You are here

Elektromos hosszabbító használata

79 posts / 0 new
Last post
feferi948
feferi948 picture

Üdvözlet!
 Bátorkodom megkérdezni, hogy a hosszabbítót feltekerve lehet-e használni?  Melegszik, elolvad vagy semmi sem történik?
Mert pl az áramerősséget csak egy éren lehet mérni lakatfogóval.
Vagy pl egy villanyszerelő a mélykúti (630m) belógó szivattyújának maradék 15méter 3f vezetékét a kapcsolószekrényre tekerte.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a képen levő hosszabbító 10 m-es, az induktivitása 0,29- 0,31mH, két műszerrel  is mérve

Bálint

File csatolás: 

0

torokj
torokj picture

Szia,
Akkor durván 0,1 Ohm az induktív ellenállása 50 Hz-en.De hipotetikusan ha 50 Khz lenne a hálózati frekvencia (hi) akkor már 100 Ohm lenne.
A seregben sok  orosz haditechnikai 400 Hz en ment,kisebb motor,kisebb trafó.
(kezd bejönni a kommersz technikába is,inverteres mosógép,BLDC motorok)
tj
 

1

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
feleslegesen számolgattok indukciót/kapacitást is.
A párhuzamos vezető pontosan kiegyenlíti önmagában a nagyfrekvenciás teret. Nincsen ki/be sugárzás. Se 50 Hz-en sem máshol sem.
Hamár mindenképpen tudományt akartok játszani, akkor a dielektrikum (szigetelő) és a vezetők távolsága okán számoljátok ki a hosszabbító kábelt, mint TÁPVONAL-at és annak hullámellenállását...

(és gondoskodjatok a helyes illesztésről ... is...HIHI)

4

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Az a probléma, hogy a tápvonal hullámimpedanciájának akkor van értelme ha az átvinni kívánt energia és a vivő frekvencia hullámhosszának 1/4 ével összemérhető a tápvonal hossza. A 25m es hosszabbító messze van ettől 50Hz-en. Egyébként ezért is van értelme az új DC energia átviteli rendszereknek mert a váltakozó áramú hálózatok lambda per négy hosszakat megközelítő távolságoknál elkezdenek tápvonalként működni és valóban illeszteni kellene! Borzasztó energialengések jönnek létre. Az albertirsai 750kV is ilyen. 

1

torokj
torokj picture

Kedves Gábor!
Ajánlanám a cikk értő olvasását.

A párhuzamos vezető pontosan kiegyenlíti önmagában a nagyfrekvenciás teret. Nincsen ki/besugárzás. Se 50 Hz-en sem máshol sem.

Most a saját csapdádba estél,mert a feltekert hosszabbító se nem párhuzamos vezető,se nem tápvonal,és van kisugárzás,ha elhanyagolható is.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia torokj!
OK! Tekerjük fel. HA a tápvonalat feltekered, nem történik semmi. A kiszórással foglalkozzunk? A két vezetékben a "jel" (a terhelés hatása) pontosan kiegyenlítik egymást.
Azért van különbség feltekerve! A "közösmódusú" jel-elnyomás a végtelenbe kezd felszökni.

0

torokj
torokj picture

Hello B.Gábor!
Továbbra is tartom az álláspontomat,hogy NEM tápvonal egy közönséges kábeldobra feltekert kábel.
Még ha kicsi is,de van MÉRHETŐ induktivitása.50 Hz en elhanyagolható,de már hangfrekvencián magas tartományban  érezhető a csillapító hatása.Szóval értelmetlen a felvetés,de tőlem megmérheted egy kábeldob  hullámellenállását (hi-Te kezdtedsmiley).Minek keverni a két szakmát?Szalagkábelt láttam már villanyvezeték gyanánt,de fordítva még szerencsére nem.
https://www.epanorama.net/newepa/2021/10/29/coiled-mains-cable-heating-a...
'73
Tj
 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Hát az az utólsó mondat forditva is igaz.....

A Lecher vezeték?  A Goubau vezeték?   
 Az a hangszóró kábel  is igencsak határeset.......

