You are here

Keringető szivattyú beállítás

100 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!
Ma sikerült beépíteni egy keringető szivattyút az Eti 25 kazán fölé. (Vettem egy gazdaságos, néhány Wattot fogyasztó Wilo szivattyút. Van egy régebbi Grundfos is, de az 100 Wattot fogyaszt, amikor működik.) Mikor célszerű, hogy menjen ez a szivattyú? A legegyszerűbb, hogy amikor megy a kazán, akkor megy a szivattyú is. Gondolom, hogy ennél gazdaságosabb lenne, ha amíg van gazdaságos hőfokú meleg víz a rendszerben, addig menjen a szivattyú.
Vastag csövek, öntöttvas radiátorok vannak, sok vízzel. 
Tehát lesz egy automatika, ami akkor kapcsolja be a szivattyút amikor a szoba termosztát, vagy kicsit később, és egy másik, ami figyeli az előre menő csőben a víz hőfokát, és nem fogja engedni a szivattyú leállását, amíg használható meleg víz van a rendszerben, hiába kapcsolja ki a szobatermosztát a lángot. Jó ez így? 
A kérdésem hogy mekkora legyen az a víz hőfok, aminél már nem gazdaságos járatni a szivattyút? 
Köszönöm: formasu 

Comments
steewi
steewi picture

Szia,
nekem is egy Vilo szivattyú üzemel a fűtési rendszerben.
Nálam a szivattyút a vízhőfok kapcsolja be 50 foknál és
40foknál kapcsolja ki, a szoba termosztáttól függetlenül.

 

File csatolás: 

0

18david18
18david18 picture

Ugyan ilyen wilo szivattyú van nekem is. 1-es fokozatban, azaz 28W-on üzemel, és tökéletesen teszi a dolgát. Ha 40 foknál kikapcsol, akkor nem kapcsol ki-be egymás után többször, míg fel nem fűti a vízet?
Közben megtaláltam azt a hozzászólást, egy másik fórumban ami alapján az enyémet készítettem. Közzéteszem hátha érdekel valakit:

"Az önvényhüvelybe bedugott termosztáttal 40 fokra kell korlátozni a szivattyú indítást. Ezt hívják kazánvédelemnek. Minden gyártó alkalmazza az öntvénykazánok esetében. (Bosch, Vaillant, Buderus, még a magyar kazánokban is benne van a legtöbben) Nem csak a kondenzátum és revesedés miatt, hanem a repedések elkerülése miatt is..
Ez esetben 40 foknál engedi, hogy a szivattyú a kazánba hajtsa a vizet. A 15 fokos deltaT miatt csak 25 fokos kazánhőmérsékletnél lesz újra aktív. Mivel a lakásban 20-22 fok van, így a víz is legalább ennyi, tehát kicsi az esély, hogy átkapcsoljon újra védelemre. Az utókeringtetést 3 percben határozd meg, hogy a hasznos hő ne a kéményen keresztül távozzon.
A termosztát indíthatja mindkettőt. A többi a kazánvédelem és az időzítő dolga."

0

steewi
steewi picture

Szia,
nekem is egyes fokozatban van nincs szükség
nagyobb fokozatot használni.
Nincs probléma a kapcsolással 10fok külőmbség
elég,hogy fölöslegesen ne kapcsolgasson.

0

18david18
18david18 picture

A saját tapasztalatomat szeretném megosztani. Három éve vásárolt házunkban, Hőterm 25 ESB gázkazán üzemel. Régi tagos lemezradiátorok vannak, vastagcsöves, zárt rendszerben. A házunk kívülről szigetelt (10cm nikecel), viszont a födém még nincs szigetelve, a ház egyébként 105m². A szivattyú vezérlést én készítettem, mert az előző tulaj szinte nem is használta a kazánt (vegyestüzelésű is van, azt használták előtte). Egy régi talán baxi gázkazán szivattyú vezérlési megoldását használom. A vízhőfokot figyelve 40 foknál bekapcsol a keringető, 15 fokos delta T-vel, ha 25 fokra visszaesik akkor kikapcsolja a keringetőt. Majd újbol be 40 foknál. Erre ritkán van példa, általában nagy hidegben. Elsősorban a kondenzvíz elkerülése végett üzemel így. 60 fokkal fűtök, az utánkeringetés nállam 5 perc. Ezzel a megoldással működik már három éve. A kazán teljesítménye nekem is vissza van véve, 2m³/óra-ra. A tavalyi éves gázfogyasztásom 1740m³ volt, és 22-24 fok van a házban.

File csatolás: 

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Előszőr én is 2 m3/h-ra állítottam be a teljesítményt. Utána beszéltem egy "profi"-val, és azt mondta, hogy nem javasolja, mert hamarább megy tönkre a kazán a lehetséges kondenzvíz miatt. Nálam most 2,8 m3/h-ra van beállítva, a 3,2 helyett. Így sem fogyaszt többet összességben. Hamarább éri el a beállított 55 fokot, és többet megy "üresben, azaz gáz nélkül" a szivattyú. A szivattyú beépítése jó ötlet volt...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha jól tudom, ezek öntvénykazánok, és nem eszik őket a kondenzvíz. Hogy mikor eszik kevesebbet, az meg szerintem a kéményen távozó meleg mennyiségétől függ. 

0

18david18
18david18 picture

Igazából a kazán teljesítményt az előző tulaj állította be, vagy aki telepítette. Nem nyúltam hozzá, csak kíváncsiságból ellenőríztem a fogyasztást. Úgy gondolom, hogy nagyobb lánggal több hő távozik a kéményen. Nem tudom, hogy befolyásolná a gázfogyasztást ha én is megemelném a teljesítményt. Most kb. a 20 fokos vízet 40-50perc alatt melegíti 60-ra.

0

formasu
formasu picture
*

Nálam a gáz indulásakor indul a szivattyú is (16 Watton megy, elég gazdaságosnak tűnik!), és amikor kikapcsol a szobai termosztát, utána megy még 6-7 percet. Nagy a víztömeg nálam, mivel sok és nagy méretű öntöttvas radiátorok vannak. Most, hogy megemeltem a gázlángot, talán a fele idő alatt eléri az 55 fokot az előremenő, de a visszatérő is elég meleg már ekkorra.  Ezért tettem be nappal két-három óránként a termosztáton "éjjeli" hőmérsékletet, / 7 óra előtt, 10-11-ig, 1-2-ig, 4-5-ig és 8 óra után/ mert akkor gázfogyasztás nélkül is gyakran megy a fűtés. Miután a termosztát kikapcsol, még 30-40 percig melegek az előre menő csövek, és a radiátorok, és egy óra múlva is langyosak még.

