You are here

12V autós "gondozásmentes" akku gondozhatóvá tétele

38 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

A korábbi autómban is átlagban hetente lemerült az akku 12V alá (ritka használat miatt), még az új akku is, így egy kis 5W-os tápról "töltöttem", azaz tartottam életben, hogy 1 hét után is tudjam indítani.
A mostani autómban is hasonló a merülés, pedig a vásárlása után fél évvel új akku került bele (Varta), a töltése megfelelő (nem ilyen hibát akarok keresni, hanem az akkut megnyitni), az előző tulaj fél évvel korábban cserélt benne generátort). A korábbi akku is gondozásmentes volt, így amikor kicseréltem, letéptem a tetejét (mert össze volt olvasztva teljesen gyárilag) és kiderült, hogy az egyik cella szinte teljesen száraz volt, egy másik félig volt, de a többi sem érte el a szintet.

Ezt nem szeretném letépni, mert utána közlekedésre alkalmatlan lesz.
Régi akku újraélesztéséhez volt egy videó, miszerint kifúrták a fedőt. Azt már nem mutatták, hogy hogy nézett ki a végén, de parafadugóval javasolták a ledugózást. Én nem terveznék 2 centis lukat rá, csak feltöltésre/beletekintésre alkalmas 4-5-ös lukat max. Tudom, hogy csavarral nem lehet ledugózni, mert szétrohad, de a parafa szerintem erős túlzás.

Tehát az lenne a kérdésem (mivel jelenleg szünetmentes táppal töltöm az akkut heti szinten amolyan csepptöltéssel), hogy az újabb kiszáradás elkerülése érdekében hogyan lehetne megnyitni az akkut és ellenőrizni/feltölteni a szintet?

Comments
RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Ha mégis a furkálódáson gondolkodsz, akkor a mellékelt képen látható M6x30 süllyesztett fejű műanyag csavarokkal ellátott műanyag kábelrögzítő bilincsből tudok adni szükséges mennyiséget, plusz tartalékot.

üdv
RTZ

File csatolás: 

0

bimre
bimre picture

Szia!
Gondozásmentes AUTÓ akkunál van egy biztonsági szelep,ami vagy látható vagy nem.(vékonyított rész belülről ha nem látható)
Mivel rossz töltés esetén minden akku gázt fejleszt és azt a nyomást el kell vezetni.
A cellák felett a matrica alatt vagy van nyílás vagy nem.Ha nincs.Fúrhatsz, tölthetsz,dugózhatsz.Utána akku töltés.
Mindig csak a víz párolog ezért DESZTILLÁLT vizet kell beletölteni,nem IONcseréltet!!!
Sav soha nem párolog el az betöményedik.
A gond evvel csak az lehet ha baleset esetén kigyullad és vizsgálják-megtalálják nem fizet a biztosító és minden kárt rád vernek.
Ha a szelep elromlik és az akku megreped és a sav szétfolyik senki nem vállal érte felelősséget.
Ezeknek kicsi az esélye de ott a lehetőség.
Amit kérdeztél az végrehajtható.
Amennyiben az alján lerakódott a szulfát akkor már nem nagyon érdemes vagy valahogy el kell távolítani ami nehézkes.
A vékonyodott lemezek ilyenkor már jóval kevesebb energiát adnak.

 

1

vacisa
vacisa picture

Volt már műanyag, fém, menet, dugó ... mindenféle praktika.....

Lassan egy percben el kellene már révedni az ötletek sürüje mellett, hogy ebben az országban van mindjuk csak 1millió autó amit minden szombaton kitolnak a garázsból és a család kényelmesen elautókázik a szupermarketbe shoppingolni ebéd előtt, náluk miért nem merül fel, merül le ez probléma ?

A korábbi autómban is átlagban hetente lemerült az akku 12V alá

Németországban 8-szor annyian élnek mint itt, ott vajon mi a helyzet, hány autó akkuja merül le hétről hétre ?
 

3

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ehhez;
"Németországban 8-szor annyian élnek mint itt, ott vajon mi a helyzet, hány autó akkuja merül le hétről hétre ?"

 Ugyanazon autó tipust vajon miért árulják másik kivitelben is? 

A skandináv kivitelre gondolok(Dánia,Finnorsz, Svédorsz. Norvégia.) Volt ilyen használt autóm ( Opel)
Az oldalán a szélvédő magasságában volt egy 230V csatlakozó--erről ment a motorf előfűtés, 12V akkutöltő-

Nagyon kényelmes volt a garázsban tölteni.
A német  esetről nem találtam internetes adatot,-csak szlovák , bulgár fanyalgást .
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez az egész topik olyan, hogy csöpög a radiátorom, hogy lehet a kazánhoz automata víztöltőt csinálni. 

