You are here

Házi naperőmű

47 posts / 0 new
Last post
shirazsu
shirazsu picture

Tisztelt Kollégák!
Napkollektorok telepitésén gondolkodom. A neten számos információ
van a témával kapcsolatban, azonban szivesen meghallgatnám a hozzértők - a már használók  véleményét- , javaslatait is.
Az napi átlagfogyasztás kb.8-10 kW .
Köszönöm
 

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

ráadásul a közműhálózatra sem csatlakozik, így engedély sem kell hozzá.
 A termelődő egyenáramot az inverterek váltóárammá alakítják és betáplálják a lakás vezetékrendszerébe.

Aha. Csak előbb válasszuk le teljesen a lakás áramellátását a közműhálózatról....

1

Vote up!

You voted ‘up’

vision61
vision61 picture

A rendszer leginkább az olyan fogyasztók ellátására alkalmas, melyek folyamatosan mennek, mint amilyen például a hűtőszekrény vagy a wifi router.

Jó példák. A hűtőszekrény nem "megy" folyamatosan, a router fogyasztása pedig elenyésző a többi háztartási géphez képest.

0

Vote up!

You voted ‘up’

leweegee
leweegee picture

...A hűtőszekrény nem "megy" folyamatosan...

De megy, az új inverteres hűtők folyamatosan keringtkeringtetik a hűtőközeget, igaz nagyon kicsi áramfelvétel, da akkor is van.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Kár erről a hűtő dologról vitázni. Minden háztartásban van állandó fogyasztás. Nálunk extrém, kb 650-700W mindig. (Serverek, kamerák, riasztó, lakásautomatika, stb.)  De egy panelban is van mindig valami..

Ha ez a feltétel, meg kell oldani, és kész. Ha úgy lehet spórolni, hogy mennie kell a klímának, akkor menjen a klíma. A végfogyasztás számít. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

leweegee
leweegee picture

Szia!
Én ugyan nem vitatkoztam, csak megjegyeztem, hogy újabban a hűtők már nem állnak le egy pillanatra sem, hol többet hol kevesebbet de folyamatosan fogyasztanak. Ha lenne erre a napelemrendszerre pénzem simán használnám, de nincs. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Te is tudod, hogy ez csak kötözködés, és nem megoldhatatlan probléma.

A feladat, hogy a szabványnak megfeleljen az inverter. Ha nincs betáp, 200ms időb belül(ha jól emlékszem) kapcsoljon le. Ezt bizonyára tudja, mind tudja. Amásik, hogy ha nincs össze-vissza mérő, akkor ne tudjon a hálózat fele semmit visszatolni, mert rosszabb esetben az óra típusától függően azt is kifizettetnék Veled. Erre egy sima áramfigyelő relé megoldás a betáp ponton. Ha a fogyasztás nagyobb, mint a max, amit ez a cucc tud, akkor megy, ha nem, akkor lekapcs. Nem megugorhatatlan probléma. 

Németeknél ez elterjedt cucc, volt kollegámnak is van, Köln belvárosában, a balkonon. 

Ha más, rendes megoldást nem lehet kiépíteni, miért ne? 1kW megtermelése se éget el szenet, földgázt, vagy terheli a környezetet.

Mindenre lehet okoskodva nem-et mondani, de inkább a lehetőséget, és a megoldást kell keresni, az visz előre, nem a károgás.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

apostrophes
apostrophes picture

10kWh tárolásához mai áron 500eft akkut kell vásárolni. (1 akku pack 1kWh min.50eft) Az 1kW átlag terheléshez legalább 10kW napelem szükséges. 
Ahol nincs hálózat tanyán  kb 5 millióból megoldható, FŐZÉS MOSÁS FŰTÉS céljára NEM alkalmas arra a közeli faluban bérelnek külön lakást és ott oldják meg.

Ha a hálózatra termel a napelem akkor meg kell felelnie a műszaki követelményeknek, és akkor a bekerülési költséget 20 év alatt visszatermeli az induló árakon számolva. Előnyös esetben külső forrásból van a beruházás, közpénzből készül. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Csak egy tipp: először ne a műszaki részleteknek, hanem az engedélyeztetési eljárásnak nézz utána. Továbbá hogy van-e olyan kereskedő, aki végfelhasználónak is elad saját kivitelezésre.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Szigetüzeműhöz nem kell, kellet semmilyen engedély, persze attól még érteni kell hozzá. A terasz tetejére tervezek egy 5x4 m-t egyszerű 3-5 kw körülit. Remélem visszahozza az árát....

