You are here

DAIKIN Daikin FTXB35C / RXB35C légkondi probléma, nem hűt eléggé

83 posts / 0 new
Last post
Digitalfish
Digitalfish picture

Kedves fórumtársak!
Adott egy Daikin FTXB35C / RXB35C klíma aminek a hűtőteljesítményével nem vagyok elégedett.
Hibakódot nem dob és hűt is meg fűt is de olyan mintha ezt csökkent teljesítménnyel tenné.
A jelenség azóta fennáll mióta felszerelték. Tisztítva lett rendszeresen tehát nem ez az oka.
Tápáram mérésével az történik, hogy hiába kapcsolom full power állásba  a hálózatból nem veszi fel a maximális teljesítményt. kb rövid ideig 600VA a felvett teljesítmény és ez  beáll kisebbre. Egy jó SEER értékkel számolva 3,5 sem éri el a 2kW hűtőteljesítményt. Fűtéskor is ez a helyzet. ott 4 es COP körül kellene működnie  de ott sem veszi fel az 1kW-ot a hálózatból.
Mindenféle környezeti hőmérsékletnél mértem már.
Mi lehet a jelenség oka? 
Ha a szabályzóköre a problémás hol érdemes megtámadni, pl hőmérőszenzor jelét módosítani stb.?
Beszívott és kilépő levegő hőmérséklet különbsége max power állásban hűtéskor kb 10-11C fok .
Mit tanácsoltok?

Válaszd ki a megfelelő fórumot, majd adj neki címet és írd be a kérdésed.
A téma címe tartalmazza a hibás eszköz márkáját és típusát. Szintén tartalmazza röviden a problémát.
pl: ACER AL1711 monitor képernyője 5 másodperc után kikapcsol

A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet!
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el.

Comments
Digitalfish
Digitalfish picture

Sziasztok!

Jó régen volt....
A topikindító kérdésemre , leírom a fejleményeket.
Nos, a gyanúm az volt, hogy gázhiányos a készülék, mert nem hűtött eléggé... Itt írtátok , hogy nem az viszont nem hagyott nyugodni a kérdés és nagy nehezen találtam olyan céget aki kijött gázt tölteni. Megjegyzem vagy 5 cég ígérgetett de ki sem jöttek...
Nos aki kijött az sem volt meggyőző, mert mérleget sem hozott csak palackot meg nyomásmérőt és valamennyit rátöltött a készülékre. Kérdéseimre full hülyeségeket mondott, látszott, hogy gőze sincs a klíma működésével. Pl kérdeztem mennyit kell rátölteni, honnan tudja, hogy mennyi gáz ment bele stb, azt felelte, hogy: " én mindíg 6 C fokig töltöm, mert az a jó és a nyomásmérőre mutatott...
Majd kitakarították a beltéri szűrőjét a csap alá tartva és 34000Ft-ot kértek a műveletért...
Elejétől fogva tudtam, hogy ez így sima lehúzás.
Viszont a rátöltött gáztól  elkezdett jobban hűteni a masina. Szintén mértem áramgörbéket és  már majdnem elérte a táblázatban megadott értékeket. Full power üzemmódban, kánikulában a 6,5A áramfelvétel is előfordult. A gyári adatok szerint ez lehet 7,5A-is.
Előtte a 3A nehezen jött létre. Tehát látszik , hogy több energiát vesz fel és érezhető a többletmunka, mert konkrétan elfogadhatóbb lett a hűtése.
Most van az a pont , hogy elfogadom a klímám működését, mert a jelenlegi nagy melegben is kellemes hőmérsékletet teremt.
Egyébként változott a kültéri hangja is amit csak megjegyzek.
Azt, hogy töltethiányos volt e gyárilag (tovább tárolták) vagy lassan szökött meg a gáz nem tudom majd 1 év mulva kiderül változik e a teljesítménye. Most viszont határozott javulás tapasztalható! Kb ennyi elég is a számomra , hogy funkcionál. 
Viszont az elképzeléseim megerősítést nyertek a sok gyorstalpalós klímás cégről és szakemberről.
Legfőképpen a volt munkatársamról , akinek a klímáscége szerelte  fel a készüléket és annyi nem volt benne, hogy egyszer eljöjjön és megnézze a készüléket. Addig volt fontos csak a dolog ameddig megszerelte és a pénzt eltette. Gondolkoztam kiírjam e a neveket akik csalódást okoztak a  felmerülő problémám kapcsán( klímás cégek) de nem tudom ez milyen jogi következményeket von maga után. Ha valaki privátban  rákérdez egy cégre , mert velük akar dolgoztatni akkor megmondom volt e velük tapasztalatom azért, hogy más ne szívja ezt meg, hogy hónapokig ígérgetnek neki majd ki sem jönnek. Vagy a volt kolléga nevét aki messze leszarta az általa felszerelt készüléket. Garancia stb? 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én még mindig nem vagyok meggyőzve ;)

Ha túl van töltve egy gép, pont az van, hogy többlet munkát végez.. hisz nagyobb töltet nagyobb komprimálás igényel. Egy pontig ez nem gond. De amikor majd lesz 40 fok, kiderül.

Inverteres gépet egy tetves manométerrel, meg manométer alapján hőmérsékletet leolvasva nem lehet tölteni.pláne nem inverteres gépet, ahol aztán csak egy dolog állandó, az akarat... Pláne nem RÁ tölteni. Ezek a hűtőközegek gázkeverékek, miből gondolja bárki, hogy azonos arányban szökik a keverék. Teljes lefejtés, majd gyártó ajánlott tőmegével mehet a töltés.

Ami lehet, hogy most megy, mint a gőzgép, az azért van, mert inverteres gép, és a gázkeverék megborult, vagy túl van töltve. De ki fog derülni.

De idén kell 2 autóban is konfenzátort, egyben meg elpárt cserélni, lesz lefejtő itthon, lefejtem az egyiket. most már kíváncsi vagyok. Ezek már kínai daikinok.. "kilopták" a hűtőközeget mindből?!?

​​​​​

0

ityvity
ityvity picture
*

Manométeren is   pontosan megállapítható a gázhiányt , meg mennyit kel rá tölteni . Lefejteni , vákumzoni ,újra tölteni , csak dugulás , vagy komp. cserekor szoktuk , de akkor is pontosan fel lehet tölteni mérleg nélkül is. 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Itt a baj. R407C, R410A egy gázkeverék, mi t írtam. Mégis... Külőnböző fajsúlyú és sűrűségű gázkeverék esetén miből állapítod meg, miből mennyi szökött el? Sehogy.

Szakszerűen csak lefejtve felöltés jöhet szóba.

Az a baj, hogy a jó "szaki" mindent jobban tud. Aztán szar a gép. Nem szar az, csak vannak technológiai lépések, amiket be kell tartani. Nem kötelező, de akkor nem hozza, amit ír a papír... 

Inverteres gép esetén, ha egy teljesen jól működő szabályzó kör van, gyakorlatilag állandóan változó nyomás viszonyok között, ott nem lehet sima manométeres töltögetésre hagyatkozni. Nem azt mondom, hogy nem LEHET sikeres, és nem fog hűteni, de hogy a gyári paramétereket, amiket leszimuláltak, kiszámoltak Te nem állítod így 100%-ban helyre, az is biztos.

