You are here

Létezik D osztályu audio végfok aluláteresztő és PWM nélkül?

35 posts / 0 new
Last post
Simon
Simon picture

Sziasztok
A napokban hoztak javitásra egy KLIPSCH SUB12 subwoofert. Szép és nagy. Nem tudom megjavitani mert tőbbekkőzőt nem értem a mükődési elvét és nincs hozá rajz. Ez egy olyan D osztályu végfok amelykben aluláteresztő szürő és audió jel által vezérelt PVM nincsenek, telyes hidas kialakitás de valahogy nem BTL. Nem szeretném a kapcsolást lerajzolni mert nem lesz megfizetve. A kapcsolási elvet fényképen melékelem. Tudom hogy a FET tranzisztort nem ugy jelőlik mint a BJT,  de talán kőnyebb megérteni. Van valakinek ehez rajz? Hogy mükődik? Maga a végfok egy PWM? Az biztos hogy kapcsoló üzemmódu végfok de ez D osztály?
Amugy a vegfok 100V flotáns tápfesze megvan, de a UC3842 nem reszket, ez 25V ot kap és egy külőn 12 lábas panel.
Tiszteletel, Maghiar Simion, Romania.

Comments
Simon
Simon picture

Sziasztok.
Próbléma megoldva, erősitő mükődik.
A kérdésemre, hogy létezik e D osztályu audio végerősitő, aluláterestő szürő és PWM nélkül, a válasz az hogy nincs, nem lehet. Buta kérdés volt egy buta embertől. Viszont létezik olyan kapcsoló üzemmódu audió végfok melynek semmi kőze az 1950 ben felfedezet, majd 1955 ben  D ostályra  keresztelt kapcsoláshoz. Én kifogtam egy ilyent. Nem tudom hogy menyire van elterjedve, de én nem láttam és nem hallottam róla. BASH a szabadalom neve, valójában egy ABD/2 osztályu végfok. Nagy hatásfok, szenzációs hang. Határozotan jobb mint egy D végfok. Egy kapcsoló üzemmódu végfok amelyk ugy szol mint egy AB. Nincs RF jel maradék a hangszóron, nincs aluláteresztő szürő a kimenet előt mert nincs reá szükség. Damping factor méretezhető, állitható. Megszokot jó hang.
Kőszőnet a hozzászólásokért, egyedül nem boldogultam volna.
Tisztelettel, Maghiar Simion Stefan
 

7

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Most akkor ez pontosan hogy van? A kapcsolóüzemű megcsinálja a pontos audiójelet egyenirányítva, csak a nullátmeneteknél és a polaritásnál van jelentősége az A/B osztálynak? 
Még ifjú koromból rémlik, hogy agyaltam rajta, a veszteségek csökkentésére amplitúdófüggő táp kellene. Itt a táp pontosan leköveti az audiójelet, vagy az analóg végfok a nullátmeneteken kívül is belejavít?

0

Simon
Simon picture

Szia. Jó amit irtál, csak az egyenirányitás szó jó is meg nem is.  Az  BTL, (telyes hidas) AB végfok táplálását egy PWM táp szolgáltatja. Órajel= 500Khz. Egy 1 Khz es audió jel pozitiv részére az AB kap 25000 darab "energiacsomagot", ugy hogy minden csomag energiája megfelel a szinus pilanatnyi amplitudójának. Ezek a csomagok megvannak szürve egy LC szürővel. Mikor jőn a negativ része a 1000 hz es szinusznak, a BTL megforditja a hangszorót és a PWM is forditot vezérlést kap (szinten pozitiv), végül is aPWM et vezérlő audio jel van egyenirányitva (de nem szürve).
Mi a külőmbség?
D osztályba, mikor nincs audio jel, a PWM kitőltése pont 50%
ABD osztályba, mikor nincs audió jel, a PWM kitőltése nagyon- nagyon keskeny.
Az AB mindég bejavit és van negativ viszacsatolása.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Simon ! Azt irtad hogy az órajel =500kz,ez nem igaz.zsugori kollegánknak köszönhetöen kaptál.egy kapcsolási rajot a kiforrasztott nyákrol amelyen van a 3842-es ic.Az ic adatlapján a gyártò megadja hogyan számithatò ki az órajel (kapcsolò impulzus frekvenciája.A 4-pin a frekvencia beállitására szolgál .Egy R és C külsö catlakozásával.Ez esetben R7=8,06kohm és C1=10nF számolhatò ki a megadot képlettel.A képlet : f=1,72 osztva (R×C)  igy f-hz,R-ohm,C-farad  kiszámitva 213khz .Az ic adatlapján megtalálhatod az irtakat.Csak nem 500khz ahogy irtad.Nagy frekvenciájú kapcsò impulzus és még PWR is megkövetel kissebb bemenö (MOS) kapacitású FET-et nem 800pF-at mint a rajzon .üdv.Jòska

