You are here

DAIKIN Daikin FTXB35C / RXB35C légkondi probléma, nem hűt eléggé

62 posts / 0 new
Last post
Digitalfish
Digitalfish picture

Kedves fórumtársak!
Adott egy Daikin FTXB35C / RXB35C klíma aminek a hűtőteljesítményével nem vagyok elégedett.
Hibakódot nem dob és hűt is meg fűt is de olyan mintha ezt csökkent teljesítménnyel tenné.
A jelenség azóta fennáll mióta felszerelték. Tisztítva lett rendszeresen tehát nem ez az oka.
Tápáram mérésével az történik, hogy hiába kapcsolom full power állásba  a hálózatból nem veszi fel a maximális teljesítményt. kb rövid ideig 600VA a felvett teljesítmény és ez  beáll kisebbre. Egy jó SEER értékkel számolva 3,5 sem éri el a 2kW hűtőteljesítményt. Fűtéskor is ez a helyzet. ott 4 es COP körül kellene működnie  de ott sem veszi fel az 1kW-ot a hálózatból.
Mindenféle környezeti hőmérsékletnél mértem már.
Mi lehet a jelenség oka? 
Ha a szabályzóköre a problémás hol érdemes megtámadni, pl hőmérőszenzor jelét módosítani stb.?
Beszívott és kilépő levegő hőmérséklet különbsége max power állásban hűtéskor kb 10-11C fok .
Mit tanácsoltok?

Válaszd ki a megfelelő fórumot, majd adj neki címet és írd be a kérdésed.
A téma címe tartalmazza a hibás eszköz márkáját és típusát. Szintén tartalmazza röviden a problémát.
pl: ACER AL1711 monitor képernyője 5 másodperc után kikapcsol

A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet!
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el.

Comments
rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Nekem is ilyen van, kb. 70nm-re használom, és szuperül működik 5 éve. Felszerelés után kíváncsi voltam a fogyasztására, általában 1-300W-ot láttam, maximum 7-800W. A villanyszámlán észre sem veszem (havonta felírom), bár a lehető legkevesebbet kapcsolom be és inkább csak hűtésre. Tartós kánikulában megy havonta kb 1 hetet. Szerintem a használat módja is nagyon sokat számít.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Hátha valaki végignyálazza:
http://www.daikintech.co.uk/Data/Siesta_Indoor/FTXB/2016/FTXB-C(2)V1B/RXB50-60CV1B/RXB-C_Databook_EEDEN15-100_tcm219-368918.pdf

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Köszi! Nagyon jó! Végignéztem. Nos a leírt teljesítmény felvételt messze nem közelíti az én gépem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Az a baj, hogy nagyon inteligens. Folyamatosan változtatja a teljesítményét. De a gáztöltéskor boztosan be lehet tenni valami szervíz módba. Keress klíma szerelőket! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

szia: ahogy látom, kétféle, normál és gazdaságos üzemmódja van., nem lehet, hogy gazdaságos üzemmódban ragadt?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

szia! Van a normál , van a gazdaságos és van a full power üzemmód. Szóval 3. 
Hogy tud beragadni? Fullba kapcsolva a ventik felpörögnek .

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Nekünk ebből 3 van. 2db 3.5kW, egy 2.5kW. de ugyan az... És ugyan erre jutottam pár éve. Nem a Tied rossz. Ezek ilyenek.

Tulajdonképp szépen csendben kifűti, kihűti a házat. Csak amikor indul, nem érzem azt a vehemenciát, amit megszoktam egy panasonic, vagy mitsubishi gépnél.

​​​​​

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen. Én is ezt hiányolom. Bár a mérésekből az derült ki, hogy nem tudja a 3,5kW-ot bárhova kapcsolom is. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Lássuk jól értem-e. A dolgát elvégzi a készülék, hűt is fűt is rendesen, de téged az zavar, hogy mindezt jó hatásfokkal teszi és nem zabálja fel a villanyt? Az enyémhez adtak térképet, amiben fel van tüntetve, hogy melyik éghajlaton milyen hatásfokra képes és kiderült, hogy a miénken fűteni a COP4 közelében sem tud, inkább csak spanyolországban. A fűtő/hűtő teljesítményt amúgy hogy mérted? Tehát nem az elektromos teljesítményfelvételre gondolok, hanem a tényleges fűtő/hűtő teljesítményre.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Az zavar , hogy nem eléggé hatékonyan hűt vagy fűt. Az tök mindegy hogy spanyolországban vagyunk vagy magyarországon ha van egy külső és belső hőmérséklet. Az ország mindegy hisz a delta T adott. 
Meg ugye ha full powerba kapcsolom akkor illik felvennie a hálózatból ami a csövön kifér. Ahoz, hogy leadja a névleges hűtőteljesítményét ahoz 1kW-ot minimum fel kell vegyen a hálózatból. Nos ez nem történik meg! Ez a probléma! Ha nem tudja a ráít SEER vagy COP értékt akkor méginkább fel kell vegye ezt a villanyt a hálózatból. Vagy ha nem veszi fel de leadja a megadott hűtő vagy fűtő teljesítményeket akkor a megadott SEER vagy COP értékeknél jobb hatásfokkal kell üzemeljen. Ez ugye belátható, hogy badarság.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Én csak klímával fűtök egy kis objektumot, a kültéri a pincelukban van. Normál működés mellett, 1-4A-t vesz fel a készülék, de, ha beállt folyamatos üzemre, akkor általában 2A-el szokott menni. De, amikor beindul, vagy olvasztás után újraindul, mértem már rajta 7A áramfelvételt is, de még akkor is, amikor extrém hideg volt és sokáig nem volt képes eléri a beállított hőmérsékletet X légáram mellett, de ezt az áramfelvételt csak néhány percig produkálta és a 7A picivel a specifikáción túl is van.