Javítottam egy Mistubishi outdoort múlt héten. Leesett az állam..19 mindenféle nyomas szenzor, és szelep kábele ment az elektronikára, csak az ODU-ban. Igen. De a gép tud fűtő üzemben -25fokig, és még itt is 5 körüli cop a papír szerint..

Nem mondom, hogy nem fog fűteni, meg hűteni, ha rányitod a palackot kb-ra, de ezek már úgy ki vannak hegyezve.. és marha mem mindegy a hatásfok...

Ez a "szoktuk" meg.. hát...

 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Mint írtam, nem győzött meg a szaki és a módszere sem. Viszont elnézést a kifejezésért de telefonban minden felhívott szaki kurva okos volt aztán meg basztak eljönni....
Szóval még mindíg áll ha valaki eljön és szakszerűen lefejti a gázt simán állom a költségeket. Ha ne adj Isten még szivárgásmérést is végez az lenne az igazi.
A véleményem a gázszivárgásról pedig , hog gázkeverékekekben adott térben a gáz molekulák homogénen helyezkednek el. Nem gondolnám, hogy egy lyukon, mégha kicsi is különböző fajsúlyú gázok különböző arányban szöknek meg.
Ennél egyszerübb a probléma.
Gyárban alul töltötték, hosszú tárolás miatt megszökött a gáz egy része. szereléskor szökött meg a gáz egy része, szereléskor vettek ki a gázból valamennyit, túl sokat, szerelés után lassan megszökött a gáz.
A legnagyobb baj, hogy senki nem meri felvállani a felelősséget és kijönni, diagnosztizálni a jelenséget. Gondolom a profit nem túl nagy.
Pesten borzasztó magabiztos szakmai okfejtéseket hallottam de alátámasztani senki nem tudta, mert el se jöttek.
Itt tartok. 
Egyébként nem azt mondom, hogy full jó lett a szerkezet, hanem csak azt, hogy közeg rátöltés hatására javult a működése. Hatásfok, ott még nem tartunk, hiszen eddig a baj az volt, hogy nem hűtött eléggé. Innen indultunk ki. Most már elkezdett jobban hűteni . Majd rászánom magam és kiokoskodok valami számítást a hatásfokra is. Viszont most örülök, hogy nem ömlik a víz rólam kánikulában.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Te bevállasz egy olyan BGA szintű javítást, ahol előtted már gányoltak, adsz garit mellé, ha látszik, hogy a kertigrillen melegítették át? ;) Na ugye. És egy rendes klímás cég nem megy házhoz a lófaszé, mert nem tudja, ki van a másik oldalon. Persze, hogy nem vállalja be. Csak a fusi-Misi professzor

Egy profi klímás addig, amíg lefejt, szivárgást keres (ami nyilván nincs, hisz évek alatt ha elengedett, azt meg nem találod... Ha hetek alatt, azt talán. ) Ezt Te is meg tudod tenni,.burkolat le, és spray.

Az hogy mit gondolsz a gázkeverékek fizikájáról, az egy dolog. Amit tanítanak képzésen az meg egy másik. Amit meg a neves gyártók mondanak, az egy harmadik.

Egy dolog tény, nálunk előírás a klímásolnak a teljes lefejtés minden kalorikus hibánál. Szivárgásnál is. És éves szinten 0-24-ben üzemelő gépekkel dolgoznak, amik nem házakat, hanem géptermeket hűtenek. Daikin gépek is vannak, és ezek nagyok. 20-25kg töltet megy bele... Van, amibe 70kg.. pedig az árban egy próbára is százezres tétel felett lehet. Csak a hűtőközeg.

Félre ne érts. Nem azt mondom, hogy tilos rátölteni. De ha a hatásfok az, ami nagyon izgat, akkor kb mint frissen gipszelt bokával ugrókötelezni. Lehet, de mé..... :)

De mondom, elkunyerbálok egy lefejtőt,.és megnézem, nálam mi a helyzet,.mi jön le a ráírt tömegből.

Abban lehet igazság, hogy a gyárban alul töltötték. Vagy higy felrakáskor volt egy kis baleset.. mondjuk a felrakó vákuumolás során elkeffentett valami sorrendet.. De az, hogy évek alatt molekulákként elszivárog, az szinte kizárt. A szivárgás gyors dolog. Hetek.. 

Vagy ha gyanús, kezd kókadni, hűtőközeg le, nitrogénnel nyomáspróba, és kiderül.

Csak ez így árban kb akkora pénz, kivonulassal, stb, hogy igaza van a klímásoknak, jobb feltenni új gépet, sok év garival. És nincs vele gond..

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!

Kíváncsi vagyok mit tapasztalsz ha lefejted a gázt.
De mindenekelőtt, megcsinálnál egy mérést a nagyobb Daikin klímáidon? Kíváncsi vagyok Te mekkora áramokat mérsz a gép működése közben.
15 perces árammérést kellene csinálni úgy, hogy 1 percenként felírod az áram értékeket. El lehet menni max 20 percig.
A klíma bekapcsolása után a hőmérsékletet állítsd 18 C fokra és maximális ventillátor sebességet állíts. És mehet az árammérés a betáp vezetékén. Percenként írd fel légyszives az áramot. Majd ha ez a ciklus lement akkor kapcsold be a full power üzemmódot és itt is percenként írd fel a mért áramot. ( ha bekapcsolás után egyből full power üzemben mérsz  akkor  10.perc után fog  jelentősen nőni az áram) 
Kíváncsi vagyok Nálad mekkora lesz a maximális áramérték és a tendencia!
Ja és ha lehet nyisd ki az ablakot ajtót, hogy ne hűtse le a szobát nehogy e miatt vegyen vissza a teljesítményből!
Köszönöm ha áldozol időt erre a mérésre. Esetleg a két nagyobb DAIKIN klímádat össze is hasonlithatod a felvett áramértékre nézve.

Amugy most itt van a 40 C fokos meleg és a tapasztalatom az, hogy már nem kell 18 fokra állítsam a klímát ahoz, hogy érezhető legyen a működése (jellemzően 24 és 25 C fok-ra  van beállítva), és még az is változott, hogy ebben a nagy melegben is teljesen jól lehűti a szobát,  a folyosót. Ha egybenyitom a helységeket akkor mindben érezhető a hatása. Igez ekkor nem vesz vissza a teljesítményéből . Ha rácsukom a szobaajtót és csak 1 helységet hűt akkor  szépen idővel visszagangol. De a déli legnagyobb  npsütésben a 20m2-es nappali  teli fal üvegezéssel is határra viszi a készüléket. Lehűt de full árammal jár.
Változott a kondenzvíz mennyisége is (nyilván) korábban éppen csak cseppent  belőle víz , mostmár jön rendesen... 

Szóval várom a tapasztalataidat.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem felejtettem el, de egyszerűen nem volt rá energiám... Pedig már hűtőközeget is vittem haza... De mindig van valami...

Az árammérős tesztet nem ígérem, mert minden beltéri szekrénysor felett, mögött van, és odaférni azt jelenti, hogy az asszonynak ki kell pakolni, majd elszedni a szekrényt... Ezt a háborút nem kockáztatom. Nincs olyan hosszú karom.. ahhoz meg dagadt vagyok, hogy a szekrényre bemásszak.. 

De a lefejtést megoldom majd, csak kell hozzá lelki erő.

Nálunk 24 fokon van mindegyik... Az automata propeller fokozatban.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia Mindigéhes kolléga!

