You are here

Toroidból leválasztó??

33 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Oké tudom savazni fogtok, de azért is rákérdezek: van két toroid trafóm. 230/60V-1000W. Gondoltam "szembefordítom" őket és ezentúl leválasztóként fognak dolgozni. Az elmélettel tisztában vagyok, de konkrét tapasztalatom nincs. Mire figyeljek, ami felett esetleg így első gondolatban átsiklottam? 
Üdv, Z.

Comments
Joe
Joe picture

Üdv!

Tulajdonképp minden trafó leválasztó trafó amin külön primer és szekunder van leválaszt a hálózatról. Ha meg szembefordítod a két hasonlót akkor a vesztségeik szorzódnak, de működik. .

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A két primert ne kösd össze laugh 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nyilván működni fog, de a veszteségek miatt nem fog kijönni a 230 V a végén. Ha le tudsz tekerni az egyik szekunderéből, vagy rátekerni plusz primert (nincs kiöntve a trafó) akkor azzal lehet nyerni picit. De a szekunder huzal nagy árama/vesztesége miatt nagy terhelésnél esni fog picit a feszültség. 

De ha nem kell 1kW, csak pár100... Akkor használni minden további nélkül lehet. 

Én is csináltam ilyet, mert nem volt más ideiglenesen. Nem volt gond vele...

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igazából a "kerti fogyasztókat", vízkeringetők, vill, stb. össz. max.120W akarom táplálni vele. Elvileg minden IP65/66 de mivel van trafó és ügyebár az ördög nem alszik...
Köszönettel: Kiss Z.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Igazából a "kerti fogyasztókat", vízkeringetők, vill, stb. össz. max.120W akarom táplálni vele.

Az ötlet jó, meg is valósítható, de a jelzett módon annyit ér, mint halottnak a langyos kamillás beöntés! A szabvány kifejezetten tiltja az ilyen megoldást!
Maximum 1 fogyasztót köthetsz rá, ha életvédelmi célból akarod üzemeltetni. Két fogyasztó esetén már sanszos. Rajzold le és megérted. Ha nem világos lerajzolom én.

Kalex

2

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Nem vitatkozni szeretnék, hiszen a szabványok változását nem követem, követtem olyan szinten, hogy ellenvéleményem lenne, viszont bizonyos változásoknál azt észleltem, hogy  a szabványi környezet hígult és nagyon sok engedményt tesz a régi szabványokhoz mérten, vagy képest.
Találtam egy cikket a neten, ami az egy, vagy több fogyasztós használatról, szabványról szól: https://megaohm.hu/erintesvedelem/vedoelvalasztas
Szeretnék a cikk helyességéről, illetve valóságtartalmáról, megfelelőségéről véleményt kérni!

üdv
RTZ

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Biztosan igazat ír a szakember.
De tényleg vigyázni kell. Például vegyünk egy asztali PC-t, amit leválasztó trafóról táplálunk, mondjuk a tápegységét kibontjuk mert hibás, és benne méregetünk, fogdosunk. A PC HDMI kábellel össze van kötve egy monitorral, amit védőföldeléses kábellel táplálunk a hálózatról. Ezzel a leválasztott PC táp máris megkapja a védőföldet, oda a védelem!

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Tulajdonképpen a "A védőelválasztás megvalósulása két fogyasztókészülék üzemeltetésekor" rész valóság és szabványhelyesség tartalma az amire értékelést, illetve véleményzést vártam. 
Az nyilvánvaló, hogy egy bármi módon földelt készülék biztonsági leválasztása a földelés eltávolítása nélkül értelmét veszti és annyit ér, mint halottnak a puszi.