Szerintem rosszul értelmezed az adatokat. Egyrészt a maximális áramfelvételt, amikor csak lehetséges elkerüli a készülék és az is biztos, hogy a legjobb hatásfokát nem maximális áramfelvétel mellett éri el. A gép igyekszik a lehető legenergiatakarékosabban üzemelni még akkor is, ha full powerba kapcsolod, ami kitudja , hogy mit jelent ebben az esetben, ezt picit pontosíthatnád.

Az ország azért lényeges, mert spanyolországban, ahol télen van 5°C mondjuk, jobb hatásfokkal tud 21°C-on tartani egy szobát (közepes terhelés, amin jó a hatésfoka), mint nálunk, ahol télen van -5. Túlfűteni, meg hűteni nem fog, akkor sem, ha full power-re kapcsolod, mert egyrészt minek, másrészt a hőcserélőt sem fogja lefagyasztani, vagy megsütni. ja és pláne nem fog a felhasználó nyakába 5°C-os levegőt fújni hűtéskor.....
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Pedig a Full power gombnak az a funkciója, hogy amit tud a gép azt leadja 15 percig.Nyilván nem megy káros tartományokba bele.  Ennek aza lényege, hogy gyorsan lejebb vigye a hőmérsékletet majd beáll szabályozott üzemmódba. Nos ekkor sem vesz fel 2,5A nál többet. A hűtési hatásfoka SEER 4 nél nem lehet több mondjuk 3,5. . Tehát a felvett villamos hatásos teljesítmény szorozva a seer-rel adja a leadott hűtőteljesítményt.  Nos ez nagyon messze van a 3,8kW tól. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

De nem fogja, ha elér bizonyos határokat! 2-3 perc alatt jegesre tudná fagyasztani a hőcserélőt, ha akarná. Fűts be a házba, legyen 30°C, állítsd a klímát 16°C-ra és akkor kapcsold turbó módba. Nyílvánvaló, hogy a vezérlőjébe van kódolva némi józan ész, ha esetleg a felhasználóda nem lenne.

Itt az a kérdés még, hogy amikor bekapcsolod az agyrém  módot, akkor le is veszed 16°C-ra, vagy 21°C-os szobában várod, hogy 20°C-ra hűtsőn kilówattokkal?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

:) Nyilván azért hülye nem vagyok. Nos korábban írtam , hogy minden hőkörülmény között teszteltem a masinériát már.
Értem azt is , hogy védi magát az extrém túlterhelésektől stb. De mint írtam soha nem éri azt el, hogy 1 nyomorult kW-ot felvegyen a hálózatból. E nélkül meg ugye nem lehet 3,8-at leadni...

Az FP mód lényege , hogy ami a csövön kifér 15 percen keresztül.  tökmindegy milyen hőfok van beállítva. Jelzem FP módba el is tünik a hőmérséklet érték. 
Nyilván védi magát valamilyen szinten. De mondjuk 15 perc alatt nem is tud sz@arráfagyni egyik klíma sem. 

Azt hiányolom továbbra is, hogy nem érzem a hűtés vehemenciáját és hogy sosem  jár az ígért és ráírt  villamos és hűtőteljesítménnyel. 
Nyilván azért kezdtem ezt firtatni meg mérni, mert összehasonlítva más tipusú klímákkal azok meggyőzőbbek voltak. És volt olyan nyári időszak amikor bekapcsolt klíma mellett is "meleg" volt. No ekkor sem  vett fel  maximális teljesítményt a hálózatból pedig lett volna még mit hűtenie!

