You are here

Házi naperőmű

47 posts / 0 new
Last post
shirazsu
shirazsu picture

Tisztelt Kollégák!
Napkollektorok telepitésén gondolkodom. A neten számos információ
van a témával kapcsolatban, azonban szivesen meghallgatnám a hozzértők - a már használók  véleményét- , javaslatait is.
Az napi átlagfogyasztás kb.8-10 kW .
Köszönöm
 

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

0

Jaca
Jaca picture
****

ráadásul a közműhálózatra sem csatlakozik, így engedély sem kell hozzá.
 A termelődő egyenáramot az inverterek váltóárammá alakítják és betáplálják a lakás vezetékrendszerébe.

Aha. Csak előbb válasszuk le teljesen a lakás áramellátását a közműhálózatról....

1

vision61
vision61 picture

A rendszer leginkább az olyan fogyasztók ellátására alkalmas, melyek folyamatosan mennek, mint amilyen például a hűtőszekrény vagy a wifi router.

Jó példák. A hűtőszekrény nem "megy" folyamatosan, a router fogyasztása pedig elenyésző a többi háztartási géphez képest.

0

leweegee
leweegee picture

...A hűtőszekrény nem "megy" folyamatosan...

De megy, az új inverteres hűtők folyamatosan keringtkeringtetik a hűtőközeget, igaz nagyon kicsi áramfelvétel, da akkor is van.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Kár erről a hűtő dologról vitázni. Minden háztartásban van állandó fogyasztás. Nálunk extrém, kb 650-700W mindig. (Serverek, kamerák, riasztó, lakásautomatika, stb.)  De egy panelban is van mindig valami..

Ha ez a feltétel, meg kell oldani, és kész. Ha úgy lehet spórolni, hogy mennie kell a klímának, akkor menjen a klíma. A végfogyasztás számít. 

0

leweegee
leweegee picture

Szia!
Én ugyan nem vitatkoztam, csak megjegyeztem, hogy újabban a hűtők már nem állnak le egy pillanatra sem, hol többet hol kevesebbet de folyamatosan fogyasztanak. Ha lenne erre a napelemrendszerre pénzem simán használnám, de nincs. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Te is tudod, hogy ez csak kötözködés, és nem megoldhatatlan probléma.

A feladat, hogy a szabványnak megfeleljen az inverter. Ha nincs betáp, 200ms időb belül(ha jól emlékszem) kapcsoljon le. Ezt bizonyára tudja, mind tudja. Amásik, hogy ha nincs össze-vissza mérő, akkor ne tudjon a hálózat fele semmit visszatolni, mert rosszabb esetben az óra típusától függően azt is kifizettetnék Veled. Erre egy sima áramfigyelő relé megoldás a betáp ponton. Ha a fogyasztás nagyobb, mint a max, amit ez a cucc tud, akkor megy, ha nem, akkor lekapcs. Nem megugorhatatlan probléma. 

Németeknél ez elterjedt cucc, volt kollegámnak is van, Köln belvárosában, a balkonon. 

Ha más, rendes megoldást nem lehet kiépíteni, miért ne? 1kW megtermelése se éget el szenet, földgázt, vagy terheli a környezetet.

Mindenre lehet okoskodva nem-et mondani, de inkább a lehetőséget, és a megoldást kell keresni, az visz előre, nem a károgás.

 

0

apostrophes
apostrophes picture

10kWh tárolásához mai áron 500eft akkut kell vásárolni. (1 akku pack 1kWh min.50eft) Az 1kW átlag terheléshez legalább 10kW napelem szükséges. 
Ahol nincs hálózat tanyán  kb 5 millióból megoldható, FŐZÉS MOSÁS FŰTÉS céljára NEM alkalmas arra a közeli faluban bérelnek külön lakást és ott oldják meg.

Ha a hálózatra termel a napelem akkor meg kell felelnie a műszaki követelményeknek, és akkor a bekerülési költséget 20 év alatt visszatermeli az induló árakon számolva. Előnyös esetben külső forrásból van a beruházás, közpénzből készül. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Csak egy tipp: először ne a műszaki részleteknek, hanem az engedélyeztetési eljárásnak nézz utána. Továbbá hogy van-e olyan kereskedő, aki végfelhasználónak is elad saját kivitelezésre.