Amikor 2 m3/h-n volt, akkor a kémény cső a kazán fölött csak langyos volt, most már felmelegszik, de nem forró. Ez a füstcső "langyosság" sem tetszett a szakembernek, akit megkérdeztem. 

0

Jaca
Jaca picture
****

gázfogyasztás nélkül is gyakran megy a fűtés

Na, ilyen fűtés nekem is kell laugh

Ezt az utókeringetést nem igazán tudom megérteni. A láng kikapcsolása után egy öntöttvas hőcserélő még lehet annyira meleg, hogy fűtse a vizet, de ez szerintem 30-40 másodperc, és csak annyi kell, hogy a megálló víz ne forrjon fel a forró hőcserélőben. 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Az egy dögnehéz öntöttvas hőcserélő. Sokkal-sokkal lassabban hűl az.

0

formasu
formasu picture
*

Szia Jaca! Na, itt van a tévedésed! Nálam, amikor a kazánban a víz eléri az 55 fokot, akkor a visszatérő is lehet 45-50 fokos, (A keringető szivattyú teszi a dolgát ,16 Wattal is!) ez azt is jelenti, hogy a rendszerben a sok víz min. 45-50 fokos. Tehát ezt a "meleg" vizet keringeti a szivattyú, amikor már nem ég a gáz, és utána is kering lassabban, amikor a szivattyú 6-7 perc után leáll. NAGYON sok víz van a rendszerben, a sok öntöttvas radiátor, és a sok vastag cső /2", 6/4", 5/4"/, /alsó elosztás a pincéből!/  miatt!!! Gyakorlatilag a láng kialvása után 1 óra múlva is langyosak a csövek, és a radiátorok...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én elhiszem neked, csak azt nem értem, minek keringetni a vizet, ha már a kazán nem emeli a hőfokot? Ha a kazán hőcserélője már hidegebb, mint a visszatérő, akkor onnantól mint radiátor lép be a rendszerbe, és a kéményét fűti, vagyis veszteség. És ha nincs a rendszerben olyan elem, ami emeli a keringő víz hőmérsékletét, nincs értelme keringetni (esetleg ha van olyan helyiség, ahol valamiért hamarabb hűlik a radiátor)

1

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Miért lenne hidegebb a kazán? A kazán hőcserélőjét a visszatérő víz hűti elsősorban. Vagyis amíg egy kicsit is melegebb a hőcserélő, mint a visszatérő, addíg a kazán melegíti a vizet. Utókeringetés nélkül távozna ez a hő haszontalanul.

Ha kicsit belegondolsz, amikor az égő leáll, a kazán hőcserélője a legmagasabb hőmérsékleten van.  Jelentős hőenergiát ki lehet még vonni abból a nagy darab vasból. Egy lemezes hőcserélőnél nyilván más a helyzet, de ez egy öntöttvas kazán.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a kazán hőcserélője már hidegebb, mint a visszatérő
 

És korábban is írtam, addig van értelme az utókeringetésnek, míg a kilépő víz melegebb, mint a visszatérő. Utána átfordul veszteségbe.

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Én úgy gondolom, hogy mivel a szivattyú nélkül is elég jól kering a víz a rendszerben, a kazán hőfoka nem lesz alacsonyabb, mint a visszatérő víz hőmérséklete.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Viszont onnantól, hogy a kazán nem fűt, és mégis kering a víz, a kazánod átalakul hőleadóvá. A kazánodat pedig a visszatérő víz fűti. És mivel hőleadó lett a kazánod, így hűti a visszatérőt. 

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Megint tévedsz! (bocs). Az igaz, hogy a kazán nem emeli a hőfokot, de a rendszerben lévő igen sok víz!!! (többszöröse annak, mint amennyi víz van alu radiátoroknál!) 50-55 fokos. A radiátorok alja is kb. 50 fokos. Ezt célszerű keringetni egy darabig. Amikor 6-7 perc múlva leáll a szivattyú, a víz a kazánban még mindig 45-50 fokos! Ezt nehezen érti meg az, akinek kevés víz van a rendszerében, mert alu. radiátorai vannak, és a csövek is 20 mm alattiak! Nálam lassabban melegszik fel a víz, de nagyon lassan hűl ki. Amikor leáll a szivattyú "természetes úton, gravitációval is kering a rendszerben a víz, mint régen, a szivattyú nélkül.

Gondolkozom azon, hogy készítek egy, legalább 10-15 perces időzítőt, hogy a láng lekapcsolása után még tovább menjen szivattyú. 

Tegnap este 8 órakor kikapcsolt éjszakaira a termosztát, és 3/4 9-kor még melegek voltak a radiátorok! 30-35 fokosak voltak!

0

18david18
18david18 picture

Ugyan az a helyzet nállam is. Sok idő mire felmelegszik a víz, de miután kikapcsol a termosztát még egy óra múlva is melegek a radiátorok. Nekem három fokozatú wilo keringető szivattyú van beépítve, de a legkisebb fokozaton működik (kb. 20-30W-ot fogyaszthat). Tökéletes, minden radiátor alul-felül, elől-hátul meleg. Nem tudom, hogy az utánkeringetés mennyit befolyásol, de szerintem nem sokat. Viszont a keringető indítason elgondolkodtam. Most vajon az én verzióm jó a kazánnak, vagy nem kell ezt túlbonyolítani. Három éve, tudom sokat keresgéltem egy jó megoldásra, aztán rátaláltam erre a baxi féle keringető indításra. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia. Én is azon gondolkozom, hogy mikor a legjobb indítani a szivattyút. Arra gondolok, hogy amikor a kazán 50 fokos, és ráindítom ekkor a szivattyút, az rosszabb lehet a kazánnak. Azt feltételezem, hogy ilyenkor rögtön párásodás indulhat a kazánban. A meleg kazán hideg vizet kap... 
Ezért indítom rögtön el a szivattyút, hogy ne legyen nagy hőfok különbség a kazán és a visszatérő víz hőfoka között. 
Tehát a dilemmám az, hogy melyik árt inkább a kazánnak? Ha közel azonos hőfokú a víz a kazánban és a visszatérő is, vagy az 50 fokos kazán kap hírtelen hideg vizet?
Nem áram fogyasztás miatt érdekel, hanem a kazánnak melyik lehet a jobb? 

0

18david18
18david18 picture

Igen, nekem is ez volt a dilemmám. Nem az áramfogyasztás, a lényeg hiszen nem tőbb kW-ról beszélünk. Legelőször én is, egyből indítottam a keringetőt. Pont a kazán mellett voltam, amikor fűtött, és hallottam, hogy csepeg a víz a tűzre, égőfejre. Már nem emlékszem, de olyan 20 fokos lehetett a víz. Na akkor gondoltam, hogy ez nem biztos, hogy jó. Egy másik fórumon, az előzőleg csatolt megoldást ajánlották.