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Rendben, világos. A mérés hibáját kizárhatjuk? Mivel méred?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Nagyon egyszerű, V, A mérős módszer. 
Tudom ez csak látszólagos teljesítményt ad! Ebből következik, hogy a hatásos még ez alatt van. A hatásosból lehet munkát teremteni. Szóval ez még inkább az én álláspontomra hajtja a vizet.
Summa sumárum nem ezen múlik a kérdésem megközelítésének a megválaszolása. 
"Mérni tudni kell" Szerintem én tudok ;)

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Akkor úgy kérdezem, hogy valami értelmes műszerrel? Vagy egy 2200Ft-os saccládával? :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Sokszor mértem, és többféle műszerrel, mikor mi volt kéznél. Többnyire FLUKE 289 , FLUKE 87V., Siglent SDM3065,  FLUKE 376FC , UNI-T 210 SANWA PC5000a  TRMS műszerekkel..
Ezeket használom a leggyakrabban. 
Áramot mérni szerintem tudok. :)  

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Szerinted tudsz, de más ezt nem tudhatja, amíg nem világos. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Jó ez modjuk jogos!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Most vasárnap a piacon 1300 ft-ra alkudtam le egy kisalakú saccládát... Kellett! Az előzőre rátettem egy mosógépet...
Kijáró műszernek tökéletes. 
Be szoktam azért saccolni egy fluke műszerhez, de kuncsaftnál nem is a pontos érték a lényeg, hanem, hogy egyáltalán van-e!?! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Nem tudom hogy jön ez ide, de itt most AC áram pontos mérése lenne a cél, amire nem sok műszer alkalmas. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

2500 ra tartotta. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Van benne elég gáz? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

magyarlacko
magyarlacko picture

Sziasztok, amikor olvastam a topic címét, ez volt az első gondolatom. Mmint hogy hűtőközeg hiányos a gép. Azt viszont csak klímás szakember tudja egészen biztosan megállapítani, feltölteni. Könnyen előfordulhat az is, hogy szakszerűtlenül lett felszerelve. (...telepítés óta gyenge...) A gépek gyárilag 5m csőhosszig vannak töltve. Ha a kül és beltéri között ennél nagyobb a távolság (csőhossz), akkor már telepítéskor rá kell tölteni. Keress egy jó klímást. Mondjuk a Fagyos-Szentek Kft-t

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Hát ez jó kérdés . Nem dob gázhiány hibaüzenetet.
Ezt amugy nem tudom miből lehet megállapítani. Nyomásméréssel nem! 
Amig van benne folyékony állapotú gáz addig azt a nyomást lehet mérni ami a méréskori környezeti hőmérsékletnél az adott gázra jellemző nyomás. Ez mindegy, hogy 1dl van a rendszerben vagy 1 l.
Egy példa, a pb gázpalackban is állandó a nyomás azonos hőmérsékleten ha tele van és ha félig. 
Szóval a gázmennyiség lehet probléma de nem tudom hogyan lehetne lemérni mennyi van benne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Igazad van, így értettem.
Klímaszerelő lefejti és megmondja. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Mostmár csak egy jó klímáscéget kellene ajánlotok akik megcsinálják Budapesten a gázlefejtős feltöltős munkát.
Az a tapasztalatom, hogy sok szakcég szolgáltat de sokszor lila gőzük nincs mit miért csinálnak, vagy hogy kellene biztos diagnózist felállítani.
A nyomásméréses ajánlatokat kaptam de elhajtottam őket. Nem volt meggyőző a fizikátlan hozzáállás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Ha kevés a gáz, akkor éppen ész nélkül megy és nem hűt. Beszarok, hogy egyesek, ha nincs problémájuk, akkor csinálnak. xD

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Közben kezdem összerakni ezt a kérdéskört.
Azt írod, ha kevés a gáz ész nélkül megy és fogyaszt mint állat.... Ezt gondold át! A megy mint áálat igaz lehet de ehez nem vesz fel maximális áramot/ teljesítményt , mert csak a forgómozgás és a mechanika üres mozgatásához kell az energia. A gázhiány esetében nincs közeg ami elvégzi a munkát , tehát nem vesz fel ész nélkül áramot , mert a kompresszor motor üresen avagy csökkent teljesítménnyel jár. Érzékletesebben , ha egy motor, hajt egy gépet ami valamilyen munkát végez mondjuk egy szíjhajtáson keresztül és te leveszed a szíjat akkor a motor üresjárásban jár. Nem vesz fel több energiát csak annyit, ami fedezi a forgáshoz szükséges energiát és az azt gátló tényezőket , súrlódás, hűtőventillátor által végzet munka(légszállítás).stb...
Tehát ha a klímáben nincs gáz, lehet a vezérlő maximális fordulaton tekerteti a motort, de mivel az nem kompresszál, mivel nincs mit nincs is terhelve, tehát ilyenkor csak annyi áramot kvázi energiát  vesz fel ami a forgó mozgáshoz és a mechanika üresen mozgatásához szükséges. Ez mindíg kisebb , mint amikor munkát is végez, kompresszál , hőenergiát szállít!
Szóval gondold át!
Amit leírtál akkor lehet igaz, ha megvan a közeg de a hőcserélés nem működik pl retkesek a hőcserélők de van kompresszálás de a hőcsere nem történik meg maximális hatékonysággal!

