You are here

Orion SS-AV 831. A mélyláda nem jól szól. Megoldva, Köszönöm!

19 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Van nekem egy ilyen erősítőm: Orion SS-AV 831. A mélyláda nem jól szól, "buffog", dübörög a mély hangoknál. 

- A Subwoofer erősítőnek milyennek kellene lennie az erősítés-frekvencia görbéjének?

- Nekem nem sikerült rajzot találnom hozzá. Tudna valaki ebben segíteni?

formasu

File attachment: 
Comments
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

A végfok IC-t kicseréltem, most működik a TDA7265 Sub IC mindkét oldala.

Funkció generátort teszek a SUB (5.1-es) bemenetre, és a SUB hangszóró kimeneten oszcilloszkóp, és műterhelés van.  Szinte 20 Hz-től felfelé a magas frekvenciák felé azonos, egyenletes az erősítése, azaz azonos amplitúdójú jel jön ki.

Amikor ezt a jelet a CD, vagy az AUX ( gondolom, hogy 2.1-es) valamelyik bemenetre adom, akkor 20 Hz-től kb. azonos a kimenő jel amplitudója 2-300 Hz-ig, majd folyamatosan csökken, és 800 Hz-1 KHz körül már alig jön ki valami itt. 

Nem értem, hogy miért más a SUB erősítő frekvencia-erősítés menete DVD 5.1 jel bemenetről, és miért más, ha a CD, vagy AUX bemenetre adom a jelet? Az 5.1-es benenetről miért nincsenek vágva a magas hangok?

 

0

hifista
hifista picture

Szia!
Szerintem itt valami félreértés lesz.
Az AUX bemenet az sima sztereó jel, amiből a DSP "válogatja" ki a szubra jutó jelet.
Míg az 5.1 bemenetnél a .1 a Sub, vagyis a 6 bemenetből csak a SUB bemenetre kerül, a már "szétválogatott" jelből az alacsony frekvenciás jel.
Hifista.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Az 5.1-es bemenetnél a SUB-ra már szétválogatott jel érkezik, ezt írtad. Ezt még értem, de ilyenkor miért kell átvinnie a SUB erősítőnek a magas frekvenciás jeleket is?

0

hifista
hifista picture

Azért, mert - elvileg - oda már csak az alacsony frekvenciák jutnak el, mivel már előzőleg le lett szűrve neki, tehát nincs szükség még egy szűrésre.
A komolyabb subwoofereken is van sztereó bemenet, amiről a jel átmegy egy szubszonikus szűrőn, míg van egy LFE - Low Frequency Effects - bemenet, amiről a jel közvetlenül jut a végfok irányába.
 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mert kínai vacak.. Spóroltak egy szűrőt.

A SUB bemenetre eleve nem kerülhet nem SUB tartomány...

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszönöm, én is gondoltam erre, hogy lespórolták a szűrőt. /a 2.1-nél viszont ott van a szűrő, de nem mondható meredek vágásúnak./ Én nem vagyok nagy zene rajongó, de volt nálam már ennél sokkal jobb hang minőségű 5.1-es erősítő.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A hozzá adott kis hangszórók sem mennek még 80-100Hz-től rendesen, jó ez így! :)
BÚÉK!

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért ennél kihívás lenne gagyibbat találni :) Őszintén. Láttad belül... Meredeknek meg azért nem meredek, mert 2db passzív alkatrész ezt tudja. OPA meg drága, vagy/és zajos :) (ebben a kategóriában :) )

2

SzBálint
SzBálint picture
****

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi. Hozzám talán 4 Km-re is van, a Hestore-ban. Ott is hasonló az ára: 876 Ft+ Áfa. A TDA 7264 IC itthon van, nem kell érte menni, és nem kerül 1100 Ft-ba, csak fél órás munkába, ha berakható helyette..

Szerk: Megrendeltem. A belső kapcsolása a két IC-nek nem teljesen egyforma. 

Köszönöm a segítséget!

formasu

0

zsugori
zsugori picture
***

ht520 5.1
gondolom
550 szerű

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Nem ez, ennek tranzisztoros végfokai vannak, és az enyémnek a végfoka: TDA 7265, és kettő darab TDA 7269 

5 hang jó, csak a SUB hangja nem...

0

zsugori
zsugori picture
***

 megteszi átfirkálva

0

formasu
formasu picture
*

Ezen pont a SUB nem az, ami nekem kellene. A másik kettő végfok IC az stimmel. (TDA7269) /Első, hátsó, és a harmadik IC TDA7265 az a Center.

Eredeti végfok a SUB-ban szintén egy TDA7265, ez a negyedik IC. A két erősítő része is be van kötve, a hangszóró a két erősítő kimenetén lenne, de az egyik oldala nem jó. Most átkötöttem az egyik oldalra, így szól, de halkan.

A SUB IC a TDA7265 egyik fele a hibás. Találtam: TDA7264  IC-t. A bekötése már látom, hogy más, de az adatai nekem nagyon hasonlónak tűnnek. Ismeri valaki ezt az IC-t? A lábbekötésének megfelelően működne a TDA7265 helyett? 

Köszönöm.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

1

formasu
formasu picture
*

Azt gondoltam, hogy javítva van, de nem jó. Most vettem megint elő. A SUB végfoka TDA7265.  Ott lehet valami gond, mert előttem ott látok javításokat, a hangszóró kicsatolásnál nyák átvágást, és átkötést is. Eddig erre nem is figyeltem oda. Azt látom, hogy az IC-ről kellene jönnie a két hangszóró csatinak, (a szélső és a mellette lévő lábról) de át van alakítva: az egyik lábról jövő nyák el van vágva, és helyette a táp mínusza van a hangszóró egyik pontján, a másik meg az IC szélső lábáról jön. 

Most a végfoknál kell kezdeni, arra gondolok, hogy ott lehet a hiba. Keresek egy TDA7265 rajzot és bekötést, és talán holnap átnézem a kapcsolást. 

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
Ha jól emlékszem a subwoofer 100Hz alatti tartományra van szűrve. A buffogás, dübörgés akár üzemszerű is lehet. Teszteld le számítógépes hanggenerátorral, csatoltam egyet.
Üdv.

File csatolás: 

1

formasu
formasu picture
*

Köszi, van hanggenerátorom, régen csináltam egyet. A végfokkal lesz a hiba. Jó lenne rajz az erősítőről, sokkal könnyebb lenne a hibát keresni.

A végfok IC-ről már találtam rajzot. Holnap átnézem, hogy mit és miért alakították át a kimeneteit a TDA7265 IC-nek?

0

Sponsored links