Kérdezném sikerült bármit haladnod a kérdésben? 
Mielőtt gázlefejtenél mérnél áramot 1 percenként írd fel 20 percen keresztül. Akár ezt full power üzemmódban is megteheted. 
Azt írtad nálad minden sugarasan van kialakítva tehát a klímák egyenként elérhetőek árammérésre akár a lakás elosztóbol is meg tudod ejteni.
Köszi!
Várom válaszodat!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem, egyszerűen nem volt időm. Ez egy fél napos dolog, asszony hómoffiszol, ha lebontom a feje fölül, kapok..

Meg fogom csinálni, csak idő kérdése.. meg a kültéri is a tűző napon van. Valahogy az ösztönzés se nagy. 

De meg lesz az, itt van minden..  

Szerk: áram méricske eredménye ment privátban, mint video..

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!

Köszi! Megkaptam!
Nálam , amikor a topicot indítottam a 3A-t sem érte el az áramfelvétel. Kb 600VA volt a max teljesítmény felvétel.Mértem én dögmelegben mindenhogy. 

Ez a videón a 3.5kW os klíma mérése? Full power módba mérted? 

Üdv: Imre

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, 3,5kW és nem full power, hanem 23 fokra volt állítva. Aztán mennem kellett.. Meg már marhára zsibbadt a vállam, de azt láttad a remegésen is :D

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!

Köszi előre is a gázlefejtős mérést.
Viszont az árammérést a kültéri egységnél tudod megejteni, mert oda megy be a betáp vezeték. 
Vagy a  lakáselosztónál ahova a klíma táp van bekötve (márha van neki külön áramköre) Vagy ha dugvillás bekötésű akkor értelemszerűen azt megbontva.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Nálam /ez is régi klíma/ nem volt tökéletes a lezáró dugó. /Ott, ahol a feltöltés is van./ Nem hetek alatt, hanem egy év alatt ment el annyi gáz, hogy éppen nem hűtött. Egy barátom hozott palackot, és műszert. Rácsavarozta, be lett indítva a klíma, egy idő után beállt a nyomás. Ebből Ő mondta, hogy keveset rá kell tölteni. /Nem emlékszem, 6-ot, vagy 8-at mutatott stabilan a műszer, amikor azt mondta, hogy OK./ Ezt sajnos kétszer megismételtük, évente. Ekkor hozott másik új záródugót, és már második éve működik. Nem vagyok meggyőzve, hogy minden esetben le kell fejteni a gázt, és újra tölteni. A műszer a hozzáértőnek sokat megmond...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mert a Te klímád nem inverteres. Ott egyszerű a történet... Megy a kompresszor, vagy nem. Inverteres gépnél nem így van...

De nem a záró dugónak kellene hermetikusan zárni, hanem az alatta levő sarokszelep alatti O gyűrűnek. Most is ereszt akkor, csak a kupak megfogja... 

De nem vitatkozom, nem vagyok hozzá értő, klímás se vesz körül.. egy sem ;)

Akkor mindenki töltögessen amit akar, feleslegesen tartalmazza az összes gyártói ajánlás is. 

Elengedem. 

Csak ha egy valódi szakember nem akar rátölteni, és nem vállalja be, ne szidjuk, hogy milyen köcsög...

Ez olyan, mint amikor az autószerelő a paraszt, mert a szivárgó lengéscsillapítót csak párban akarja cserélni, meg a beragadt féknyereg esetén is jobb-bal oldalt egyben.. a rohadt köcsög.. báttya az egyik rossz csak.. :)

Meg a hűtőszerelő befoltozza a lyukat, rátölt, jó lesz. Az, hogy az olaj benne higroszkopikus, és megeszi a kompresszort.. hogy a szárítószűrő is cserés lenne... Az mindegy.. báttya.. kapugari... Mehet a jofogásra..

Ez egy szakma. Olyan, mint a foci. Az, hogy ha azt hiszed, értesz hozzá, mert a jáuzsi is úgy csinájja, az nem azt jelenti, hogy ez helyes.

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!

Egyetértek veled! De! Azt se hanyagoljuk el ha van egy készülékünk amit tök drágán megvettünk, drágán felszereltettünk és nem végzi el a feladatát! Mit jelent ez? Egy 55m2 es lakásban hőszigetelt falak és korszerű nyílászárók esetén nyáron megdöglesz a melegtől hiába nyomod a klímát maxon. Nem érzed a hatását. 
Míg másutt simán leküzdi a feladatot egy más tipusú más által szerelt szerkezet ugyanilyen körülmények között. Ne menjünk bele a körülményekbe nyilvánvaló hiányosságról van szó. 
És igen sokszor a triviális hibák okozzák a jelenséget, mint az előttem szóló is leírt egy ilyet. 
nem értem miért az az alapkoncepció, hogy a felhasználó a hülye? Olyan nincs, hogy valódi problémát feszeget?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

De, természetesen. Hogy ne lehetne. De Te sem ezt írtad. Azt írtad,.amit én is tapasztalok, hogy új kora óta nem úgy viselkedik, mint más gyártó cuccai.

Nem azzal vitatkozom, hogy valami rossz.

Nekem is van 3, és le fogom fejteni az egyiket,  megmérem, mi jön le. kis időt kérek.

De az, hogy rátöltőgetnek egy inverteres gépre, találomban kb most jó alapon.. Hát az minden, csak nem szakszerű...

De részemről elengedem, nincs értelme. Ahogy írtam. Ez a 3 millió foci szakértő országa, a klíma is ilyen. A haver haverja... 

Az országban a gépek legalább fele úgy kerül felszerelésre, hogy vákuum szivattyút se látott, vagy ha igen, 10 percet. Nitrogén palack, nyomáspróba üzemi nyomás felett luxus. Majd ha elszisszen a hűtőközeg, megoldjuk okosba.. ez van. 

Én vagyok a hülye, hogy ragaszkodom ahhoz, ami a gyártói ajánlás. Hogy akkor mi okból nem klímázom? Pont ezért. Ami miatt az egyik kolegám abba is hagyta a szakmát. Mert mindenki jobban ért hozzá. Aztán meg megy a sírás.

Te is tudod, ahogy példában írtam lehet szerencsével bga-t cserélni a konyhai sütőben is, meg 5m gépen is. A konyhai is néha jó, nem vitatom. De nem az a szakmailag megfelelő. Ugye? :)

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Jó-jó! Tudod, hogy egyetértek Veled!
Viszont az én álláspontom is elfogadható, hogy van egy készülékem ami nem végzi a dolgát: És vannak referenciák más készülékekről amik hasonló körülményekközt megeszik az enyémet és rendesen funkcionálnak.
Nos!
Várom azt , hogy mit tapasztalsz a lefejtett gázmennyiség ellenőrzésekor.!
Tényleg érdekel! Légyszives írd meg mit tapasztalsz!
Az én esetemben a full szakmaiatlan rátöltés javulást okozott. Tényleg javulást , mert egy panel 20m2-es nappalijában végre csökkenthatő a hőmérséklet, nem csak fuj ez a szar de melegem van. 
Szóval várom a Te tapasztalatodat is!
Egyébként áramméréssel, kapcsolatban az jött ki, hogy a gép olykor a 6A-t is felveszi és hűvös van!  de állandósult állapotban jelenleg pl 1,5A-rel jár. Szóval nem full árammal minden esetben.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nálunk hűt mind. De jövő héten talán lesz időm, csak el kell mennem hűtőközegért,.mert papír nincs, így nem ad a bót.. ;)

Remélem lesz időm. Én is kíváncsi vagyok. 