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity picture

Sziget üzemű népelemnek puffer nélkül , spec felhasználási területektől eltekintve , nem sok értelme . Ott látom lét jogosultságát akkumulátorokkal pufferelve , a sziget üzeműt kiegészítésként  , ahol nincs alternatíva és nem a megtérülés a cél .
Különben meg el tudnám képzelni klíma üzemeltetésre , víztároló felétöltésére ,vagy nappal leparkolt villany autó töltésre . Meleg víz előkészítőére meg már előnyösebb a vákuum csöves napkollektor
.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Természetesen akkumulátorokkal gondoltam, nyáron klíma,szórakoztató elektronika, télen kiegészítőfűtés (padló) táplálására. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity picture

Ügy teljes értékű , csak az a baj , hogy függetleníteni kell az egész hálózattól, mert nem szabad összekötni . A megtérülést meg ki kell számolni , de hogy jelenlegi árakkal nem 1-2 év az biztos . 

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Ez evidens, összekötni tilos, sziget üzem mint a rendszer nevében is olvasható.  Az elemeket, és az invertert használtan vettem, használva nem volt. Egy nyaralóba tervezték, de közben bevezették az utcába a villanyt. Ezt olcsón meg kaptam, az akku ami drága lesz, de így sem kerül a hirdetett árak negyedébe sem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Engedélyeztetés nem nagy kunszt, 4 papír összesen, plusz az óracseréhez embert beengedni.

Eladni el fogják bárkinek, én is megvettem, de kell hivatalos "terveztetés", a terv alapján kap pecsétet a szolgáltatótól, addig sok értelme nincs tetőt bontani, mert ha "nem", akkor buktad :)

Az tény, ha maga akarja csinálni, kell valaki, aki aláírja, és vállalja a felelősséget is. Meg ugye tudni mindent, mert nem az a nagy tudás, hogy a falon legyen az inverter, hanem hogy a tetőt ne vigye el a szél, EPH-ban legyen az egész, és ugye ezek az inverterek nem galvankiusan leválasztottak, nagyon nagy meglepi lehet a tetőn, ha valami szigetelés nem OK.

Meg ugye az egész DC, nálam pl 900V / sor.. szóval az se mindegy, hogy, mit... Csatlakozókat is fel kell krimpleni, ahhoz se olcsó a szerszám, mászni is kell.. Szóval kell tudás is a saját kivitelezéshez.. kicsit bonyolultabb, mint a conrad-os napelemes akkutöltő

:)

De ha valami csoda során pályázatban kap lóvét, akkor ott úgy is minden kötött..

Ezért írtam, konkrét kérdés sokat segít :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

átlag fogyasztás 8-10kW az mit jelent? Átlagban mindig van 8-10kW fogyasztód bekapcsolva, vagy elírás, és napi 8-10kWh az, amit az óra mutat :)

Lényeg: El kell dönteni, mit akarsz. Ellátni teljesen magadat, függetlenül a betáptól, sziget üzemben, és ha kell, használod a hálózatot, vagy "rátermelsz" a hálózatra, amit használsz, használsz, amit nem, az meg csurog vissza a drótba a szolgáltató fele...

Ez azért fontos, mert árban nagyon nem mindegy. A szigetüzemű rendszer akkumulátor halmokat igényel, gatyád ráfizeted.. Ha  rátáplálsz, és használod a betáp villanyt éjjel, az olcsóbb, de ha nincs villany kintről, az inverter lekapcsol, biztonsági okokból, előírás, ne nyomja vissza a hálózatra, ne vágja agyon a kábelhúzót :)

Vagyis ha felrobban Paks, nem lesz így villanyod, hiába van a tető tele.. :)

Amit plusba termelsz, azt a szogáltató tizenFt/kWh áron megveszi. Ha szaldós elszámolásban vagy, évente egyszer számolsz el. Amit nyáron megtermelsz, télen elfogyaszthatod.