0

formasu
formasu picture
*

Akkor, amikor később (50 fok körül) indítod a keringetőt, nem csepeg a víz a kazánból? Gyakorlatilag minden indításnál hideg a víz ott. 

Más kérdés: Ha feljebb emelnéd- emelnénk a gáz lángot a gyári beállításra, akkor is kicsapódna a víz a kazánban?

0

18david18
18david18 picture

Nekem 40 foknál indul. A vezérlésnek köszönhetően 25 foknál hidegebb víz nincs a kazánban. Így is csepeg, de nem olyan durván. A gázláng jó kérdés, véleményem szerint jobban csepegne, de nem biztos.

0

formasu
formasu picture
*

"25 foknál hidegebb víz nincs a kazánban"

Amikor beindul a gáz akkor sincs? Amikor 25 fokra lehűl a kazánod, akkor elindul a fűtés akkor is, ha a termosztát még nem indította el?

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

A Buderus kazánom is így működik. Amikor indul az égő, akkor nem megy (leáll) a keringetés, és csak egy bizonyos hőfok elérése után indul újra a szivattyú.
Majd megnézem neked, hogy pontosan hány foknál kapcsolja rá a keringetést.

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Köszönöm. Akkor, ha megnézed, utána ki fogom egészíteni a kapcsolásomat, hogy bizonyos hőfoknál kapcsoljon csak be a szivattyú, és ne rögtön. Jó lenne azt is megtudni, hogy takarékossági okokból csinálta ezt a Bonderus, vagy hasznossági okból, a kazán érdekében...

0

18david18
18david18 picture

Szuper. Ez engem is érdekelne. Hány foknál kapcsol be, esetleg ha nagyon lehűl hány foknál kapcsol ki? Illetve utánkeringetés mennyi idő?

0

Sakos2
Sakos2 picture

Sziasztok,

Na ücsörögtem egy kicsit a kazán előtt...
Így néz ki a ciklus: A szivattyú leáll, a kazán begyújt. Amikor a kazán hőfoka eléri a 40 fokot, abban a pillanatban indul a szivattyú. (Még egy kicsit emelkedik a hőfok kb. 47 fokig, aztán a hidegebb visszatérő miatt visszahűl 42-43 fokig, majd lassan felmelegszik.) Amikor a kazán eléri a 48 fokot* leáll a láng és tovább jár a szivattyú. Nálam az utánkeringetés gyakorlatilag végtelen. A következő melegítési ciklus kezdetéig tart. A jelenlegi körülmények között 30 perc volt. Ezalatt a kazán 28 fokig* hűlt vissza, és ekkor indult az új ciklus.
A kételkedők kedvéért, még 20 perc utókeringetés után is jól érezhető, hogy az előremenő pár fokkal melegebb, mint a visszatérő, tehát melegít a kazán és nem hűt.

*A jelenlegi 4 fokos külső hőmérséklet és a beállított jelleggörbe alapján ezek a be és kikapcsolási hőfokok. A csatolt képen látható görbeseregből a legalacsonyabbat használom. Ez alapján a kazán kb. 32 fokos átlagos radiátor hőfokot próbál elérni a mostani 4 fokos külső hőfok mellett.

File csatolás: 

0

18david18
18david18 picture

Köszönjük a kimerítő választ. A 40 fokos indulás nállam is stimmel, de a többi nem. Érdekes, hogy a keringető folyamatosan megy. Gyárilag ilyen?

0

Sakos2
Sakos2 picture

Igen. Hiszen a kazán a radiátorok átlaghőmérsékletét méri és szabályozza. A szobatermosztát csak korrekciót végez, nem is lenne szükséges a működéshez.
 

0

formasu
formasu picture
*

Köszönöm én is. Mi van olyankor, amikor melegebb az idő és az is elegendő, ha reggel egy kicsit bemelegíti a kazán a lakást, és csak valamikor este hűl le annyira, hogy megint fűteni kell egy keveset? Ilyenkor is tartja a kazán a 28-40 fokos vizet egész nap? Ilyenkor nem melegíti túl a lakást? Nem fűt, nem fogyaszt gázt feleslegesen? Ilyenkor kikapcsol a szobatermosztát? A szivattyú mikor áll le ilyenkor? 

0

18david18
18david18 picture

Na mondjuk még ilyen megoldáról nem is hallottam, de nem is vagyok egy nagy kazán szakértő.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Nekem tetszik. Nagyon komfortos. Állandóan langyos radiátorokkal tartja stabilan a lakás hőmérsékletét. Van egy éjszakai csökkentett üzemmódja is, olyankor leáll, ha szobatermosztát melegebbet mér, mint a beállított hőfok.

Idén néztem csak meg alaposabban, és a keringetőt a maximális fokozatról közepesre állítottam. így a napi áramfogyasztás 0,8kWh, vagyis 16 órát megy a szivattyú. 60ft naponta. Lehetne kevesebb, de nem annyira vészes.

0

18david18
18david18 picture

Hőérzet szempontjából biztos verhetetlen. Mondjuk az a napi 0.8kWh kicsit sok, de kibírható. Plusz még a szivattyú élettartama ami szóba jöhet. Összeségében tetszik, komfortos lehet.

0

Sakos2
Sakos2 picture

A Grundfos szivattyú most lép a 25. életévébe :) Köszöni jól van.

0

18david18
18david18 picture

Az igen. "Normál" üzemben is szép teljesítmény, így meg főleg. Na még ugyanennyit neki.

0

18david18
18david18 picture

Mondjuk ez igaz, de ha azt a vízet felfűtötte, utána már nincs. Szóval azt az álló vízet felfűti 40 fokra, utána beindul a szivattyú. Ha esetleg 25 fok alá hűlne, kikapcsolja. Azt azért tudjuk, míg nem megy a szivattyú, egy pillanat alatt felfűti a vízet.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Neked mikori a kazánod? Ezerkilencáz hányas?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Értem én, hogy még sokáig meleg a víz a radiátorokban, de mi történik, ha keringeted, és mi történik, ha nem?

A keringetés arra szolgál, hogy a hőforrástól a melegedő vizet elszállítsa a radiátorokba. Ha leáll a fűtés a kazánban, a kazántest elkezd kihűlni, és gyorsabban hűl, mint a radiátorok, ráadásul a hőjét a szabadba adja le. Ha nem megy a keringető, minden radiátor szép lassan elkezd lehűlni, lassabban, mint maga a kazán. A további keringetéssel a kazánt melegíted. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Lehetséges, hogy úgy van, ahogyan írod. Ésszerű a magyarázat... Én minden esetre azért tettem be egy-egy órás  "szüneteket" nappal, hogy kihasználjam a "gázláng nélküli fűtést" azaz azt hogy a rendszer nálam sokáig meleg marad gáz fogyasztása nélkül is, és fűt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A födém szigetelésén gondolkodj el mielőbb! Nekem kb hasonló az alapterület, csak padlástérbeépítéssel, majdnem ilyen a kazánom is, viszont a szigetelés csak 5 centi, és ugyanennyi gáz fogyott. Annak a +5 centi szigetelésnek jobban meg kellene látszani, és a födémen szökik a legtöbb! Sima gyapot, akár először 5 centi, aztán még rá 5 centi. 