Üdv, lcsaszar

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Szigetüzeműhöz nem kell, kellet semmilyen engedély, persze attól még érteni kell hozzá. A terasz tetejére tervezek egy 5x4 m-t egyszerű 3-5 kw körülit. Remélem visszahozza az árát....

0

ityvity
ityvity picture
*

Sziget üzemű népelemnek puffer nélkül , spec felhasználási területektől eltekintve , nem sok értelme . Ott látom lét jogosultságát akkumulátorokkal pufferelve , a sziget üzeműt kiegészítésként  , ahol nincs alternatíva és nem a megtérülés a cél .
Különben meg el tudnám képzelni klíma üzemeltetésre , víztároló felétöltésére ,vagy nappal leparkolt villany autó töltésre . Meleg víz előkészítőére meg már előnyösebb a vákuum csöves napkollektor
.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Természetesen akkumulátorokkal gondoltam, nyáron klíma,szórakoztató elektronika, télen kiegészítőfűtés (padló) táplálására. 

0

ityvity
ityvity picture
*

Ügy teljes értékű , csak az a baj , hogy függetleníteni kell az egész hálózattól, mert nem szabad összekötni . A megtérülést meg ki kell számolni , de hogy jelenlegi árakkal nem 1-2 év az biztos . 

0

stevepapa
stevepapa picture

Ez evidens, összekötni tilos, sziget üzem mint a rendszer nevében is olvasható.  Az elemeket, és az invertert használtan vettem, használva nem volt. Egy nyaralóba tervezték, de közben bevezették az utcába a villanyt. Ezt olcsón meg kaptam, az akku ami drága lesz, de így sem kerül a hirdetett árak negyedébe sem.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Engedélyeztetés nem nagy kunszt, 4 papír összesen, plusz az óracseréhez embert beengedni.

Eladni el fogják bárkinek, én is megvettem, de kell hivatalos "terveztetés", a terv alapján kap pecsétet a szolgáltatótól, addig sok értelme nincs tetőt bontani, mert ha "nem", akkor buktad :)

Az tény, ha maga akarja csinálni, kell valaki, aki aláírja, és vállalja a felelősséget is. Meg ugye tudni mindent, mert nem az a nagy tudás, hogy a falon legyen az inverter, hanem hogy a tetőt ne vigye el a szél, EPH-ban legyen az egész, és ugye ezek az inverterek nem galvankiusan leválasztottak, nagyon nagy meglepi lehet a tetőn, ha valami szigetelés nem OK.

Meg ugye az egész DC, nálam pl 900V / sor.. szóval az se mindegy, hogy, mit... Csatlakozókat is fel kell krimpleni, ahhoz se olcsó a szerszám, mászni is kell.. Szóval kell tudás is a saját kivitelezéshez.. kicsit bonyolultabb, mint a conrad-os napelemes akkutöltő

:)

De ha valami csoda során pályázatban kap lóvét, akkor ott úgy is minden kötött..

Ezért írtam, konkrét kérdés sokat segít :)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

átlag fogyasztás 8-10kW az mit jelent? Átlagban mindig van 8-10kW fogyasztód bekapcsolva, vagy elírás, és napi 8-10kWh az, amit az óra mutat :)

Lényeg: El kell dönteni, mit akarsz. Ellátni teljesen magadat, függetlenül a betáptól, sziget üzemben, és ha kell, használod a hálózatot, vagy "rátermelsz" a hálózatra, amit használsz, használsz, amit nem, az meg csurog vissza a drótba a szolgáltató fele...

Ez azért fontos, mert árban nagyon nem mindegy. A szigetüzemű rendszer akkumulátor halmokat igényel, gatyád ráfizeted.. Ha  rátáplálsz, és használod a betáp villanyt éjjel, az olcsóbb, de ha nincs villany kintről, az inverter lekapcsol, biztonsági okokból, előírás, ne nyomja vissza a hálózatra, ne vágja agyon a kábelhúzót :)

Vagyis ha felrobban Paks, nem lesz így villanyod, hiába van a tető tele.. :)

Amit plusba termelsz, azt a szogáltató tizenFt/kWh áron megveszi. Ha szaldós elszámolásban vagy, évente egyszer számolsz el. Amit nyáron megtermelsz, télen elfogyaszthatod.