De Te azt írtad eredetileg, hogy megy, csak szerinted gyenge.. most meg azt, hogy ment, de sz@rt se ért :)

Mindegy. Egyet fogok csak lefejteni, mert a másik 2 az 6m magasan van, és a. Franc akar ott akrobatizálni ;) a nappaliban levő csak 2.3m :) 

Jelentkezem. Ha nagyon kussolok, pingess meg, mert annyi a dolgom, mint a nyúlnak húsvétkor, hajlamos vagyok a nem felszínen tartott dolgokat elfelejteni...

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Nekem is ilyen van, kb. 70nm-re használom, és szuperül működik 5 éve. Felszerelés után kíváncsi voltam a fogyasztására, általában 1-300W-ot láttam, maximum 7-800W. A villanyszámlán észre sem veszem (havonta felírom), bár a lehető legkevesebbet kapcsolom be és inkább csak hűtésre. Tartós kánikulában megy havonta kb 1 hetet. Szerintem a használat módja is nagyon sokat számít.

Üdv.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hátha valaki végignyálazza:
http://www.daikintech.co.uk/Data/Siesta_Indoor/FTXB/2016/FTXB-C(2)V1B/RXB50-60CV1B/RXB-C_Databook_EEDEN15-100_tcm219-368918.pdf

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Köszi! Nagyon jó! Végignéztem. Nos a leírt teljesítmény felvételt messze nem közelíti az én gépem.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Az a baj, hogy nagyon inteligens. Folyamatosan változtatja a teljesítményét. De a gáztöltéskor boztosan be lehet tenni valami szervíz módba. Keress klíma szerelőket! 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ahogy látom, kétféle, normál és gazdaságos üzemmódja van., nem lehet, hogy gazdaságos üzemmódban ragadt?

Bálint

0

Digitalfish
Digitalfish picture

szia! Van a normál , van a gazdaságos és van a full power üzemmód. Szóval 3. 
Hogy tud beragadni? Fullba kapcsolva a ventik felpörögnek .

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nekünk ebből 3 van. 2db 3.5kW, egy 2.5kW. de ugyan az... És ugyan erre jutottam pár éve. Nem a Tied rossz. Ezek ilyenek.

Tulajdonképp szépen csendben kifűti, kihűti a házat. Csak amikor indul, nem érzem azt a vehemenciát, amit megszoktam egy panasonic, vagy mitsubishi gépnél.

​​​​​

 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen. Én is ezt hiányolom. Bár a mérésekből az derült ki, hogy nem tudja a 3,5kW-ot bárhova kapcsolom is. 

0

agressiv
agressiv picture
*

Lássuk jól értem-e. A dolgát elvégzi a készülék, hűt is fűt is rendesen, de téged az zavar, hogy mindezt jó hatásfokkal teszi és nem zabálja fel a villanyt? Az enyémhez adtak térképet, amiben fel van tüntetve, hogy melyik éghajlaton milyen hatásfokra képes és kiderült, hogy a miénken fűteni a COP4 közelében sem tud, inkább csak spanyolországban. A fűtő/hűtő teljesítményt amúgy hogy mérted? Tehát nem az elektromos teljesítményfelvételre gondolok, hanem a tényleges fűtő/hűtő teljesítményre.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Az zavar , hogy nem eléggé hatékonyan hűt vagy fűt. Az tök mindegy hogy spanyolországban vagyunk vagy magyarországon ha van egy külső és belső hőmérséklet. Az ország mindegy hisz a delta T adott. 
Meg ugye ha full powerba kapcsolom akkor illik felvennie a hálózatból ami a csövön kifér. Ahoz, hogy leadja a névleges hűtőteljesítményét ahoz 1kW-ot minimum fel kell vegyen a hálózatból. Nos ez nem történik meg! Ez a probléma! Ha nem tudja a ráít SEER vagy COP értékt akkor méginkább fel kell vegye ezt a villanyt a hálózatból. Vagy ha nem veszi fel de leadja a megadott hűtő vagy fűtő teljesítményeket akkor a megadott SEER vagy COP értékeknél jobb hatásfokkal kell üzemeljen. Ez ugye belátható, hogy badarság.
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Én csak klímával fűtök egy kis objektumot, a kültéri a pincelukban van. Normál működés mellett, 1-4A-t vesz fel a készülék, de, ha beállt folyamatos üzemre, akkor általában 2A-el szokott menni. De, amikor beindul, vagy olvasztás után újraindul, mértem már rajta 7A áramfelvételt is, de még akkor is, amikor extrém hideg volt és sokáig nem volt képes eléri a beállított hőmérsékletet X légáram mellett, de ezt az áramfelvételt csak néhány percig produkálta és a 7A picivel a specifikáción túl is van.

Szerintem rosszul értelmezed az adatokat. Egyrészt a maximális áramfelvételt, amikor csak lehetséges elkerüli a készülék és az is biztos, hogy a legjobb hatásfokát nem maximális áramfelvétel mellett éri el. A gép igyekszik a lehető legenergiatakarékosabban üzemelni még akkor is, ha full powerba kapcsolod, ami kitudja , hogy mit jelent ebben az esetben, ezt picit pontosíthatnád.

Az ország azért lényeges, mert spanyolországban, ahol télen van 5°C mondjuk, jobb hatásfokkal tud 21°C-on tartani egy szobát (közepes terhelés, amin jó a hatésfoka), mint nálunk, ahol télen van -5. Túlfűteni, meg hűteni nem fog, akkor sem, ha full power-re kapcsolod, mert egyrészt minek, másrészt a hőcserélőt sem fogja lefagyasztani, vagy megsütni. ja és pláne nem fog a felhasználó nyakába 5°C-os levegőt fújni hűtéskor.....
 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Pedig a Full power gombnak az a funkciója, hogy amit tud a gép azt leadja 15 percig.Nyilván nem megy káros tartományokba bele.  Ennek aza lényege, hogy gyorsan lejebb vigye a hőmérsékletet majd beáll szabályozott üzemmódba. Nos ekkor sem vesz fel 2,5A nál többet. A hűtési hatásfoka SEER 4 nél nem lehet több mondjuk 3,5. . Tehát a felvett villamos hatásos teljesítmény szorozva a seer-rel adja a leadott hűtőteljesítményt.  Nos ez nagyon messze van a 3,8kW tól. 

0

agressiv
agressiv picture
*

De nem fogja, ha elér bizonyos határokat! 2-3 perc alatt jegesre tudná fagyasztani a hőcserélőt, ha akarná. Fűts be a házba, legyen 30°C, állítsd a klímát 16°C-ra és akkor kapcsold turbó módba. Nyílvánvaló, hogy a vezérlőjébe van kódolva némi józan ész, ha esetleg a felhasználóda nem lenne.

Itt az a kérdés még, hogy amikor bekapcsolod az agyrém  módot, akkor le is veszed 16°C-ra, vagy 21°C-os szobában várod, hogy 20°C-ra hűtsőn kilówattokkal?

0

Digitalfish
Digitalfish picture

:) Nyilván azért hülye nem vagyok. Nos korábban írtam , hogy minden hőkörülmény között teszteltem a masinériát már.
Értem azt is , hogy védi magát az extrém túlterhelésektől stb. De mint írtam soha nem éri azt el, hogy 1 nyomorult kW-ot felvegyen a hálózatból. E nélkül meg ugye nem lehet 3,8-at leadni...