 

0

18david18
18david18 picture

Tervben van, csak nem padlástér szigetelésben gondolkodom. Tárolásra is használjuk ezért nem megoldható. Mivel nagy a belmagasság gipszkartonból álmennyezetet szeretnék. A gipszkarton felé menne a gyapot szigetelés.

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

A keringető szivattyú jelenleg 15 Wattra van beállítva, így is hamar "kiszívja" a kazánból a meleg vizet, sokkal jobb, és gyorsabb a meleg víz keringése a radiátorokban, és lecsökkent a hőfokkülönbség a meleg- és a visszatérő víz hőfoka között, és a radiátorok két vége között is, mint a szivattyú beszerelése előtt volt. A már beüzemelt automatikám elindítja a szivattyút, amikor a termosztát bekapcsol, és a termosztát kikapcsolása után még 5 percig járatja a szivattyút. Ez most jónak tűnik, hidegebb időszakban majd kiderül, hogy elég-e az 5 perc.

Más: A kazán lángját lecsökkentettem, most "csak" 2.2 m3 gázt fogyaszt el egy óra alatt. Tehát olyan lett a gázfogyasztás, mintha kisebb teljesítményű kazánt használnék. A füstcső kb. 1 méteres, és a kéménybe csatlakozó részét kényelmesen meg lehet fogni, már nem forró ott. Csinálhatok-e valami bajt ezzel, hogy a füstgáz nem forrón kerül a kéménybe? Esetleg a kazánnál lehet valami gond, hogy alacsonyabb kőfokon üzemel? 60 foknál nem engedem feljebb a víz hőfokát a kazánban.. A kazán egyébként sem túl magas hatásfokát ezzel ronthatom, vagy azzal, hogy a füstgázzal nem a "kinti levegőt" fűtöm, még javulhat is?

Köszönöm: formasu

0

AzzA
AzzA picture
*

A füstcső gondolom azért hidegebb mert kisebb lángot állítottál be.
Azzal semmi probléma ha a viz hőfoka 60 fok. (nálam 50 fokos)
Az óránként 2m3 gáz az viszont több mint brutális.

Arra figyelj azért ha a fütés első 20 - 30 percében a visszatérő viz hőfoka kőzel van az előremenőhöz, akkor vagy gyors lesz a keringetés vagy nagyon rossz a radiátorok hőleadása.
Minimum egy 10-15 fok különbségnek illik az első etapban meglenni.

0

formasu
formasu picture
*

Köszi. Főleg attól félek, hogy ne legyen vízlecsapódás, akár a kazánban, akár a kéményben...

Az ETI 25 gázkazán 180 m2-re van írva gyárilag. Nekem van kb. 100 m2, azzal, hogy a pincében a csöveket "leszigeteltem", tehát most már kevesebb m2-t fűtök. Ennek a kazánnak a gyári írt gázfogyasztása: 3,2 m3/h. Amikor ennyire állítottam be, akkor forró volt a füstcső. Most levettem a lángot kisebbre, kevesebbre, mint az ETI 20-as kazánéra előírt, tehát: 2,2 m3/h-ra. 

Öntöttvas radiátoraim vannak, van észlelhető különbség az előre menő, és a visszatérő víz hőfoka között, de szivattyú nélkül sokkal nagyobb volt a különbség, és ez a különbség  radiátoroknál (eleje és vége között) is sokkal nagyobb volt ...

0

AzzA
AzzA picture
*

Érdemes lenne komolyan elgondolkodnod egy korszerüsitésen mert ilyen fogyasztás mellett másfél tél alatt kifizeted gázra az árát.
Csak viszonyitásként nekem az elmult 10 nap napi átlagfogyasztása volt 2m3 melegvizzel fütéssel 130m2-en.

1

Sakos2
Sakos2 picture

2m3 fogyasztáshoz nagyon korszerű, kiválóan szigetelt épület kell. Nem is hiszem, hogy egy 50 éves házal ez egyáltalán elérhető.
Persze lehet bő egy millióért kazánt cserélni, csak ez a legkevésébé hatékony beruházás.

1

Jaca
Jaca picture
****

A korszerűsítéssel az a baj, hogy elő kellene rántani hozzá a semmiből 8-10 millió forintot. A kazáncsere kevés lenne, ahhoz, hogy ott a kondenzáció működjön, szigetelni is kellene.

2

AzzA
AzzA picture
*

Olyan ez egy kicsit, mint amikor valaki havi 110.000 Ft ot fizet albérletre, közben meg lakásra gyűjt.
Lehet venni kellene egy lakást, és azt a 110.000FT- ot oda törleszteni.

Az már nagy lépés lenne ha nem egy étivel nyomna át 100 liter vizet öntöttvas radiátorokon.
Ez sem olcsó az vitathatatlan, viszont a gáz ára (ha lesz még) innen nem holnap fog újra 100ft lenni.
Legyünk őszinték soha nem is lesz már az, és ha egyszer fullban kell a 2m3/óra gázt fizetni, akkor az közel lesz a napi 15.000Ft-hoz. 
És ha ez megtörténik, olcsóbb lesz egy wellness szállóba költözni.

0

formasu
formasu picture
*

Azt nem értem, hogy mikor kell "fullban" óránként 2 m3 gázt elégetni? Az öntöttvasnak is lehet némi előnye az, hogy lassabban is hűl le... A héten, amikor még a nap is sütött, napi 4 m3 gáz fogyott, és 20 fokra van a termosztát állítva. Ez egy 50 éves ház, nincs kívülről szigetelve, és nem gazdaságos a kazán. Azt már régebben megbeszéltük, hogy nekünk (nem 40 évesek vagyunk) soha nem térülne meg egy komolyabb beruházás... Próbáljuk a meglévőből a legjobbat, a legolcsóbban kihozni. 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szerintem itt páran nem értik, hogy ez a kazánod névelges fogyasztása és azt gondolják, hogy folyamatosan ennyit fogyaszt, holott szakaszosan működik.

Hogyan állsz fogyasztásban jelleggörbéhez képest? https://infogram.com/gaz-atlagfogyasztas-jelleggorbevel-korrigalva-1h7k2... Vagyis mennyi gázt használtál okt 1 óta?

1

AzzA
AzzA picture
*

A kazán lángját lecsökkentettem, most "csak" 2.2 m3 gázt fogyaszt el egy óra alatt. 

