You are here

VAILLANT VK INT 47/6 gázkazán kinyírja a biztosítékokat

21 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

a budakeszi haverom elkűldött hozzám a szervízbe, dévidéki vagyok, egy vaillant gázkazán elektronikáját, vezérlőjét. A helyszinre eljött a szerelő, leszerelte és azt mondta, hogy hibás, zárlatos és ennyi. Mindegyik alkatrészét átmértem komponent teszterrel és minden hibátlan, a graetzek a kondik stb. viszonylag egyszerű. A csatolt képeken látszik, hogy melyik modul tipusrol van szó és az is, hogy bezzeg több mint 20 éves. A kérdés, kérés az volna, hogy van-e köztünk olyan szaki aki tudja, megtudná vizsgálni melyik vezérelt alkotóelem zárlatos és képes megjavítani. Soha nem foglakoztam gázkazánokkal azon kívűl, hogy be tudom indítani ha leáll. Az akit itt kérdeztem és javít is azt mondja, hogy 100% biztos benne ez nem elektronika hiba. H akad valaki adja meg az elérhetőségét PM-be és átadom a dunakeszi haveromnak.
Kösz

File attachment: 
Comments
Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!

A panel 20 éves, tehát a kondik valamelyike áram alatt átvezethet. Én cserélném az összes kondit mérés nélkül lásd a képet.
Erre már Pityesz is utalt!

Üdv:
Laci

File csatolás: 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azok X2 kondik. Mit is jelent az X2 jelölés? Mit nem tud az? Bingó. Zárlatos lenni.

De láttál már nem x2 kondut, ami zárlatos, és hálózati? Na az fekete, lyukas, és kurva büdös.

1

proci gyilok
proci gyilok picture

Szia!

Hasonló esettel én is találkoztam.
A PCB re gyanakodtam elsőre. Ott is egyből repült a biztosíték.
Aztán egyesével lehúztam a perifériákról a csatlakozókat és a végén a keringető szivattyú lett
a bűnös!
Vagyis nem mindig a panel a hibás.
Üdv:

3

mpisti
mpisti picture

Szia!
Egy barátomét itt javíttattam korábban: https://www.jofogas.hu/budapest/Gazkazan_kazan_vezerlopanel_javitas_gara...

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

köszi a linket. Majd átadom a haveromnak. Mivel kizárt, hogy az elektronika hibás remélem, hogy az illető ismer valakit, vagy önmagát tudja ajánlani aki megnézi mi az ami kicsapja a biztosítékokat.

kössz

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

A kazán típusát kellene megadnod, így könnyebb a beazonítás, és az előforduló típushiba megállapítása. Ahová küldenétek a  panelt, megcsinálja a srác 20eFt, vagy a régit beszámolja és kaptok egy másikat, esetleg közli, hogy hibátlan a panel! Kicsit sok az ellentmondás. Ha szerinted jó az elektronika, és a Pityesz által említett elkók is, akkor mi lehet más gond!? Talán a szivattyú lett zárlatos, de inkább nem írok tippeket, mert más lehet, ha Dunakeszin van, és persze akkor is ha Budakeszin... 
Én inkább azt mondom, hogy 23éves kazánra nem szánunk komolyabb összeget!!!

Ne haragudj a véleményemért! Akkor is ezt kérem, mikor azt írom, hogy küldd vissza nem tudom a két hely közül hová, és nézesse meg egy valóban hozzáértő szerelővel, aki már a hálózattal kezdi a hiba feltárását.

Sok sikert a javításhoz!
PZ

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tudom, Te kazánolsz, de azért ez a kijelentés szerintem meredek, hogy nem költünk rá... Mire költsünk?

Új kondenzációsra, ami 4 év múlva kilyukad, vagy 150e bele egy papst venti? Vagy fű alatt egy műanyag belű mostani turbósra, kêményesre?  Mindenhol műanyag. Minden csövezés. 

Ipari szemét mind. Bitermikus hőcserélőjével együtt.

Ezek a régi szarok ripityára szedve, rendesen kipucolva, újra összerakva újabb 20 évig mennek. Trafós táp, fizikai klixonok, stb. 