Ezekből az következik, hogy pl csökkent gázmennyiség (vagy eleve gyárilag alultöltött, esetben) a kevés közeg miatt indokolt lehet a kevesebb felvett áram, vagy inkább amit én és mások is észleltek a hervadt hűtőteljesítmény.
Ezért a szabályozókör mókolás akár erre is adhat utalást. Pl ha nem tudom ezzel kicsalogatni a maximális teljesítményt a készülékből.
A maximális teljesítmény megállapításához mindíg szükséges az , hogy az INPUT azaz a bemeneti teljesítmény fel legyen véve! Mert csak ebből lehet másféle energiát előállítani! 
Ameddig nem vesz fel egy bizonyos értéket addig nem is tudja ezt  más energiává alakítani az ígért/előírt mennyiségben hiszen a hőszivattyús gépek  egy jól definiált  "hatásfok" szerint működhetnek, Ez egyfajta gépjellemző ami a mechanikai felépítésből fakad.
Ebből kifolyólag, hogy ez egy A+++++++ stab hatékonyságú szerkezet nem igaz. Másrészt a gyári megadott áram értékek adott hőméréklet mellett el nem érése is megalapozza a gyanút.
Ezek mellet még nem kizárandó az, hogy egy gyárilag elparaméterezett , rossz szofwerrel  kiadott tipusról van szó. 
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Abban biztos lehetsz, hogy ez nem úgy működik, hogy 200W.ot eszik 800W-al fűt, vagy 400W-ot eszik, akkor 1600W-al fűt. A SCOP-SEER feltehetően, hogy egy átlag érték, különben a hagyományos, ki.-be kapcsolós klímáknak sem lenne rosszabb a hatásfoka. Mégegyszer utoljára, a fűtő/hűtő teljesítményt ne az áramfelvételből ítéld meg, mert köztük biztos, hogy nincs lineáris összefüggés. És igen, az is biztos, hogy van olyan szituáció, amikor a felvett energiának a négyszeresénél is többel képes fűteni/hűteni, és fordítva. Azt, hogy magát miképpen szabályozza csak a gyártónál dolgozó programozó(k) tudja, inkább a gyártóval kellene felvenned a kapcsolatot és közölni az észrevételeket mielőtt széthekkeled a szenzorokat, vagy egy rakat pénzért töltögetteted stb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen  a hsz-ed első részével egyetértek. Mindíg gondoltam, hogy nem lineáris a hatásfoka más-más teljesítmény tartományban.
De mint írtam a gyár megad különböző főmérsékleteti értékeknél mérhető áramfelvételeket amiket az enyém soha! nem ért el. Hidd el mértem ugy, hogy a teraszon 36 fok volt a kültéri környezetében, és bent meg 32. És rengetegszer sokféle körülmény között is mértem és annak mi a valószínűsége, hogy a klíma egyetlen egyszer sem produkált 2A körülinél  nagyobb áramfelvételt? 
De nem innen indult ez az egész. Mondom ott kezdődött el, hogy kevésnek éreztem amit produkál. Ezutál kezdtem méregetni. Aztán meg kaptam ezt a gyári táblázatot ahol leírják mit hol mennyit kell produkálnia. 
Ehh kezdem magam hülyén érezni , hogy bizonygatnom kell , meg ujra és újra leírnom a logikai összefüggéseket ami addig vezetett, hogy elkezdtem ezzel a sz@rral foglalkozni, hidd el unom is rendesen. De mielőtt kiadnék 400 kilót azért, hogy ne legyen melegem próbálom összerakni miért nem teszi a dolgát ami már fent van és azért is fizettem....

