You are here

Aggregátor kivezetés földelése?

15 posts / 0 new
Last post
FlagellaDei
FlagellaDei picture

Üdv. Mindenkinek!
Nemrégen vettem egy benzines aggregátort, tip. Ing-Co 30005. 2,5kW. egy fázis. A kérdésem a következő lenne. Kell-e illetve szabad-e az aggregátor egyik tekercsvégződését földpotenciálra kötni, így létrehozva egy "saját nulla vezetőt", és így kapcsolódni rá a ház hálózatára, természetesen a bejövő főbiztosítékot (kismegszakítót) lekapcsolva, és az aggregátor "nulláját" a ház nulla vezetőjével összekötve. Azért merült fel ez a megoldási ötlet, mert az udvaron működő aggregátorról egy áramszünet esetén túlságosan macerás lenne hosszabbítókkal bevinni a "delejt" a szükséges helyekre. Az aggregátor teljesítményét természetesen figyelembe venném.
A választ (válaszokat) tisztelettel köszönöm!

Comments
FlagellaDei
FlagellaDei picture

Tisztelt Hozzászólók!
Mindenkinek köszönöm a segítőkész hozzászólást, véleményt. Sokat tanultam (tényleg) ezekből. Valószínűleg korszerűsittetnem kell az elosztószekrényemet, mivel nálam még külön gyüjtösínek sincsenek a nullának és a védőföldnek. (Egy közös pontból ágazik el az összes kék és zöldsárga).

0

mpisti
mpisti picture

Végigolvasva a hozzászólásokat nem igazán értem, miért nem gondolt valaki gyári, szabványos, minősített megoldásra? Pl. erre: https://www.victronenergy.hu/transfer-switches/ve-transfer-switch#pd-nav...
A sufnituning bizonyosan olcsóbb megoldás, de ha létezik rá szabványos megoldás, akkor célszerű lenne azt választani. Ha nem kell automatikus átkapcsolás, akkor kézi átkapcsolót is lehet alkalmazni, pl. ezt: https://www.hegesztok-bolt.hu/33122-kezi-halozati-generator-kapcsolo-20a...
Bármelyik megoldást válassza a felhasználó, ezt az eszközt mindenképpen a fogyasztásmérő szekrény és a lakáselosztó közé kell beépíteni. A generátort pedig a telepítés helyén földelni kell, de ez a földelés nem azonos a generátor által ellátott fogyasztók érintésvédelmét ellátni hivatott védővezetővel. Villamos elvi szempontból lényegtelen hogy a lakáselosztó honnan kap áramot, a forrás lehet közcélú(áramszolgáltatói) de akár szigetüzemű(áramfejlesztő) is. 3 fázisú generátoroknál a csillagpont, 1 fázisú generátoroknál pedig az egyik erősáramú csatlakozási pont lesz a PEN vezető. Ami nagyon lényeges,hogy a védővezetőt és a nullavezetőt már a generátortól szétválasztva kell a fogyasztóhoz(átkapcsolóhoz) vezetni. A védővezetőt pedig össze kell kötni a fogyasztásmérőtől érkező védővezetővel, a nullavezetőt pedig be kell kötni az átkapcsolóba a kvázi fázisvezetővel együtt. Ami lényeges, egy fázisnál mindkét pólust(L-N), 3 fázisnál mind a négy pólust)L1-L2-L3-N) az átkapcsolóval meg kell szakítani, a védővezetőt viszont nem! Mivel a hálózati oldal felől érkező PE vezető a fogyasztásmérőnél földelve van, az áramfejlesztő PE vezetője semmiféle zavart nem tud a szolgáltatói hálózat felé okozni. Egyébként a szolgáltató felé 5kVA-ig nincs bejelentési kötelezettség, efelett viszont van.

5

TonyStark
TonyStark picture
***

yes Korrekt! 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Alapvetően az volt a kérdése a kollégának, hogy földelheti e a generátor egyik pontját. 
Egyébként a belinkelt eszközök leírásszerű használata esetén is a generátor egyik pontja fixen összekötve marad a PE vezetőn keresztül a szolgáltató PEN vezetőjével , azaz a hálózattal hiába kapcsolja át a linkelt eszközökkel az inmáron Nulla vezetőt. Tehát generátor üzemben nem választja ezek egyike sem teljesen a hálózatról a generátort.És igen előírás a Nullvezető átkapcsolása is. Na de mégis a fentebb leírt dolgok fennállnak. 
​​​​Ez a kérdés volt jól körbejárva.