A kazán lecsökkentett lángjából számolta ki a névleges fogyasztást, vagy ment a kazán 1 órát és ennyit fogyasztott ?
Szerinted ?

0

formasu
formasu picture
*

Szia AzzA!
Úgy látom, hogy inkább kötözködsz, nem sok segítőkészséget látok, és nem is tapasztalok nálad... Bocs!

Feltételezzél rólam legalább annyit, hogy 1 perc, azaz 60 mp. mérésből a gázórán, /mivel 3 tizedest is mér!/ ki tudom számolni, hogy az egy órára mennyi m3 lesz...

0

AzzA
AzzA picture
*

Abszolute nem kötözködöm, te leírtad, hogy 2,2m3 / óra, én ezt nem is vontam kétségbe.

majd jön ez

Szerintem itt páran nem értik, hogy ez a kazánod névelges fogyasztása és azt gondolják, hogy folyamatosan ennyit fogyaszt, holott szakaszosan működik.

Akkor pedig folyamatosan ennyit fogyaszt minden órában amikor ég a láng.
Ha azt mondod, hogy 50 nap alatt a fogyasztásod 60m3, akkor az általad megadott adatok alapján 60/2,2 = 27.2 óra ami 50 napra leosztva napi 1,83 óra folyamatos működés.

Na most az a helyzet, hogy ez azt jelenti, vagy nem fűtesz, vagy soha nem volt takarékosabb kazán mint a tied, vagy ami ugye nem fordulhat elő teljesen fals értékeket mondasz..

nem sok segítőkészséget látok, és nem is tapasztalok nálad... Bocs!

Én nem haragszom, segíteni annyit tudok, elmondom szerintem mit kellene tenni ahhoz, hogy ne  menjen rá a gatyád is, nyilván csodát tenni, meg a fogyasztásod felét elvenni nem tudom.
Szerintem más sem. 

Ha január - február lesz 3 hét -10°C majd gondolj rá mit mondtam.
Részemről befejezve, sajnos hiába biztatunk, meg mondunk szépeket, a realitás sajnos az, hogy attól nem lesz kevesebb.

És utolsó kötözködés képpen még, ha van kéményed ami nincs becsövezve, vegyél egy mobil cserépkályhát, az jól rá tud segíteni a fűtésre.

 

2

Jaca
Jaca picture
****

Én ezt úgy mértem, hogy hideg kazánnál felírtam az órát, aztán feltekertem 90 fokra, hogy ne kapcsolgasson. Aztán stopperrel 5 perc, és utána leolvastam a gázórát. Az óra ezred köbmétert is mér, így elég pontosan lehet számolni.

0

AzzA
AzzA picture
*

Végül is mindegy hogy csavarjuk, a 2,2m3 / óra annyit jelent, hogy átlag napi 10 óra fűtéssel havi félmilliós a számla, 
Ami jó írányt mutathat az előző évi összfogyasztás. ha az időjárás nem változik nagyban.

Saccolja meg mindenki maga az utolsó 5 évben mennyi ment a levesbe ?

1

Sakos2
Sakos2 picture

Ha esetleg belegondolnál, hogy más típusú készülék máshogy működhet, akkor hasznosabb hozzászólásokat is írhatnál. Az ÉTI-25 ha jól tudom 29kW teljesítményű kazán. Ez azt jelenti, hogy a névleges fogyasztása közel 3m3/óra. Mivel nem lángmodulált, ezért szakaszos működéssel szabályozza a leadott hőteljesítményt. A legnagyobb hidegben sem fog napi tíz órát működni összesen. Valószínűleg a te kazánod lángmodulált, ezért megy folyamtaos üzemben viszont kisebb gázfelhasználással.

A napi üzemidő összehasonlítása a két készülék esetén teljesen irreleváns.

 

3

AzzA
AzzA picture
*

Az én kazánjaimra az volt írva az elmult 34 évben, hogy FÉG,  chaffoteaux, Vaillant
Lehet azért beszélek ennyi hülyeséget a fogyasztásról.
Az biztos, hogy távhősökkel nem tudom felveni a versenyt wink meg nem is akarom.

 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Nem értem mire akarsz kilyukadni. Egy tipikus lakossági gázkazán 24kW teljesítményű. A névleges maximális gázfogyasztása 2m3/h. Nem tudom neked milyen kazánjaid voltak, vannak, de csodálkoznék ha a tiéd nagyságrenddel kisebb teljesítményű lenne.

Ez annyira űrtechnika lenne, hogy ha a fűtés termosztátos szabályozással be van kapcsolva egész nap, akkor a kazánnak ehhez nem kell folyamatosan mennie, hanem időnként pár percre bekapcsol, felfűti a vizet aztán leáll. A napi össze üzeme lesz néhány óra. Vagy miről beszélünk?

2

Jaca
Jaca picture
****

Gondolom nálad ha bekapcsolod a kazánt, akkor folyamatosan ég a láng. Nos az ÉTI / Thermotéka nem ilyen, ott ki-be kapcsolgat. Vagyis a 10 óra fűtés nem 22m3, hanem csak 8-10m3. És az se mindegy, hogy hány fokra van beállítva a fűtővíz.

1

AzzA
AzzA picture
*

Persze hogyne, nálam a kazán 300°C -os vizzel megy.
Az csak álom, hogy 10 óra fűtésből a kazán 5 órát megy. laugh azért sok háztartás külön fizetne.

0

welding alt
welding alt picture

Bocsánat, hogy beszólok, de a mai világban buta gyerek  elhiszi, hogy van 300 fokos víz. Nincs kizárva,hogy olyanok is olvasnak( várnak) a Tanya oldaláról tanácsokat akiknek kevés fogalmuk van erről....Ne írjunk butaságot.

0

Jaca
Jaca picture
****

Volt itt a tanyán is, aki elhitte, hogy 60 V mellet 30A kijött egy autós akkutöltőből, úgyhogy jogos a figyelmeztetés, manapság ha nincs szmájli, az emberek nem értik az iróniát. Írhatsz akármekkora blődséget. De azért ez elég gáz.  

0

formasu
formasu picture
*

Szia! A házunk tájolása déli, tehát a szobák, és a nappali (ha süt a nap) 11 órától nagy méretű erkélyajtókon, és nagy méretű ablakokon keresztül telibe kapják a napsütést.

Májusban volt nálunk gázóra csere. A konyhában a tűzhely elfogyasztott kb. 30 m3 gázt azóta. Októberben még nem fűtöttem. Amikor a lakás hőmérséklete többször is 20 fok alá csökkent, beindítottam a fűtést, "okos" termosztátot használok, óránként tudom beállítani a kívánt hőfokot, ezért nappal is néhány óránként éjszakai hőmérsékletet állítok be a termosztáton, és kihasználom azt, hogy az öntöttvas radiátorok "tartják" is a meleget.  (nappali 20 fok, éjszakai 17 fok) A gázóra most 90 m3-en áll.

