You are here

Digitális adás-vétel elmélet

12 posts / 0 new
Last post
apostrophes
apostrophes picture

Sziasztok !!!


Érdekelne hogy a TV digitális sugárzása milyen módon történik, azaz melyik modulációs eljárással? Hasonlóan a WiFi kapcsolathoz? És a DMR? És a GSM? 
Értem hogy gőzgép, de hogyan működik ??? Az AM, FM, PCM, Multiplex az még világos csak az ADSL-nél kezd besötétedni, a (wifi, dmr, gsm) már igényelne egy kis megvilágítást és telefonos segítséget !!! 

Comments
apostrophes
apostrophes picture

a LÉNYEG hogy az egész modulált jelet a számítógép rajzolja meg, mint Michaelangelo a Madonnát, és ezt ráültetik egy vivőre, hadd szóljon !!! NEM modulálnak meg semmit a hagyományos értelemben. A VIVŐ nincs megmodulálva. SEMMI nincs megmodulálva.

0

apostrophes
apostrophes picture

Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM)
Orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) combines modulation and multiplexing techniques to improve spectral efficiency. A transmission channel is divided into many smaller subchannels or subcarriers. The subcarrier frequencies and spacings are chosen so they’re orthogonal to one another. Their spectra won’t interfere with one another, then, so no guard bands are required (Fig. 6).

 

 

6. In the OFDM signal for the IEEE 802.11n Wi-Fi standard, 56 subcarriers are spaced 312.5 kHz in a 20-MHz channel. Data rates to 300 Mbits/s can be achieved with 64QAM. 6. In the OFDM signal for the IEEE 802.11n Wi-Fi standard, 56 subcarriers are spaced 312.5 kHz in a 20-MHz channel. Data rates to 300 Mbits/s can be achieved with 64QAM.

 

 

The serial digital data to be transmitted is subdivided into parallel slower data rate channels. These lower data rate signals are then used to modulate each subcarrier. The most common forms of modulation are BPSK, QPSK, and several levels of QAM. BPSK, QPSK, 16QAM, and 64QAM are defined with 802.11n. Data rates up to about 300 Mbits/s are possible with 64QAM.

The complex modulation process is only produced by digital signal processing (DSP) techniques. An inverse fast Fourier transform (IFFT) generates the signal to be transmitted. An FFT process recovers the signal at the receiver.

OFDM is very spectrally efficient. That efficiency level depends on the number of subcarriers and the type of modulation, but it can be as high as 30 bits/s/Hz. Because of the wide bandwidth it usually occupies and the large number of subcarriers, it also is less prone to signal loss due to fading, multipath reflections, and similar effects common in UHF and microwave radio signal propagation.

Currently, OFDM is the most popular form of digital modulation. It is used in Wi-Fi LANs, WiMAX broadband wireless, Long Term Evolution (LTE) 4G cellular systems, digital subscriber line (DSL) systems, and in most power-line communications (PLC) applications. For more, see “Orthogonal Frequency-Division Multiplexing (OFDM): FAQ Tutorial.”

0

apostrophes
apostrophes picture

Nagyon szeretném kicsit megérteni ezt a digitális "soksávos" modulációt.

Itt tényleg van 6700 sáv? vagy "csak" van egy jelforma "elkészítve" ami elvileg (és gyakorlatilag) ezekből áll illetve állna össze, de simán lerajzolja egy DAC?

...vagy teljesen téves az elképzelésem?

0

apostrophes
apostrophes picture

 IFFT (Inverse Fast Fourier Transformation) alapján két értéket definiáltak, 2k esetén 1705, míg 8k esetén 6817 vivő van. 

6817 darabra szét van választva a modulációs sáv. ezeket külön modulálni kell a 64QPSK-val. Ezek 1kHz-es sávok ha jól értem. És ezt az egészet valójában a fourier-transzformáció állítja elő egy "fourier IC" ? ADSL modemben is hasonlók lehetnek, de azt nem tudtam hogy a Mindig-TV is ezt használja. 

0

apostrophes
apostrophes picture

de melyik jelnek a fázisa "ugrál"? ezt még nem vágom...

