 2 működtetés külön kapcsolóelemekkel történik. Az RF távirányítós rész reléket kapcsol, de ennek nem sok köze van a kézi üzemmódhoz. Ott a műszerfalon levő kapcsolók alapján közvetlenül kapcsolja az akkut a motorokra. Tehát ha elöl RC módban van, akkor az elektronika és a relék üzemelnek, a motorokat nem lehet az utastérből vezérelni. Kormányozni, illetve inkább ellenkormányozni tud csak a kis utas (mechanikailag él a kormány). Ha Manual-ba van kapcsolva, akkor az RF rész hatástalan. Ilyenkor él még 2 másik kapcsoló, előre, vagy hátra, illetve 2 sebességfokozat van, vagy sorba kapcsolja a két motort (lassú), vagy párhuzamosan (gyors).
Tehát a vezérlő elektronika letiltás nálunk pl. nem érné el azt a hatást, hogy a pilóta ne tudja tökig meríteni.
Egy ekkora gyerek szerintem nem hagyható magára egy ilyen technikával még az udvaron sem. Ha ilyen szinten merült az akku, már úgysem tud menni, egy fűcsomó is megállítja, de ott a szülő és intézkedik, hogy süsse ki feleslegesen nullára.
 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia, igen van egy távirányito amivel ha nincs is senki az autoban akkor is lehet játék autoként irányitani a távvezérlöböl elöre hátra és jobra balra forditja az elsö kerekeket .Ha nincs használatban a távirányito akkor az autoban van egy kapcsolo amivel bekapcsoláskor a hangszoroban motorinditás hang halhato  a lábával ha nyomja a gáz pedált a kocsi elindul  jobfelöl van egy "kapcsolokar" amivel elöre hátra és üresbe tudja kapcsolni az autot.Balfelöl a töltö csatlakozoval egy helyen van egy másik kapcsolo amivel gyorsabb  vagy lassab  menetbe kapcsolja a motort.Zenelejátszo is van benne  valamint fényjelzés  jobra balra menethez amit a kormányrol tud müködtetni...

0

Inhouse
Inhouse picture
*

A hangot és fényjelzést leszámítva ugyanannak tűnik. Meg kéne nézni, hogy mit kapcsolnak a kapcsolók és a pedál. Mert, ha nem a távirányítós panel reléit, hanem közvetlenül a motorokat, mint nálunk, akkor más megoldás kell.
Az előbb kimaradt egy szó...
...de ott a szülő és intézkedik, hogy ne süsse ki feleslegesen nullára.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia. Mondtad hogy a szülö is intézkedik , de mivel semmi nem jelzi hogy az aku meddig merült le , csak anyibol lehet saccolni hogy egyre lasabban megy az auto  , igy a szülö sem tudja a gyereknél jobban hogy  hol a lemerülési határ.Rajta hagytam az általam fabrikált töltöt 20 orán keresztül és amikor a töltö rajta volt 14.41 voltig töltötte az akut ,  miután levettem a töttöt rola vártam két orát és az akukon 13,2 voltot mértem stabilan nem csökkent tovább a feszültség  rajta.Akkor ez tultöltés vagy normális?,Felraktam egy székre az autot ugy hogy a kerekei a levegöben legyenek és engedtem hogy hajtsa kerekeket  és idönként ránéztem a aku feszültségre  . lecsökkent az akufeszültség 9.8 voltig de nem kapcsolta le az akut semmi , nem mertem tovább meriteni hogy ne károsodjanak az akuk ,,ha lenne benne védelem mélykisülés ellen ,akkor nem kelett volna lekapcsoljon? Van ebben egy 10 amperes biztositék is...de a bekötö kábelek olyan vékonyak hogy tiszta röhej az egész...a motor meg kb akkora  hogy egy régebbi kazetofonban is láttam ekkora motrot ami a szalagot hajtotta,... gyufáskatulya nagyságu ,,,,