De ne lepődj meg; A Nagyfesz--középfesz vagy a középfesz ---kisfesz hálózatok táptrafói ugyanolyan impedancia illesztést végeznek  --mint a csöves végerősitók kimenőtrafói.

A kábelek---légvezetékek hullám ellenállásával szokás számolni, védelmi beállitásnál!

0

proba
proba picture

Egy apró észrevétel, a hosszabbító ha fel van tekerve, ha nem, jobb esetben 3 majdnem párhuzamosan futó vezetőből áll. Hogy tápvonal vagy nem azt nem tudom, de pl a koax hosszát mérő műszerrel a hosszabbító hosszát is meg lehet becsülni. Amúgy a HAMwiki szerint két párhuzamosan kihúzott hangszóró vezeték tápvonal....A magam esze szerint meg mindenféle drótdarab színtől szagtól függetlenül  tápvonalként viselkedik valamilyen frekvencián. 

1

gbenyov
gbenyov picture

Szia proba!
1. Ha három szál van (egy fázis) és az egyik a Z-S, akkor nem változik semmi. Ezen a szálon nem folyik semmi. Tehát érvényes a "fenti" szöveg.
2. Ha három szál van (három fázis), akkor ugyancsak nem változik semmi. A 3 fázisú rendszerben minden ugyanúgy igaz. Kiegyenlítik a terek egymást. (Persze csak addig, amíg a terhelés is 3 fázisú.)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Számold bele hogy csavarodik is a vezeték, tehát vannak olyan helyek, ahol feltekerés után egymás mellett fut a fázis szál. Sőt, ha egy sorba tekered, és úgy, hogy a fázis vezető mindig belül legyen, akkor ha tekercsenként nézed, két különböző átmérőjű tekercset fogsz kapni. 

2

proba
proba picture

Én csak megjegyeztem mint vezeték felépítés. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: meg a 27 V-os eszközök

Bálint

0

torokj
torokj picture

Igen,de az inkább a repülőgépekben van.
Most voltam az Aeroparkban a múzeumok éjszakája rendezvényen, egy nagyon vicces vadászpilóta (Zsenya) erre azt válaszolta (miért 27 V) "" Hogy a paraszt ne lopja el a gyárból,otthon ne tudja semmire használni"smiley
Egy nagyon szépen felújított MIG 27 mellett lehetett kérdésekkel ostromolni.
Na szét lett OFFolva mostmár  a topik,sebaj.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Pápán, a hírműhelyben kergettem az elektronokat két évig

Bálint

0

kferi
kferi picture

Ugye úgy mérted. hogy az aljzatot rövidrezártad és a dugó 2 vezetékén mértél? Mert hosszabító esetén ez számít.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: természetesen

Bálint

0

Joe
Joe picture

Szia!

Az én hosszabbítómmal hegesztettek.3 menetet bírt a PVC kábel. le kellett a tömböt fűrészelni. Ha szilikonzsinór lett volna, akkor bírta volna 400°C-ig.Nem véletlenül kötik a 2kWos ADB-ket  azzal, igaz csak az utolsó métert. 

Ha sokáig akarod használni, akkor  tekerd le nagy áramú fogyasztónál.

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha nincs túlterhelve, akkor nem hinném, hogy gondot okozna. A 0,75-ös hosszabbító is bírja a túlterhelést, csak langyosodik, meg persze jó nagy lesz rajta a feszültségesés, pl nem lehet normálisan hegeszteni. A gond akkor kezdődik, ha jelentős a terhelés, és nem tud hűlni, ahogy az alábbi cikkben látszik. Célszerű úgy feltekerni, hogy még át tudjon szellőzni.
https://www.villanylap.hu/hirek/4373-elolvadt-a-hosszabbito-mint-fagyi-a...

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
tekerd fel bifilárisan,akkor nem lesz melegedés.

Más.
Amit nem értek:

Ha 5 szál 2" cső az egész,akkor több mint 100m -es egy cső hossza,tehát 100m magasra kell emelni.

szerintem a kút lehet 630m mély,de max. 40m-en van a szivattyú,mivel ott már van vízszint.

U.i.
Csináltam néhányszor,és mivel a szivattyún kb 5m lapos vezeték van,ezért inkább 50m toldást raktak rá egyben,amit nincs értelme méretre vágni,mert elfér.
 

