You are here

Napelem telepitése 1fázisra

39 posts / 0 new
Last post
pityu064
pityu064 picture

Sziasztok
Szeretném tapasztalt jártas kollégák segitségét kérni mivel az energia árak elszabadultak a pénz értéke romlik ugy döntöttem hogy napelembe fektetném megtakaritásomat.Mivel a cimben is irtam egy fázis van a lakásban,nincs is 3fázisra igényem,de az eonos ismerősöm azt mondta ne is próbálkozzam vele ugy is elutasitanak hiába cseréltetek (szabványosittatok)mérőhelyet csak 3fázisnál vagyok esélyes az engedélyeztetésnél.Holott ahogy olvasgatok 2,5kw-ig engedélyezett az 1fázisra is.3fázisu gépem nincs nem is áll szándékomban ilyet használni a lakás hálózata tavaly lett átvezetékelve rézre egy fázisra.Tehát a 3fázis kiépittetése kb 200000ft nekem kidobott pénz lenne plussz csak néznék 2fázisra mivel hasznát nem venném.Tehát kérdésem szerintetek mitől függ az engedélyezése,milyen feltételeknek kell megfelelni az ingatlannak hogy engedélyt kapjon?

Áttettem a borozóba! Ott beszélgetünk!

Comments
pityu064
pityu064 picture

Sziasztok 2023.05.12-én lezárult a projekt átadva óra lecserélve.

3

kferi
kferi picture

Helyes! én sok éve megléptem és most bővítem négyszeresére.

0

pityu064
pityu064 picture

Sziasztok uj info ma hivtam őket elkaszálták a kérvényemet oly cimszóval hogy hiányos a beadott dokumentum állitólag nincs beirva a mérő gyári száma de egy dolgot benéztek mivel személyesen lett beadva,az ügyintézőjük töltötte ki én aláirtam kaptam egy igazolást hogy le lett adva.Természetesen hivtam őket azonnal fél óra zene után panaszommal elbeszélgettem egy kedves ügyintézővel,miután közöltem vele hogy van hová fordulni rögtön türelmet kért(zene) majd közölte hogy adjam be ujra adott egy azonositót amire hivatkozhatok akkor egyedileg elbirálják.Természetesen elmondtam neki ha tartják a 30-60 napot akkor ujból betudom adni de igy már esélyem sincs rá,és ugye közöltem vele mivel személyes leadás történt hivatalosan befogadták a kérelmet
többszöri telefonos megkeresésemre nem közölték hogy hiányos söt volt munkatársuk aki átnézte azt monta minden rendben.
Ma beszéltem egy ismerőssel ő azt mondta hogy ki van adva nekik hogy egy vessző hiba miatt is bukni kell,és nincs hiánypótlásra lehetőség.
Hétfőn megyek az opushoz van időpontom meglátom mit lehet intézni,mindenesetre viszek nekik egy kitöltött igényt de megprobálom elérni hogy mivel befogadták a régit az menjen végig.Ha valaki hibázott (ők töltötték ki) ne az ügyfelet büntessék mert ez van kiadva.Szerintem ha egy üfsz iroda átvesz egy dokumentumot annak meg kell felelni,ha valami nem jó akkor visszadobja javitásra.Tehát szerintem nem én hibáztam.
Remélem hétfőn választ kapok és nem kell tovább mennem panaszommal.

0

pityu064
pityu064 picture

Köszönöm Kalex igazad van ott a helye nem annak indult volna de ez már az elkeseredettség,mivel érdemi választ a szolgáltató sem tud adni,akkor miért ügyintéző az az ember aki ott ül.