A téma nagyon tág, és sokkal bonyolultabb annál, hogy mindent ki lehessen fejteni. Kérdezz konkrétumot :)

Én pát hónapja szögeltem tele a tetőt, kicsit túlzásba esve talán. 10kW Fronius inverter, naponta ha szép az idő átlagban hoz 60-65kWh termelést. Teljesen jó fekvésű a tető, nincs árnyékolás, így optimalizálókat megúsztam. Eddig meg vagyok elégedve. Az árcédula sajnos a 3m HUF kategória volt... Értelem szerűen ha Neked nem volt havi 35-40e villanyszámlád, felesleges ennyi :) mert tizen Ft/kWh esetén nem éri meg eladni :)

Viszont siess, mert ez év végén megszűnik a szaldós elszámolás az új szerződőknek!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Mi a helyzet azzal, hogy május 2 óta nem engedi visszatermelni az áramszolgáltató az újonnan elkészülteket? Ez megoldódott már?

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Az a nem háztartási méretűre vonatkozik. Magyarul a szantóföldre nem tehetsz MW teljesítményű napelem farmot. Ahogy szélerőművet se. Mert zavarja a madarakat, meg egyes "gazdagokat".

​​​​​​

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture
*

Mielőtt még nagyon belemelegedtek a jótanácsokba majd egy pillanatra tisztázzátok, hogy mire gondolt a költő.
A napkollektorhoz milyen inverter való ?

A napkollektorban és a napelemben csak a nap a közös.

4

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity picture

Ez igen , már a kérdés is így értelmetlen . Ha a kérdező tisztába lenne a fogalmakkal , akkor gondolom   én ,villanyról van szó , és a  8-10kW is kWh akart lenni , és a napkollektor is népelem akart lenni és valóban csak a nap  közös az áram meg a meleg víz előállításában .

0

Vote up!

You voted ‘up’

shirazsu
shirazsu picture

Köszönöm szépen a hozzászolásokat,
természetesen "villanyról" volna szó, mint már emlitettem a téma még új a számomra s talán ezért is vannak a fogalmak részemről megkeverve.
A cél a havi villanyszámla csökkentése lenne .
Nem szigetüzemű rendszerben gondolkodom, mivel mint már emlitettétek az akkumlátorok ára nagyon húzós. 
A napi fogyasztási átlag kb.  8-10 kWh.
A szerelést és a kivitelezést is ebben jártas cégre biznám.

1. a piacon sokféle inverter gyártó van jelen- Ti melyiket javasolnátok?
2. melyik tipusú napelememmel érdemes foglalkozni?

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Fontos tudni: sokan felraktak napelemet, meg invertert, és megnőtt a villanyszámlájuk. Ennek egy oka volt, a sima villanyóra nem foglalkozik az áram irányával, csak méri. Ha tehát nincs akkora fogyasztásod, mint amennyit termel a napelem, akkor kitermel a hálózatra, de az óra ezt is fogyasztásként méri. Tehát hálózatra kötött invertert csak a megfelelő fogyasztásméró órával szabad. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

A HMK engedélyre a pöcsét rávésetekor kapott válaszlevélben akkora vastag bötűvel oda van írva, hogy a HMK bekapcsolása tilos a kétirányú mérőóra felszerelése előtt. Próbára sem. Ez persze faramuci helyzetet hoz, mert úgy megy el a telepítő, hogy elvileg ki sem próbálhat egy percre sem semmit. De a szabály érthető, és logikus.

Kijön az óracserére az ember, majd akkor lehet lekapcsolni.

Ami fontos, kell a kapura matrica, vagy táblácska, hogy PV kiserőmű van a tetőn. Hogy tudja a tűzoltó. Mert nem látja mindenhol. A szabály meg egyféle kalapból dolgozik. Meg a vekkerszekrényre is kell, higy 2 irányú betáp. Meg a DC oldalra, hogy az AC oldal lekapcsolása után is DC oldal fesz alatt marad. Meg ha X méterre van az inverter a napelemektől, akkor tűzvédelmi kapcsoló is kell, de ezt igyekezni kell megúszni, vagyis úgy tervezni, hogy ne kelljen, mert ez csak elromlani szeret, és drága ;)  és igen, van még drágábban vezeték nélküli is. ;)