A téma nagyon tág, és sokkal bonyolultabb annál, hogy mindent ki lehessen fejteni. Kérdezz konkrétumot :)

Én pát hónapja szögeltem tele a tetőt, kicsit túlzásba esve talán. 10kW Fronius inverter, naponta ha szép az idő átlagban hoz 60-65kWh termelést. Teljesen jó fekvésű a tető, nincs árnyékolás, így optimalizálókat megúsztam. Eddig meg vagyok elégedve. Az árcédula sajnos a 3m HUF kategória volt... Értelem szerűen ha Neked nem volt havi 35-40e villanyszámlád, felesleges ennyi :) mert tizen Ft/kWh esetén nem éri meg eladni :)

Viszont siess, mert ez év végén megszűnik a szaldós elszámolás az új szerződőknek!

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Mi a helyzet azzal, hogy május 2 óta nem engedi visszatermelni az áramszolgáltató az újonnan elkészülteket? Ez megoldódott már?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az a nem háztartási méretűre vonatkozik. Magyarul a szantóföldre nem tehetsz MW teljesítményű napelem farmot. Ahogy szélerőművet se. Mert zavarja a madarakat, meg egyes "gazdagokat".

​​​​​​

0

AzzA
AzzA picture
*

Mielőtt még nagyon belemelegedtek a jótanácsokba majd egy pillanatra tisztázzátok, hogy mire gondolt a költő.
A napkollektorhoz milyen inverter való ?

A napkollektorban és a napelemben csak a nap a közös.

4

ityvity
ityvity picture
*

Ez igen , már a kérdés is így értelmetlen . Ha a kérdező tisztába lenne a fogalmakkal , akkor gondolom   én ,villanyról van szó , és a  8-10kW is kWh akart lenni , és a napkollektor is népelem akart lenni és valóban csak a nap  közös az áram meg a meleg víz előállításában .

0

shirazsu
shirazsu picture

Köszönöm szépen a hozzászolásokat,
természetesen "villanyról" volna szó, mint már emlitettem a téma még új a számomra s talán ezért is vannak a fogalmak részemről megkeverve.
A cél a havi villanyszámla csökkentése lenne .
Nem szigetüzemű rendszerben gondolkodom, mivel mint már emlitettétek az akkumlátorok ára nagyon húzós. 
A napi fogyasztási átlag kb.  8-10 kWh.
A szerelést és a kivitelezést is ebben jártas cégre biznám.

1. a piacon sokféle inverter gyártó van jelen- Ti melyiket javasolnátok?
2. melyik tipusú napelememmel érdemes foglalkozni?

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Fontos tudni: sokan felraktak napelemet, meg invertert, és megnőtt a villanyszámlájuk. Ennek egy oka volt, a sima villanyóra nem foglalkozik az áram irányával, csak méri. Ha tehát nincs akkora fogyasztásod, mint amennyit termel a napelem, akkor kitermel a hálózatra, de az óra ezt is fogyasztásként méri. Tehát hálózatra kötött invertert csak a megfelelő fogyasztásméró órával szabad. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A HMK engedélyre a pöcsét rávésetekor kapott válaszlevélben akkora vastag bötűvel oda van írva, hogy a HMK bekapcsolása tilos a kétirányú mérőóra felszerelése előtt. Próbára sem. Ez persze faramuci helyzetet hoz, mert úgy megy el a telepítő, hogy elvileg ki sem próbálhat egy percre sem semmit. De a szabály érthető, és logikus.

Kijön az óracserére az ember, majd akkor lehet lekapcsolni.

Ami fontos, kell a kapura matrica, vagy táblácska, hogy PV kiserőmű van a tetőn. Hogy tudja a tűzoltó. Mert nem látja mindenhol. A szabály meg egyféle kalapból dolgozik. Meg a vekkerszekrényre is kell, higy 2 irányú betáp. Meg a DC oldalra, hogy az AC oldal lekapcsolása után is DC oldal fesz alatt marad. Meg ha X méterre van az inverter a napelemektől, akkor tűzvédelmi kapcsoló is kell, de ezt igyekezni kell megúszni, vagyis úgy tervezni, hogy ne kelljen, mert ez csak elromlani szeret, és drága ;)  és igen, van még drágábban vezeték nélküli is. ;)

Lényeg: marha sok dologra kell figyelni. Nekem szerencsém van, mert melóból adódóan "a Menyország jobb, de a pokolban több az ismerős" de ha nulláról kellene csinálni, matektanárként, vagy asztalosként, millió helyen lehet elbukni, meg pénzt kidobni. Itt is. Mint építőiparban mindenhol.

