You are here

Keringető szivattyú beállítás

27 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!
Ma sikerült beépíteni egy keringető szivattyút az Eti 25 kazán fölé. (Vettem egy gazdaságos, néhány Wattot fogyasztó Wilo szivattyút. Van egy régebbi Grundfos is, de az 100 Wattot fogyaszt, amikor működik.) Mikor célszerű, hogy menjen ez a szivattyú? A legegyszerűbb, hogy amikor megy a kazán, akkor megy a szivattyú is. Gondolom, hogy ennél gazdaságosabb lenne, ha amíg van gazdaságos hőfokú meleg víz a rendszerben, addig menjen a szivattyú.
Vastag csövek, öntöttvas radiátorok vannak, sok vízzel. 
Tehát lesz egy automatika, ami akkor kapcsolja be a szivattyút amikor a szoba termosztát, vagy kicsit később, és egy másik, ami figyeli az előre menő csőben a víz hőfokát, és nem fogja engedni a szivattyú leállását, amíg használható meleg víz van a rendszerben, hiába kapcsolja ki a szobatermosztát a lángot. Jó ez így? 
A kérdésem hogy mekkora legyen az a víz hőfok, aminél már nem gazdaságos járatni a szivattyút? 
Köszönöm: formasu 

Comments
poczkodi77
poczkodi77 picture

Szia.

Látom, haladsz, sok sikert!
A kérdéseidre adok most csak választ.

Mikor célszerű, hogy menjen ez a szivattyú?
-Nos, ez nem csőtermosztát, amivel szabályozni lehet… A fűtéssel együtt induljon a szivattyú!

A szabályzási mód és szállítómagasság beállítása:

-Változó nyomáskülönbség (Δp-v):
• Válaszd ki az alkalmazás beállítási tartományát.
• Állítsd be a H szállítómagasság- alapjelet (változó nyomáskülönbség). A LED kijelzőn látható a beállított H szállítómagasság-alapjel, méterben megadva. (Ide kellene szerintem állítanod, ez a radiátorfűtés!)
A szivattyú a szállítómagasságot a csővezetékben csökkenő térfogatáram esetén a felére csökkenti.
Elektromos energia takarítható meg, ha a szállítómagasságot a térfogatáram-igényhez és az alacsonyabb áramlási sebességhez igazítjuk.

Az alábbi beállításokra nem térnék ki…

-Állítható nyomáskülönbség
-Állandó fordulatszám (3 szabályozási jelleggörbe)
Mennyi az emelőmagassága:
1-6 méter
Mekkora legyen az a víz hőfok, aminél már nem gazdaságos járatni a szivattyút?
Mivel már tisztában vagyunk a radiátoros fűtéseddel, így 25-30 fok a kérdésedre a válaszom. Viszont, én a szivattyú leállásának beállításával nem foglalkoznék, mert kb. ezen az értéken szinte teljesen leveszi a keringetést… (1-2W).

Üdvözlettel:
PZ

1

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Szia. Köszönöm, a Wilo mérnöke is hasonlókat mondott nekem. Ő is a H-t ajánlotta, és azt hogy a kis teljesítményen kezdjem, és figyelem a radiátorok at, hogy egyenletesen legyenek melegek. Ő sem ajánlotta a hosszú idejű utókeringetést. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

poczkodi77
poczkodi77 picture

Szia.

Partner, meglepődtem volna, ha mást mond.
Ezekkel a beállításokkal tudod optimizálni a fűtésed. 

Bízom benne, hogy az a pár százalék hatásfok, így "megüti" a 10%-ot.

1

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Szia! 

Most ott tartok, hogy:

- A sok méter vastag cső le vannak szigetelve a pincében. A sarkok nincsenek, de annyi talán nem gond. (Egy kis meleg maradhat a pincében is)

- Be van szerelve a Wilo energia takarékos keringető szivattyú az előre menő ágba.