2

Digitalfish
Digitalfish picture

Üdv!
a hosszabító feltekerve kvázi bifiláris tekercsnek tekinthető. Azért mert az áramvezetők egymás mellett futnak és az áram irány nem azonos bennük. Ezért a mágneses terek jelentős része kioltódik ezért nincs számottevő induktivitás növekedés feltekerve! Másik az, hogy a tekercsek, áramvezetők melegedése az az Ohmos összetevöjükön eső feszültség és az átfolyó áram szorzata által kapott hatásos teljesítmény ami az áramvezetőn jön létre. Tehát az induktív összetevőn amugy sem keletkezne csak induktív meddő ami nem hatásos teljesítmény ezért nem termel hőt. A feltekert hosszabbító esetében a lecsökkent felület okoz problémát mert a keletkező hő kisebb felületen keresztűl áramlik a környezet felé, ezért ugyanazon hőmennyiség magasabb hőváltozással tud átadódni a környezetnek.
Itt majd lesz egy félreértés hogy a meddő miért káros miért okoz melegedést a hálózaton mégis. :) de a válasz egyszerű de nem lövöm le a poént. 

0

Joe
Joe picture

Csak úgy tudja feltekerve, letekerve ...
 

0

Joe
Joe picture

Üdv!

"tekerd fel bifilárisan,akkor nem lesz melegedés."

Mágneses hatása az nem lesz de fűteni fűt! :D

Amit nem értesz:

Kérdezd Toricellit ! Ha higanyt kellene szivattyúzni akkor 76 centire kéne az  a szivattyú.

2

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Joe !Váltòáramal táplált terhelés párhuzamos vezetéken,valoban az áram fázisai ha megegyezök a mágneses terük ellentétes irányuak és egymást részben megsemisitik.Ez csak akkor Ignaz ha a terhelés tiszta  R rezisztiv.Induktiv L és kapacitiv C terhelés estén fázis eltolás történik. ,Igy  a párhuzamos vezetök mágneses terei csak részben semisitik meg egymást,nem lesz  induktiv szegény.Ez is hozzá járul a melegedéhez.Pl.az L terhelést C kapacitásal szokták a fázit hejre hozni,csak nagyobb terhelés esrén. alkalmazák.üdv.Jòska

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Ez így nem igaz. Próbáld ki  lakatfogóval soha nem tudsz áramot mérni semmilyen fogyaszónál ha a lakatfogón átvezeted az összes tápvezetéket. Pl a befogod a hosszabítót. 1f esetén az oda és visszafolyó áramvezetőkön ugyanaz az áram folyik csak ellentétes előjellel azaz 180 fok eltéréssel. Több fázis esetén is a szumma I az nulla.Amennyiben nem folyik el más irányba áram. Ezen az elven működnek az ÁVK-k Zérussorrendű áram.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia digitalfish ! Amit irtam azt még a fizikábòl tudok.A lakat fogòt nem ismerem de müködését ugyancak a fizikábòl következtetem.Egy 1 vezetékben áram hatására keleletkezet mágneses teret (50Hz) mér.A mágneses tér nagysága egyenes arányos az áram nagyságával a kjelzés áram nagyságban (A) is lehet.üdv.Jòska

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Igen így mér a lakatfogó nagy vonalakban. 
Amit a nem tisztán Ohmos terhelésre írtál azért nem igaz, mert valóban komplex terheléseknél az áram nincs fázisban a feszültséggel , viszont mindkét tápvezetékben egyszerre jelentkezik. A két tápvezeték között az a különbség, hogy az egyikben "oda folyik" az áram mig a másikban visszafolyik a tápforráshoz. A két tápvezetékben az áramok mindig megegyeznek, továbbmenve a pillanatértékük is mindíg ugyanakkora csak előjelük tér el. A két áram között mindíg 180 fok eltérés van. Ez nem függ a fogyasztó jellegétől . Ezért nem mér a lakatfogó ha mindkét vezetőt átvezeted rajta mert a két áram összege nulla. Mindegy milyen fogyasztóval méred.

