You are here

Napelem telepitése 1fázisra

21 posts / 0 new
Last post
pityu064
pityu064 picture

Sziasztok
Szeretném tapasztalt jártas kollégák segitségét kérni mivel az energia árak elszabadultak a pénz értéke romlik ugy döntöttem hogy napelembe fektetném megtakaritásomat.Mivel a cimben is irtam egy fázis van a lakásban,nincs is 3fázisra igényem,de az eonos ismerősöm azt mondta ne is próbálkozzam vele ugy is elutasitanak hiába cseréltetek (szabványosittatok)mérőhelyet csak 3fázisnál vagyok esélyes az engedélyeztetésnél.Holott ahogy olvasgatok 2,5kw-ig engedélyezett az 1fázisra is.3fázisu gépem nincs nem is áll szándékomban ilyet használni a lakás hálózata tavaly lett átvezetékelve rézre egy fázisra.Tehát a 3fázis kiépittetése kb 200000ft nekem kidobott pénz lenne plussz csak néznék 2fázisra mivel hasznát nem venném.Tehát kérdésem szerintetek mitől függ az engedélyezése,milyen feltételeknek kell megfelelni az ingatlannak hogy engedélyt kapjon?

Comments
pityu064
pityu064 picture

Na most már többet tudok de okosabb nem lettem,most járt nálam a barátom eon dolgozó megkérdezte és elszomoritott mivel közölte hogy egy fázisra nem adnak engedélyt csak a három esélyes.Tehát elmondása szerint,el kell inditanom egy hálózat bővitést,aminek a költsége mivel mérőszekrényt is cserélni kell kb (200000ft)plusz a háromfázisu inverter is drágább igy már nagyon elgondolkoztató hogy megéri-e a beruházás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Meg.. ennek a kedvezményes félrezsis dolognak is vége lesz... Úgy számolj. És ha idén nem ugrasz bele, jövőre nem lesz új belépőknek szaldós lehetőség...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Tudtommal jövő év végéig van lehetőség szaldós beüzemelésre. Persze egy tollvonással bármikor eltörölhető. Az ilyenekben kiváló a kormányunk.
https://bestsolar.hu/tisztazzuk-meddig-marad-a-szaldo-elszamolas/?gclid=...
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia! Én idén dec31-et tudtam, de ha marad, annak csak örülök... :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sakos2
Sakos2 picture

Most olvastam másutt is, hogy jövő év dec 31. Utána az eu miatt kötelező a bruttó elszámolás. Aki szaldóban kötött az maradhat, de csak az első szerződésmódosításig (bővítés, inverter csere, akármi). Szóval nagyon hosszú távra nem érdemes számolni vele.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pityu064
pityu064 picture

Szia ezért is tettem fel aa kérdést mivel kp-s lenne a napelem leirás szerint 20évig müködik invertert pedig olyat vennék ami javitható (fronius) igy megtérülne a beruházás.Mivel nem 20éves vagyok remélem mig élek energia igényem nem nőne annyival hogy bőviteni kelljen igy talán megtérülne a kiadásom plusz a rezsi kiadásom is csökkenne.Ez szerintem nem egy utolsó szempont mivel az energia árak az egekbe szöktek(a vége kitudja hol lessz) és a forintunk nagyon romlik igy a jövőre nézve talán meg fogja érni

0

Vote up!

You voted ‘up’

Julian
Julian picture

Szia!
Csak úgy kíváncsiságból kérdem, hogy mibe kerül ma Magyarországon az energia és hova szöktek az áraik?
Egy másik fórumon az egyik tag 36 Ft-os árat írt villanyra (gondolom kWh)és, ha átlépi a 218 kW-ot (gondolom egy hónapban), akkor a duplája lesz.
Mindenfele olvasom, hogy elszállnak az energiaárak, meg rezsicsökkentés vagy nemcsökkentés.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Jók az információid, csak nem 218, hanem 244kWh a határ.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Julian
Julian picture

Szia!
Köszi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Annyit hozzá kell tenni, hogy át kell térni havi elszámolásról éves elszámolásra, az sokkal kedvezőbb.
István.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Julian
Julian picture

Szia!

A havi elszámolás az milyen? Minden hónapban lejelented az óraállást és aszerint fizetsz?
Amúgy ez engem nem érint, csak kíváncsi vagyok a helyzetre. Médiát nem nézek, fészbúkra sem járok, de több fórumon is "félnek" az árak miatt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Keress egy napelemes céget a közeledben, akik tisztában vannak a helyi viszonyokkal. Ők hamarabb választ adnak a kérdésedre. Én is kértem árajánlatot több cégtől, egy- és háromfázisú verzióban is, telefonon és személyesen is beszéltem velük, sehol sem említették, hogy az egy fázis kizáró ok lenne.
Egy fázisra maximum 2,5kVA-es inverter csatlakoztatható, Lehet nagyobb teljesítményű napelem is, de az inverter le fog szabályozni 2,5kVA-nál.
imrus101

https://www.eu-solar.hu/blog/napelemes-rendszer-1-vagy-3-fazisu-inverter...