- Elkészült a szivattyú vezérlő automatika. Amikor a láng beindul, a szivattyú is, és miután a láng kialszik (ha a kazán hőfok szabályozója kapcsol ki) akkor a szivattyú megy tovább, és ha a szobatermosztát kapcsolja ki a lángot, akkor (most) 5 percig megy még a szivattyú, de ez az időtartam állítható plusz-minuszban...

- A láng erőssége lejjebb lesz véve, ha beindítom a fűtést. 

- A szobatermosztáton a nappali hőfok 24-ről 22 fokra, az éjszakai hőfok 19-ről 17 fokra átállítva. Kicsit csökkentve lett a nappali hőfok időtartama is.

- Talán a jövő héten jön a házszigetelő, hogy megbeszéljük az oldalfalak, és az ál lapos tető szigetelését.

Köszönöm mindenkinek, sokat segítettetek.

Szép napot: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

kferi
kferi picture

Termosztát utánkeringetéssel. Nem bonyolítsd túl.

1

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Köszi. Én is gondoltam erre, hogy teszek rá 2-3 percet, miután a láng leáll.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Én erre reagálnék:
"Vettem egy gazdaságos, néhány Wattot fogyasztó Wilo szivattyút"
Kíváncsi vagyok mit vettél, remélem nem egy WiloStar Z Nova kis fostalicskát mert akkor ne is szereld fel, vidd vissza.
Én melegvíz keringetést akartam vele csinálni, mint utólag kiderült 30W kellett a csőben lévő víz megmozgatásához.
A három fokozatú szivattyú a jó megoldás, beállítod arra ami neked kell.
Nagyon figyelmesen olvasd el az emelő és szívó magasságokat, mert trükköznek a gyártók ezzel a két paraméterrel.
Például van ami 1m szív és 4m emel, ez a kazán fölött büdös életben nem fog dolgozni, mert lentre tervezték.
Eleinte én sem figyeltem erre, csak miután megjártam.
Sok sikert !

Üdv. István.

1

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Szia!

A szivattyú: Wilo Yonos Pico 25/1-6 (4248084)

Azt írják róla, hogy H (max) 6 méter. Azt is olvasom egy másik helyen, hogy az emelő magasság: 3 méter. Ezt nem értem. 6 méter, vagy 3 méter? Az emelő magasság keringető rendszerre értendő, vagy ráteszek a szivattyúra egy 3 méteres csövet, és max addig nyomja fel a vizet? Nekem úgy adták, hogy 2 szintes házhoz ez a szivattyú megfelelő. / A Wilo Yonos Pico 25/1-4-es szivattyúra azt mondták, hogy az egyszintes épületre való, nekem kicsi.../

Nekem két szintre kell, tehát kellene a 6 méter.

A kazán fölött, a meleg vizet kell(ene) hogy küldje felfelé.

Üdv: Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

1

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Szia!

Már elkészült, és a visszatérőben nincs golyóscsap (sajnos, így készült el 50 éve) és ezért az előre menő ágba lett téve.  

Felhívtam a Wilo szervizt, akitől vettem a szivattyút, és ott egy tervező mérnökkel beszéltem. Azt mondta, hogy hiába van 6 méteres magasság, a visszatérő ág kiegyenlíti, és ha gravitációval jól ment a keringés, akkor ezzel a szivattyúval kis teljesítményen is jobb lesz. Az, hogy melyik ágban van a szivattyú, nálam (max.60-70 fokos víz!) nincs jelentősége, ezt mondta.

Javasolta, hogy először fűtsem fel a rendszert gravitációval, nézzem meg a radiátorok hőfokát alul és felül, majd álljak át a keringetésre kis teljesítménnyel, és figyeljem a radiátorokat, hogy mennyire egyforma a hőfokuk alul és felül. Ha még van különbség a radiátorok alsó és felső szintje között, növeljek folyamatosan a szivattyú teljesítményén. (Ennek a szivattyúnak a teljesítménye fokozat mentesen, folyamatosan állítható!)