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Amikor hallja a szülő, hogy már lassul, vagy kínkeservesen megy, főleg, ha megáll alatta, akkor lekapcsolja és irány a töltő. Ha a gyereken múlik el is alszik benyomott pedállal, menni nem megy, csak meríti az akkut. Ha precíz akar lenni, akkor belerak egy műszert (a mienkben gyárilag van). Vagy építesz egy kis kapcsolást, ami adott feszültség alatt sípol, vagy villog, vagy mittomén. Minden már erős túlzás lenne.
Ezek játékszerek, tudja amit kell, ennyiért ilyen jár.
Az akkufeszültség terhelés alatt esik és eshet 10,5V-ig, az elején még 11V felett lesz. De nyugalmi állapotban a terhelés nélkül ilyenkor is fel fog menni pár perc alatt 12V fölé is akár. 12,4V nyugalmi alatt érdemes már tölteni.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Inhouse.  Egy másik forumon láttam ezt a kis áramkört azt irják rola hogy ha elérte a kisütési határt a fet mindent lekapcsol  még a komparátort is hogy semmi ne terhelje az akut és csak akkor kapcsol vissza ha a töltöt már rádugták      ,,,ezt gondoltam még megprobálnám ha kikerülnek a fiokbol az alkatrésuek ha nem akkor marad a sipolás villogás....Ha valakinek lenne véleménye rola....
 

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Én sem bonyolítanám ezzel tovább. Meg kell szokni, hogy mennyit mehet egy töltéssel, ha ezt elérte, vagy látják, hogy gyengült, akkor töltő. Illetve minden pihenő időben töltés.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 13,2 V jó érték

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv, Köszi Bálint a megerösitést .

0

bélás
bélás picture

Szia. Szerintem túlbeszélitek már a dolgot, mert ha ilyen intelligens a gép, akkor tuti van az elektronikában olyan, hogy nem engedi, tudja lemeríteni fúllra. :)

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Semmi intelligenciája nincs, így mélykisütés elleni védelem sincs. Van amelyikben egy biztosíték talán van. A mienkben van egy digitális feszültségmérő a műszerfalon, abból látom, hogy állunk. Még egy rendes töltőelektronikája sincs. De mivel amikor a kiskrapek vezeti még az RF panel is pihen, gyakorlatilag semmi nincs, ami ne engedné a totál lemerítést.
Jellemzően ezek a cuccok használtan a gyári adaptere nélkül kerülnek máshoz. De alapból sem lehet túlbonyolítva. Én is most csinálok egy 6V-oshoz töltőt egy kollégámnak. Egy 12VDC 600mA-es adapter, 34063 alap kapcsolás, hozzá igazítva a feszültséget és az áramkorlátot, valamint egy soros autós izzó. A mienk is 2db 6V-os akkuval volt eredetileg, anno én is egy 12V-osat vettem bele helyettük. Ahhoz is kb. ez a töltő készült, csak a feszültség lett hozzá igazítva. Mivel csak én töltöm, még doboza sincs, én vigyázok rá.

0

bélás
bélás picture

Szia.
Ez sajnálatos, akkor ez egy akku temető, de... A legegyszerűbb egy VU méterből belerakni egy ledsort és a gyermeket megtanítani, ha pirosat mutat akkor kifogyott a benzin.
Nem tudom mennyi V az amikor már meg se moccan, de üzem közben a 10.5V még nem vészes.
 

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

A 10,5V üzem közben még jó, de erősen terep függő. Ezek betonra, aszfaltra vannak, a hepehupás talaj nagyon megfogja. Már az akkukból, motorból látszik, hogy mire való.
Én úgy szoktam, hogy ráadom a "gyújtást" és ha 12,5V alatt van, akkor már max egy kör és utána töltés. De ha biztosra akarunk menni, akkor használat után töltés. Télire felvittem a műhelybe és néha rátöltöttem.

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok ,Egyre jobba kezdek belezavarodni a dologba ,Azt mondjátok hogy a 10.5 volt üzem közben még jo érték , akkor hol van az a határ ahol le kellene kapcsolni az akukat hogy ne károsodjanak mélykisütés miatt???Ha már amyit beszéltünk rola akkor néhány kép a szerkezetröl ha nem, tilos ...ezt az egy elektronkai modult találtam benne de egy ic-n nincs semmi felirat...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Az akkukat előbb öli meg a túltöltés ezekben a járgányokban, mint a mélykisütés. Ráadásul nehéz is lenne figyelni, mert terhelés alatt leesik a feszültség az üresjáratban még 11V-os akkunál. Merítsd le az akkut annyira, hogy 11V legyen rajta üresben, majd akaszd rá a műszert, az autót meg tedd az elejével a falhoz, és adj gázt, de a kerekek ne tudjanak forogni. Meg fog zuhanni rendesen az akku. Ráadásul ha kint vannak vele az utcán, és lemerül, akkor anyuka nem fogja hazatolni az autót, ha még tud menni egy kicsit is. A mienk az új akkuval kibírt 2 kilómétert, és a játszótéri nyúzást is. Sokkal fontosabb, hogy ha nem használják, akkor rakják töltőre, és csak úgy vigyék ki, ha fel van töltve.