Az FP mód lényege , hogy ami a csövön kifér 15 percen keresztül.  tökmindegy milyen hőfok van beállítva. Jelzem FP módba el is tünik a hőmérséklet érték. 
Nyilván védi magát valamilyen szinten. De mondjuk 15 perc alatt nem is tud sz@arráfagyni egyik klíma sem. 

Azt hiányolom továbbra is, hogy nem érzem a hűtés vehemenciáját és hogy sosem  jár az ígért és ráírt  villamos és hűtőteljesítménnyel. 
Nyilván azért kezdtem ezt firtatni meg mérni, mert összehasonlítva más tipusú klímákkal azok meggyőzőbbek voltak. És volt olyan nyári időszak amikor bekapcsolt klíma mellett is "meleg" volt. No ekkor sem  vett fel  maximális teljesítményt a hálózatból pedig lett volna még mit hűtenie!

0

agressiv
agressiv picture
*

Rendben, világos. A mérés hibáját kizárhatjuk? Mivel méred?

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Nagyon egyszerű, V, A mérős módszer. 
Tudom ez csak látszólagos teljesítményt ad! Ebből következik, hogy a hatásos még ez alatt van. A hatásosból lehet munkát teremteni. Szóval ez még inkább az én álláspontomra hajtja a vizet.
Summa sumárum nem ezen múlik a kérdésem megközelítésének a megválaszolása. 
"Mérni tudni kell" Szerintem én tudok ;)

0

agressiv
agressiv picture
*

Akkor úgy kérdezem, hogy valami értelmes műszerrel? Vagy egy 2200Ft-os saccládával? :)

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Sokszor mértem, és többféle műszerrel, mikor mi volt kéznél. Többnyire FLUKE 289 , FLUKE 87V., Siglent SDM3065,  FLUKE 376FC , UNI-T 210 SANWA PC5000a  TRMS műszerekkel..
Ezeket használom a leggyakrabban. 
Áramot mérni szerintem tudok. :)  

0

agressiv
agressiv picture
*

Szerinted tudsz, de más ezt nem tudhatja, amíg nem világos. :)

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Jó ez modjuk jogos!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Most vasárnap a piacon 1300 ft-ra alkudtam le egy kisalakú saccládát... Kellett! Az előzőre rátettem egy mosógépet...
Kijáró műszernek tökéletes. 
Be szoktam azért saccolni egy fluke műszerhez, de kuncsaftnál nem is a pontos érték a lényeg, hanem, hogy egyáltalán van-e!?! 

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem tudom hogy jön ez ide, de itt most AC áram pontos mérése lenne a cél, amire nem sok műszer alkalmas. :)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

2500 ra tartotta. 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Van benne elég gáz? 

0

magyarlacko
magyarlacko picture

Sziasztok, amikor olvastam a topic címét, ez volt az első gondolatom. Mmint hogy hűtőközeg hiányos a gép. Azt viszont csak klímás szakember tudja egészen biztosan megállapítani, feltölteni. Könnyen előfordulhat az is, hogy szakszerűtlenül lett felszerelve. (...telepítés óta gyenge...) A gépek gyárilag 5m csőhosszig vannak töltve. Ha a kül és beltéri között ennél nagyobb a távolság (csőhossz), akkor már telepítéskor rá kell tölteni. Keress egy jó klímást. Mondjuk a Fagyos-Szentek Kft-t

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Hát ez jó kérdés . Nem dob gázhiány hibaüzenetet.
Ezt amugy nem tudom miből lehet megállapítani. Nyomásméréssel nem! 
Amig van benne folyékony állapotú gáz addig azt a nyomást lehet mérni ami a méréskori környezeti hőmérsékletnél az adott gázra jellemző nyomás. Ez mindegy, hogy 1dl van a rendszerben vagy 1 l.
Egy példa, a pb gázpalackban is állandó a nyomás azonos hőmérsékleten ha tele van és ha félig. 
Szóval a gázmennyiség lehet probléma de nem tudom hogyan lehetne lemérni mennyi van benne.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Igazad van, így értettem.
Klímaszerelő lefejti és megmondja. 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Mostmár csak egy jó klímáscéget kellene ajánlotok akik megcsinálják Budapesten a gázlefejtős feltöltős munkát.
Az a tapasztalatom, hogy sok szakcég szolgáltat de sokszor lila gőzük nincs mit miért csinálnak, vagy hogy kellene biztos diagnózist felállítani.
A nyomásméréses ajánlatokat kaptam de elhajtottam őket. Nem volt meggyőző a fizikátlan hozzáállás.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ha kevés a gáz, akkor éppen ész nélkül megy és nem hűt. Beszarok, hogy egyesek, ha nincs problémájuk, akkor csinálnak. xD

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Közben kezdem összerakni ezt a kérdéskört.
Azt írod, ha kevés a gáz ész nélkül megy és fogyaszt mint állat.... Ezt gondold át! A megy mint áálat igaz lehet de ehez nem vesz fel maximális áramot/ teljesítményt , mert csak a forgómozgás és a mechanika üres mozgatásához kell az energia. A gázhiány esetében nincs közeg ami elvégzi a munkát , tehát nem vesz fel ész nélkül áramot , mert a kompresszor motor üresen avagy csökkent teljesítménnyel jár. Érzékletesebben , ha egy motor, hajt egy gépet ami valamilyen munkát végez mondjuk egy szíjhajtáson keresztül és te leveszed a szíjat akkor a motor üresjárásban jár. Nem vesz fel több energiát csak annyit, ami fedezi a forgáshoz szükséges energiát és az azt gátló tényezőket , súrlódás, hűtőventillátor által végzet munka(légszállítás).stb...
Tehát ha a klímáben nincs gáz, lehet a vezérlő maximális fordulaton tekerteti a motort, de mivel az nem kompresszál, mivel nincs mit nincs is terhelve, tehát ilyenkor csak annyi áramot kvázi energiát  vesz fel ami a forgó mozgáshoz és a mechanika üresen mozgatásához szükséges. Ez mindíg kisebb , mint amikor munkát is végez, kompresszál , hőenergiát szállít!
Szóval gondold át!
Amit leírtál akkor lehet igaz, ha megvan a közeg de a hőcserélés nem működik pl retkesek a hőcserélők de van kompresszálás de a hőcsere nem történik meg maximális hatékonysággal!

