You are here

Samsung CW29M066 K55A ( Bontva lesz!)

13 posts / 0 new
Last post
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Még egy samsung ami kifog rajtam, ez a készülék ellövi a sorvégtranzisztor ( FJL6920 ), most cseréltem sorkimenő trafót, ment egy pár percig, és utána se kép, se hang. Eddig ezeknél nem találtam rossz kollektor köri kondit, lehet hogy ez lesz az első, a táp égővel 160V körül megy, a tápban kicseréltem az elkót. Cseréljem az összes 2000V-os kondit, vagy más gond is okoz ilyen hibát?

Comments
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

A képcső típusa A68QCP693X800, ha nyomkodom egy kicsit változik ha melegen mérem a sor tekercs értékét 0,9 Ohm, hidegen mostanában nem mértem de ha jól emlékszem 2 Ohm körül volt.

0

jbussh
jbussh picture

Pech. A szokásos eltérítőtekercs-hiba áll fenn. Szerencsés esetben javítható.... Talán.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello

Sok itt a hiba,ennyi hiba egyszerre nincs, meg sok az ellentmondás,amit cseréltél,és hogy attol mi javult meg.
Nézd meg ezt a jpg-t, ha az álltalad említett tekercs melegszik.

File csatolás: 

0

Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Megjöttek az alkatrészek, kicseréltem a kettős diódát, a DDRI001-et nem kaptam. A hiba annyiban változott, hogy nem csúszik el a kép, csak a tetejénél és az aljánál behajlik, balról kifelé- jobbról befelé, )) ilyen formában, de csak kb 5-10 perc után. Mi lehet még a gond, valamelyik tekercs?

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!
Nem olvastam végig a többi hozzászólást, így elnézést, ha már valaki írta.
Mi a cső benne? A68QFN vagy QCP? ha igen, jó esély van a tekercs hibájára rajta. Mozgasd, nyomkodd meg óvatosan az eltérítőt, ha változik a geometria, kuka.

0

Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

A készülékben minden kondit kicseréltem a sorvégfokban és a raszter körében is. Ha kiveszem az ellenállást, a párna torzított kép is elkezd kb 5 perc múlva elcsúszni. A kettős diódát jónak mérem, vagy ezt is inkább cserélni kellene? Még egy kérdés a sormeghajtó fet, és hibrid ic miatt csinálhat-e ilyet és beszerezhető? Most már kipróbáltam volna a régi sorkival is de az meg menet zárlatos, így még egy fjl tranyó lett kuka. Még a szekunder oldalon melegedett az egyik elko azt is kicseréltem, de nem ez volt a gond, most már elteszem magamat holnapra, mindenkinek jó éjt kívánok!

0

Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Most már van kép a készüléken, a tápban található R821 nem volt megnyúlva, a hibás alkatrész TL431-es ic volt. Már 3 órája megy, csak az a gondom vele hogy bekapcsolva, jobbra nem látszik m1 jele teljesen, de kb 5 perc után már elcsúszik annyira a kép hogy látszik egy fél cm-es fekete csík ezen az oldalán. A másik felén meg görbe vonalakat mutat, a RTL Klubon meg alig látszik R-betű. A tvében erősen melegszik a LR404S tekercs. Eddig cseréltem C425,C426,C423,C409, az lenne a kérdésem hogy lehet-e menet zárlatos ez a tekercs vagy máshol keressem a hibát?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Tetszik, ahogy válogatsz, hogy mit cserélsz, és mit nem. Az impulzuskondikat mindet cserélni kell, mert méréssel nem állapítható meg a hibájuk.

A tekercsek azért szoktak melegedni, mert valamelyik konenzátor átvezet, és így DC áram folyik rajtuk. (C423, C426, C431 stb.)

A CR407S, C408 alkotta kapacitív osztóról nyerik a sorvisszafutási (H-BLANK) impulzust, aminek jelútjában bármelyik elem okozhatja a sorfázis eltolódását és hőfüggését.

Lehet hibás az EW fokozat is, ez eléggé gyakori.

Ahhoz, hogy meg tudd állapítani, hogy az EW fokozatban, vagy a sorvégfokban van hiba kösd ki az EW fokozatot az R413 ellenállás kiemelésével.

Ha így az eredmény stabil, de csökkent sorméretű és párnahibás kép, akkor a sorvégfok rendben van. Ha nem ilyen, akkor a végfokban meg kell keresni a hibát.

Ellenőrizd le a Q404 PMOSFET-et is! (zárlatosodni szokott).

Cseréld a C409 kondenzátort, és ellenőrizd a D414 kettős diódát.
(csatolmány)

Üdv:
Fülesmester

0

Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

A csatolmányban leírt kondik beszerzés alatt állnak, de le akartam próbálni az eltérítő tekercset. Bele tettem KS7 samsungba ami 59cméteres, de csak egy pillanatra jött meg a nagyfesz és már ki is kapcsolt, lehetséges hogy nem is tudom ebben a saszéban kipróbálni, vagy menetzárlatos lehet a tekercs? Bővebbet majd kondizás után írok.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A 160V nagyon magas, 135V a szokásos értéke, de jó közelítéssel megsaccolható:

Usys(V) = R821 (Kohm)

Akkor szokott ilyen magas lenni, ha R821 megnyúlik.

A KS7A próbáról nem tudok nyilatkozni, de abban is vannak védelmek, amik letiltanak, ha valami nincs rendben.

Üdv:
Fülesmester

0

hjeno
hjeno picture

Szia!

Amennyiben a kondizás nem segít én megpróbálnám más típ tranzisztorral, mert sajnos ebből a típusból sok rossz minőségű került forgalomba.
PL: 2SC4532 vagy 2SC4288A ezek sem drágábbak, meg az olcsó tranzisztor eleve gyanús.

Üdv: hjeno

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Csatolmány 3-as számú hiba.

Üdv:
Fülesmester

0

Sponsored links