0

pityu064
pityu064 picture

sziasztok
3fázis telepitve kérvény beadva 2022.08.18 elvileg 30nap az elbirálás majd 60napot mondanak már 90napja oda de még semmi telefon 1óra zene majd megszakad ha sikerül felhivni akkor csak igérgetnek,sürgetőbe rakták elvileg 10.18-án 11.14-én hivtam őket a hölgy már igérgetni sem tudott.Az opus titász honlapján a mai napig 30nap van fenn ehhez képest eltelt 90 de még semmi sem történt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Haver EON-ra vár, április óta. Fusiban csavarhúzós ember mondta neki, nincs advesz óra.. hogy igaz, vagy nem.. azt nem tudom... De ha az állami pályázókat is átverték.. szóval az invertert, meg a napelemeket még ne a garázsba tárold... :(

0

imrus101
imrus101 picture

Ad-vesz óra biztosan van az E-Onnál, nekem a 3 fázisra bővítésnél olyat szereltek fel. Ez egy elég buta szerkezet, még infraport sincs rajta, csak a villogó led. Nem tudom, hogy ennél okosabbat raknak-e fel a napelemes rendszerhez, vagy maradhat ugyanez.
imrus101

0

pityu064
pityu064 picture

Szia igen a haverom a mult hónapban kapott és antennás tehát valakivel kommunikál.Az az óra szerintem nem ad vesz nekem is olyat raktak fel.Neki 2hónap alatt lezajlott és ő 08.02-án adta be az igényét már fent az óra vagy három hete neki.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Após is advesz vekkert kapott, modemmel, antennával.. pedig napelem az utcaban sincs. Igaz, ez 3 éve volt .

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
E-On ugyanez, csak pepitában, ott sincs semmi haladás. Ha direkt a napelemes telepítésre vonatkozó számot hívtam, akkor a kedves hang elmondta, hogy már online is be lehet adni a kérelmet, valamint rögzítik a hívást és az egyéb szokásos szöveg, generált egy hívásazonosítót, amire hivatkozhatok majd a későbbiekben. Ekkor már több mint 1 perc hívásidőnél jártunk. Ezután közli, hogy most minden kolléga elfoglalt és azonnal BONTJA A VONALAT! Nincs zene, várakoztatás, stb, de akkor minek ad hívásazonosítót?. Kb. 10-szer megpróbáltam, ugyanez a koreográfia zajlott le. Közben egy másik telefonon a "rendes" ügyfélszolgálatot is hívtam, ott kb. 40 perc várakozás után sikerült megtudnom, hogy 80+ nap alatt nem jutottak semmire, de most beraknak a "sürgős" excelbe és kb. 10 nap múlva kapok majd egy kódot, amivel követni tudom a folyamatot online, tehát lehet, hogy elkezdődik valami, aminek már 50 napja be kellett volna fejeződnie.
imrus101

0

pityu064
pityu064 picture

Szia ne reménykedj engem már háromszor raktak fel,nem történt semmi sem.Nem tudom merre lehet elindulni ugyan is a 30 napos határidőn kivül semmi más nincs igy akár egy évig is elhuzhatják de sokáig már nem tudnak hazudni mivel több kérvény nem érkezik be hozzájuk igy szerintem előbb utobb muszály lesz nekik dolgozni.Járom a megyét ha találok ügyfelet aki később adta be és valami történt akkor lesz miert panaszt tenni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: bizonyos fokig érthető a húzás-halasztás
Minél többen használnak napelemet, annál kevesebb az áramszolgáltató 
árbevétele.
Sok kicsi sokra megy

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mészáros elvtárs nem ér rá

Bálint

2

pityu064
pityu064 picture

Szia igy is ugy is végigviszem de jobb lenne kevesebből meguszni de ha nem történik semmi akkor off gird inverter ha van fény akkor füt a bojler megy a fütés nappal éjszaka pedig át áll gázra.Akkor is megtakaritok egy kis pénzt nekik nem lesz több ugyanis ahogy a videokat nézem bay-pass üzemben az inverter olyan 100w körül vesz a hálózatból a többit hozzáteszi napenergiából.Egy 5kw-os inverter beszerezhető 200000ft körül ha az éves fütésem a felére esik az inverter 2év alatt megtérül és még nem is engedélyköteles.Plusz a vilanyszámla is 20-ára esik mivel este csak tv és világitás megy.Igy az áramdij is kevesebb lesz + a rendszerhasználati dij is.Igy is kevesebb marad a zsebükben plusz nyáron nem lesz mit eladni a klimáknak majd vásárolniuk kell drágábban.