Ezekből az következik, hogy pl csökkent gázmennyiség (vagy eleve gyárilag alultöltött, esetben) a kevés közeg miatt indokolt lehet a kevesebb felvett áram, vagy inkább amit én és mások is észleltek a hervadt hűtőteljesítmény.
Ezért a szabályozókör mókolás akár erre is adhat utalást. Pl ha nem tudom ezzel kicsalogatni a maximális teljesítményt a készülékből.
A maximális teljesítmény megállapításához mindíg szükséges az , hogy az INPUT azaz a bemeneti teljesítmény fel legyen véve! Mert csak ebből lehet másféle energiát előállítani! 
Ameddig nem vesz fel egy bizonyos értéket addig nem is tudja ezt  más energiává alakítani az ígért/előírt mennyiségben hiszen a hőszivattyús gépek  egy jól definiált  "hatásfok" szerint működhetnek, Ez egyfajta gépjellemző ami a mechanikai felépítésből fakad.
Ebből kifolyólag, hogy ez egy A+++++++ stab hatékonyságú szerkezet nem igaz. Másrészt a gyári megadott áram értékek adott hőméréklet mellett el nem érése is megalapozza a gyanút.
Ezek mellet még nem kizárandó az, hogy egy gyárilag elparaméterezett , rossz szofwerrel  kiadott tipusról van szó. 
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Abban biztos lehetsz, hogy ez nem úgy működik, hogy 200W.ot eszik 800W-al fűt, vagy 400W-ot eszik, akkor 1600W-al fűt. A SCOP-SEER feltehetően, hogy egy átlag érték, különben a hagyományos, ki.-be kapcsolós klímáknak sem lenne rosszabb a hatásfoka. Mégegyszer utoljára, a fűtő/hűtő teljesítményt ne az áramfelvételből ítéld meg, mert köztük biztos, hogy nincs lineáris összefüggés. És igen, az is biztos, hogy van olyan szituáció, amikor a felvett energiának a négyszeresénél is többel képes fűteni/hűteni, és fordítva. Azt, hogy magát miképpen szabályozza csak a gyártónál dolgozó programozó(k) tudja, inkább a gyártóval kellene felvenned a kapcsolatot és közölni az észrevételeket mielőtt széthekkeled a szenzorokat, vagy egy rakat pénzért töltögetteted stb.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen  a hsz-ed első részével egyetértek. Mindíg gondoltam, hogy nem lineáris a hatásfoka más-más teljesítmény tartományban.
De mint írtam a gyár megad különböző főmérsékleteti értékeknél mérhető áramfelvételeket amiket az enyém soha! nem ért el. Hidd el mértem ugy, hogy a teraszon 36 fok volt a kültéri környezetében, és bent meg 32. És rengetegszer sokféle körülmény között is mértem és annak mi a valószínűsége, hogy a klíma egyetlen egyszer sem produkált 2A körülinél  nagyobb áramfelvételt? 
De nem innen indult ez az egész. Mondom ott kezdődött el, hogy kevésnek éreztem amit produkál. Ezutál kezdtem méregetni. Aztán meg kaptam ezt a gyári táblázatot ahol leírják mit hol mennyit kell produkálnia. 
Ehh kezdem magam hülyén érezni , hogy bizonygatnom kell , meg ujra és újra leírnom a logikai összefüggéseket ami addig vezetett, hogy elkezdtem ezzel a sz@rral foglalkozni, hidd el unom is rendesen. De mielőtt kiadnék 400 kilót azért, hogy ne legyen melegem próbálom összerakni miért nem teszi a dolgát ami már fent van és azért is fizettem....

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Akkor azt kell kijelentened a méréseid alapján, hogy ez nem a tipus alapján igért teljesítményű gép, hanem egy szerényebb teljesítményű.
Van a gyártónak olyan gépe, aminek a mérések szerint megfelel?
Ha igen, akkor ez az és becsaptak vele.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen! De még nem bizonyosodott be az, hogy nem gázhiányos és ezért nem végzi el a munkát. Vagy, hogy valami meghibásodása van. Firmware, széria technologiai stb.

0

agressiv
agressiv picture
*

A kolega szerint gázhiányosan valóban többet enne, ráadásul jegesednének a csatlakozások, ha jól emlékszem. Keresd meg a hozzászólását és ellenőrizd amiket javasolt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

ez csak részben igaz, de nem teljesen. Ha gázhiányos a gép, akkor az expanziós szelepnél kezdődő gázhiánynál jegesedni kezd. Ez annyira jellemző tünet, hogy hűtőgépeknél, klímáknál a legegyszerűbb diagnosztikai módszer, meg kell nézni az elpárt az expanziós szelep után, mi a helyzet. Gyakran a szelep be is tud fagyni...

Ilyenkor a kompresszor dolgozik, izzad rendesen. Autó klímák esetében erre van by-pass ág is, mert a kompresszor tépné a szíjjat is. Ahol nincs by-pass, gyakran a mágneskuplunknál van kikönnyítés, hogy törjön...

lényeg: A gázhiányról inverteres gépnél kizárólag egy módon tudsz meggyőződni. Le kell fejteni, és az adattáblának megfelelő friss hűtőközeggel feltölteni a megjelölt mennyiségben. Ha akkor is rossz, akkor nem gázhiány volt. (oka, hogy ezek a hűtőközegek gázkeverékek. Nem tudod, melyik komponensből mennyi hiányzik,más a sűrűségük, elpár hőmérsékletük, stb. Máshogy szöknek el.

2

Digitalfish
Digitalfish picture

Köszi amiket leírsz, érdekes és bizonyos részére nem is gondoltam. Lévén nem a szakmám, bár egyszerű fizika mentén halad. 
A gáz lefejtéssel , amiben benne lennék egy nagy problma van. felhívott ma egy szakcég és ezen árajánlatot adta: Ha csak kijön és takarít akkor 20 ezer plusz áfa, Ha diagnosztizál is valamit meg alaposabba tisztít az 35 plusz áfa . Ebben benne van a talált hiba javítása is de nincs benne az anyagköltség, alkatrészköltség. És ha közben kiderül, hogy gázhiányos akkor 35 plusz áfáért az pótolják. Tehát 70 plusz áfa a díja ha gázt kell tölteni....
Kb 100 rongy a hadművelet. 
én merem mondani, hogy nem vagyok fillérb@szó de ettől kicsi kiakadtam...

Tudsz valami vázlatot adni erről az expanziós szlepről annak helyéről a klímákban? Vizsgálnám a jegesedést/ fagyást. Köszi
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hidd el, nem gázhiányos. Csak szar konstrukció.

A megadott ár reális. Nézd meg a hűtőközeg árakat.. egy alap lefejtő is 500e Huf.. a profibbak millók.. fgáz vizsga, iskolapad... Klímásokat szét szivatják... Értelmetlenül.

Fgáz vizsga kell az R600 hűtőközeg megvételéhez. Az pedig isobután. Köznyelv öngyújtógáznak hívja...

Kérdésedre a válasz: beltériben az elpár azon fele, ami a nagynyomású csőhöz megy. Ha ott jegesedik, esetleg a kültérin a sarokszelep jeges, az gyanús.

 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

"Ha kevés a gáz, akkor éppen ész nélkül megy és nem hűt. Beszarok, hogy egyesek, ha nincs problémájuk, akkor csinálnak. xD"

A topic indításnak az volt a célja, hogy belefutottam ebbe a jelenségbe. Gondoltam ha már rakás pénzt fizettem ezért a sz@rért akkor tegye is a dolgát vagy értsem miért nem teszi.
Itt a tanyán sok tapasztalt szaki van és olvastam itt már nagyon frappáns, zsiványos hibafeltárásokat amikre én pl gondolni se mertem volna.
Gondoltam ha leírom a problémámat valaki rögtön rövidrezárja, hogy figyelj én klímákat szerelek és találkoztam már sokszor ezzel a problémával amit ez és ez okoz leggyakrabban vagy ennek a tipusnak van egy hibája stb....
Érted?

0

agressiv
agressiv picture
*

Értem, bár szerintem a problémád nem létezik. Ha sokat zabálna és nem tenné a dolgát (ami jellemző hiba egy hőszivattyűnál) érteném a gondot, de így...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szerintem meg létezik. Mint írtam, nekem is 3 ilyen gép van. És mind ilyen. Ami nem ez a típus, mind jobban muzsikál, pedig papíron azonos teljesítményűek 

Felraktam életemben legalább 50 klímát, de lehet, többet is. Nem találkoztam ilyennel. Persze saját az más... Az lehet sz@r... :)

Egy ilyen inverteres gépnél sok mindent mérni nem lehet. A kalorikus kör egy misztikum, mikor mért, hogy csinál a gép. A gyári diagnosztika nélkül semmire sem megy az ember... Sajnos.