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Akkor azt kell kijelentened a méréseid alapján, hogy ez nem a tipus alapján igért teljesítményű gép, hanem egy szerényebb teljesítményű.
Van a gyártónak olyan gépe, aminek a mérések szerint megfelel?
Ha igen, akkor ez az és becsaptak vele.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen! De még nem bizonyosodott be az, hogy nem gázhiányos és ezért nem végzi el a munkát. Vagy, hogy valami meghibásodása van. Firmware, széria technologiai stb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

A kolega szerint gázhiányosan valóban többet enne, ráadásul jegesednének a csatlakozások, ha jól emlékszem. Keresd meg a hozzászólását és ellenőrizd amiket javasolt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

ez csak részben igaz, de nem teljesen. Ha gázhiányos a gép, akkor az expanziós szelepnél kezdődő gázhiánynál jegesedni kezd. Ez annyira jellemző tünet, hogy hűtőgépeknél, klímáknál a legegyszerűbb diagnosztikai módszer, meg kell nézni az elpárt az expanziós szelep után, mi a helyzet. Gyakran a szelep be is tud fagyni...

Ilyenkor a kompresszor dolgozik, izzad rendesen. Autó klímák esetében erre van by-pass ág is, mert a kompresszor tépné a szíjjat is. Ahol nincs by-pass, gyakran a mágneskuplunknál van kikönnyítés, hogy törjön...

lényeg: A gázhiányról inverteres gépnél kizárólag egy módon tudsz meggyőződni. Le kell fejteni, és az adattáblának megfelelő friss hűtőközeggel feltölteni a megjelölt mennyiségben. Ha akkor is rossz, akkor nem gázhiány volt. (oka, hogy ezek a hűtőközegek gázkeverékek. Nem tudod, melyik komponensből mennyi hiányzik,más a sűrűségük, elpár hőmérsékletük, stb. Máshogy szöknek el.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Köszi amiket leírsz, érdekes és bizonyos részére nem is gondoltam. Lévén nem a szakmám, bár egyszerű fizika mentén halad. 
A gáz lefejtéssel , amiben benne lennék egy nagy problma van. felhívott ma egy szakcég és ezen árajánlatot adta: Ha csak kijön és takarít akkor 20 ezer plusz áfa, Ha diagnosztizál is valamit meg alaposabba tisztít az 35 plusz áfa . Ebben benne van a talált hiba javítása is de nincs benne az anyagköltség, alkatrészköltség. És ha közben kiderül, hogy gázhiányos akkor 35 plusz áfáért az pótolják. Tehát 70 plusz áfa a díja ha gázt kell tölteni....
Kb 100 rongy a hadművelet. 
én merem mondani, hogy nem vagyok fillérb@szó de ettől kicsi kiakadtam...

Tudsz valami vázlatot adni erről az expanziós szlepről annak helyéről a klímákban? Vizsgálnám a jegesedést/ fagyást. Köszi
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Hidd el, nem gázhiányos. Csak szar konstrukció.

A megadott ár reális. Nézd meg a hűtőközeg árakat.. egy alap lefejtő is 500e Huf.. a profibbak millók.. fgáz vizsga, iskolapad... Klímásokat szét szivatják... Értelmetlenül.

Fgáz vizsga kell az R600 hűtőközeg megvételéhez. Az pedig isobután. Köznyelv öngyújtógáznak hívja...

Kérdésedre a válasz: beltériben az elpár azon fele, ami a nagynyomású csőhöz megy. Ha ott jegesedik, esetleg a kültérin a sarokszelep jeges, az gyanús.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

"Ha kevés a gáz, akkor éppen ész nélkül megy és nem hűt. Beszarok, hogy egyesek, ha nincs problémájuk, akkor csinálnak. xD"

A topic indításnak az volt a célja, hogy belefutottam ebbe a jelenségbe. Gondoltam ha már rakás pénzt fizettem ezért a sz@rért akkor tegye is a dolgát vagy értsem miért nem teszi.
Itt a tanyán sok tapasztalt szaki van és olvastam itt már nagyon frappáns, zsiványos hibafeltárásokat amikre én pl gondolni se mertem volna.
Gondoltam ha leírom a problémámat valaki rögtön rövidrezárja, hogy figyelj én klímákat szerelek és találkoztam már sokszor ezzel a problémával amit ez és ez okoz leggyakrabban vagy ennek a tipusnak van egy hibája stb....
Érted?

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Értem, bár szerintem a problémád nem létezik. Ha sokat zabálna és nem tenné a dolgát (ami jellemző hiba egy hőszivattyűnál) érteném a gondot, de így...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Szerintem meg létezik. Mint írtam, nekem is 3 ilyen gép van. És mind ilyen. Ami nem ez a típus, mind jobban muzsikál, pedig papíron azonos teljesítményűek 

Felraktam életemben legalább 50 klímát, de lehet, többet is. Nem találkoztam ilyennel. Persze saját az más... Az lehet sz@r... :)

Egy ilyen inverteres gépnél sok mindent mérni nem lehet. A kalorikus kör egy misztikum, mikor mért, hogy csinál a gép. A gyári diagnosztika nélkül semmire sem megy az ember... Sajnos.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Pontosan, tehát nem hiba.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Az, hogy több gép ugyan azt a jelenséget produkálja, az nem azt jelenti, hogy nem hiba. Csak azt, hogy az egész széria lehet hibás.