 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Csak 60m3-t fűtöttél el eddig novemberben? Akkor alaposan visszafogtad a fogyasztást. Nagyon bőven benne vagy a kedvezményes keretben (október 100, november 200m3). Ha decemberben is marad ilyen jó, akár el is engedheted kicsit a gyeplőt.
Kíváncsi leszek az országos adatokra. Szerintem brutálisan fog csökkenni a lakossági gázfelhasználás. 

0

AzzA
AzzA picture
*

Valahol gond van a matekkal.

A 2,2m3 / óra és az össz 90m3 elfogyasztott gáz, ebből az október - mai napig számolunk 60m3-t akkor az kevesebb mint napi 2 óra fűtés az elmúlt 50 napban.
Ha ez igy van, neki van a legjobb rendszere wink  Vagy kint  6°C van, bent meg 4°C

1

formasu
formasu picture
*

Bocs, de vagy nem olvasol, vagy nem érted, amit olvasol...

Mint írtam, októberben nem ment nálam a fűtés. Talán két hete van csak bekapcsolva. Igen, jól írtad, talán a múlt hét közepéig kb. 2 órát ment a fűtés reggel, mert sütött a nap. Van egy üveges, zárt beépített terasz a nappalink előtt, és ott amikor sütött a nap a hőmérséklet 40 fok felett volt, és az erkélyajtót kinyitottam, és ventilátorral fújtattam be a meleget, amíg a teraszon melegebb volt, mint a szobában. Estig így már nem kapcsolt be megint a fűtés, és 8 óra után meg átállt "éjszakai-ra".

File csatolás: 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
Nekem az a változatt jött be; A kazán lángját elég kicsire venni (mehetne egész télen is? )hogy minél kevesebbet kapcsoljon ki/be. S igy kissé lejjebb ment a fogyasztás.

Ha "jó nagy hideg jönne" azért legyen nagy lángod is!

0

proba
proba picture

soha nem térülne meg egy komolyabb beruházás

A hír TV-n volt egy tudósító Ukrajnából, ha hinni lehet neki, ott 10000Ft 1m3 gáz. Ha ez bejön szerintem sokan rászoknak itthon is a 8 fokos lakásra.  ( de lehet gazdaságosabb lesz télire mint a madarak, egy délebbi országba költözni.)  

0

Öreg szaki
Öreg szaki picture

Aki Hít tévének hisz..... Januárban tényleg emelik a gáz árát Ukrajnában 14százalékkal, így 1 köbméter gáz ára 7,22 hrivnya lesz. Jelenleg 6.33 hrivnya. Egy hrivnya 10,25 forint. A tudomány mai állása szerint, ha összeszorozzuk 10,25-öt 7,22-vel, az 74,005. Ennyit a rémhírekről.

Januárban újból nő a gáz ára Ukrajnában
https://index.hu/gazdasag/2020/12/28/naftogaz_ukrajini_aremeles_foldgaz_...

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ez még pár napja volt!
Most már 20.000Ft/m3, sőt, a veszmadar.com szerint, akár 30.000 is lehet, vagy 300.000, vagy nem tudom.Liter.
Kérem kapcsolja ki.

5

Jaca
Jaca picture
****

Jelenleg havi 1 milla az éves gázfűtésetek. A födém szigetelése csak simán leterített gyapottal 500e-ből megvan, ez két év alatt megtérülne. Azt nem merem mondani, hogy 5cm-es nikecellel ragaszd körbe a házat, mert tudom, hogy ez nem kis fizikai igénybevétel, pedig önerős kivitelezésben ez is hamar megtérülne. Mikor felújítottunk-bővítettünk, látványos volt a számlánkon, ahogy rákerült folyamatosan a szigetelés a házra. Előtte a 60m2-es házra a leghidegebb hónapban elment 600m3 gáz, aztán már csak 300 a 110m2-re. De a padlásra leteríteni a  gyapotot nem okozhat gondot. Számolgass, tudsz-e rá szánni pénzt. Akár úgy, hogy havonta veszel 2-3 tekercset, és először csak 5 centivel takarod a padlást, aztán majd ha marad a gáz árából, akkor még egy réteg. Tudom, rohadt dolog a "miből".

0

formasu
formasu picture
*

Szia! A gond az, hogy nincs padlás! A mennyezet "horcsik födémes" fölötte 20 cm kohósalak, fölötte néhány cm-es beton, majd 7% lejtéssel egy fa állványzat, /alatta levegő, talán az is szigetel valamit, mivel felülről is le van zárva/ azon deszka és kátrány papír, majd hullámpala. Tehát itt nem tudok nagy bontás nélkül csinálni semmit...Feltételezem, hogy a falak nálam problémásabbak, mint a tető.

A ház két szintes, / a 70-es években a B30-as tégla volt.../ alatta van pince. Tehát alulról sem jöhet fel nagy hideg. Ha egy szintes lenne, talán házilag is tudnánk szigetelni, de a 6-7 méterees magasság, és állványzat szükségessége nekem-nekünk problémás...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Rosszul feltételezed. Az a fránya meleg tudja a fizikát. Felfele megy. Az a sakak olyan, mint ha nem is lenne.

Vannak fújható, expandálódó szigetelő anyagok. Ki kell nyomni párazárást követően az üreger.

Persze mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. De nekünk minden rommá van szigetelve, pláne a padlás. idén a cirkó még egy percet sem ment, és 23 fok van a nappaliban. Múlt héten csináltam próba fűtést a kandallóban, 27 fok lett egy m30 láda fával.

 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Látom, haladsz, sok sikert!
A kérdéseidre adok most csak választ.

Mikor célszerű, hogy menjen ez a szivattyú?
-Nos, ez nem csőtermosztát, amivel szabályozni lehet… A fűtéssel együtt induljon a szivattyú!

A szabályzási mód és szállítómagasság beállítása:

-Változó nyomáskülönbség (Δp-v):
• Válaszd ki az alkalmazás beállítási tartományát.
• Állítsd be a H szállítómagasság- alapjelet (változó nyomáskülönbség). A LED kijelzőn látható a beállított H szállítómagasság-alapjel, méterben megadva. (Ide kellene szerintem állítanod, ez a radiátorfűtés!)
A szivattyú a szállítómagasságot a csővezetékben csökkenő térfogatáram esetén a felére csökkenti.
Elektromos energia takarítható meg, ha a szállítómagasságot a térfogatáram-igényhez és az alacsonyabb áramlási sebességhez igazítjuk.