Az IC-k pedig: egy rádióvevő, ez a legtöbb lábú, mellette egy FET meghajtó (nem egy hétköznapi darab), és a csatinál a két kondi közt egy hidas meghajtó a kormány motorjának meghajtásához.

Szerintem a mélykisütést engedd el.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezek a kis vezérlők távirányítósak is, annak van egy vevő IC-je. A kikapcsolást egy TL431-el tudnád megoldani, Ha nincs meg a feszültség, akkor megszakítja a vezérlő PWR-On szálát. Viszont nem mindegy, hogy terhelve, vagy terheletlenül éri el az akku a 10,5V-ot. Hiszterézissel kell kapcsolni, de még így is lesz egy erős rángatás, mikor merül, mert ha lekerül a terhelés, rögtön fel fog ugrani a fesz. Bár én ezzel a részével nem foglalkoztam, mert az új akku kibírta a játszótérig, meg vissza, és az ottani nyúzást is.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia dddemeter!
Elolvastam a kérdésed és ajánlom, hogy fogadd meg a jó tanácsokat:

0. Sehány voltos sorbakötött zselés akkukat, ne tölts semmivel.
1. Az eredeti megoldás alapvetően primitíven hibás, ha nem volt a két akku közepe eredetileg kivezetve. (Úgy olvasom, hogy nem volt!)
2. Az is hiba, hogy nincsen biztosan meg az EREDETI töltő.
3. Még egy dolgot biztosan kell tudni: Biztosan nincsen a kocsiban töltésvezérlő kapcsolás? (Ez fonos, DEHA nincsen, akkor jön a 4. pont.)
4. Vegyél akkora 12V-os zárt zselés akkut, amekkora jól belefér a kocsiba. (minél nagyobbat, 3,5 Ah feletti típust, választék van bőven. https://www.akku-elem.hu/spl/295209/12V-zseles-akkumulatorok?infinite_page=2)
5. Vegyélj, szerezz, csinálj egy tápegységet, amelyik minden terhelésnél max. 14,4 V-ig megy fel. Legyen neki 0,5A és 2A közötti áramkorlátja. Lehet trafós, vagy kapcsoló üzemű is.

Ha így adod vissza, soha többet nem lesz vele probléma.
 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv gbenyov.Középleágazás nincs  , 14.8 voltra álitottam be egy 12, voltos 1.5 amperes névleges terhelhetöségö adaptert, a soros shotky diodán esik 0.4 volt , amikor elérte a 14.4 voltot a akun a feszültség akkor az adapterböl felvett árameröség már lecsokkent 100 miliamper alá  tehát amig nem vesznek más akut ezzel kell éljen mert anyagilag  nem akarnak rá töbet áldozni  sajnos ... ha a lemerités utáni töltési áramot tudnám kork
látozni akkor használhato lenne ez az adapter ... ugy van megoldva töltés dugasza hogy három vezeték megy el a csatlakozorol  a plusz megy direktbe az akura és onnan a távirányito  elektromos moduljába ezt is szétszedem haddlám nincs e egyéb is beledugva , a  amásik két szálat a negativot szétválasztja a kapcsolo és amikor a töltö rá van dugva akkor csak az akuba megy az áram  a terhelés felé menö negativ vezeték lekapcsolodik majd amikor a töltöt kihuzom akkor kapcsolja az akut a terhelésre rá a másik negativ vezetékkel.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  épp egy hete írtam, hogy 12 V-os akku kell bele

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia SzBálint!
...miattad írtam, "hogy fogadd meg a jó tanácsokat"...

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok Én szivesen meg is fogadnám  a tanácsotokat, ha az enyém lenne a döntés ,de jelenleg azt hajtogatják hogy legalább még egy darabig örvendezzen neki a gyerköc igy  aztán valami lessz, nem akarnak ujabb akura áldozni, ezért aztán  ebböl kell kihozzam amit lehet...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor hamarosan csak tologatni fogják

Bálint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dées !Ha új akku is ,lehet hibás.Az új akku feszültsége rendben ,egy bizonyos terhelésnél kezd csökenni .Megrajzoltam .üdv.Jóska

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Joska köszönöm szépem a magyarázatot  ,,,,,valahogy letudom ezt az ügyet aztán  lessz egy kis szabad idöm is...
üdv dddemeter.