0

proba
proba picture

A napelem szerelők mehetnek nyugdíjjba, ha a visszatáplálás megszűnik. Ha az áramszámlát felemelik, úgy hogy megérje, akkor új migrációs hullám lesz, csak mi is a kerítés rossz oldalán leszünk. Amit klímával hűtesz, és melegvizet fűtesz nyáron, azt megspórolhatod, a 20-ad részt viszont eltaláltad, annyit fog segíteni a napelem télen. Az  5 KWp napelem átlagban 7-8 kWh termelt ebben a hónapban, de sok 2-3kW-os nap is volt. Ez max egy agyon szigetelt ház fűtésénél jelentős tétel. Azt is kiszámolhatod gyorsan, az inverter napi 24 órában 100W-ot fogyaszt, a napi termelésed téli napok  20%-ban 1-2kW akkor ki is jár jól? És még hó sem esett....

0

pityu064
pityu064 picture

Szia a haveromnak épitettük minden optimális 5,3kw amikor sütött a nap 18kw termelés.Jó panel optimális tájolás,hozzá való inverter.Igen volt 2-3kw-os nap is.De mikor ment 18kw-ból egy bojler 2óra alatt felfüt 16kw 2kw-al számolva 7óra fütés.Akkor talán még is jó a matek.

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A fűtés télen kell, ebben az évszakban szerinted mennyit tudsz rásegíteni?

Plusz a vilanyszámla is 20-ára esik mivel este csak tv és világitás megy.
Jók az elvárások, fő az optimizmus, hátha.

1

pityu064
pityu064 picture

Szia tettem fel képet és számoltam megtérülést lehet hogy rosszul számolok,mivel télen nincs minden fütve nekem igy jött ki.Ha gáz 20000ft általánya felére esik 24x10000=240000 + a 8000ft villany esik 3000 akkor 24x4000=88000 két évre számolva.És ki tudja meddig tarthatóak ezek energia az árak.Még mindig jobb mintha a bank kezelné a megtakaritásomat vagy a hasi tasiban őrizném,akkor biztos infláció követő lenne.Az én megtakaritásomon ne gazdagodjanak,még van kincstárjegy is na ezekután attól is megszabaditom őket,ha nekik ez jó.Találok neki befektetést mert nem akarom gazdagitani államunkat.Ezért irtam az off gird iverter megtérülését,nekem már fent van 14x380w panel.innentöl számolva már csak az inverter a kérdés,de lehet hogy mind a kettő mivel ha áramszünet van az off gird képes menni nappal napelemről,és kiszámithatatlan mikor kellhet.Volt rá példa hogy télen egy hétig nem volt áram mindenki aggregátorozott a korszerü cirkó fütések áram nélkül nem mentek.ezért matekoztam mert egy szünetmentes táp is 50000ft.Az agregátor pedig benzin nélkül nem megy.

File csatolás: 

0

pityu064
pityu064 picture

Na most már többet tudok de okosabb nem lettem,most járt nálam a barátom eon dolgozó megkérdezte és elszomoritott mivel közölte hogy egy fázisra nem adnak engedélyt csak a három esélyes.Tehát elmondása szerint,el kell inditanom egy hálózat bővitést,aminek a költsége mivel mérőszekrényt is cserélni kell kb (200000ft)plusz a háromfázisu inverter is drágább igy már nagyon elgondolkoztató hogy megéri-e a beruházás.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Meg.. ennek a kedvezményes félrezsis dolognak is vége lesz... Úgy számolj. És ha idén nem ugrasz bele, jövőre nem lesz új belépőknek szaldós lehetőség...