üdv
RTZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

 földelt készülék biztonsági leválasztása a földelés eltávolítása nélkül értelmét veszti

Ezt gondold át. A védőföldelés normál hálózaton össze van kötve a nullvezetővel valahol, ehhez képest a fázis 230V. Tehát ha a földön állsz, és megfogod a fázist, akkor ez az oka, hogy ráz. Ha beiktatsz egy leválasztó trafót, de a védőföldelést rajthagyod, ahhoz képest a leválasztó trafó kimenete lebeg. Simán megfoghatod egyesével bármelyik vezetéket, nem fog megrázni. A gond akkor keletkezhet, ha a földön állva Te fogod az egyik vezetéket, a haverod meg a másikat. Belső ellenállásotoktól függően fog megrázni titeket, míg normál hálózat esetében az egyikőtök túlélné.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Bocs! Én lcsaszar fórumtársunknak erre a felvetésére válaszoltam:

A PC HDMI kábellel össze van kötve egy monitorral, amit védőföldeléses kábellel táplálunk a hálózatról. Ezzel a leválasztott PC táp máris megkapja a védőföldet, oda a védelem!

Egyébként igazságod van, de ezen nincs is mit gondolkodni, főleg azóta, mióta nullával egyesített földelőhálózat a szabvány.

üdv
RTZ

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Valahol "éreztem", hogy megint félrement a terv. Igazából minden "védett", de mivel vannak trafók, eljátszottam a gondolattal. Két kis tó keringetője és a térkövekbe telepített ledes lámpák külön betápot kapnak. Ez a rész néha leveri a Fi relét (visszakapcsolva már semmi gondja, relét is cseréltem,) ezért innen kiiktattam és emiatt jött az ötlet. Na de nehezéknek még jók lesznek..
Köszönettel: Kiss Z.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Ma már a FI relék ára sem akadályoz meg abban , hogy akár 5db ról tápláld azt a hálózatot.
Máshol is igy szokásos....

---szabadtéri, --Fü,Wc, --konyha,---garázs műhely,---s minden más. v akár tovább is.

S akkor áramszünet egy körülhatárolható helyen lessz. A hibás fogyasztott  meg illik megkeresni!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Mint írtam, ennek a résznek külön védelme van(volt). Kerestem a probléma forrását, de feladtam. Van mikor hetekig semmi gond, aztán naponta 2-3 alkalommal is előjött. Relét kétszer cseréltem, (mindig más típus) Vezetékek KPE csőben vannak. Lámpatestekben a kötések nem oxidosak.. igazából annyira tudtam szűkíteni a kört, hogy (elvileg) a lámpáknál van a gond. Viszont elfogyott a türelmem, mert elkezdtem egyesével lekötni őket, de ugyebár van mikor hetekig semmi gond és amire azt hittem az a bűnös, lekötve ismét jelentkezett. Ez már több mint egy éves "játék" volt. Tavaly november óta semmi, aztán májusban egyik héten 3-4 alkalommal leoldott. Ebből két alkalommal épp észrevettem, így azonnal visszakapcsoltam és rendben működött minden.. 
Üdv, Z.

0

proba
proba picture

Az ilyen hibát szigetelés vizsgálóval lehet leggyorsabban megkeresni. A FI relének elég 2 csepp víz, vagy egy hangyaboly. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ha leválasztótrafót kötsz be, akkor az életvédelmi relé szerepe megszűnik.

0

Jaca
Jaca picture
****

Lehet a leválasztó után is kötni egyet.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Védőföldet? Nem!

0

Jaca
Jaca picture
****

Már hogyne. Csak a védőföldet nem szabad rákötni a trafó egyik kimenetére sem. De a FI relé csak azt nézi, egyforma-e a két ág árama, tehát védőföld nélkül is működnie kell.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ugyan ezt szívtam én is. Nekem a megoldás egy nagy dagadt pók volt, aki a kerti állólámpába beköltözött alulról, és a kábel mentén felkúszott az e27 foglalatba. Oda hordott be minden hullát. Gondolom meleg is volt, sötét is... A foglalat lyukas közcsavara, meg a lámpák is fémek. A foglalat meg műanyag. Amikor bevitt egy új hullát, leoldott... Mert nedves volt... Nekem az hozta meg a megoldást, hogy vettem egy ilyet:

https://www.conrad.hu/p/szivargoaram-mero-lakatfogo-cat-ii-600-v-1999-di...