0

Joe
Joe picture

Zárt akku. Nem tölteném a pezsgéshatár feletti feszültséggel.

0

kferi
kferi picture

Érdekesek a hozzászólások.

Ha a két akku tényleg nem egyforma akkor az gáz. Feltölteni fel lehet akku balenszerrel, de az ha az akkuk nagyon mások az nem oldja meg a kisütési gondodat.

https://www.aliexpress.com/item/32279154039.html

http://en.forex.hu/products/charging-equalizer/charging-equalizer3a-10-d...
 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv . Köszi az észrevételt  de ezért nem fogok balanszert venni mert a gazdának is akkor kellene venni egyet  s akkor sem javulna meg az akuk közti külümbség  valahogy le kellene teszteljem/kiválasszam a meglévö négy akubol hogy melyikek hasonlo paraméterüek és a két legjobbata négyböl beépitsem hogy legalább egy darabig használhato legyen....

0

kferi
kferi picture

És mi tart vissza? Azért ez egy szakmai fórum, ez nem okozhat gondot.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Az akkuk cseréjekor jó eséllyel csak egyszerűen berakták a régi helyére, az újat, amiknek állapota, töltöttségi foka tetszőleges volt.
Célszerű a helyreállításkor két 6 voltos akkuként kezelni, és feltölteni, majd kisütni, és egy regeneráló töltéssel közel azonos szintre hozni a kettőt.
Ennek elvégzése után a helyére beépítve 12V-os aksiként kell kezelni, és egy cca 15V 1,5A-s töltővel tudod tölteni.
Alacsonyabb feszültség esetén, passzivzálódnak a cellák, és idővel teljesen tönkremegy.
Ez abban az esetben igaz, ha az akuk közepén nincs elágazás!
Üdv:

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv exGelkás.Az uj akukat mielött betettem megmértem a feszültségüket és az egyik üresjárási feszültsége csak pár század voltal volt kisebb a másiknál, rátettem egy 100ohmos elenállást  mindkettöre . és mértem igy a feszültséget de számottevö eltérés nem volt közvetlen a feltöltés után .de használat közben az amelyik kissebb volt pár századdal ez a külömbség egyre nött a kisütés elöre haladtával oly anyira hogy amikor a motor leált az egyikben csak 1,8 voltot mértem  mig a másikon 5,6 voltot.Mindkettön azt irja hogy 2021 ben volt gyártva.Nincsen semmi védelme  mély kisütés ellen addig nyomhatja a gyerek a pedált amig még hajtja a kerekeket az aksi .Hogyan lehetne házilag összehasonlitani /tesztelni hogy melyik aku van jobb állapotban ?a régiekböl is csak az egyik volt nagyon gyenge..talán össze tudnék párositani két nagyjábol hasonlot ,Nem értem miért tettek két 6 voltosat ha 12 volt kell , hiszen vannak 12 voltos akuk is....üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 12 V-os akkut vegyetek bele, elkerülendő a következő hasonló esetet
Nem árt lemerülésgátló kapcsolással kombinálni (10,5V-ra)

Bálint

Többször írtam már, hogy a lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme.
Nem tudod úgy összeválogatni, hogy azonos legyen a merülés folyamán a feszültség és belső ellenállás

Ohm törvény:
sorba kötött ellenállásokon azonos áram folyik
Ha nem azonos az ellenállásuk, a nagyobb ellenálláson nagyobb feszültség esik
Akkura értelmezve a nagyobb belső ellenállású(gyengébb) magasabb feszültséggel töltődik ,károsodik,  a kisebb belső ellenállású nem tud megfelelően töltődni
Minél kisebb az akku belső ellenállása, annál jobban bírja a terhelést

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
akkuról vagy napelemről 0.5-1A kezd el tölteni