 

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 3842-es  47-57 kHz között szokott működni

Bálint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Bálint ! Ez igaz,tapokban igy hasznâlták akkoriban.Én kifogtam az aranykorát az ic-nek a 90-es években.A frekvenciát nem volt könyü megemelni a FET nagy  bemenö G-S  kapacitâsa ,a ferrit mag, és a félvezetök is beleszoltak Az ic kapcs.frek.kivülröl beálithatod ( 1Mhz-ig) csak legyen .mit meghajtsál.üdv.Jòska

​​​​​

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Simon !Én máskép  lâtom a müködését AB nélkül.És az 500kz-et is tulzotnak tartom a 3842-es ic adatlapján számithatò a frekvencia.üdv.Jòska

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Te is arra gondolsz, hogy az audiojel burkológörbéje a táp, így tartják alacsonyan a disszipácoót? 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Egyébként létezik kimeneti szűrő "nélküli" D-osztály. Nem véletlenül raktam idézőjelbe.
A múltkor belefutottam egybe. Egy kihangosítóban volt egy 1mm x 2mm-es IC, mint végfok. Már nem emlékszem a típusára, de megtaláltam a net-en.
A kimenet közvetlenül ment a hangszóróra. A hangszóró tekercsét használja szűrőnek, szerintem.

Gábor

2

Simon
Simon picture

Igen. Ezek az erősitők nagyon jók egy beszélő, mesemondó gyerekjáték maciba. Gondolom tőbb100W vagy KW nál mar nem megy.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

PAM8403

0

kovacsna
kovacsna picture

Hello!

Pl

https://www.analog.com/en/products/MAX98360C.html#product-reference

Rengeteg ilyen kompakt megoldás van. 
A notebookok, telók szinte mind ilyet használnak.

KN

1

Simon
Simon picture

Szia. 
Ez a végfok pont 500W ot nyom 8 ohmos terhelésre.  100V os kapcsolú üzemü táp. 8 ohmos terhelésnél a sinusz csucstol csucsig 190V.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

A kérdésed úgy szólt, "Létezik-e D osztályú végfok aluláteresztő szűrő és pwm generátor nélkül."
A válasz, igen. 
Evidens, hogy ezek a kompakt tokok pár wattosak csupán.

KN
 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tudtad használni, amit küldtem?

(a címbe írd be  MEGOLDVA)

Bálint

0

Simon
Simon picture

A Rádiotechnika cik egy őszeszedet és őszevágot valami a netről.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

7 napos topik címét már nem lehet szerkeszteni. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:írtam üzenetet

Bálint

 

0

zsugori
zsugori picture
***

innen már könnyű lerajzolni azt a kis vacak panelt hókuszpókusz

File csatolás: 

4

Simon
Simon picture

indigo_660.  milméterre megegyezik. Megszakadt raita az IC. Csere után mükődik.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Visszacsatolás van benne? A TL062 direkt hajtja a FET-eket, vagy van még köztük egy meghajtó fokozat?

0

Simon
Simon picture

Szia. Na ezért jó ha van rajz. Nem tudom hogy van e visszacsatolás. Ha van, én nem tudom elképzelni. Minden ugymond kapcsolo végtranzisztor T1,,,T4
és a TL082 kőzőt van egy egy 4db. három lábu smd ből álló kolbász, 2db tranzisztor+ 2darab dupla dióda. A fényképen kőnyen felismerhetők.
Az i (interleaved) audio erősitő nem bővelkedik irodalomal. CROWN szabadalom. Még kapirgálok a netten. Most van a T5 meghajtó panel a mikroszkóp alat. Egy UC3842, 8db tranzisztor+ saláta. Na itt lehet visszacsatolás, de honnan és minek, még nem tudom.
 

0

proba
proba picture

.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 25V-ot az IC 7. lábán mérted?
Optót ellenőrizted?

Bálint

0

Simon
Simon picture

Nincsenek optók a panelen, nincsenek száraz elkók, nem vagyok kezdő.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez hasonlít rá?