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Tudtommal jövő év végéig van lehetőség szaldós beüzemelésre. Persze egy tollvonással bármikor eltörölhető. Az ilyenekben kiváló a kormányunk.
https://bestsolar.hu/tisztazzuk-meddig-marad-a-szaldo-elszamolas/?gclid=...
 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Én idén dec31-et tudtam, de ha marad, annak csak örülök... :)

0

Sakos2
Sakos2 picture

Most olvastam másutt is, hogy jövő év dec 31. Utána az eu miatt kötelező a bruttó elszámolás. Aki szaldóban kötött az maradhat, de csak az első szerződésmódosításig (bővítés, inverter csere, akármi). Szóval nagyon hosszú távra nem érdemes számolni vele.

0

pityu064
pityu064 picture

Szia ezért is tettem fel aa kérdést mivel kp-s lenne a napelem leirás szerint 20évig müködik invertert pedig olyat vennék ami javitható (fronius) igy megtérülne a beruházás.Mivel nem 20éves vagyok remélem mig élek energia igényem nem nőne annyival hogy bőviteni kelljen igy talán megtérülne a kiadásom plusz a rezsi kiadásom is csökkenne.Ez szerintem nem egy utolsó szempont mivel az energia árak az egekbe szöktek(a vége kitudja hol lessz) és a forintunk nagyon romlik igy a jövőre nézve talán meg fogja érni

0

Julian
Julian picture

Szia!
Csak úgy kíváncsiságból kérdem, hogy mibe kerül ma Magyarországon az energia és hova szöktek az áraik?
Egy másik fórumon az egyik tag 36 Ft-os árat írt villanyra (gondolom kWh)és, ha átlépi a 218 kW-ot (gondolom egy hónapban), akkor a duplája lesz.
Mindenfele olvasom, hogy elszállnak az energiaárak, meg rezsicsökkentés vagy nemcsökkentés.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Jók az információid, csak nem 218, hanem 244kWh a határ.

0

Julian
Julian picture

Szia!
Köszi!

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Annyit hozzá kell tenni, hogy át kell térni havi elszámolásról éves elszámolásra, az sokkal kedvezőbb.
István.

0

Julian
Julian picture

Szia!

A havi elszámolás az milyen? Minden hónapban lejelented az óraállást és aszerint fizetsz?
Amúgy ez engem nem érint, csak kíváncsi vagyok a helyzetre. Médiát nem nézek, fészbúkra sem járok, de több fórumon is "félnek" az árak miatt.

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Keress egy napelemes céget a közeledben, akik tisztában vannak a helyi viszonyokkal. Ők hamarabb választ adnak a kérdésedre. Én is kértem árajánlatot több cégtől, egy- és háromfázisú verzióban is, telefonon és személyesen is beszéltem velük, sehol sem említették, hogy az egy fázis kizáró ok lenne.
Egy fázisra maximum 2,5kVA-es inverter csatlakoztatható, Lehet nagyobb teljesítményű napelem is, de az inverter le fog szabályozni 2,5kVA-nál.
imrus101

https://www.eu-solar.hu/blog/napelemes-rendszer-1-vagy-3-fazisu-inverter...

1

pityu064
pityu064 picture

Szia az a baj hogy mivel papiron létesithető sok cégnek van ajánlata de senki nem tud biztosat igérni mig az opus rá nem teszi a pecsétet a papirra.Tehát a kissebb jövedelmü kisfogyasztókat,akiknek elég az 1fázis szinte teljesen kizárják a lehetőségből mivel ha mérőhelyet kell szabványositani 200000ft minusszal indul a kisfogyasztó mivel csak egy cég által gyártott dobozt lehet berakni ami több mint 100000ft,csak ez a megfelelő a szolgátatónak,plussz még nem is kapható csak rendelésre 2-3 hét.Tehát nekem mint kisfogyasztónak a havi 8000-10000ft általány mellett nem biztos hogy megtérül 10év alatt.