Az alábbi beállításokra nem térnék ki…

-Állítható nyomáskülönbség
-Állandó fordulatszám (3 szabályozási jelleggörbe)
Mennyi az emelőmagassága:
1-6 méter
Mekkora legyen az a víz hőfok, aminél már nem gazdaságos járatni a szivattyút?
Mivel már tisztában vagyunk a radiátoros fűtéseddel, így 25-30 fok a kérdésedre a válaszom. Viszont, én a szivattyú leállásának beállításával nem foglalkoznék, mert kb. ezen az értéken szinte teljesen leveszi a keringetést… (1-2W).

Üdvözlettel:
PZ

1

formasu
formasu picture
*

Szia. Köszönöm, a Wilo mérnöke is hasonlókat mondott nekem. Ő is a H-t ajánlotta, és azt hogy a kis teljesítményen kezdjem, és figyelem a radiátorok at, hogy egyenletesen legyenek melegek. Ő sem ajánlotta a hosszú idejű utókeringetést. 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Partner, meglepődtem volna, ha mást mond.
Ezekkel a beállításokkal tudod optimizálni a fűtésed. 

Bízom benne, hogy az a pár százalék hatásfok, így "megüti" a 10%-ot.

1

formasu
formasu picture
*

Szia! 

Most ott tartok, hogy:

- A sok méter vastag cső le vannak szigetelve a pincében. A sarkok nincsenek, de annyi talán nem gond. (Egy kis meleg maradhat a pincében is)

- Be van szerelve a Wilo energia takarékos keringető szivattyú az előre menő ágba.

- Elkészült a szivattyú vezérlő automatika. Amikor a láng beindul, a szivattyú is, és miután a láng kialszik (ha a kazán hőfok szabályozója kapcsol ki) akkor a szivattyú megy tovább, és ha a szobatermosztát kapcsolja ki a lángot, akkor (most) 5 percig megy még a szivattyú, de ez az időtartam állítható plusz-minuszban...

- A láng erőssége lejjebb lesz véve, ha beindítom a fűtést. 

- A szobatermosztáton a nappali hőfok 24-ről 22 fokra, az éjszakai hőfok 19-ről 17 fokra átállítva. Kicsit csökkentve lett a nappali hőfok időtartama is.

- Talán a jövő héten jön a házszigetelő, hogy megbeszéljük az oldalfalak, és az ál lapos tető szigetelését.

Köszönöm mindenkinek, sokat segítettetek.

Szép napot: formasu

0

kferi
kferi picture

Termosztát utánkeringetéssel. Nem bonyolítsd túl.

1

formasu
formasu picture
*

Köszi. Én is gondoltam erre, hogy teszek rá 2-3 percet, miután a láng leáll.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Én erre reagálnék:
"Vettem egy gazdaságos, néhány Wattot fogyasztó Wilo szivattyút"
Kíváncsi vagyok mit vettél, remélem nem egy WiloStar Z Nova kis fostalicskát mert akkor ne is szereld fel, vidd vissza.
Én melegvíz keringetést akartam vele csinálni, mint utólag kiderült 30W kellett a csőben lévő víz megmozgatásához.
A három fokozatú szivattyú a jó megoldás, beállítod arra ami neked kell.
Nagyon figyelmesen olvasd el az emelő és szívó magasságokat, mert trükköznek a gyártók ezzel a két paraméterrel.
Például van ami 1m szív és 4m emel, ez a kazán fölött büdös életben nem fog dolgozni, mert lentre tervezték.
Eleinte én sem figyeltem erre, csak miután megjártam.
Sok sikert !

Üdv. István.

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

A szivattyú: Wilo Yonos Pico 25/1-6 (4248084)

Azt írják róla, hogy H (max) 6 méter. Azt is olvasom egy másik helyen, hogy az emelő magasság: 3 méter. Ezt nem értem. 6 méter, vagy 3 méter? Az emelő magasság keringető rendszerre értendő, vagy ráteszek a szivattyúra egy 3 méteres csövet, és max addig nyomja fel a vizet? Nekem úgy adták, hogy 2 szintes házhoz ez a szivattyú megfelelő. / A Wilo Yonos Pico 25/1-4-es szivattyúra azt mondták, hogy az egyszintes épületre való, nekem kicsi.../

Nekem két szintre kell, tehát kellene a 6 méter.

A kazán fölött, a meleg vizet kell(ene) hogy küldje felfelé.

Üdv: Feri

0

Jaca
Jaca picture
****

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Már elkészült, és a visszatérőben nincs golyóscsap (sajnos, így készült el 50 éve) és ezért az előre menő ágba lett téve.  

Felhívtam a Wilo szervizt, akitől vettem a szivattyút, és ott egy tervező mérnökkel beszéltem. Azt mondta, hogy hiába van 6 méteres magasság, a visszatérő ág kiegyenlíti, és ha gravitációval jól ment a keringés, akkor ezzel a szivattyúval kis teljesítményen is jobb lesz. Az, hogy melyik ágban van a szivattyú, nálam (max.60-70 fokos víz!) nincs jelentősége, ezt mondta.

Javasolta, hogy először fűtsem fel a rendszert gravitációval, nézzem meg a radiátorok hőfokát alul és felül, majd álljak át a keringetésre kis teljesítménnyel, és figyeljem a radiátorokat, hogy mennyire egyforma a hőfokuk alul és felül. Ha még van különbség a radiátorok alsó és felső szintje között, növeljek folyamatosan a szivattyú teljesítményén. (Ennek a szivattyúnak a teljesítménye fokozat mentesen, folyamatosan állítható!)

Szerinte ez a szivattyú 10-15 Watton fog menni, míg egy régi Grundfos, vagy hasonló másik szivattyú közel 100 Wattal, azaz kb. 0,42 A-rel menne.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Megintcsak a hasonló rendszerű öntöttvas Buderus kazánom példáját tudom hozni. Ott a keringető szivattyú akkor indul el, amikor már egy ideje ég a láng és elég meleg a kazántest. Utána leáll a láng és megy tovább a szivattyú, míg a rendszerben le nem hűl a víz. Ekkor leáll a szivattyú, beindul a láng és kezdődik elölről. 
A FÉG féle lánggal egyidejű szivattyú vezérlés nem jó ide. Szinte pont az ellenkezője kell.

0

proba
proba picture

A fég kazánokban megy a szivattyú, amíg a kazán. Lassabban megy a szivattyú, ha a vízhőfok túllép egy bizonyos szintet. ( ekkor a láng leáll csak a kazánt hűti )
Szerintem az utókeringetésnek nem sok értelme van. ( vagyis van, mikor leáll a láng, utána 1-2 percig hogy a kazánba a víz ne forrjn fel.  A vízhőfokhoz nem kötném, mert melegben magasabb hidegben alacsonyabb a vízhőfok. Az érzékelési szintet meg örökké tekergetni a határra.... ( esetlegesen a max vízhőfok fölé teszed, és a kazántestben méred.)  A túl hosszú utó keringetésnek azért nincs értelme, mert a kazán tömege /benne tárolt víz relatíve kevés, viszont a felesleges keringetéssel a kéményen távozik a fűtővízben tárolt energia egy része.   