Zárlatos cirkóval az elmúlt évben 3 alkalommal találkoztam. Egyik szivattyú hibás volt, egyben a füstgáz kivezetésnél a klixon drótja volt kidörzsölődve, a harmadikban meg a víz csöpögött bele az elektronikába...

Meg ugye: nem hozzáértő kuncsaft mondja, leveri a biztosítékot. Az tapasztalati nyelven mit jelent? Akár ÉV relét is... Ami akár a komplett ház hibája is lehet...

Ne mondjuk már rögtön, hogy új kazán kell.. szabványos kéménnyel, papírokkal milliós tétel.. jelenlegi rezsi helyzetben.. ne már... Kazános szemmel jó üzlet, de emberileg nem biztos...

Ebből a pénzből fel lehet rakni 3-4 klímát, oszt csókolom.

 

2

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Mindig tisztelettel olvasom a bejegyzéseidet, hozzászólásaidat.
Arra kérlek, olvasd át megint, amire reagáltál. "Komolyabb összeget nem költünk 23éves kazánra!" Itt arra gondoltam, hogy mielőtt költenének a panelra, legyen hibafeltárás! Ennyiért kapsz egy működőképes donorkészüléket. De ha, ahogy írtad újjá szeretnéd építeni a régi készülékeket, ahhoz is sok pénz kell, és sajnos,  ha sikerül is, az sem lesz már eredeti gyári minőségű, úgyhogy marad az 1-2éven belüli tákolgatás.
Ami a véleményedet illeti a mostani kazánokról. Természetesen sok dologban egyetértek veled, de sok mindenben nem. Ez csak a kettőnk közötti nézőpont különbségből adódik, nem személyes probléma. Remélem, észrevetted, hogy magam is segíteni szeretnék a kommentjeimmel észszerű kereteken belül, és nem a lehúzás a cél. Egyébként nagyon sok kiskapu van, hogy ne kerüljön 1-1,2MFt-ba egy kazáncsere. Persze, új készülékről beszélünk. Viszont, még így is 400-500 körül benne van egy vállalkozónak is, a legmagasabb kedvezményekkel együtt. Ezt sem engedhetik meg nagyon sokan maguknak, még ha a kivitelezésért egy minimumot kér is.
Feltettél egy kérdést a hozzászólásod elején; Mire költsünk? A válaszom egyszerű. Csak amire kell, elkerülhetetlen, de főként muszáj...

Bízom benne, hogy most nem voltam félreérthető, és véleményeinket megosztva, továbbra is segítjük egymást!

Üdvözlettel:
PZ
 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én inkább azt mondom, hogy 23éves kazánra nem szánunk komolyabb összeget!!!

ez nekem elég egyértelmű. De nekem aztán nincs semmi bajom Veled ;) csak ahogy írod, több nézőpont van... 

20 év múlva meg ki tudja, mi lesz.. lehet, Te, meg én is egy barlang mélyén esszük a denevért, és nem hogy gáz, de levegő se lesz... ;) 

Tegnap este hívott egy vad idegen emberke, hogy gyerek, nincs meló, fáznak, kint volt a gázos, új cirkó kell, stb.. mivel kolega szomszédja, most reggel arra mentem, útba esett, jó úttörő segít, ahol tud... Egy baxi turbós cirkót akartak vele kicseréltetni. Új füstgázelvezető,  papírok, stb.. 1.3M huf ajánlat. Pecsét, aláírás, ajánlat 1 hétig él...

Tudod mi volt a baja? A szokásos mikrokapcsoló az áramlásérzékeléshez. Vittem is magammal.. valahogy éreztem.. megy a cirkó, kipucoltam, 20 éves. Lakásban van, olyan szép, mint az új. Nem is csepeg sehol...  Mivel tartozik... Semmivel.. mit mondjak.. 2e Ft? Azzal én előrébb vagyok? Neki meg ott vannak a gyerekek, az ápolandó.. á.. mindegy.. 