6

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Csak neked és csak most elárulom, hogy hogyan lehet autromata víztöltőt csinálni.
Ahogy a régi, most már múlt század közepétől számítottan elterjedt vegyestüzelésű központi fűtési rendszerek kiegyenlítő tartályait többnyire WC tartályokkal oldották meg olymódon, hogy a beállított vízszint fölé egy olyan lukat fúrtak amibe a hőtágulásnál keletkezett többlet víz egy a lukba beleilleszkedő csővön elfolyt többnyire a háztetőre, vagy az esővíz csatornába. Akkoriban még a zárt rendszer nem volt elterjedve és nem is volt olcsón hozzáférhető a zárt tágulási tartály. Túlzottan nagy méretű tartályt nem szereltek, mert a súlya és a fagy elleni védelme problémássá tette.
Na mármost amikor a rendszer kihűlt, akkor a vízszint a normál szint alá ment, visszahúzodott és a WC tartály, mivel a hálózati vízre rá volt kötve, a bele épített jakabszelepen keresztül pótolta a szükséges alap vízszintet. 
Ha a radiátorod csöpög, akkor így azt is megoldhatod, legfeljebb ha hosszab idő eltelik akkor árvíz lesz a lakásban és növekszik a vízdíj!
 laugh

üdv
RTZ 

2

Jaca
Jaca picture
****

árvíz lesz a lakásban

Hasonló jutott eszembe az autóval kapcsolatban is, az a sok áram, ami lemeríti az autót, valahol össze kell gyűljön, és előbb utóbb ki fog folyni... laugh

1

RTZ
RTZ picture

Igen. És lesz belőle gömbvillám, vagy kanalam. smiley

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Sajnos valós probléma. A gyereket elviszik iskolába/óvodába, aztán irány a munkahely, délután bevásárlás 3 boltban, irány a gyerek, aztán haza. Negatív energiamérleg, ez a tendencia. A garanciás reklamációk 80%-a legalább ilyen, nem az akku hibája, hanem az autó üzemeltetésé.
Németországban sem lehet sokkal másabb, esetleg több az újabb autó, ahol IBS van és EFB, vagy AGM akku, ez árnyalja a képet, persze drágább, de ez ott alap.

1

vacisa
vacisa picture

Igen, ez a valós autóhasználat az esetek 70%-ban. És ettől nem merül le az akku ha jó a töltésed, nem marad fent a lámpa, nem marad bedugva az ülésfűtés, nem szól fél éjszaka a rádió...stb.
Nehogy a végén kiderüljön, hogy ez a normális, és csak annak nem merül le az akuja aki naponta oda vissza megjárja párizsd rómán át.
Ha kitúrnám a farakás alól a 2 éve kidobott 55Ah akkut, még abban is találnék 10-11voltot.

Két dolog köz kell választani, vagy szar az akku és mehet a szemétre, vagy szar a töltés és lehet javitani.
Van egy harmadik is csak az ritka, mikor a garázst vizérre építik és elszivja az energiát.

2

Inhouse
Inhouse picture
*

A merítéstől és a töltéstől függ. Az indítózás egy több száz A-es, bár jó esetben rövid csúcs. A töltés sem indul meg feltétlenül azonnal. De tölteni nem lehet ekkora árammal és ilyen rövid idő alatt. Az autókban egyre több a komfort elektronika, sok fogyasztó már a beindítás előtt is merít rendesen. A tapasztalat az, hogy ezeknél a járműveknél szépen lassan negatívba fordul a mérleg és hiába jó a töltés, hosszú hetek, hónapok alatt szépen lassan 12,4V alá kerül az akku nyugalmi feszültsége és elindul a káros, másodlagos szulfát képződés. Persze ez is lassú folyamat és mivel van az akkukban tartalék (nagyjából 1,5..2-szeres indítóáram és ehhez némileg arányos kapacitás érték), általában csak akkor jelentkezik a baj, amikor már vagy visszafordítható, vagy nem. Ha bármilyen gond is társul mellé, rossz kontakt, hibás töltés, állófogyasztás, megnövekedett indítási áram/idő, utólag, nem korrektül beszerelt riasztó/navigáció/kamera/töltő/erősítő..., vagy amíg várják a gyereket, hallgatják gyújtás mellett a rádiót, megy a ventilátor...,akkor ez az időtartam lerövidül és hamarabb jelentkezik a gond.
És igen, meg kell tennie a járműnek egy adott távolságot, hogy az akku visszatöltődjön, induljunk ki abból, hogy közlekednek vele és nem csak hallgatják a járó motor hangját.
Jó akkuval és tökéletesen működő autóval is el lehet érni "ügyesen", hogy lemerüljön, persze nem csutkára, de gondot fog okozni.