0

Joe
Joe picture

Kb erről  van szó.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Kontrollált körülmények közt ki lehet próbálni, egy 30 méteres hosszabbítót feltekerni egy colos csőre, májd egy műanyag / papír csőre, és megterhelni fűnyíróval, majd hősugárzóval. Ha a vascső vonzza a mellé tett csavaranyát, akkor valóban tekercsként viselkedik. De a nyagyobb gond inkább a melegedés lesz. 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Nem kell kipróbálni! Csak érteni az elektrotechnikát! 

0

torokj
torokj picture

Na majd lemérem a kábeldobom induktivitását feltekerve,meg letekerve.
LCM2 meg AVR component tester megmondja a tutit,smiley
Persze elég egyértelmű,hogy a melegedés a keresztmetszet és a szellőzés/hőleadás hiánya miatt van.
Jó kis minőségi sárga (kínai) kábel.

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
valóban tévesen fogalnaztam.
A Vamagként viselkedő hordozótnemfogjafűteniinduktívan..
mea culpa...
Ha találok még hamut-nyáron.
;)

 

1

proba
proba picture

Ha a hosszabbítót feltekered, az eleve bifiláris. Fázis megy egyik irányba a nulla meg a másikba. a két/három vezeték meg azonos tekercselési iránnyal párhuzamosan.  A lakatfogó nem véletlen tehetetlen vele. Ezt még tovább variálni.... Feltekerésnél, főleg ha dobon van, a melegedés a súlyosabb probléma. Ott a transzformátor vezeték méretezést kellene használni.

3

Joe
Joe picture

Letekerve is egymás mellett futnak az erek. A Lakatfogó is ezért nem mutat semmit. :)

0

feferi948
feferi948 picture

Így van ahogy mondod a kút 630méter de a szivattyú csak 40méter körül van belógatva 6m/szál . A cső lehet hogy nagyobb átmérő. Itt a szivattyún lévő lapos vezeték kb 20cm és valahogy ott volt toldva. Egy állattenyésztő telep vízellátását biztosítja. A feltekerést majd kipróbálom mennyire használható.

De ha áramot nem lehet mérni lakatfogóval bontatlan hosszabítón akkor mért működik tekercsként?

0

Joe
Joe picture

Nem tekercsként működik, hanem ellenállásként.
 

1

torokj
torokj picture

Üdv,
Tekercsként is működik,csak 50 Hertzen,rövid szakaszon  elhanyagolható az induktivitása.
Ezért van például az extrém hosszú távvezetékeken Megavolt nagyságrendű EGYENáram (Norvégia,volt szovjet tagköztársaságok).
tj

0

Joe
Joe picture

Hosszabb szakaszon is. Nézd meg lakatfogóval. Nem mutat semmit, mert a mágneses teret méri.

0

torokj
torokj picture

Hello Joe,
Nagy távolságokon már számít a vezeték IMPEDANCIA,pont ezért van egyenáram a nagytávolságú átviteleknél.Földkábelekre ez hatványozottan igaz,folyamatosan átpolarizálódik a szigetelőanyag mint dielektrikum.A transzformálás vesztesége köztudott.Ma már a korszerű félvezetőkkel "könnyű" szakaszolni,megszakítani,konvertálni.Kínában csináltak már 1,2 millió voltos egyen átvitelt.Megnézném milyen ívet húz smiley

""Nézd meg lakatfogóval. Nem mutat semmit, mert a mágneses teret méri.""

Ez igaz,csak nem értem hogy mérsz lakatfogóval kábelveszteséget.Leszámítva egy két méregdrága ,Hall elemes DC-t is  mérő típust,csak közelítő,és főleg nagyáramú mérésre alkalmas.Persze már eléggé eltértünk a topikindító témától.
 

0

proba
proba picture

Nem tudom, tekercsként mennyire működik, de a hosszú távvezetékeknél inkább az 50Hz terjedésével kapcsolatos problémák miatt alkalmazhatnak egyenáramot. Mintha  a felső vezetékes vontatásnál mondták volna, az 50 Hz is úgy viselkedik nagy távolságokon mint a nagyfrekvencia, visszaverődik a végpontról, ezáltal lesznek feszültségmentes, és nagyobb feszültségű szakaszok.. Ezért is kell szakaszolni a vontatási hálózatot.  