Engem is zavar, hogy ilyen. Csak elintézem annyival, hogy beállírom 19 fokra, és akkor van 23-24 fok.

Ez nem normális működés.

Bocs, de amit írsz, az okoskodás, a gép, és a jelenség ismerete nélkül.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

"Engem is zavar, hogy ilyen. Csak elintézem annyival, hogy beállírom 19 fokra, és akkor van 23-24 fok."

Igen ugyanez a helyzet. Írtam is korábban, hogy a beállított hőfoknál  mindíg magasabb a környezeti amit előállít. 
Persze én is aláállítom ilyenkor. Elég hülyén néz ki amikor 18 fokra kell állítani ahoz , hogy bent legyen 22-23 fok.  Volt ilyen nyáron

0

Vote up!

You voted ‘up’

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Érdekes amit leírsz, nekem néhány tized, maximum 1 fok az eltérés ezzel a klímával (3 féle hőmérőn is néztem, attól függ, melyiken nézem).

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Eddig annyi info volt, hogy nem zabálja fel a villanyórát, konkrét hőmérsékleti érték még kérdésre sem érkezett! Mit vársz ilyenkor? Hibás az egész széria és ez csak nektek tűnik fel? :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Az eddig beírtakból már ki kellett volna derüljön az is , hogy van hivatalos leírás, hogy milyen hőmérséklet különbségek esetében mekkora áramokat vesz fel. Ami a valóságban nem jön össze neki bármikor mérem is. 
Annak is ki kellet volna derülnie, hogy a méréseimből számított felvett villamos teljesítmény + a gyárilag megadott hűtési, hatásfokból számolva nem adhatja le a megadott hűtési teljesítményt.
Ezt észlelem is .
Ez igazolja azt amit itt másik fórumtárs is tapasztalt meg én is.
Nem értem komolyan, hogy miért nem tudod azt elfogadni, hogy ez a klíma vagy hibás, vagy kamuztak a hűtőteljesítményének megadásakor?!
Ráadásul ezt más is tapasztalja.
Tehát ennek akarok utánnajárni azért is, hogy mit ne szopjak be a következő vásárlásnál.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

kamuztak a hűtőteljesítményének megadásakor?!

Na látod ebben már lehet valami, de szarból nem lehet várat építeni és itt eddig hibaelhárításról volt szó.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Nyilván hibaelhárításról van szó amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője! Mert elsőre feltételezem hogy nem kamuznak és valósak a ráírt adatok.  Ennek "kivizsgálása" folyik épp. Ehez kértem segítséget, építő javaslatokat!

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Mint írtam, 3 ilyen gépem van. Illetve egy panasonic. Családban van midea, és samu inverteres mind.  A 3daikin teljesen más módon, de egyformán viselkedik, felrakás óta

Ez tény.

Hogy kinek mi tűnik fel, és ki mivel foglalkozik az más tészta.

Ismersz 2-3 valakit, akinek ilyen van felrakva, és ezt nem tapasztalja?

Ha ismersz, akkor mi vagyunk a hülyék. Ha nem, akkor kérlek, ne alkoss véleményt tapasztalat nélkül.

1

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Nem ismerek, mifelénk Mideát és Rcool-t terítenek a helyi szakik. De áramot mértem az enyémen, sőt ipari fogyasztásmérőre van kötve. Az enyém (korábbi munkaadóm klímázik, akkor lett felrakva amikor nála dolgoztam, szóval láttam már néhányat) az ő által mértekhez nagyon hasonló értékeket produkál néhány nagyon szélsőséges esetet kivéve, amikor tényleg eléri a maximális áramfelvételt, de csak fűtés üzemmódban teszi és csakis iszonyatos hidegben. Azt sem tudni hogy méritek a szoba hőmérsékletét, de a falak közelében sosem lesz olyan hideg, vagy meleg, mint a szoba közepén például. Nálam is van, hogy 24°C-ra állítom és fázok, máskor 22-re kell beállítanom, hogy ne legyen melegem és ugyanez igaz, persze fordítva, amikor fűtök. Szóval nem vagyok fogalmatlan idióta aki sosem látott még klímát, és elég sok tényezőtől függ, hogy mikor mennyire dolgozik a klíma és mikor mennyire passzol a szobahmérséklet és a beállított hőmérséklet, itthon be tudom állítani úgy a lapátokat, hogy effektíve csak magát hűti/fűti, mert hamar visszaszívja a kifújott levegőt és így tovább. Ezért gondolom, hogy nem hibáról van szó, hanem ez a készülék egyszerűen ilyen, ennyit tud, ennyire okos és ECO, utóbbit magad is dícsérted még az előbb...