Szerinte ez a szivattyú 10-15 Watton fog menni, míg egy régi Grundfos, vagy hasonló másik szivattyú közel 100 Wattal, azaz kb. 0,42 A-rel menne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Megintcsak a hasonló rendszerű öntöttvas Buderus kazánom példáját tudom hozni. Ott a keringető szivattyú akkor indul el, amikor már egy ideje ég a láng és elég meleg a kazántest. Utána leáll a láng és megy tovább a szivattyú, míg a rendszerben le nem hűl a víz. Ekkor leáll a szivattyú, beindul a láng és kezdődik elölről. 
A FÉG féle lánggal egyidejű szivattyú vezérlés nem jó ide. Szinte pont az ellenkezője kell.

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

A fég kazánokban megy a szivattyú, amíg a kazán. Lassabban megy a szivattyú, ha a vízhőfok túllép egy bizonyos szintet. ( ekkor a láng leáll csak a kazánt hűti )
Szerintem az utókeringetésnek nem sok értelme van. ( vagyis van, mikor leáll a láng, utána 1-2 percig hogy a kazánba a víz ne forrjn fel.  A vízhőfokhoz nem kötném, mert melegben magasabb hidegben alacsonyabb a vízhőfok. Az érzékelési szintet meg örökké tekergetni a határra.... ( esetlegesen a max vízhőfok fölé teszed, és a kazántestben méred.)  A túl hosszú utó keringetésnek azért nincs értelme, mert a kazán tömege /benne tárolt víz relatíve kevés, viszont a felesleges keringetéssel a kéményen távozik a fűtővízben tárolt energia egy része.   

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Köszi. Azért gondoltam esetleges utókeringetésre, mert a vastag csövek, és az öntöttvas kazánok miatt sok víz van a rendszerben, és hidegben lehetséges, hogy a visszatérő  sem hideg, amit még lehetne így hasznosítani. (Lehet, hogy ez a gyakorlatban nem működik...)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha lenne egy fél tonnás kazánod, akkor kellene az utókeringetés. Ha lekapcsol a kazán, nyugodtan megállíthatod a szivattyút. 
Tegyél fel egy sima csőtermosztátot, ami 50-60 foknál bekapcsol, és kész. Nekem is a meleg cső kapcsolja be a szivattyút. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Minden kazán igényli az utánkeringtetést.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Inkább mondjuk úgy.. célszerű...

Régi FÉG-ben sem volt, sőt, 15 éves westen/baxi cirkók közt is van, amiben nincs. Enyémben sem volt gyárilag. Sosem forrt meg a víz. De célszerű, mert termosztát függően sok operál a túllövés ellen pár perces bekapcsolásokkal. És ha nincs utószivattyú, bizony a távoli radiátorig lehet, nem jut el a meleg víz.

De valóban kár ezt elbonyolítani. Kell egy kazán termosztát, beállítani 40-50 fokra, aztán elfelejteni egy életre. De az ne555 is megoldás, ha sok idő van rá. 

Ezt kár elmisztifikálni.

1

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

A fix hőfokkal az a baj, a vizet ha nem melegíti semmi,
1 feleslegesen forgatja,
2 a kazánban van huzat, van egy aktív kapcsolat a külvilággal. Tehát a rajta átáramló víz egy s külvilág felé jól szellőző "radiátorral" találkozik.
Minden itt átmenő víz feleslegesen, és gyorsan hűl. Szenes kazánon is ha leégett a láng, minél gyorsabban le kell zárni az alsó ajtót, valamint ha a kazánban már nincs parázs, a szivattyút leállítani. Így csak a kazánban lévő víz fog kihűlni, és nem a rendszer hőfokát csökkenti folyamatosan a kéményen keresztül.
Én ha hőfok alapján keringetném, akkor a kazán be és kilépő hőmérsékletét nézném, ha az eltérés 5 -10 fok alá csökken leállítanám. Ha idő alapján menne, akkor 1-2 perc, vagy amennyi idő alatt kb visszahűti a kazánt. Utána minden fordulat csak veszteség, max egy dologra jó, a szobákban a vízhőfokot egyformán tartja, ha kisebb, ha nagyobb a radiátor.   