0

Joe
Joe picture

Akkor szedjük elő az energia távolsági szolgáltatásának történelmét, a Váltóáram, Egyenáram tekintetében. Ki is oldotta meg Chicago, Detroit áramellátását a Niagara Fallsból, és váltóval, vagy egyennel? Mer' hogy az egyen hívő Edisonnak egy saroknál messzebb nem ment! :D

Tudomásom az egyenáramot elsősorbana távvezeték fűtésére használják, hidegben hogy a jegesedés miatt le ne szakadjon.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia
​​Azért vót régen úgy, me nem tudta Edison bácsi megoldani az átalakítást jó hatásfokkal, meg mert egy pökhendi öntelt hólyag volt ;)

Manapság azért vannak egyenirányításra alkalmas cuccok, akkor mindenféle forgógépek voltak (vagy talán még az sem...)

1

Joe
Joe picture

Meg ötlet tolvaj volt aki nem fizette ki az elvégzett munkát. Nem viccből dobta vissza Tesla a Nobel díjat, amikor megtudta, hogy Edisonnal kapja. Pedig pénze az nemigen volt, és az a díj mindig sok pénzzel járt. (Ja, csak két  Európai munkáját  nem fizette ki E.)

1

proba
proba picture

Ami azóta változott, nagyon jó egyen váltó elektromos konverterek vannak. Így az áram szállítás is változhat. 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyfesz%C3%BClts%C3%A9g%C5%B1_egyen%C3%A1ram%C3%BA_%C3%A1tviteli_h%C3%A1l%C3%B3zat

1

torokj
torokj picture

A vezető mint induktivitás és kapacitás fázist tol,"meddő" keletkezik.
Nagy távolságon,nagy teljesítménynél jelentős veszteség.Ez a hulláminterferencia (minimum maximum ) érdekes felvetés,de szerintem a vasútnál a terhelés miatt  szakaszolnak.Hátha van "vasutas szaki" közöttünk. 

2

Majnics Attila
Majnics Attila picture

Üdv!
Úgy van, egyenáramú vasúti hálózatoknál a terhelés miatt van szakaszokra osztva a hálózat. Minden szakasz külön gépházzal. Ha egy szakasz (gépház) kiesik, összekapcsolható a másikkal, de szigorú sebességkorlátozás lép életbe azokon a részeken a megnőtt terhelés miatt. Pl  HÉV: Csak soros fokozatok kapcsolhatóak. (4 motor sorba kapcsolva) Párhuzamos tiltva.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
Ez a "hulláminterferencia" hülyeség. (Maga a jelenség van, csak itt nem releváns.) Azért van szakaszolva a vasúti felsővezeték, mert annó a vasúti alállomásokon a betáp trafó (400/25 kV 6MW) kb. 50-60 km-es szakasz táplálását bírta el folyamatosan. Ma már 12MW-os trafókat alkalmaznak, így üzemzavar esetén, akár a szomszédos alállomási szakaszt is meg tudja táplálni a trafó az alállomások határán lévő fázishatár szakaszolók bekapcsolásával. 
Továbbá a túláram/zárlat védelem ennél nagyobb távolságban már nem tud szelektíven működni a felsővezeték ellenállása miatt ergo a távoli zárlatot sima túlterhelésnek érzékeli, ami ,akár a vezeték elégéséhez és leszakadásához vezethet.
Plusz az országos hálózat kedvezőbb energia elosztása miatt sem ajánlott egy helyről megtáplálni a vasúti felsővezetéket, mert igen nagy trafó is kellene hozzá és a hosszú szakaszon már igen nagy lenne a feszültségesés, ami további járulékos problémákat okozna.
stb...stb...

4

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mellékeltem egy irományt...