0

agressiv
agressiv picture
*

Pontosan, tehát nem hiba.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az, hogy több gép ugyan azt a jelenséget produkálja, az nem azt jelenti, hogy nem hiba. Csak azt, hogy az egész széria lehet hibás.

Engem is zavar, hogy ilyen. Csak elintézem annyival, hogy beállírom 19 fokra, és akkor van 23-24 fok.

Ez nem normális működés.

Bocs, de amit írsz, az okoskodás, a gép, és a jelenség ismerete nélkül.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

"Engem is zavar, hogy ilyen. Csak elintézem annyival, hogy beállírom 19 fokra, és akkor van 23-24 fok."

Igen ugyanez a helyzet. Írtam is korábban, hogy a beállított hőfoknál  mindíg magasabb a környezeti amit előállít. 
Persze én is aláállítom ilyenkor. Elég hülyén néz ki amikor 18 fokra kell állítani ahoz , hogy bent legyen 22-23 fok.  Volt ilyen nyáron

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Érdekes amit leírsz, nekem néhány tized, maximum 1 fok az eltérés ezzel a klímával (3 féle hőmérőn is néztem, attól függ, melyiken nézem).

Üdv.

0

agressiv
agressiv picture
*

Eddig annyi info volt, hogy nem zabálja fel a villanyórát, konkrét hőmérsékleti érték még kérdésre sem érkezett! Mit vársz ilyenkor? Hibás az egész széria és ez csak nektek tűnik fel? :)

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Az eddig beírtakból már ki kellett volna derüljön az is , hogy van hivatalos leírás, hogy milyen hőmérséklet különbségek esetében mekkora áramokat vesz fel. Ami a valóságban nem jön össze neki bármikor mérem is. 
Annak is ki kellet volna derülnie, hogy a méréseimből számított felvett villamos teljesítmény + a gyárilag megadott hűtési, hatásfokból számolva nem adhatja le a megadott hűtési teljesítményt.
Ezt észlelem is .
Ez igazolja azt amit itt másik fórumtárs is tapasztalt meg én is.
Nem értem komolyan, hogy miért nem tudod azt elfogadni, hogy ez a klíma vagy hibás, vagy kamuztak a hűtőteljesítményének megadásakor?!
Ráadásul ezt más is tapasztalja.
Tehát ennek akarok utánnajárni azért is, hogy mit ne szopjak be a következő vásárlásnál.

0

agressiv
agressiv picture
*

kamuztak a hűtőteljesítményének megadásakor?!

Na látod ebben már lehet valami, de szarból nem lehet várat építeni és itt eddig hibaelhárításról volt szó.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Nyilván hibaelhárításról van szó amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője! Mert elsőre feltételezem hogy nem kamuznak és valósak a ráírt adatok.  Ennek "kivizsgálása" folyik épp. Ehez kértem segítséget, építő javaslatokat!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mint írtam, 3 ilyen gépem van. Illetve egy panasonic. Családban van midea, és samu inverteres mind.  A 3daikin teljesen más módon, de egyformán viselkedik, felrakás óta

Ez tény.

Hogy kinek mi tűnik fel, és ki mivel foglalkozik az más tészta.

Ismersz 2-3 valakit, akinek ilyen van felrakva, és ezt nem tapasztalja?

Ha ismersz, akkor mi vagyunk a hülyék. Ha nem, akkor kérlek, ne alkoss véleményt tapasztalat nélkül.

1

agressiv
agressiv picture
*

Nem ismerek, mifelénk Mideát és Rcool-t terítenek a helyi szakik. De áramot mértem az enyémen, sőt ipari fogyasztásmérőre van kötve. Az enyém (korábbi munkaadóm klímázik, akkor lett felrakva amikor nála dolgoztam, szóval láttam már néhányat) az ő által mértekhez nagyon hasonló értékeket produkál néhány nagyon szélsőséges esetet kivéve, amikor tényleg eléri a maximális áramfelvételt, de csak fűtés üzemmódban teszi és csakis iszonyatos hidegben. Azt sem tudni hogy méritek a szoba hőmérsékletét, de a falak közelében sosem lesz olyan hideg, vagy meleg, mint a szoba közepén például. Nálam is van, hogy 24°C-ra állítom és fázok, máskor 22-re kell beállítanom, hogy ne legyen melegem és ugyanez igaz, persze fordítva, amikor fűtök. Szóval nem vagyok fogalmatlan idióta aki sosem látott még klímát, és elég sok tényezőtől függ, hogy mikor mennyire dolgozik a klíma és mikor mennyire passzol a szobahmérséklet és a beállított hőmérséklet, itthon be tudom állítani úgy a lapátokat, hogy effektíve csak magát hűti/fűti, mert hamar visszaszívja a kifújott levegőt és így tovább. Ezért gondolom, hogy nem hibáról van szó, hanem ez a készülék egyszerűen ilyen, ennyit tud, ennyire okos és ECO, utóbbit magad is dícsérted még az előbb...

Mellesleg midnezek miatt létezik olyan funkció a legtöbb készülékben, hogy a távirányító által mért hőmérséklet szerint szabályozza magát és máris nem kell 24°C-ra állítanod a 19°C-os szobához. De inkább tákoljátok meg a hőmérőszondát benne, az a tuti....

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Itt csatolmány ahol megadnak áramértékeket és a többi adattal és ezen áramokkal számolva kijön az ígért hűtő/fűtő teljesítmény.
Van részletes táblázatos forma is fokonként változó adatokkal mind külső mind belső hőmérsékletekre , hogy azon munkapontokon mennyit kellene  felvennie a hálózatból. Nos minden esetben  alatta van ezen értékeknek , meg se közelíti, jellemzően a fele vagy annyi se. 
Amit csatoltam és ott láthatsz áram értékeket ez a klíma még soha nem volt a közelébe! Remélem érthető?! 

A hőmérséklet mérésekre is volt sok variáció, többféle képpen. Ebbe nem mennék bele. FLUKE 289 K type és SIGLENT 3065x +PT100 RTD-vel. Jó sok időt elb@sztam méricskélésre azért Mert még egy hivatalos klímástól sem kaptam meggyőző magyarázatot , vagy  szakmailag  hiteles megközelítést! Mint ahogy Tőled sem!
Általában az oszt jó az , meg ne foglakozzak vele, meg csavarjam lejebb a hőfokot javaslatokat kaptam, ki se jöttek.
Sokan gányolják ezt a szakmát mert be tudnak furni 8 tiplit néha sikerül vízszintesen is felszerelni a készülékeket meg lesorjáznak/peremeznek 4 csővéget és azt hiszik klímások! Na ezzel van tele a hócipőm! Ezért keresem itt a megoldást meg ugye ez a fórum erre való és az sem árt ha értjük is mit miért csinálunk. Lehet Te másképp gondolod.
Tudom ez egy szivatós  hiba avagy jelenség és ezzel nem szeretnek foglalkozni a szerelők, mert inkább azt szeretik, ha kijönnek panelcsere 10 perc 50 rongyért vagy pacsmagolás takarítás címszóval+ diagnosztika 20 rongyért ami diagnosztika része abbol áll, hogy Á hát csepeg a víz ebből akko ez jó.... 
 