0

lacoka
lacoka picture

Szia
A 2 akku közös pontjáról megy még valahova vezeték ?
mert ha nem és csak a pozitív és a negatív megy el akkor a 2 akkunak egyformán kellene lemerülni
az az akku ami 1.8 volt-ra lemerül az már kuka abban már nem visszafordítható vegyi átalakulások mennek végbe
6V-os akku 3 cella ólomakkunál a minimális cellánkénti feszültség 1.8V azaz 5.4V ennél nem szabadna jobban lemeríteni 12V-nál 10.8-11V kellene valami védelmet beépíteni ami itt lekapcsolna különben hamar tönkre fognak menni az aksik
töltésre használhatod a 12V-os autó akkukhoz használható töltőket mérni kellene az üresjárási feszültséget hogy ne legyen több 15V-nál és ha van valamilyen szabályzó rajta beállítani a töltő áramot 1A-ra
ha nincs szabályzási lehetőség akkor sorba kell kötni egy 12V-os 10-15w-os ízzó-val

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv. A két aku közös pontjárol nem megy el semmi vezeték egyszerüen csak egy kábellel össze vannak kötve sorosan,Amikor nem hajta a motor a kerekeket akkor rátettem egy labortápot töltö helyett és a töltödés közben a kissebb feszültségü aku szép lassan megközelitette a nagyobb feszültségü aku feszültségét, ugy hogy a végén ujra beált aza néhány századnyi külömbség ,,, kisporolták belole az aku védelmet szerintem ...hadd járjon jol az akku gyártoja is...addig nyomhatja a gyerek a gázt amig nem marad semmi az akuban....

0

lacoka
lacoka picture

Kellene valami védelmi elektronikát csinálni bele hogy ne tudjon teljesen lemerülni különben hamar tönkremegy
ha van hej benne ha elfér érdemes lenne kicserélni egy 12V-os aksira abból is olyanra amit jármű hajtásra árulnak pl elektromos kerékpár mert akku és akku között különbségek vannak más a belső felépítésük azoknak amit motor indításra használnak és az is más amit jármű hajtásra árulnak
de össze lehetne rakni litium ion ellákból is a 12V-ot 9 li cella megfelelő védő elektronikával
a 4 akkut tesztelheted úgy is hogy feltöltöd őket egyenként méred a feszültséget ha 7V-nál az áram lecsökken 1-2 tized Amper-ra akkor elvileg fel van töltve
ezután rákapcsolsz egy 6V 6W-os ízzót és méred hogy mennyi idő alatt csökken le a feszültség 5.5V-ra ez nem pontos mérés de össze lehet hasonlítani őket hogy melyik a gyengébb melyik merül le hamarabb

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Lacoka.Az egyik régi akut feltöltöttem 7,2 voltig  labortápbol  az árameröség amit felvett ekkor 50 ma körül volt, pihentettem egy órát  ekkor viszaesett a feszültség 6.6 voltra majd rákötöttem egy 6 voltos  2 wattos égöt  mert ez volt csak kéznél másfél ora alatt 2 voltra meritette az akut  nem valami fényes eredmény szerintem...

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Összesen 14.5V kellene, de nem stabilizált hogy alacsonyabb akku feszültség mellett se nőjön meg túlzottan a töltőáram.
Furcsa hogy az egyik 6V-os akku 10V feszültséget produkál...

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia ,bocsánat tévedtem figyelmetlen voltam  .pár ora müjödés után mértem  mükodés közben vagyis amikor hajtja a kerekeket az aku és egyiken sokkal nagyobb a feszültség minta másikon pedig uj mindkettö ugy látszik már semmiben nem lehet bizni...hát valahogy kompromisszimot kellen kössek hogy használhato legyen az adapter mert nincs más...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kapcsoló tápot át kell alakítani 14,5 V-os-ra, biztos van rá lehetőség

Bálint

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Biztosan át lehet alakítani, a szabályzóhurok módosításával. Egyben ki kellene egészíteni a szabályzó hurkot egy kimeneti áram korlátozó körrel is.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

De hiszen ott van ráírva az akku oldalán.

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Látom hogy rá van irva de nem tudom elképzelni hogy hogy oldjam meg azt hogy ha lemerült állapotban kezdem tölteni ne legyen tul nagy az áram , viszont amikor feltelt akkor ne legyen tultöltés feszültségben sem.....

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A hagyományos trafós tápegységek kimeneti feszültsége gond nélkül leesik a 3/4 -ére is, komolyabb túláram nélkül.
Ahogy az akku feszültsége emelkedik, jól követi. Csak nem fog megállni 14.4V körül, erre kellene figyelni vagy egy áramkört építeni ami lekapcsol a töltés végén. Amúgy nem okoz nagy gondot a túltöltés sem, csak az elektrolit víz tartalmát bontja el... De nem fél óra alatt.