0

18david18
18david18 picture

Üdv! Megosztanám a saját tapasztalatomat. Nállunk nagyon sűrűn van áramszünet, ezért én is vásároltam egy aggregátort. Tényleg elég, egy erős szeles nap, és biztos, hogy áramingadozás, vagy áramszünet lesz a vége. Három fázisom van, ezért az első lépésem az volt, hogy beépítettem egy fázis közösítő kapcsolót. Ennek két funkciója is van. A legtöbb áramszünet úgy alakul, hogy egy, vagy két fázis hiányzik. Nekem a három fázis el van osztva a házban, és eléggé fusztráló, hogy egy-két helyen van áram, a többi helyen nincs. Na ilyenkor szoktam használni a fázis közösítő kapcsolót. A bejövő három fázisból csak egy fázis kell, hogy meglegyen. A többi két fázis kismegszakítóját lekapcsolom, a fázis közösítőt felkapcsolom, és mindenhol van áram.
A másik funkciója pedig az aggregátor betáplálásnál van. Abban az esetben, ha egyáltalán nincs áram, akkor a bejövő mind a három kismegszakítót lekapcsolom. A fázis közösítő kapcsolót felkapcsolom. Az aggregátor a közösítő kapcsoló "csillag" pontjára táplál be. Így lényegében mind a három fázis helyére táplál. A nulla viszont nincs leválasztva! Így ha azt vesszük akkor az aggregátor egyik kivezetése földelve van a villanyóra alatt található földelés, és nulla vezető közös pontja miatt. Ez így nekem tökéletesen működik, sajnos már volt rá szükség az elmúlt pár év alatt.

File csatolás: 

1

Jaca
Jaca picture
****

2

proba
proba picture

 túlságosan macerás lenne hosszabbítókkal bevinni a "delejt" a szükséges helyekre. 

Ez a mondat mindent elárul. Az aggregátort mint már írták is, csak betáp, 0 , aggregátor kialakítású kapcsolón keresztül kötheted a lakásra. Az hogy a lakáson belül kiépített egyéb vezetőn betápláld a hálózatba, és a biztosítékot lekapcsolva leválasztod a hálózatot, nem igen opció. A földelés csak másodlagos probléma ehhez képest. Mi van ha nem vagy otthon, és valakinek eszébe jut aggregátorozni ? A hálózat aggregátorra küldése sem szerencsés. És mint tudjuk, ami előfordulhat, az elő is fordul.   

0

pluto63
pluto63 picture

Szia!
Én nem vagyok a témában szakember,de nekem ez úgy tűnik mint egy leválasztó trafós megoldás, amit nem igen illik földelni
Üdv

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szerintem az aggregátor nulláját csak a bejövő PEN (védőfölddel egyesített nulla) kell összekötni, tehát a FI relé előtt. Külön leföldelni nem kell, de nem is okoz bajt, pl. földelőszondához is kötheted plusz védelemként az aggregátor nulláját.
Egyfázisú aggregátorról van szó.

1

FlagellaDei
FlagellaDei picture

Köszönöm a választ! Nálunk egyébként nincs Fi relé. Tehát ha jól értem az aggregátor "nem bánja" ha egyik pólusa földelve van?

0

vacisa
vacisa picture

Ha ezt a megoldást választod, mindenképpen tanácsos lenne a bejövő hálózat teljes leválasztása, mert ha a null vezetőn potenciál különbséget sikerül csinálnod a bejövő oldali hálózaton, abból lehet baj egy vonali javítás alkalmából.
De lesz majd más aki jobban megszakérti.  
 

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Elég érdekes  kéréds .  Van amelyiket nem kell földelni .Van amelyiket kötelező , s van a V kapcsolású  A kijövő 3 ázisból egyet földelhetsz , mivel 3x220V-s 

Ami közös  mindegyikhez kellene a Fi elé is! -ebben benne van?
A lakás Főelosztójánál a lekapcsolást meg kell oldani  pl; 1 hálózat--0--2 agregátor.  Tehát biztosan ne legyen összekapcsolható!

Ha a fényképet + a kezelési ezen részét  beraknád talán, jobban félrevezetnénk 

0

FlagellaDei
FlagellaDei picture

Köszi a választ! Mint írtam ez egyfázisú. A leírása sajnos a szokásos távolkeleti nesze semmi. "Ne etesd meg a gyerekkel" típusú. Azt is csak magam szaszeroltam ki, hogy valószínűleg "lebegő nullapontos".

0

feco99
feco99 picture

Nem szeretnék kedv rontó lenni, csak az áramszolgáltató álláspontjára hívnám fel a figyelmed.
Szerintem mindegyik hazai szolgáltató hasonló elvet képvisel . üzletszabályzat
Amíg nem tudnak róla addig nincs gond.

File csatolás: 

0

Sponsored links