Nagyon jól használható...
 

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
 Igen , ez is jó --csak az ára? 

Én ilyen nevenincset vettem 3500Ft-ért.  Ez is ugyanolyan jó ......

https://www.google.com/search?q=GA+0655H+lakatfogo&oq=GA+0655H+lakatfogo...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Nem ismertem a gao cuccot, tény, hogy olcsóbb. 

Megteszed, hogy leellenőrzöd egy sima drótos multival, ami tud váltóban is áramot mérni mA tartományban? Valóban igaz az az 1mA, amit ír a leírása?

A voltcraftban nekem az tetszik, hogy jó nagy a lyuk, befér még a földelőszonda is a közepébe. Ellenőritem, tényleg jól mér kis áramot is...

De ha tényleg a gao is tudja, nyilván, azt kell venni otthonra...

0

proba
proba picture

Egyik alsó méréshatára 200mA a másik 2A.  Jó esetben a 2A  tudja az 1mA-t de a pontosságából fakadóan, még legjobb esetben is 2-3 mA köré tenném az első értelmes értéket, amit kiír. Fi 15-20 között kapcsol le, arra akár még jó is lehet. A ritka, véletlen leoldásokat okozó hiba szerintem mentes időben 2-300 kOhm körül volt, arra viszont ez a műszer már nem hiszem hogy alkalmas.   

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A Voltcraftra 0.1mA az, amit rá mernek hazudni. ÁVK tesztre tökéletes..  Nekem bejött ;)

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

A kerti tó keringtetője olyan megoldás, mint a medencéké, nincs lehetősége a víznek az elektromos résszel találkozni. Egy mágnessel kombinált turbina forog egy tengelyen, de nem a motor forgórészéhez csatlakozik, mert ezeknek nincs olyan. A változó mágneses tér jut át a műanyagon keresztül a vizet tartalmazó kamrába. Maga a motor meg ki van öntve műgyantával. Teszteld le, hogy nem adsz áramot a LED-eknek, hátha azok okozzák a bajt. Esetleg kötést nem érhet víz?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

De, meg tud repedni a gyanta. Jártam így. És ott a kutya a kábelre, a fűnyíró, a dugalj a csigákkal, bogarakkal.. tud meglepi lenni ám..

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Meghibásodás okán, ami "magától" keletkezik, nem lesz ilyen. Azt meg csak észreveszi, ha a kutya megrágta, vagy épp idegből földhöz vágta a szivattyút és szétrepedt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

És milyen igaz! Ez az,.amihez rutin kell.. mármint az ilyen gondolkodáshoz... (Vagy tapasztalat ;) )

Akkor az egyetlen megoldás a több szekunderes leválasztó..  múltkor pont volt egy a zöld fórumban...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Simán ;) Anyámnál a kutya miatt, aki mindent is rágott, pont ugyan ez volt az ideiglenes megoldás, két orvosi gépből... Aztán szembe jött egy gyári, azóta az van. Ezekhez a kis vackokhoz tökéletes... Azoknak a motoroknak van akkora nyomatékuk, a felépítésből adódóan, hogy 110V-ról is elindulnak..  (régen akartam effektet velük, aztán csináltam nekik kis frekiváltókat, ilyen kis teljesítményre nem volt nagy kunszt..)

Azt azért számold bele,.hogy a két 1kVA toroid vesztesége miatt enni fog picit...

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a toroidokat állítsd 3/4-ed állásba, úgy állítsd be a kimenőfeszültséget, majd 2/3 terhelésnél állíts utána

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Nyilván nem állítható.. oda van írva... 60V. Az állítható meg nem választ le...

2

gyimi1
gyimi1 picture

Szia!
Külön csévetesten vannak a tekercsek?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Toroidon?!?! Csévén?!? Külön?!?!

6

Sponsored links