Egy 12V-osnak jelölt trafó - graetz - kondi tápegység üresjárásban ad akár 19V-ot is, és ha megterheled a névleges árammal akkor 11V alá roskad...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 7,2V/14,4 V , 450-500 mA, 12-14 óra, használtságtól függően
ha 30-40 foknál melegebb, szüneteltetni kell a töltést

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv .Köszönöm a hozzászolást csak az a  gond hogy ez benne van egy autoban és az auto oldalán van egy dugasz amibe a töltö dugaszát bedugják kivülröl és az akukhoz nem férnek hozzá   hogy tapogassák meleg e vagy sem ... valami megoldás kellene hogy ne is legyen tultöltve se feszültséggel se árammal , A kinai nem tudom hogy tervezte ezt feltölteni de azt gyanitom hogy valami más töltöje lehetett eredetileg.....

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tegyél bele egy 12V-os akkut. Amúgy ha stabil 14,4-et kötsz rá, akkor a feltöltött akku már nem fog nagy áramot kérni, szépen leesik a töltőáram. De érdemes korlátozni az áramot 1 amperben.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jaca. Igen ez eszembe jutott nekem is hogy talán jobb lenne egy 12 voltos , mint két 6 voltos de hát ez volt benne és gondoltam ha gyárilag jo volt csak jo lessz , de ugy látom két hasonlo paraméterü akut nehéz találni ebben a modern világban mégha uj is....hány amperorás  12 voltos menne el ebben kb feltéve ha beleférne?Arra is gondoltam hogy talán azért van a dioda sorba a töltéssel hogy forditott polaritáson tul amikor eléri az akufesz a megfelelö értéket akkor nem vezet továbbb,,,,??? az jutott eszembe talán egy izzot ha sorbakötnék az akuval áramkorlátozoként valahol láttam ilyen akutoltö kapcsolást.....hm
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
AZ izzó jó ötlet, a dióda meg azért van, hogy ha zárlatos a töltő kábel, vagy a gyerek beledug egy szeget a töltő aljzatba, ne ijedjen meg a csattanástol.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jaca  értettem a dioda szerepét csak egy kicsit zavar mert átalakitottam egy kapcsoloüzemü adaptert 14.4 voltra , de a soros diodán esik 0,8 volt igy a 14.4 voltos adapter csak 13.6 voltig tölti fel az akut emiatt....

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia :

Scottky diódák  java részén  0,2-0,4 V esik, meg kell nézni  az adatlapjukat
Pár tized Volt emeléssel  és Schottky diódával el tudod  érni a 14,4 V-ot

(az akkuk folyamatos töltésen-biztonsági, riasztó-  13,8 V- igényelnek,
időszakos, szakaszos töltés esetén 14,4 V kell nekik)

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Bálint  értettem megprobálok más diodát tenni a meglevö helyébe ...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azzal viszont számolni kell, hogy kis áramoknál sokkal kisebb feszültség fog esni a diódán. Egy jófajta shottky 0,2V alatt is lehet kicsit, ha alig folyik rajta áram.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia. multiméterrel mérve  mielött betettem  a diodán nyitoirányban 0.4 volt esett , betéve és rákapcsolva a töltöt szintén anyi esett igaz nagyjábol fel van töltve 14 voltig,  amikor rajta töltö ugy mérve és kb 150ma áram mellett, Arra gondoltam ha betennék egy égöt kezdeti áramkorlátként  sorba a pozitiv ágra az aku és a töltö közé ,és valahova láthato helyen szerelném be akkor akár a tulaj is láthatná hogy amikor kialszik az égö akkor leveheti a töltöröl  ...csak kérdés hogy mekkora égö lenne jo ide áramkorlátnak? Gondoltam amikor az aku fesz eléri a 14.4 voltot akkor a diodán lévö feszültségeséssel együtt anyira álitom az adapter feszültségét hogy ne emelkedjen tovább az akun a feszültség.
 

0

Orbán József
Orbán József picture

Üdv!
Remélhetőleg nincs 1:1-ben az akku feszültség a töltő csatlakozón. Vagy 1 soros dióda, vagy polaritás védő és leválasztó relé van az elején. 

0

Sponsored links