You are here

Chopperos tápegységben a primer vagy a szekunder oldal a rossz ?

25 posts / 0 new
Last post
Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Hoztak egy kinai auto akkutöltô piros LED displayes feszültség és árammérővel, primerben UC3842, szekunderben nincs OP IC csak TL431 meg 5db kistranzisztor meg egy lecsiszolt TO-220 as vélhetôleg NMOSFET, nem tirisztor, mert a Gate lába pin1, ez szabályozza az akku minuszát, relé nincs benne.

Fel volt rakva töltésre az autóban, elégett a "mosfet" középsô lábáról vezető sönt ellenállás lába körül a NYÁK, meg zárlatos lett a szekunder MBR20100-as dupladióda.

Nem volt hirtelen MBR20100-asom beraktam PC tápból 30V 30A dupla schottkyt, bekapcsolva csak pittyeg a displayen ugrál a feszültség 11-15V ig, gondoltam hátrha le kell terhelni ráraktam egy 21W-os izzót és azonnal kiégett a schottkym, gondoltam biztos nagyok az impulzusok ezért kell a 100V-os dióda, találtam egy MBR20150-est, de ezzel is ugrál a feszültség, de ezt nem mertem égővel kipróbálni mert nincs több diódám.

Kicseréltem TL431-et, optokoplert PC817-et, UC3842-őt is, trafó lábai nem szakadtak, UC tápja primer 120k jó, kis diódák, nagy ellenállások mérve jók, nagyítóval átnéztem a NYÁK-ot nincs kontakthiba.

Kérdésem az, hogy hogyan lehet az optokoplert kivéve  megtudni hogy  a primer vagy a szekunder oldalon van a hiba ?

Régebben olvastam itt és ki is próbáltam TV-n hogy az optokopler primer labait kivéve  beraktam 10k trimmert kezdésnek kb 7k-ra téve de nem értem el vele semmit, valamit nem jól csinálhattam anno. Youtuben régen láttam valami más módszert is de már nem emlékszek rá.

 

Comments
Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Ugylátszik ez ilyen megoldású, rámertem rakni az akkut és működik nem pittyeg és töltötte is az autóm akkuját 8A-ral majd csökkent..
MEGOLDÁS: ILYEN FAJTA

Lekövetve az optokopler katódja nem jut el a  GND-re, amíg az akkut rá nem teszem,  ott akkor egy 2SC1815 rákapcsolja 5k1-en keresztül az optokoplerra, tehát amíg nincs akku addig nincs szabályzás és a kijelzőn ugrálgat a feszültség, amikor túl lépi az UC3842 UVLO feszültséget lekapcsol majd ujraindulgat ez az a pittyegés..
 

1

Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok !Csak hogy többet tudjatok: a töltő márkája HAO YUNG model szâm nincs, így néz ki belülről:

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! A 3842 3-pin sense bemenete vissza csatolva van a kapcsolo FET  S-kivezetesevel.A sense bemenetre kerulo feszultseg (Imp.)nem csak figyeli hanem vedi is a FET-et .Tul fesz. eseten megszakitja a FET vezerleset ,igy  vedve a FET-et.Erdekes eset, mikor nem talalsz hibas alkatreszt .Terheles nelkul a kapcsolo Imp. tul  keskeny es FET. G-S kapacitasa eltorzitja csokenve az amplitudojat is.A FET arama megno a vezerles miatt,a tap ki-be kapcsol Egyes tapokban szokot egy ellenalas lenni a kimeneten mint terheles.Bocs az ekezetekekert.udv.Joska

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A primer gondolom az IC adatlapjához nagyon közel áll, a szekunder oldalon szokták megbonyolítani a visszacsatolást. A legegyszerűbb, hogy az opto anódját szabaddá teszed, és egy 12V-os zenert meg egy 470 ohmot sorbakötve rárakod a szűrőkondira. Ezzel egy fapados szekunder visszacsatolást csinálsz. Sok töltőben alkalmazzák ezt a módszert, hogy terheletlenül ne szálljon el a kimenő feszültség.