0

proba
proba picture

Két éve még gond nélkül adták 1 fázisra is. Óra szabványosítás egy új földelés leverése, a tetőtartónál egy csavaros szorító elhelyezése, és lent a réges régen falba süllyesztett fa óraszekrénybe ment az új óra....( volt démász)  Most sem értem, ha egy fázisra 2,5kW-os invertert lehet tenni, de egy fázisra nem kötnek rá....Max csak azért mert nagyon sok munkájuk van, és ezzel amúgy is több hálózati probléma van...Gondolnám szabály nem tilthatja. 
 

0

pityu064
pityu064 picture

Szia sajna opus területen lakom,igy most minent ránk vernek tehát találnom kell valami lehetőséget hogy megérje valahogy mert a forintunk a béka s alatt és szerintem még lejjebb is lessz tehát inkább befektetek az ingatlanba mint hogy csányi vagy államkincstárunk használja megtakaritásomat ugyanis az infláció szerintem 30% a kamat 5% tehát nem szeretnék tovább bukni ami megvan remélhetőleg növeli az ingatlan értékét igy még mindig érték tartóbb.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
írj egy levelet a szolgáltatónak.

1

pityu064
pityu064 picture

Szia és mit irjak neki?

0

Talpi
Talpi picture

A szolgáltató dönt hogy a fogyasztási helyeden megvalósítható-e a visszatáplálás. Számos műszaki követelménynek kell megfelelni - többek között a mérőhely kialakításnak és a rákötésnek is. Tehát kikerülhetetlen az ő beleegyezése. A három fázist nem kell nézned: a jelenlegi terhelésed lesz szétosztva egyről háromra (tudsz majd egyszerre porszívózni, mikrózni és az asszony még moshat is ☺)

0

pityu064
pityu064 picture

Szia asszony nincs de köszönöm a lehetőséget nekik majd fogjam össze a három fázist ugy elég lessz egyfázisra vezetékelt régi lakásba mert egy fázisnál 32a ingyen 3fázisnál   3x10a lesz a bejövő  vagy plussz vegyek még hozzá 4 ampert és akkor 2x10+1x16 amper lessz amiből 2x10 amper nem lessz használva tehát mivel nekem a 2,5kw elég lenne egy fázisra plussz még az inverter is sokkal olcsóbb és még a felrakott táblák is kevesebb helyet foglalnának mivel a tető sem nagy igy az lett volna az ideális 6x460w panel +2.5kw inverter ezt jó árban tudtam volna létesiteni mivel az invertert az ebayről németből 185000 ft (eon által listában lévő)+plussz a helyszüke miatt 6db 460w panel(ennyi fér el) 6x92000 + 50000 szállitás igy állt volna össze.3fázisra min 4kw inverter de mivel nekem csak 2,5kw fér nem biztos hogy a 4kw-os inverter elindul.tehát ha csak a 3fázis a járható ut akkor fakivágás + talajcsavar fölre szerelt tartószerkezet több pénz több energia hosszabb megtérülés de lehet a szomszéd jól fog járni,mivel a plussz energiát az eon bagóért veszi meg elhasználjuk közösen ha kifizeti amit elhasznált rezsi csökkentett áron akkor talán nekem is megéri,ami nem szabályos mert ugye nem adhatnák a szomszédnak energiát de belekényszerit a szolgáltató mivel 2x10 amper üresen lessz plussz lessz egy csomó plussz energiám.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hogy szeretnél napelemet telepítettni, de csak egy fázis van bekötve, lehet-e, és ha igen, mekkora maximális teljesítményű rendszert engedélyeznek. Nem kell túlbonyolítani a kérdést.

 

1

Sponsored links