1

formasu
formasu picture
*

Köszi. Azért gondoltam esetleges utókeringetésre, mert a vastag csövek, és az öntöttvas kazánok miatt sok víz van a rendszerben, és hidegben lehetséges, hogy a visszatérő  sem hideg, amit még lehetne így hasznosítani. (Lehet, hogy ez a gyakorlatban nem működik...)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha lenne egy fél tonnás kazánod, akkor kellene az utókeringetés. Ha lekapcsol a kazán, nyugodtan megállíthatod a szivattyút. 
Tegyél fel egy sima csőtermosztátot, ami 50-60 foknál bekapcsol, és kész. Nekem is a meleg cső kapcsolja be a szivattyút. 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Minden kazán igényli az utánkeringtetést.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Inkább mondjuk úgy.. célszerű...

Régi FÉG-ben sem volt, sőt, 15 éves westen/baxi cirkók közt is van, amiben nincs. Enyémben sem volt gyárilag. Sosem forrt meg a víz. De célszerű, mert termosztát függően sok operál a túllövés ellen pár perces bekapcsolásokkal. És ha nincs utószivattyú, bizony a távoli radiátorig lehet, nem jut el a meleg víz.

De valóban kár ezt elbonyolítani. Kell egy kazán termosztát, beállítani 40-50 fokra, aztán elfelejteni egy életre. De az ne555 is megoldás, ha sok idő van rá. 

Ezt kár elmisztifikálni.

1

proba
proba picture

A fix hőfokkal az a baj, a vizet ha nem melegíti semmi,
1 feleslegesen forgatja,
2 a kazánban van huzat, van egy aktív kapcsolat a külvilággal. Tehát a rajta átáramló víz egy s külvilág felé jól szellőző "radiátorral" találkozik.
Minden itt átmenő víz feleslegesen, és gyorsan hűl. Szenes kazánon is ha leégett a láng, minél gyorsabban le kell zárni az alsó ajtót, valamint ha a kazánban már nincs parázs, a szivattyút leállítani. Így csak a kazánban lévő víz fog kihűlni, és nem a rendszer hőfokát csökkenti folyamatosan a kéményen keresztül.
Én ha hőfok alapján keringetném, akkor a kazán be és kilépő hőmérsékletét nézném, ha az eltérés 5 -10 fok alá csökken leállítanám. Ha idő alapján menne, akkor 1-2 perc, vagy amennyi idő alatt kb visszahűti a kazánt. Utána minden fordulat csak veszteség, max egy dologra jó, a szobákban a vízhőfokot egyformán tartja, ha kisebb, ha nagyobb a radiátor.   

Régi FÉG-ben sem volt,

Volt, csak kicsit másként, ha a kazán hőfok egy bizonyos szint fölé ment, akkor csökkentett fordulaton elindult a szivattyú. Ha jól volt beállítva, ez csak a kazán leállásakor a bent rekedt víz túlmelegedése esetén ment.. 

2

formasu
formasu picture
*

Köszönöm, jogos. Nincs értelme a hosszadalmas utókeringetésnek. 

0

Sakos2
Sakos2 picture

22 éve tapasztalom, hogy nagyon is van értelme. Szerintem a kazántest hőtehetetlensége nagy, 1x kiló vas. Érdemesebb ezt a hőt a radiátorokba vezetni, mint hagyni kihűlni a p.csába. Vélhetően a gravitációs keringetés magától is ezt csinálta. Most akár rosszabb is lehet, ha esetleg a kikapcsolt szivattyú ezt blokkolja.

Nálam sokkal-sokkal hosszabban megy a szivattyú kikapcsolt láng mellett, mint amikor megy a láng is. Nem hinném, hogy a Buderus mérnökei hülyék.

0

formasu
formasu picture
*

Csinálok hozzá egy automatikát, csak jó lenne tudni, hogy mekkora legyen a max. utókeringetési idő? Több kellhet, mint 5 perc? Ezt lehet, hogy csak a gyakorlatban fogom megtudni...

A kazánban lévő víz (nem mértem, de) talán 5-10 liter lehet. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ha tudni akarod, meddig ad le hőt a kazán, akkor figyeljed, hogy emeli e a kilépő oldalon a bejövő víz hőmérsékletét. És akkor nem kell találgatni az időt, ami függ a külső hőmérséklettől is. Szilikoncsőbe dugott termisztor rárögzítve a csőre, kicsit körbeszigetelve. 
Pontos időt nem fog tudni senki mondani, mert ez függ a víz mennyiségétől, hőmérsékletétől, a szivattyú sebességétől, a szobák hőmérsékletétől, és a labrador áramlattól....

3

formasu
formasu picture
*

Szia!

Eddig 25 évig nem volt keringető szivattyú, és utókeringetés sem. Ez nem olyan, mint a cirkó! Ebben a kazánban sokkal több víz van, mint a cirkóban, nehéz lenne felforralni. 

Majd kiderül, hogy mennyi utókeringetést "igényel". Készítek hozzá egy kapcsolást, ami fogja tudni egy perctől akár öt percig is meghosszabbítani a láng leállása után a szivattyú működését. Teszek rá egy potmétert, és majd próbálgatom az időt állítgatni. 

Gondoltam, hátha valaki már kikísérletezte, hogy ilyen régi fűtési rendszerben mennyi ideig célszerű a láng kialvása után még járatni a szivattyút....

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Max addig érdemes keringetni, míg a kijövő víz melegebb, mint a bemenő.. Ha kapcsolást építesz, akkor két termisztor rárögzítve a kazán ki és bemenőjére, meg egy komparátor, hogy ha a kimenő melegebb, mehet a szivattyú.
Vagy elbonyolítod a rendszert egy csőtermosztáttal .

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

 

Ez eleve gravitációs, tehát magától kimegy belőle a meleg. De a csőtermosztátban az a nagyszerű, hogy magától tudja, hogy kell-e keringetnie. 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ezt írtad:
Ha lekapcsol a kazán, nyugodtan megállíthatod a szivattyút. 
Én erre értettem. Ha gázkazán, akkor van keringtető szivattyú és ha az megáll, akkor a gravitációs vastag csövekkel se áramlik annyira, mint kéne, hogy ne forrjon fel, nem?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ebben a kazanban nem fél liter víz van a hőcserélőben. Nekem sem forrt még soha 
Ja, és jobban hasonlít egy vegyes kazánra.

0

Sponsored links