Mellesleg midnezek miatt létezik olyan funkció a legtöbb készülékben, hogy a távirányító által mért hőmérséklet szerint szabályozza magát és máris nem kell 24°C-ra állítanod a 19°C-os szobához. De inkább tákoljátok meg a hőmérőszondát benne, az a tuti....

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Itt csatolmány ahol megadnak áramértékeket és a többi adattal és ezen áramokkal számolva kijön az ígért hűtő/fűtő teljesítmény.
Van részletes táblázatos forma is fokonként változó adatokkal mind külső mind belső hőmérsékletekre , hogy azon munkapontokon mennyit kellene  felvennie a hálózatból. Nos minden esetben  alatta van ezen értékeknek , meg se közelíti, jellemzően a fele vagy annyi se. 
Amit csatoltam és ott láthatsz áram értékeket ez a klíma még soha nem volt a közelébe! Remélem érthető?! 

A hőmérséklet mérésekre is volt sok variáció, többféle képpen. Ebbe nem mennék bele. FLUKE 289 K type és SIGLENT 3065x +PT100 RTD-vel. Jó sok időt elb@sztam méricskélésre azért Mert még egy hivatalos klímástól sem kaptam meggyőző magyarázatot , vagy  szakmailag  hiteles megközelítést! Mint ahogy Tőled sem!
Általában az oszt jó az , meg ne foglakozzak vele, meg csavarjam lejebb a hőfokot javaslatokat kaptam, ki se jöttek.
Sokan gányolják ezt a szakmát mert be tudnak furni 8 tiplit néha sikerül vízszintesen is felszerelni a készülékeket meg lesorjáznak/peremeznek 4 csővéget és azt hiszik klímások! Na ezzel van tele a hócipőm! Ezért keresem itt a megoldást meg ugye ez a fórum erre való és az sem árt ha értjük is mit miért csinálunk. Lehet Te másképp gondolod.
Tudom ez egy szivatós  hiba avagy jelenség és ezzel nem szeretnek foglalkozni a szerelők, mert inkább azt szeretik, ha kijönnek panelcsere 10 perc 50 rongyért vagy pacsmagolás takarítás címszóval+ diagnosztika 20 rongyért ami diagnosztika része abbol áll, hogy Á hát csepeg a víz ebből akko ez jó.... 
 

 

File csatolás: 

2

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Azért szoktak fizetni, hogy megoldjak problémákat, de, ha nincs probléma, nincs mit megoldani. Láttam az adatlapot én is és nyílván nincsenek meg a feltételei annak, hogy klíma megyegye ezt az áramot. Ha az ennyire alacsony fogyasztásnak az az ára, hogy kicsit lejjebb kell állítani, akkor szívesen elcserélem az enyémet a tiéddel és legalább rendben lesz a villanyszámlám. :)

Jóvan békénhagylak én ebben valóban nem tudok így segíteni. De egy jótanácsot engedj meg nekem. Vegyél másikat, cseréltesd ki, ha ennyire nem vagy vele elégedett baszki, ha szétbarmolod, attól jobb biztos nem lesz! Az is biztos, hogy van ember, aki mélyen beletudna kukkantani, de azt csak multicégek tudják megfizetni!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen, ez az "oszt jóvvan az" .
A nincs hiba álláspont sem lett alátámasztva. Ez csak vélemény. 
A mérőkörben való mókolásnak igen is van értelme , mert a válasz jelenségekből lehet következtetéseket levonni, erre meg következő stratégiát építeni. Ne adj Isten megérteni. Már aki akarja ezt
Én akarom mielőtt veszek egy újat. Ha belefutok vele ismét tartósan, hogy a gatyámból is víz folyik ez a szar meg pianóba megy az lesz a csere időpontja.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Direkt kipróbáltam a kedvedért az enyémmel. 22°C-on fűtött, amikor beállítottam 24-re, majd turbó módba kapcsoltam. A kompresszor felpörgött jó nagy fordulatra és az egész masina megállt 4A-nél 2 percig, aztán ugyanúgy pörgött tovább, közben lement 3A-ra és mindezt turbó módban! Amikor elmegyek itthonról leveszem a hőmérsékletet, amikor hazajövök akkor állítom feljebb és ekkor szokott bedurvulni, illetve akkor is, amikor leolvassza magát és újraindítja a fűtést. Ilyenkor alacsony fordulaton megy a kompresszor és hallhatóan jó nagy ellenállással szemben dolgozik, mert erősen traktor hangja lesz és ekkor eszik 6-7A áramot, de ez mindössze pár percig tart, aztán lemegy 1-3A közé és rotyog tovább, jellemzően 2A-es árammal és mindez normál módban, közepes, vagy alacsony beltéri ventilátor fordulat mellett. Hűtő módban 3A-nél többet soha nem láttam a mérőn, azt is csak induláskor, menet közben általában 0.5 és 1.5A között szokott menni.