1

zsugori
zsugori picture
***

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Telitalálat ez az a töltó.
De a reklám felirat az kicsit túlzás..
Solid State Capacitors. ???.
Safety Alarm nem is az, az a mosfet hogy  ne legyen feszültség a csipeszen..
Aluminium radiator.. hát igen nem vas.. copper radiator lenne  még megérteném hogy reklámoznák.

2

Shizo
Shizo picture
**

Esetleg ha valaki tudná a fő kérdésemre a választ az jó lenne.

"...Kérdésem az, hogy hogyan lehet az optokoplert kivéve  megtudni hogy  a primer vagy a szekunder oldalon van a hiba ?..."

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

 

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy kiveszed az optot. Labortápot kötve a kimenetre (secunder dióda után), azt meg lehet mérni, hány voltnál kapcsol az opto. Aztán primer oldalon megtáplálhatod labortápról a táp IC VCC lábát, hogy lásd, hogy indul.

2

zsugori
zsugori picture
***

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Az egyik sémád optokopleros a másik nem.. Az enyémben szekunderben van 4db 2SC1815 meg 1db 2N5401 ha jól emlékszem, egyik tranzisztor a fütyülőre van, a többit nem tudom, van egy trimmer is ami mérve jó.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Inhouse
Inhouse picture

Jó kis rajz...mondjuk szegény fetek nem sok mindent tudnak tenni fordított polaritású csatlakoztatás esetén, nem? :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem ebben DIP 8 tokozás van,(az adatlapon több tokozás szerepel) a kérdező majd tisztázza,
lényeg, hogy az IC táplábán legyen 18 V

Bálint

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Kicseréltem az ellenálláast 100k+22k ra de továbbra is ugyanaz a jelenség.. DIP8-as az UC3842.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ennek ellenére nem tudjuk, mekkora feszültség van a 7. lábon
Ha kevesebb az előírtnál, rossz a IC

Bálint

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
AZ UC-jeim mind jók, multkor foglalatba teszteltem, hogy ne vezessen félre e-bicikli töltő javításakor. ( van kb 20db-om).

A trafónak van egy primerje , egy UC tápot ellátó "szekundere" ami itt primer oldalon van kihasználva  valószínű ahogy mondod >18V, meg  a második szekundere az akkutöltésre valószínű 15V.

Ha a 15V szekunder leesik akkor leesik az UC 18V ja is a 120k nem elegendő egymaga az UC tápnak, de ugyanez fordítva is igaz, ezért nem tudom hogy a primer vagy a szekunder oldal a hibás, UVLO (Under Voltage LOckout) vagy OVP (Over Voltage Protection) miatt pumpálgat indulgatna, szerintem OVP tiltja le az oszcilációt, mert a led displayen 16V is megjelenik..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az IC 7. lába a tápja,   itt 18 V felett kell lenni , a csatlakozó ellenállást (120-140kOhm) cseréld azonos értékűre

Bálint

File csatolás: 

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
IC7-es lábon ugrál a táp pittyegés szerint kb 10-15V ig dgitális multiméterrel mérve, a táp elkója (100µF/50V) jó, a 400V-os kondin stabil 300V van. Az ellenállás 2db 240ohm/2W párhuzamosan kötve (mérve 120k) nem hiszem hogy azt ki kellene cserélnem.

0

bolykys
bolykys picture

Az ellenállás 2db 240ohm/2W párhuzamosan kötve (mérve 120k)

Üdv.
Gondolom ez csak elírás.....
​​​​Mert ha nem, akkor meg is van ​a hiba smiley

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia bolykys !

Észrevételed jó, helyesen 2x240k párhuzamosan..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 3842-44 tápok rákfenéje a 7. lábon levő "tápellenállás", mérve jó, de az áramkörben nem működik.
Megbizonyosodhatsz rőla, ha megméred a 7. lábon a feszültséget, ami legalább 18 V kell legyen
Nem nagy munka és költség az ellenállás cseréje
Ha ezen túl vagy, akkor érdemes tovább keresni a hibát
Adatlapot az  előbbiekben  már mellékeltem, ne zavarjon, hogy ott 56 kOhm van írva, mert a 117V-os hálózatra van méretezve

Bálint

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Leesett a töltő egykor?
Üdv vj

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Nem az enyém a töltô, aki elhozta az meg kölcsönkérte a szomszédjától, így nem tudom az elôéletét.

0

Sponsored links