A vivőfrekvencia fázisa? Vagypedig van egy mondjuk  8MHz-es jel a 498MHz-es vivőn és a 8MHz fázisa "ugrál"? Ezt szeretném megtudni! Közben az is kiderült hogy a híres 5G is ilyen fázismoduláció kombinálva amplitudó értékekkel és 8 fázisérték és 8 amplitudó érték az 64 szóval a mindig tv is és az 5G GSM hasonló modulációval megy meg még ki tudja mi ?
 

0

apostrophes
apostrophes picture

az amatőr rádióknál pedig nem PSK van tehát nem a fázis ugrál hanem FSK meg F4SK itt a frekvencia ugrál 2 vagy 4 fix érték között

0

apostrophes
apostrophes picture

Jó mostmár kezdem érteni, hirtelen eltolódik a fázis mondjuk 180 fokkal. vagy 90 fokkal. Ezt demodulálni nagyon könnyű mert csak össze kell hasonlítani egy változatlan eredeti ugyanolyan szinuszjellel. 

Hogyan lesz pont 8MHz a sávszélesség? ezt még nem vágom...

0

apostrophes
apostrophes picture

egy digitális vevőben például egy 5000ft-os beltériben alig van "rádiós" alkatrész, ha emlékszik még valaki hogy egy tv tuner mennyi hangolt kört meg keverő-kört meg ezernyi alkatrész ez a digitális vevő meg elfér egy pendrájban, nekem is van ilyen SDR vevőm szépen működik, használni remekül tudom, csak a működését nem értem teljesen, egész pontosan azt a digitális jelet ami például 498MHz-en a TV adásnál 8MHz sávszélességgel jön hogyan kell elképzelni? 






0

apostrophes
apostrophes picture

Többvivős rendszer esetén az egyes szimbólumok időtartama többszöröse az egyvivős rendszerének. Így azokat a reflektált jeleket, melyek adott időrésen – a védelmi intervallumon (Guard Interval; GI) - belül érkeznek, a rendszer hasznos jelként tudja feldolgozni. A védelmi intervallum növelése javítja a reflektált hullámokkal szembeni védelmet, viszont csökkenti a hasznos adatsebességet. Többvivős rendszer esetén minden vivőt egyenként modulálnak QPSK (Quadrature Phase Shift Keying), 16 QAM (Quadrature Amplitudo Modulation) vagy 64 QAM módon. A különböző modulációk eltérő zajérzékenységgel bírnak, de természetesen meghatározzák a felhasználható adatsebességet is.

vivők számára az IFFT (Inverse Fast Fourier Transformation) alapján két értéket definiáltak, 2k esetén 1705, míg 8k esetén 6817 vivő van. Ez a választás nincs hatással a zajérzékenységre, SFN (Single Frequency Network) esetén 8k célszerű (ahol nagyobb lehet az adóállomások közötti távolság), míg mobil vételnél a 2k véd jobban a Doppler-effektussal szemben.

A DVB-T rendszer két hibajavító kódolást használ egyidejűleg. Külső kódolásként Reed-Solomon (RS 188/204), míg belsőként konvolúciós kódolást alkalmaz. A konvolúciós kódolásra ötféle kódarány választható (1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8).

Az előzők alapján az adó többféle (összesen 60) beállításban üzemelhet.
A beállításokra ad áttekintést az alábbi felsorolás:
Vivők száma: IFFT 2k, 8k
Moduláció: QPSK, 16QAM, 64QAM
Hibajavítás: FEC 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8
Védelmi intervallum: GI 1/4, 1/8, 1/16, 1/32

A DVB-T platformon a mindigTV és a mindigTV PRÉMIUM szolgáltatásnál alkalmazandó beállítások:
Vivők száma: IFFT 8k
Moduláció: 64QAM
Kódarány: 3/4
Védelmi intervallum: GI 1/4

0

apostrophes
apostrophes picture

szerintem ez sokkal egyszerűbben is elmagyarázható lenne, mert így nagyon bonyolultnak látszik

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Ha nálad a Google kereső esetleg nincs bekötve, akkor kezdd itt: https://www.ahrt.hu/hu/technologiai-hatter

8

Sponsored links