1

Vote up!

You voted ‘up’

pityu064
pityu064 picture

Szia az a baj hogy mivel papiron létesithető sok cégnek van ajánlata de senki nem tud biztosat igérni mig az opus rá nem teszi a pecsétet a papirra.Tehát a kissebb jövedelmü kisfogyasztókat,akiknek elég az 1fázis szinte teljesen kizárják a lehetőségből mivel ha mérőhelyet kell szabványositani 200000ft minusszal indul a kisfogyasztó mivel csak egy cég által gyártott dobozt lehet berakni ami több mint 100000ft,csak ez a megfelelő a szolgátatónak,plussz még nem is kapható csak rendelésre 2-3 hét.Tehát nekem mint kisfogyasztónak a havi 8000-10000ft általány mellett nem biztos hogy megtérül 10év alatt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

Két éve még gond nélkül adták 1 fázisra is. Óra szabványosítás egy új földelés leverése, a tetőtartónál egy csavaros szorító elhelyezése, és lent a réges régen falba süllyesztett fa óraszekrénybe ment az új óra....( volt démász)  Most sem értem, ha egy fázisra 2,5kW-os invertert lehet tenni, de egy fázisra nem kötnek rá....Max csak azért mert nagyon sok munkájuk van, és ezzel amúgy is több hálózati probléma van...Gondolnám szabály nem tilthatja. 
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

pityu064
pityu064 picture

Szia sajna opus területen lakom,igy most minent ránk vernek tehát találnom kell valami lehetőséget hogy megérje valahogy mert a forintunk a béka s alatt és szerintem még lejjebb is lessz tehát inkább befektetek az ingatlanba mint hogy csányi vagy államkincstárunk használja megtakaritásomat ugyanis az infláció szerintem 30% a kamat 5% tehát nem szeretnék tovább bukni ami megvan remélhetőleg növeli az ingatlan értékét igy még mindig érték tartóbb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!
írj egy levelet a szolgáltatónak.

1

Vote up!

You voted ‘up’

pityu064
pityu064 picture

Szia és mit irjak neki?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Talpi
Talpi picture

A szolgáltató dönt hogy a fogyasztási helyeden megvalósítható-e a visszatáplálás. Számos műszaki követelménynek kell megfelelni - többek között a mérőhely kialakításnak és a rákötésnek is. Tehát kikerülhetetlen az ő beleegyezése. A három fázist nem kell nézned: a jelenlegi terhelésed lesz szétosztva egyről háromra (tudsz majd egyszerre porszívózni, mikrózni és az asszony még moshat is ☺)

0

Vote up!

You voted ‘up’

pityu064
pityu064 picture

Szia asszony nincs de köszönöm a lehetőséget nekik majd fogjam össze a három fázist ugy elég lessz egyfázisra vezetékelt régi lakásba mert egy fázisnál 32a ingyen 3fázisnál   3x10a lesz a bejövő  vagy plussz vegyek még hozzá 4 ampert és akkor 2x10+1x16 amper lessz amiből 2x10 amper nem lessz használva tehát mivel nekem a 2,5kw elég lenne egy fázisra plussz még az inverter is sokkal olcsóbb és még a felrakott táblák is kevesebb helyet foglalnának mivel a tető sem nagy igy az lett volna az ideális 6x460w panel +2.5kw inverter ezt jó árban tudtam volna létesiteni mivel az invertert az ebayről németből 185000 ft (eon által listában lévő)+plussz a helyszüke miatt 6db 460w panel(ennyi fér el) 6x92000 + 50000 szállitás igy állt volna össze.3fázisra min 4kw inverter de mivel nekem csak 2,5kw fér nem biztos hogy a 4kw-os inverter elindul.tehát ha csak a 3fázis a járható ut akkor fakivágás + talajcsavar fölre szerelt tartószerkezet több pénz több energia hosszabb megtérülés de lehet a szomszéd jól fog járni,mivel a plussz energiát az eon bagóért veszi meg elhasználjuk közösen ha kifizeti amit elhasznált rezsi csökkentett áron akkor talán nekem is megéri,ami nem szabályos mert ugye nem adhatnák a szomszédnak energiát de belekényszerit a szolgáltató mivel 2x10 amper üresen lessz plussz lessz egy csomó plussz energiám.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Hogy szeretnél napelemet telepítettni, de csak egy fázis van bekötve, lehet-e, és ha igen, mekkora maximális teljesítményű rendszert engedélyeznek. Nem kell túlbonyolítani a kérdést.

 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links