0

ityvity
ityvity picture
*

Úgy halkan megkérdezném annak a soknak ki engedélyezte (vagy csak úgy svarcba ?) , mert a népelem használatba vétele ott kezdődik mikor a szolgáltató felszereli a Kétirányú órát és megkötődig a szerződés , de ezt megelőzi egy mérőhely felülvizsgálata meg szabványosítása .

0

Jaca
Jaca picture
****

0

Inhouse
Inhouse picture

Zseniális. Kössön rá szinte bármilyen napelemet max. 720W csúcsteljesítményig, dugja be a konnektorba és már kezdődik is a spórolás!

Kicsit lejjebb:
Figyelem, ez a rendszer oda-vissza mérő villanyórát igényel, melyet igényelhet áramszolgltatójától!

Még lejjebb:
Figyelem! Magyarországon a szabályozás csak kapcsolószekrénybe engedélyezi a bekötését az invertereknek, kérjük forduljon a szolgáltatója felé a bekötéshez szükséges engedélyekért!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez mondjuk megoldható egy teljesítménymérővel. Ha nagyobb a fogyasztás, bekapcsol egy relé, ha alacsonyabb, menne vissza, akkor meg ki. Ezzel az összevisszamérő kipipálható.

De szerintem a forgalomban levő hagyományos örvényáramú elven mérő villanyvekker nem tud visszafele forogni. Van benne kilincskerekes szerkezet. Legalábbis amit én felboncoltam Schlummbergert, hogy a gyereket felsötétítsem, abban volt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

 nem tud visszafele forogni. Van benne kilincskerekes szerkezet.

Sőt, ha kifelé megy az áram a telekről az oszlop felé, akkor is előre forog a rohadék.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

De mi az oka? Magyarázza má el valaki. Ha tényleg így van, mi a magyarázat?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ahhoz, hogy forogjon a tárcsa, áram kell keresztül folyjon a meghajtó tekercseken. 

Megfordulni talán csak akkor tudna, ha csak az egyik tekercsenváltozna meg az áram iránya, de hát ez fixre van kötve, így mindegy neki, csak áram folyjon, és ő pörög, amerre kell.

Kb ahhoz az átfolyásmérőhöz tudnám hasonlítani, amiben van egy mágnes, és van egy reed relé. Mindegy, merre forog a kerék, merre folyik a víz, csak adja az egy vonalon az impulzusokat, amiből csak azt lehet tudni, folyik, meg hogy mennyi, de azt nem, hogy merre.

0

proba
proba picture

A régi mechanikus órák valószínű forogtak visszafelé is, az utódjuk ( szintén mechanikus) már nem fordult egyet sem vissza, bár a napelemből kapott energiát rendesen, míg ki nem cserélték oda vissza mérős digitális csodára. 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Drága Jacám!
A rajz alapján láthatod, hogy nem jó a következtetésed. Az áramirány igenis megfordul, amennyiben az áramszálat megfordítod. Pont ezért van benne a visszaforgásgátló, valamint ezért plombálják a bekötést. Mélyedj el benne egy kicsit, és meglátod az igazságot!

Kalex

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!

Azt mondod, ha felcserélném a bemenetet a kimenettel, és nem lenne visszaforgásgátló, akkor a másik irányba forogna a tányér?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

ha felcserélném a bemenetet a kimenettel

Nem ezt mondtam. Az az állításom, hogy amennyiben az áram irányát megfordítod, akkor visszafelé forogna. V.ö. egyfázisú segédfázisos motor.

kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!
Akkor két különböző dologról beszélünk? Ha megy a naperőmű, és nem fogyasztasz, akkor pontosan ugyanaz a helyzet, mintha a villanyóra bemenetét és kimenetét megcseréled. Ilyenkor forogna az óra, és ha igen, merre? Mert erről beszélünk.
Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem pontosan. A feszültség vektor marad ahol volt, mert a hálózattal össze lett szinkronizálva. Az áram iránya megfordul, ezért az eredő nyomatékvektor is megfordul, mivel a forgó mágnesmező is ellenkezőre vált. Az erőművekben mindnütt így mértek az ad-vesz mérők, még az átkosban. (Digitális mérő még nem létezett!!)

Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

SzBálint által linkelt cikkben olvastam:

További probléma lenne Magyarországon, hogy a jelenleg használt mérőórák közül az elektronikusak az erkélyről a lakásba táplált energiát is fogyasztásnak mérnék, vagyis bizarr módon a háztartásnak kiszámláznák az erkélyről jövő áramnak azt a mennyiségét, amelyet az adott pillanatban a lakásban nem használnak fel. (A hagyományos mérőberendezések viszont visszaforgásgátló mechanikával rendelkeznek, így ezeknél ez a probléma nem állna fenn.)

Akkor szorri.

0

ityvity
ityvity picture
*

Ez valahogy nagyon kusza fogalmazás . Elképzelhető , hogy az elektronikus óra nem induktív eleven mér , vagy kétutasan egyen irányítják az áramtarafó után ,  azt mindegy az áram irány , de akkor mit takar a 
"A hagyományos mérőberendezések viszont visszaforgásgátló mechanikával rendelkeznek, így ezeknél ez a probléma nem állna fenn."
Mert igen nem fogja mérni ha szomszéd elfogyassza az én nap elemem termelt áramot az öve viszont mérni fogja , de nálam meg nem csökkenti a számlát .
Különben meg ahogy már említve is volt , Magyarországon , csak engedéllyel szabad nap energiát a hálózattal összekötni , az meg megfélőé órával történik .

0

leweegee
leweegee picture

Szia!
Láttam én visszafelé forogni nem is egyet, csak egy lopótök (trafó) kellett hozzá, na de ez már történelem, talán igaz se volt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! De az még a régi fekete bádogbödés volt.. abban régen nem volt visszaforgásgátló.

0

leweegee
leweegee picture

Szia.
Igen, azért is írtam, hogy történelem
Hozzateszem nekem sohasem volt bátorságom ezt kipróbálni élesben, de leselejtezett órákon nagyon jól működött. :D

0

ityvity
ityvity picture
*

A tányéros igen , a digitálisak már okosabbak . 20 éve mikor megjelent a "lopótök" , még voltak visszaforgás gátló nélkül órák , ezeket vissza lehetet pörgetni , amit már nem , azt meg le lehetett állítani , vagy lassítani . Ezt gyorsan le lehetet buktatni , egy biztosíték ellenőrzéssel .

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Jajj má.. be kell rakni egy diódát a villanyóra után, akkor nem táplál vissza. :D :D 

Hihihi


 

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia !

Az EON már vállal komplett rendszereket is, amivel neked semmi dolgod, csak megrendelni, meg átvenni a kész melót.
Érdeklődj náluk a lehetőségekről.

Üdv! Tóni

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Napelemből, amire a legtöbb a gari. És rendes, vastag, edzett üvegből van. Akár törésteszt jelleggel. Amit én vettem, az bár kínai, de kalapácsos teszt volt a boltban. Lehetett ütni verni... Kipróbáltam. Jó. :) De azért érdemes biztosítást kötni.

Inverterből Froniust vettem, mert osztrák, és egy időben sok fronius töltőt, invertert javítottam. Korrektek voltak. És van kapcsolat is, ha baj lenne.

De talán a SolarEdge inverterek jobbak lehetnek ha tudás számít. Az, hogy optimalizálót lekezel, és real-time látod, melyik tábla mennyit termel, hibakeresésre nagyon jó, vagy ha van néha árnyék.. kémény, fa.. akkor ez a funkció nagyon hasznos. A huawei, és társai bár árban nagyon jó, de...

Keresd kivitelezőt. Akár az ajánlatot közzé téve lehet rágni a gittet. Hiába mondom, hogy ilyen-olyan cuccot vegyél, ha arra nincs ember a környékeden. Vagy nem tudod vagy akarod árban kigazdálkodni

 

0

AzzA
AzzA picture
*

A szerelést és a kivitelezést is ebben jártas cégre biznám.

Bár a kollégák elég tájékozottak ebben is, azért én az érdemi kérdéseket is azoknak tenném fel akik nap mint nap ezzel foglalkoznak. Terveznek, építenek..stb vagyis az ebben jártas cégek.

0

Sponsored links