A reflexió is gond, olyan 600km körüli táv rémlik nekem fejtágításból, de rég volt. A DC előnye, hogy nincs 3F, 2 drót elég.. a többi az irományban ;)

File csatolás: 

1

Joe
Joe picture

Tesla ezeket az előnyüket-hátrányokat a legenda szerint még Budapesten magyarázta el, rajzolta le a Margit szigeten egy rádiószerelő kollégájának, amikor még Puskásnak dolgozott. Mint említettem a váltóáram nagy távolságra továbbításának előnyeit ő szabadalmaztatta és ezzel oldotta meg a Niagara vízeséstől Chicago, Detroit  áramellátását.  Ekkora távolságra DC-vel nem megy a mai napig.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Menne az csak ugyanúgy magas feszültségszinten! Nem 110VDC-n! Akkoriban nem voltak elektronikai edzközök a DC átalakítgatására egyszerűen. Ma sem gazdaságos csak nagyon nagy távolságok esetében ahol a váltakozóáramú hálózat már gazdaságtalan. Előttem már írták az okokat! Ehez még a váltakozó áramú hálózatok sugárzási vesztesége az egyre nagyobb kapacitív töltőáramok , reflexiók állóhullámok. Stb.

1

hifista
hifista picture

Szia!
A kapcsoló szekrényre feltekerés nem a legjobb ötlet, mert itt gyakorlatilag egy tekercsről beszélünk, aminél nem mindegy, hogy légmagos, vagy vasmagos.
Láttam már fém dobos hosszabbítót összeolvadva, amiről 1 kW-os reflektor ment.
Hifista.

2

Digitalfish
Digitalfish picture

Fentebb már ki lett fejtve az olvadás oka. Nincd köze az induktivitáshoz. 

1

Joe
Joe picture

Majdnem. Azaz egyáltalán nem. Bifiláris a vezeték aminek nincs mágneses tere gyakorlatilag ohmikus az ellenállása. Itt PVC vezetékről van szó, ami nem szellőzik, ezért nem tud hűlni, ezért olvad meg,.Ha a szilikon vezetéket használná az 400€C felett olvad , idővel azzal s probléma lenne. Anyagi okok miatt ezt nem próbálom ki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a meleg vezetéknek növekszik az ellenállása,  nő a veszteség

Bálint

0

feferi948
feferi948 picture

Akik bekötötték villanyszerelők tekerték fel.

0

ityvity
ityvity picture
*

63m lesz az a kút , ha nem ásványvizet szivattyúz , de amivel találkoztam, szivattyún 20- 25 m-nél több nem igen szokott lenni a gyári kötésű vezeték , és kérdés hogy keletkezet 15 m fölösleg . Különben ártani nem használ , azt is valakinek ki kell fizetni ami azon elmelegszik , de teljesítmény meg keresztmetszet nélkül bármit is mondani felelőtlen dolog .

0

feferi948
feferi948 picture

630 méter az a kút! Daruval adk vagy mi, húztuk ki a csővet és tekertük szét szálanként. 2 collos cső 5 szál. azt hittem több darab van benne.

0

Shizo
Shizo picture
**

2 colos csô 5szál az csak 30m (1csô=6m), minek kelett 630m melyre furni ott mar termalviz van az allatokat itatni ?
Itt mifelenk a kutfurok 120m tol melyebbre nem tudnak furni.. 2colos csovel nem lehet olyan melysegre lemenni.

3

feferi948
feferi948 picture

Ezt még az átkosban fúrták akkor még biztos tudtak mélyebbre fúrni. Inkább artézi víz van ott. De van egy fedett medence is a hűtés miatt legalábbis gondolom azért van. Nem vagyok sem kutász se villanyszerelő. A miérteket nem tudom csak a tényeket.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: valami nem stimmel
A csövet  max. 6 méteres gyártási hosszban szállítják
Vagy utólag összehegesztették
Ha elég nagy az áram, a kapcsolószekrényből  pedig lesz egy elektromágnes

Bálint

0

Joe
Joe picture

Az olajosok csöve hosszabb.  A nagyobbik tornyuk az 60 méteres is lehet.  Ez biztos nem annyi,
 

0

feferi948
feferi948 picture

Fentebb leírtam kb 40 méterre lóg be a kútba.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lesz tartaléknak a feltekert vezeték, ha esetleg arrébb viszik a kutat a kapcsolószekrénytől