Szóval pont ma volt ez, az idézet meg előtte.. és mindenhol a lehúzás... 

De ezen az ajánlaton kurvára felhúztam magam. Ez olyan mértékű geciség, és hozzá nem érteni AKARÁS, ami vérlázító.

És mindenhol ez megy... Mindenhol... Mert mindenkinek meg kell élni "valahogy"...

4

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia!

Nézd, a komolyabb összeg is mindenkinél mást jelent. (A topiknyitóba való készülék gázszelep ára 100.680Ft. Még szerencse, hogy nem ez a problémája.)
Csak arra akarok kilyukadni, hogy valószínűleg nálad is vannak határok, amikor már valamit nem lehet gazdaságosan javítani. Egyébként, amiért egy kissé dühös lettem, az a bevezető szöveg volt. Mert, lehet, hogy jót akarsz egy ismeretlen havernak, akiről azt sem tudod pontosan leírni, hogy honnan küldte hozzád a panelt. Ráadásul beismered, hogy csak annyit foglalkozol kazánokkal ,hogy ha kell, akkor bekapcsolod. Majd, kimérve az elektronikát, ő maga hibát nem talált, nosza semmi gond, utazik a panel Pestre... A nyakam teszem rá, hogy semmi baja, azon kívül, hogy öreg. Sebaj, tett egy kört, elment pár hét, pár tízezres, de a kazán még mindig kéreti magát. Ilyen esetben milyen tanácsot adsz? Ráadásul, ha kapsz is vagy valahonnan szerzel hozzá alkatrészt, az sem filléres dolog lesz. Sajnos, nem ismerjük a részleteket, ezért csak találgatni lehet. Viszont, az is előfordulhat, hogy a 4A-os bizti helyett, ellövöldöztek egy pár másfelest... :) Én a szivattyúra szavazok, de mivel ritka, mint a fehér holló, így a beszerzése, és az ára sem kecsegtet megnyugtató javítási költséggel. De azt kívánom, ne legyen igazam, és a szervize ne emésszen sokkal többet, mint amennyibe már eddig is belekerült, hogy a kiesett időt ne is említsem. 
Más.

Csak nem érjük már meg, amit írtál, bár a barlanglakó kifejezés lassan rám is illik... :)
Észrevettem, hogy jó érzéked van a kazánokhoz. A "vicc", hogy hivatalos szerelők zömének halvány gőze sincs ahhoz, amit vállal. Az árak megvannak náluk, pl. az egyszerűsített készülékcsere, amit említettél, az egyik legjövedelmezőbb kivitelezés! 3-5 munkaóra, 100%-os haszonkulcs. Engem is felháborít, ahogy téged is. Tavaly, többek között ezért váltunk szét a kollégámmal. Így, én már csak beüzemelek, karbantartok, javítok. Persze beüzemeléskor minden apró hibát feltárok, és még nem javítja a kivitelező, addig nincs garancia! (Ez néha, bizony elég sokba szokott kerülni a vállalkozónak) ;) Kaszkád rendszereknél, már inkább egyeztetnek előre, de itt 200KW teljesítményről, és pl. egy Iskoláról van szó. Mindegy. Visszatérve egy családi ház öreg kazánjához, bizony sok időt ellehet vele szórakozni, vagy épp csak egy tipikus problémáról van szó, ami haladós idő terén is. Az utóbbinál elégedett lesz az ügyfél is, és a szaki sem jár rosszul. Ha pedig egy barátnak, havernak segítek, ott pénzről csak akkor esik szó, ha gondolok egyet, és ráhúzom az egészet a biztosítóra...

Úgyhogy, igen. Mindenkinek meg kell élnie "valahogy"

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia_ augusztusban cseréltettem  F-8 parapet konvektort (145 eFt, boltból)
Csak le kellett szerelni, új tömítés a kimenő csőre. új csap, ellenőrzés, garancialevél aláírása.
Ez 54 eFt, papírral
Viszont a régit  kivitte az eresz alá

Bálint

0

Pityesz
Pityesz picture

Sziasztok!