Lényeg: marha sok dologra kell figyelni. Nekem szerencsém van, mert melóból adódóan "a Menyország jobb, de a pokolban több az ismerős" de ha nulláról kellene csinálni, matektanárként, vagy asztalosként, millió helyen lehet elbukni, meg pénzt kidobni. Itt is. Mint építőiparban mindenhol.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity picture

Úgy halkan megkérdezném annak a soknak ki engedélyezte (vagy csak úgy svarcba ?) , mert a népelem használatba vétele ott kezdődik mikor a szolgáltató felszereli a Kétirányú órát és megkötődig a szerződés , de ezt megelőzi egy mérőhely felülvizsgálata meg szabványosítása .

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Zseniális. Kössön rá szinte bármilyen napelemet max. 720W csúcsteljesítményig, dugja be a konnektorba és már kezdődik is a spórolás!

Kicsit lejjebb:
Figyelem, ez a rendszer oda-vissza mérő villanyórát igényel, melyet igényelhet áramszolgltatójától!

Még lejjebb:
Figyelem! Magyarországon a szabályozás csak kapcsolószekrénybe engedélyezi a bekötését az invertereknek, kérjük forduljon a szolgáltatója felé a bekötéshez szükséges engedélyekért!

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Ez mondjuk megoldható egy teljesítménymérővel. Ha nagyobb a fogyasztás, bekapcsol egy relé, ha alacsonyabb, menne vissza, akkor meg ki. Ezzel az összevisszamérő kipipálható.

De szerintem a forgalomban levő hagyományos örvényáramú elven mérő villanyvekker nem tud visszafele forogni. Van benne kilincskerekes szerkezet. Legalábbis amit én felboncoltam Schlummbergert, hogy a gyereket felsötétítsem, abban volt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

 nem tud visszafele forogni. Van benne kilincskerekes szerkezet.

Sőt, ha kifelé megy az áram a telekről az oszlop felé, akkor is előre forog a rohadék.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

De mi az oka? Magyarázza má el valaki. Ha tényleg így van, mi a magyarázat?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ahhoz, hogy forogjon a tárcsa, áram kell keresztül folyjon a meghajtó tekercseken. 

Megfordulni talán csak akkor tudna, ha csak az egyik tekercsenváltozna meg az áram iránya, de hát ez fixre van kötve, így mindegy neki, csak áram folyjon, és ő pörög, amerre kell.

Kb ahhoz az átfolyásmérőhöz tudnám hasonlítani, amiben van egy mágnes, és van egy reed relé. Mindegy, merre forog a kerék, merre folyik a víz, csak adja az egy vonalon az impulzusokat, amiből csak azt lehet tudni, folyik, meg hogy mennyi, de azt nem, hogy merre.

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

A régi mechanikus órák valószínű forogtak visszafelé is, az utódjuk ( szintén mechanikus) már nem fordult egyet sem vissza, bár a napelemből kapott energiát rendesen, míg ki nem cserélték oda vissza mérős digitális csodára. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Drága Jacám!
A rajz alapján láthatod, hogy nem jó a következtetésed. Az áramirány igenis megfordul, amennyiben az áramszálat megfordítod. Pont ezért van benne a visszaforgásgátló, valamint ezért plombálják a bekötést. Mélyedj el benne egy kicsit, és meglátod az igazságot!

Kalex

2

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!

Azt mondod, ha felcserélném a bemenetet a kimenettel, és nem lenne visszaforgásgátló, akkor a másik irányba forogna a tányér?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

ha felcserélném a bemenetet a kimenettel

Nem ezt mondtam. Az az állításom, hogy amennyiben az áram irányát megfordítod, akkor visszafelé forogna. V.ö. egyfázisú segédfázisos motor.

kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!
Akkor két különböző dologról beszélünk? Ha megy a naperőmű, és nem fogyasztasz, akkor pontosan ugyanaz a helyzet, mintha a villanyóra bemenetét és kimenetét megcseréled. Ilyenkor forogna az óra, és ha igen, merre? Mert erről beszélünk.
Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem pontosan. A feszültség vektor marad ahol volt, mert a hálózattal össze lett szinkronizálva. Az áram iránya megfordul, ezért az eredő nyomatékvektor is megfordul, mivel a forgó mágnesmező is ellenkezőre vált. Az erőművekben mindnütt így mértek az ad-vesz mérők, még az átkosban. (Digitális mérő még nem létezett!!)

Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

SzBálint által linkelt cikkben olvastam:

További probléma lenne Magyarországon, hogy a jelenleg használt mérőórák közül az elektronikusak az erkélyről a lakásba táplált energiát is fogyasztásnak mérnék, vagyis bizarr módon a háztartásnak kiszámláznák az erkélyről jövő áramnak azt a mennyiségét, amelyet az adott pillanatban a lakásban nem használnak fel. (A hagyományos mérőberendezések viszont visszaforgásgátló mechanikával rendelkeznek, így ezeknél ez a probléma nem állna fenn.)

Akkor szorri.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity picture

Ez valahogy nagyon kusza fogalmazás . Elképzelhető , hogy az elektronikus óra nem induktív eleven mér , vagy kétutasan egyen irányítják az áramtarafó után ,  azt mindegy az áram irány , de akkor mit takar a 
"A hagyományos mérőberendezések viszont visszaforgásgátló mechanikával rendelkeznek, így ezeknél ez a probléma nem állna fenn."
Mert igen nem fogja mérni ha szomszéd elfogyassza az én nap elemem termelt áramot az öve viszont mérni fogja , de nálam meg nem csökkenti a számlát .
Különben meg ahogy már említve is volt , Magyarországon , csak engedéllyel szabad nap energiát a hálózattal összekötni , az meg megfélőé órával történik .

0

Vote up!

You voted ‘up’

leweegee
leweegee picture

Szia!
Láttam én visszafelé forogni nem is egyet, csak egy lopótök (trafó) kellett hozzá, na de ez már történelem, talán igaz se volt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia! De az még a régi fekete bádogbödés volt.. abban régen nem volt visszaforgásgátló.

0

Vote up!

You voted ‘up’

leweegee
leweegee picture

Szia.
Igen, azért is írtam, hogy történelem
Hozzateszem nekem sohasem volt bátorságom ezt kipróbálni élesben, de leselejtezett órákon nagyon jól működött. :D

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity picture

A tányéros igen , a digitálisak már okosabbak . 20 éve mikor megjelent a "lopótök" , még voltak visszaforgás gátló nélkül órák , ezeket vissza lehetet pörgetni , amit már nem , azt meg le lehetett állítani , vagy lassítani . Ezt gyorsan le lehetet buktatni , egy biztosíték ellenőrzéssel .

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Jajj má.. be kell rakni egy diódát a villanyóra után, akkor nem táplál vissza. :D :D 

Hihihi


 

2

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Szia !

Az EON már vállal komplett rendszereket is, amivel neked semmi dolgod, csak megrendelni, meg átvenni a kész melót.
Érdeklődj náluk a lehetőségekről.

Üdv! Tóni

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Napelemből, amire a legtöbb a gari. És rendes, vastag, edzett üvegből van. Akár törésteszt jelleggel. Amit én vettem, az bár kínai, de kalapácsos teszt volt a boltban. Lehetett ütni verni... Kipróbáltam. Jó. :) De azért érdemes biztosítást kötni.

Inverterből Froniust vettem, mert osztrák, és egy időben sok fronius töltőt, invertert javítottam. Korrektek voltak. És van kapcsolat is, ha baj lenne.

De talán a SolarEdge inverterek jobbak lehetnek ha tudás számít. Az, hogy optimalizálót lekezel, és real-time látod, melyik tábla mennyit termel, hibakeresésre nagyon jó, vagy ha van néha árnyék.. kémény, fa.. akkor ez a funkció nagyon hasznos. A huawei, és társai bár árban nagyon jó, de...

Keresd kivitelezőt. Akár az ajánlatot közzé téve lehet rágni a gittet. Hiába mondom, hogy ilyen-olyan cuccot vegyél, ha arra nincs ember a környékeden. Vagy nem tudod vagy akarod árban kigazdálkodni

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture
*

A szerelést és a kivitelezést is ebben jártas cégre biznám.

Bár a kollégák elég tájékozottak ebben is, azért én az érdemi kérdéseket is azoknak tenném fel akik nap mint nap ezzel foglalkoznak. Terveznek, építenek..stb vagyis az ebben jártas cégek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links