Régi FÉG-ben sem volt,

Volt, csak kicsit másként, ha a kazán hőfok egy bizonyos szint fölé ment, akkor csökkentett fordulaton elindult a szivattyú. Ha jól volt beállítva, ez csak a kazán leállásakor a bent rekedt víz túlmelegedése esetén ment.. 

2

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Köszönöm, jogos. Nincs értelme a hosszadalmas utókeringetésnek. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sakos2
Sakos2 picture

22 éve tapasztalom, hogy nagyon is van értelme. Szerintem a kazántest hőtehetetlensége nagy, 1x kiló vas. Érdemesebb ezt a hőt a radiátorokba vezetni, mint hagyni kihűlni a p.csába. Vélhetően a gravitációs keringetés magától is ezt csinálta. Most akár rosszabb is lehet, ha esetleg a kikapcsolt szivattyú ezt blokkolja.

Nálam sokkal-sokkal hosszabban megy a szivattyú kikapcsolt láng mellett, mint amikor megy a láng is. Nem hinném, hogy a Buderus mérnökei hülyék.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Csinálok hozzá egy automatikát, csak jó lenne tudni, hogy mekkora legyen a max. utókeringetési idő? Több kellhet, mint 5 perc? Ezt lehet, hogy csak a gyakorlatban fogom megtudni...

A kazánban lévő víz (nem mértem, de) talán 5-10 liter lehet. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ha tudni akarod, meddig ad le hőt a kazán, akkor figyeljed, hogy emeli e a kilépő oldalon a bejövő víz hőmérsékletét. És akkor nem kell találgatni az időt, ami függ a külső hőmérséklettől is. Szilikoncsőbe dugott termisztor rárögzítve a csőre, kicsit körbeszigetelve. 
Pontos időt nem fog tudni senki mondani, mert ez függ a víz mennyiségétől, hőmérsékletétől, a szivattyú sebességétől, a szobák hőmérsékletétől, és a labrador áramlattól....

3

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Szia!

Eddig 25 évig nem volt keringető szivattyú, és utókeringetés sem. Ez nem olyan, mint a cirkó! Ebben a kazánban sokkal több víz van, mint a cirkóban, nehéz lenne felforralni. 

Majd kiderül, hogy mennyi utókeringetést "igényel". Készítek hozzá egy kapcsolást, ami fogja tudni egy perctől akár öt percig is meghosszabbítani a láng leállása után a szivattyú működését. Teszek rá egy potmétert, és majd próbálgatom az időt állítgatni. 

Gondoltam, hátha valaki már kikísérletezte, hogy ilyen régi fűtési rendszerben mennyi ideig célszerű a láng kialvása után még járatni a szivattyút....

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Max addig érdemes keringetni, míg a kijövő víz melegebb, mint a bemenő.. Ha kapcsolást építesz, akkor két termisztor rárögzítve a kazán ki és bemenőjére, meg egy komparátor, hogy ha a kimenő melegebb, mehet a szivattyú.
Vagy elbonyolítod a rendszert egy csőtermosztáttal .

2

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

 

Ez eleve gravitációs, tehát magától kimegy belőle a meleg. De a csőtermosztátban az a nagyszerű, hogy magától tudja, hogy kell-e keringetnie. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ezt írtad:
Ha lekapcsol a kazán, nyugodtan megállíthatod a szivattyút. 
Én erre értettem. Ha gázkazán, akkor van keringtető szivattyú és ha az megáll, akkor a gravitációs vastag csövekkel se áramlik annyira, mint kéne, hogy ne forrjon fel, nem?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ebben a kazanban nem fél liter víz van a hőcserélőben. Nekem sem forrt még soha 
Ja, és jobban hasonlít egy vegyes kazánra.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links