Én se foglalkoztam soha ezekkel,de egy ötlet.
Ha jól látom van benne pár x2-es kondi.
Látatlanban arra tippelek, hogy feszültségre átvezet/átüt valamelyik.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

köszönöm a hozzászólásokat. Mivel 2 kazán működik 1 rendszerben, most jelentette a haverom, ugyanis ez valamelyik cég amelyikben dolgozik, fűtési rendszerében van. A biztosíték kiverő kazán paneljai le vannak kötve, de a szivatyúk viszont direktbe és nem a szivattyú a ludas. Megadtam neki a telefonszámot amelyiken a paneljavító mester elérhető és próbálják meg vele megbeszelni a többit, ez így elég nehézkés mivel BP-délvidék-Tanya-délvidék-BP és így körbe, de ha valakinek beugrik, hogy ilyen esettel már volt dolga, mint a valós szivattyúzárlat, örömmell várom a tippet.

üdv

ps

kibújt a szög a zsákbol, fényképeket is kaptam

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

csak kötöm az ebet a karóhoz ezzel a kazánnal inkább szakmai kíváncsiságból. Találtam szerelési utasítást, oroszúl, és csatoltam is a panel villamos csatlakozási oldalt. Ránézésre, mi az ami leginkább zárlatgyanús lehet és csatlakozik a vezérlésre. Igen, nem valami profi a kérdés de csak valami iránymutatás, hogy a haverom melyik, persze árramtalanított készüléken, csatlakozón mérhet zárlatot. Én mindinkább most már azt gyanítom, hogy valami egérrágás, vagy hasonló idézi elő a biztosítékok olvadását.

üdv

File csatolás: 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Ahogy "mindigéhes" is írta, túl sok az ismeretlen. Pl. fogalmam sincs, hogy a VRC MF teljesen automata fűtésszabályzóról mit kötözgettek át. Mindegy is, át kellene bogarászni személyesen, hogy mit alkottak a két kazán vezérlésén. Ezek nincsenek kaszkádba elektronikusan, tehát elképzelésem szerint hőfokra járnak, a szivattyú pedig megy direktbe. Így akár az az égőautomatika is okozhat zárlatot.
Töltök fel egy pdf-et, ami részletesen írja, hogy milyen pontokon, mennyit kell mérned. Remélem, segít.

Sok sikert hozzá!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Mért? Azaz kívülről belemért, csipogott az akármilyen műszer, tehát rossz az elektronika? Hát..

Akkor ott van mellette a működő. Mérjen már azon is azonos helyen, módon. 

Most eldurran a bizti, vagy nem... 

Figyelj. Itt nagyon sok az ismeretlen az egyenletben...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: még az is lehet, hogy nem megfelelő értékű biztosíték került bele

Bálint

0

skorpio
skorpio picture

szervusztok
egy nem egészen a témába való kérdés
egy 23kw teljesitményű gázkazánhoz milyen teljesítményű szünetmentes táp ajánlott,és milyen amperórás akku kellene,mondjuk 5 óra használathoz
nagyon köszönném az infot

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az, hogy mekkora a gáz fűtési teljesítménye, az teljesen lényegtelen.

Mekkora a felvett elektromos teljesítménye? Meg kell mérni, induláskor. Szivattyú, esetleg venti, gázszelep, stb...

Meg az is kérdés, hogy milyen lángőr van benne. Sok ionizációs lángőrös cirkó nem megy szünetmentesről.

És a hagyományos kis szünetmentesek nem órákig való áthidalásra valók. Nincs hozzá hűtésük.

Az biztos, hogy valódi szinuszos ups kell a szivattyú, és ha turbós, akkor a venti miatt. Valami apc smart ups-t keress, 1500 VA felett van bennük aktív hűtés.  Apc oldalán van áthidalási idő kalkulátor, ha a gyári akukkal számolsz. Értelem szerűen dupla akku nem dupla idő.. olyan 0.9 környékên számolhatsz...

1

skorpio
skorpio picture

szervusz
köszönöm
igen,ezekből kell kiindulni,először is áramot kell mérni
 

0

Sponsored links