Bálint

0

proba
proba picture

Vagy a kapcsolószekrényt teszik el a kúttól, vagy új nyomvonalat találnak ki, esetleg lejjebb engedik a szivattyút..... A villanyszerelők nem spóroltak, a 15m kábel még jó lett volna valahova. Lehet terveik vannak vele. 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
összetekerve  kis dolgot elbír de egy hősugárzó hegesztő össze olvaszthatja

4

Joe
Joe picture

A feltételes mód nem helyes. Huzamosabb időn át használva összeolvasztja, ha nem szilikon kábel. Az 40-ig bírja. A zárát viszont a gazda nem hiszem! :D (75métert???)
 

0

Joe
Joe picture

Az a 40 az 400°C
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Mennyi?
30
Ki tudja, mi lehet a 40? Amper? Kilo? smiley

0

skorpio
skorpio picture

szervusztok
zsugori helyesen irja
alapszabály,a hosszabbitot használat előtt le kell tekerni
ezt minden kezdö villanyszerelő kell hogy tudja
nekem már olvadt el feltekercsrelt hosszabbito...kár a drótér
... a szekrényre tekercselte...ki volt az...dizájner?
még viccnek is rossz

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Milyen vastag volt a drót rajta, és mennyivel teerhelted?

0

skorpio
skorpio picture

szia
talan 0,35 volt a drot 
hasznaltam hegesztohoz harmas elektroda,talan akkor olvadt ossze mikor egyszer nem tekertem le...
mindegy
valaszoltam a keredezonek.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ha már felmerültek a hosszabbítók, nekem is lenne egy kérdésem, amire nem szeretnék új témát nyitni.
Mekkora az a hosszabbító-hossz, amivel a 16A (a hosszabbítókon jelzett max terhelhetőség) még nem okoz túl nagy veszteséget? Illetve mondjuk 50m egyben 2db véggel azonos terhelhetőségű-e, mint mondjuk 50db 1m-es sok csatlakozáson át.
Gondolom a csatlakozás is tovább ront az ellenállás-értéken.
Illetve ilyen nagy távolságok után ha egy 1kW-os fogyasztó kapcsolgat, azt mivel lehet szűrni, hogy a többit érzékeny fogyasztót ne zavarja? (Tekercs-kodni alapú zavarszűrővel már próbálkoztam, eredménytelen.)

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 hát bizony kisérletezés --mert két egyforma hely nincs!

érdekes ; A a táptrafótol az épületig meglévő impedancia.
                B Az utolsó szakasz impedanciája... Ezek nem tőled függenek A határértékek 0,1 .........1,8 Ohm !!!
                C s  most jön a Te cuccod......valóban nem szerencsés  pár W-s és 900Wal kapcsolgatott fogyasztókat 1 ágra tenni. kell az a T elosztó , lehetőleg 2db külön hosszabbitóval.

 Én egy UPS--APC  -t is beiktatnék a kisebb érzékeny cuccoknak.
 Sajna szűrés 50Hz re nem létezik.Esetleg ha vannak kapcsoló üzemű tápjaid akkor azokat Dc 300V ről meghajtani.
Sokat javul-hat!
De ez nem jelenti, hogy egy másik helyen ugyanilyen Rossz/ jó lessz.!!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Két hosszabbítót használj, az egyikre mennek az érzékeny cuccok, a másikra meg a kapcsolgatós fogyasztók. Meg egy T elosztó legyen nálad. 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Általában 2 fázist szoktam használni (külön a fénynek, külön a hangnak), de nem mindenhol van erre lehetőség, így 1 fázisra kényszerülők, ahol a 900W-os füstgép kapcsolgatása a minőségi 1m-es kábellel átvezetett SPDIF jelbe beleszól és 1mp-re elhallgat. (Analóg XLR jelet egyéb okból nem tudok használni.)
Ezért próbáltam már az említett szűrőt a hangcucc elé, a füstgép elé, de sehol nem hozott eredményt.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Arra gondolt, hogy 1 fázison is válaszd ketté és külön hosszabbítóról menjenek.

0

Joe
Joe picture

Ez a kérdés már felmerült 50m körül már 3x2,5 minimum..

 

1

Sponsored links