Ahogy a kolega is mondta, ha kevés a gáz, akkor ész nélkül megy a kompresszor (talán szárazon is, nem ismerem pontosan a lelki világukat, de tudtommal a gázban van a kenőanyag) és eszi az áramot. Itt nincs hiba, csak rosszul értelmezett adatok alapján rosszul értelmezed a működését és a szituációt, vagy a masina egyszerűen egy gagyi szar, vagy annyira jó, hogy olcsóban megoldja a dolgot és örülnöd kéne neki. Vagy a doksit írták el, és az abszolút max áramfelvételt váratja veled névlegesként.

Ha az a legnagyobb gondja, hogy kicsit alacsonyabb értéket látsz a kijelzőn, miközben alacsony teljesítményfelvétel mellett elvégzi a dolgát, hát irigylem a problémáidat!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Hi! Szakszerűen szedje le!
Egy 82 éves néninek ajánlja fel!!!! 
Adhatom a címet? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Te gáz visszafejtést , mennyiségmérést vállalsz? Írtad, hogy szerelsz klímákat. Van felszerelésed hozzá. 
Ja és Budapest lenne a célpont. 
Természetesen nem ingyen kérem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Nem vállalhatok, mert nem vagyok klímás. Amióta zöldkártya kell, nem foglalkozom fele.

Nem vehetek hűtőközeget. Márpedig lefejtés után a "régi" az gyűjtőbe megy, csak friss közeggel tölthető. (Teszem hozzá, a hivatalos, zöldkártyás klímások legritkább esetben fejtenek le, el sem vállalnak hibakeresést, mert hülye a többsége...)

Hidd el, nem hűtőközeg gond lesz az. Mint írtam, 3 is van itthon, mind ilyen.

Hacsak nem az van, hogy gyárilag alul volt töltve a teljes széria.

De ha gázhiányos lenne,. Akkor jegesedne az elpár első fele. Plusz pont többet zabálna, menne a kompresszor maxon, hisz ki kell termelni a hőt. Ha visszvesz automata módban, akkor ő meg van elégedve a hűtő teljesítménnyel. 

Ha téged ez a jelenség jobban zavar, mint engem, próbáld meg átverni. A beltériben az elpárra csíptetett hőérzékelő alá tegyél valami vékony hőhidat, akkor lejjeb kell vinnie logika szerint a hőfokot.. csak ellenőrizd működés alatt, nehogy fagyni kezdjen az elpár.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Digitalfish
Digitalfish picture

Értem! Azért köszi!
A tippedet is! Valami ilyesmire gondoltam, hogy a szabályzókör megmókolásával kiderítem a jelenség okát. 
Első körben, arra is gondoltam, hogy a beltérin ami méri a szoba hőmérsékletét az van valami visszacsatolásban a kifújt hideg levegővel. Ez abból jött le, hogy a beállított hőmérsékletet sohasem hozza hanem 2-3 fokkal magasabb a szoba hőmérséklete. Lehet "ráfúj" valamennyi hideget és ez zavar be. 
Mindenesetre hívok egy klímás céget Klímakommandó akiktől kérek egy tisztítást is az úgyis kell szezon előtt, meg a honlapjukon ígérnek valamiféle diagnosztikát is. Ezt meglesem mit takar. Hátha kiderül valami aztán kipróbálom a leírtakat.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Leveszed a burkolatot. (Klamnik alul, akasztó felül...) Leemeled. Előtted lesz az elpár. Jobb oldalon van az elpar hőmérséklet senzora, fém henger. Elpárra klipszelve...

Esetek döntő többségében 10k NTC.. (nem mértem sosem, de más hibás gépben 2 aklaommal cserélve az volt..) át tudod verni...

 

1

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Én mondjuk nem mértem sosem. De pozitívumnak hozom fel, hogy nem dobja meg a villanyszámlát nyáron látványosan, pedig 3 gép zörög... :) 

​​​​​​Szerintem ez valami A++++ dolog lesz. Villanyt spórilni csak úgy lehet, ha nem használja el. Hát... Ezek szerint tényleg nem :)

Gyanítom, a gyári bitkalapácsával lehetne valamit kalapálni ezen. De mivel a házon van 15cm grafitos a padláson meg 30cm kőzetgyapot, és így EU konform kínai W kínai COP mellett is ezt kidolgozza, nem csesztettem.

De érdekel a megoldás, ha találsz :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content