Bálint

0

Simon
Simon picture

Nem hasonlit. Ez a rajz egy normál AB ostály, egy sima ügy. Ugy gondolom hogy a KLIPSCH SW12-I amerikai gyártmány, a SW12 viszont kinai.
Az én erősitőm nem AB, ugy néz ki hogy nem D, hanem inkáb i osztály, vagy hasonló.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lenne néhány kép (nálam nagyon rosszul látszik)az azonosításhoz, és a pontos típusszám, mert több  12-es végű létezik
Itt egy másik rajz, ez Klipsch RW12

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lenne még néhány kép az azonosításhoz, és a pontos típusszám, mert több  12-es végű létezik
Itt egy másik rajz, ez Klipsch RW12

Bálint

File csatolás: 

1

Simon
Simon picture

Ajaj, ajajaj. Nagyon hasonlit. Mükődési elv egy az egyben az. Nézem mint őkőr az uj kaput. Nem tudom hogy mit látok. Számomra érdekes kapcsolás. BASH szabadalom.(Fotó) A BASH kártya halot. A BASH ráncigálja a CLASS D SWITCHet. Sejtettem hogy semmi kőze az audió jelhez, kivétel a PWM-CONTROL láb, "ha nincs zene nincs tánc". Ugy látom hogy kapcsolják a BASH által kapcsolt feszültcséget, talán valami nagy teljesitményü delta szigma konverter. Ez bármi, csak nem D osztály.
Nincs szerencsém mert pont a BASH rajza hiányzik, de gondolom hogy ic csere után elindul és majd megértem hogyan mükődik.
Nagyon kőszőnőm,   
Maghiar Simion
u.i. Látom hogy létezik aluláteresztő szürő mentes komutációs audió végfok. Nem hitem volna. Ha sikerül megjavitani, elviszem Ukrajnába eladni. Ha zene halgatásra nem  lesz alkalmas akkor jó lesz repülőgépek, rakéták valamint radar állomások zavarására. Hogy a csodába tud egy ilyen készülék átmenni az EMI/EMC teszten????

1

imrus101
imrus101 picture

Hali!

Rákerestem a címkén lévő két szabadalomra:
https://patents.google.com/patent/US5075634A/en
https://patents.google.com/patent/US5510753A/en

Csak beleolvastam az elejébe, de már onnan kiderül a működés elv. A bejövő hangjel rámegy egy hagyományos hídkapcsolású erősítőre és egy D osztályúra is. A D osztályú a tápfeszültséget biztosítja a hídnak. Tulajdonképp egy változó kimenő feszültségű kapcsolóüzemű tápegység. Így mindig csak akkora a tápfeszültség, amekkora kell, változik a bemenő jel függvényében. Így jóval kisebb hűtőborda kell.

Remélem, hogy találsz valami hasznosat a leírásokban.

imrus101

2

Simon
Simon picture

Szia.
Tanultam valamit. Nem sz@rakodni kell hanem rákeresni a patantre, ha már a készülékre irták. Pont úgy mükődik ahogy irtad. De az nincs mesze az igazságtol amit én sejtettem hogy kapcsolgatyák a kapcsolt fesültcséget. Tehát egy 300 vagy 500W os erősitőbe a AB osztálju telyes hidkapcsolásu végfok vicces vegtanzisztorai IRF530- IRF9530 , raszerelve egy vicc méretü hütőre, csak az audió jel nul pont átmeneteinek kőrnyéken "dolgoznak," utána telyesen nyitva maradnak, majd a PWM táp szépen kőrbeirja a audio jel alakját. A PWM táp csak poziv audio jeleket képes kőrbeirni de semmi probléma, az AB átsegiti a nul ponton, majd bekapcsolja a hangszorót forditva és a PWM táp megint épitgetheti a pozitiv jelnek megfelelő feszültcséget. Hogy mikor menyire van nitva az AB végfok majd elválik mikor majd  megjavitom a BASH kártyát, ami nem más mint egy audio jel pozitiv alternanciája által vezérelt PWM ,vagy parasztosan mondva egy fél D osztaly. Tul sok energiát  nem tud diszipálni az AB, dalolva elszálna az első baszusnál. Én elnevezem ABD/2 végfoknak......Ha valakit zavar, hát mondjon egy más betüt, van még elég.
Nagyon szépen készénőm a segitcséget,
Maghiar Simion

https://elektrotanya.com/sites/default/files/comment/2022/12/klipsch_rw-...

3

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ezt nézted már?

https://community.klipsch.com/index.php?/topic/187446-sub-10-sub-12-rpw-...

hátha van benne hasznos infó.

Tóni

1

Simon
Simon picture

Szia
Kőszőnőm. Már láttam. Sajnos nincs emlités a mükődési elvről. Nekem nincs szerencsém olyan kőnyő hibákal.

0

Sponsored links