 

File csatolás: 

2

agressiv
agressiv picture
*

Azért szoktak fizetni, hogy megoldjak problémákat, de, ha nincs probléma, nincs mit megoldani. Láttam az adatlapot én is és nyílván nincsenek meg a feltételei annak, hogy klíma megyegye ezt az áramot. Ha az ennyire alacsony fogyasztásnak az az ára, hogy kicsit lejjebb kell állítani, akkor szívesen elcserélem az enyémet a tiéddel és legalább rendben lesz a villanyszámlám. :)

Jóvan békénhagylak én ebben valóban nem tudok így segíteni. De egy jótanácsot engedj meg nekem. Vegyél másikat, cseréltesd ki, ha ennyire nem vagy vele elégedett baszki, ha szétbarmolod, attól jobb biztos nem lesz! Az is biztos, hogy van ember, aki mélyen beletudna kukkantani, de azt csak multicégek tudják megfizetni!

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen, ez az "oszt jóvvan az" .
A nincs hiba álláspont sem lett alátámasztva. Ez csak vélemény. 
A mérőkörben való mókolásnak igen is van értelme , mert a válasz jelenségekből lehet következtetéseket levonni, erre meg következő stratégiát építeni. Ne adj Isten megérteni. Már aki akarja ezt
Én akarom mielőtt veszek egy újat. Ha belefutok vele ismét tartósan, hogy a gatyámból is víz folyik ez a szar meg pianóba megy az lesz a csere időpontja.
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Direkt kipróbáltam a kedvedért az enyémmel. 22°C-on fűtött, amikor beállítottam 24-re, majd turbó módba kapcsoltam. A kompresszor felpörgött jó nagy fordulatra és az egész masina megállt 4A-nél 2 percig, aztán ugyanúgy pörgött tovább, közben lement 3A-ra és mindezt turbó módban! Amikor elmegyek itthonról leveszem a hőmérsékletet, amikor hazajövök akkor állítom feljebb és ekkor szokott bedurvulni, illetve akkor is, amikor leolvassza magát és újraindítja a fűtést. Ilyenkor alacsony fordulaton megy a kompresszor és hallhatóan jó nagy ellenállással szemben dolgozik, mert erősen traktor hangja lesz és ekkor eszik 6-7A áramot, de ez mindössze pár percig tart, aztán lemegy 1-3A közé és rotyog tovább, jellemzően 2A-es árammal és mindez normál módban, közepes, vagy alacsony beltéri ventilátor fordulat mellett. Hűtő módban 3A-nél többet soha nem láttam a mérőn, azt is csak induláskor, menet közben általában 0.5 és 1.5A között szokott menni.

Ahogy a kolega is mondta, ha kevés a gáz, akkor ész nélkül megy a kompresszor (talán szárazon is, nem ismerem pontosan a lelki világukat, de tudtommal a gázban van a kenőanyag) és eszi az áramot. Itt nincs hiba, csak rosszul értelmezett adatok alapján rosszul értelmezed a működését és a szituációt, vagy a masina egyszerűen egy gagyi szar, vagy annyira jó, hogy olcsóban megoldja a dolgot és örülnöd kéne neki. Vagy a doksit írták el, és az abszolút max áramfelvételt váratja veled névlegesként.

Ha az a legnagyobb gondja, hogy kicsit alacsonyabb értéket látsz a kijelzőn, miközben alacsony teljesítményfelvétel mellett elvégzi a dolgát, hát irigylem a problémáidat!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hi! Szakszerűen szedje le!
Egy 82 éves néninek ajánlja fel!!!! 
Adhatom a címet? 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Te gáz visszafejtést , mennyiségmérést vállalsz? Írtad, hogy szerelsz klímákat. Van felszerelésed hozzá. 
Ja és Budapest lenne a célpont. 
Természetesen nem ingyen kérem.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem vállalhatok, mert nem vagyok klímás. Amióta zöldkártya kell, nem foglalkozom fele.

Nem vehetek hűtőközeget. Márpedig lefejtés után a "régi" az gyűjtőbe megy, csak friss közeggel tölthető. (Teszem hozzá, a hivatalos, zöldkártyás klímások legritkább esetben fejtenek le, el sem vállalnak hibakeresést, mert hülye a többsége...)

Hidd el, nem hűtőközeg gond lesz az. Mint írtam, 3 is van itthon, mind ilyen.

Hacsak nem az van, hogy gyárilag alul volt töltve a teljes széria.

De ha gázhiányos lenne,. Akkor jegesedne az elpár első fele. Plusz pont többet zabálna, menne a kompresszor maxon, hisz ki kell termelni a hőt. Ha visszvesz automata módban, akkor ő meg van elégedve a hűtő teljesítménnyel. 

Ha téged ez a jelenség jobban zavar, mint engem, próbáld meg átverni. A beltériben az elpárra csíptetett hőérzékelő alá tegyél valami vékony hőhidat, akkor lejjeb kell vinnie logika szerint a hőfokot.. csak ellenőrizd működés alatt, nehogy fagyni kezdjen az elpár.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Értem! Azért köszi!
A tippedet is! Valami ilyesmire gondoltam, hogy a szabályzókör megmókolásával kiderítem a jelenség okát. 
Első körben, arra is gondoltam, hogy a beltérin ami méri a szoba hőmérsékletét az van valami visszacsatolásban a kifújt hideg levegővel. Ez abból jött le, hogy a beállított hőmérsékletet sohasem hozza hanem 2-3 fokkal magasabb a szoba hőmérséklete. Lehet "ráfúj" valamennyi hideget és ez zavar be. 
Mindenesetre hívok egy klímás céget Klímakommandó akiktől kérek egy tisztítást is az úgyis kell szezon előtt, meg a honlapjukon ígérnek valamiféle diagnosztikát is. Ezt meglesem mit takar. Hátha kiderül valami aztán kipróbálom a leírtakat.

 

0

gaboo23
gaboo23 picture

Szia! 

Sikerült megtalálni a hiba forrását?
Üdv: Gábor

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Azt gondolom igen! Töltöttek rá gázt és azóta meggyőzőbben hűt.
A gáztöltés nem volt szakszerű mert nem fejtették le hanem csak rátőltöttek. Mindeneetre jobb lett.
Üdv Imre

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Leveszed a burkolatot. (Klamnik alul, akasztó felül...) Leemeled. Előtted lesz az elpár. Jobb oldalon van az elpar hőmérséklet senzora, fém henger. Elpárra klipszelve...

Esetek döntő többségében 10k NTC.. (nem mértem sosem, de más hibás gépben 2 aklaommal cserélve az volt..) át tudod verni...

 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én mondjuk nem mértem sosem. De pozitívumnak hozom fel, hogy nem dobja meg a villanyszámlát nyáron látványosan, pedig 3 gép zörög... :) 

​​​​​​Szerintem ez valami A++++ dolog lesz. Villanyt spórilni csak úgy lehet, ha nem használja el. Hát... Ezek szerint tényleg nem :)

Gyanítom, a gyári bitkalapácsával lehetne valamit kalapálni ezen. De mivel a házon van 15cm grafitos a padláson meg 30cm kőzetgyapot, és így EU konform kínai W kínai COP mellett is ezt kidolgozza, nem csesztettem.

De érdekel a megoldás, ha találsz :)

0

Sponsored links