Régen az akkuk tovább bírták...hát igen, ez az általános vélekedés. Akkor sem volt így mindenkinek és manapság is lehet hallani 6-8-10 éves akkukról is. Meg az akkori autókban rövid volt a lista az elektromos fogyasztókról, ha kihúzták a kulcsot és minden kapcsoló ki állásban volt, nem folyt áram az autó felé.
A CaCa éppen az elektrolit vesztés és az önkisülés mérséklésére találták ki. Aztán elbízták magukat, meg biztonságot akartak és lezárták az akkukat. Meg persze az újrahasznosított ólmot is rebesgetik, hogy nem hozza azt a minőséget.

Volt olyan reklamáló ügyfél, aki garanciáztatni akarta az akkuját. A matrciák letépve, a dugók kiszedve. A jótállási feltételek egyike, hogy nem szabad felnyitni. Az akku amúgy valóban rossz volt...a gyártót szidva mesélte, hogy ő még sósavat is öntött már bele, mert ez egy sz.r... Nem lett garanciás csere belőle...

4

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:   az akkuk beöntőnyílásán azért van gumiharang, hogy túlnyomás/túltöltés  esetén engedje távozni a vízgőzt, ne nyomja szét a cellát
(érdemes ledugózni?)
Ha mindenáron műanyag (teflon) csavart akar valaki, kell a csavarba egy 2-3 mm-es furat, a fejre pedig egy gumikupak

Bálint

0

zus
zus picture

Szia !

Azt nem láttam, hogy bárki írta volna azt, hogy NEM dugózhatod le az akksit ! Legalább két dugónak és jellemzően a középső kettőnek kell legalább szellőznie ! Hogy azt hogyan oldod meg, az más lapra tartozik. De valami szelepfélével el kell látnod a dugókat.

Amúgy, lematricázott "gondozásmentes" B..... akksin a lematricázott cellák dugói felett kis felpúposodások voltak a kocsimnál. Fogtam, matrica le, dugó kicsavar, akksi desztillált vízzel feltölt ÉS egy többféle karakterisztikával töltő akksitöltővel töltöm évek óta. Remélem, hogy még hosszú ideig fog így működni.

0

vacisa
vacisa picture

Ha fursz rá lyukat, azt úgy dugózod le ahogy akarod, ugyan is az már akkor is meg volt oldva mielött jött ez a remek ötlet, hogy furjál lyukat.
Igaz nem szellőzik ki a világba, csak egy csatornába, és onnan folyik vissza. Ezért nem lehet alapjából öntögetni bele, mert nem kell, nem fogy el ami benne van.
Bár mint látom azért van akinek ez is sikerül :D

0

zus
zus picture

Neked legyen mondva ! Már ha az én beírásomra válaszoltál. Mert, ha mégsem fogy el a víz a lematricázott akksiból, akkor vajon miért kellett tisztsséges mennyiségű desztillált vízzel utántöltenem, miután felszaggattam a felpúposodott matricát ? A kis manók éjszaka mégiscsak kiszipkázták a műanyag burkolaton keresztül a vizet belőle ? Agytröszt ! laugh

0

vacisa
vacisa picture

Gondozásmentes akku cimkéjét szaggathatod, az alatt nincs kicsavarható dugó.
Akku pedig szellőzik, tágulási csatornák vannak benne akkor is ha te egy szinkópával lemaradtál.
Kismanók a szemed mögül is kiszipkáztak valamit wink

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha gondozásmentes akkun azt érted, amin nincs látható kupak, akkor elárulom, hogy tudtam már olyat én is utántölteni.
https://www.google.com/search?q=exide++akkumul%C3%A1tor&tbm=isch&ved=2ah...

AGM akkut még nem próbáltam megbontani, bár ennél ott van középen a csík, ami feltéphető, és alatta ott vannak a gumikupakok.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én is csináltam ilyet, de csökkent a kapacitása, kb. 60%-ra
Maradt UPS-hez

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Lehet, a te akkud nem volt még csatornázva :)

0

zus
zus picture

Egen, az én akksim az egy tanyai akksi, abban csak emésztő van. Még nincs csatornázva.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Az indítóakkuk fedelének oldalán van szellőző nyílás, akár szeleppel...ide lehet dugni a csövet, ami kivezeti a "gőzt" a karosszérián kívülre, főleg olyan autóknál, ahol nem a motortérben van. A fedélben átjárható a cellák közötti tér...másképpen nem lenne értelme egy ilyen kivezetésnek.

2

bakkerman
bakkerman picture

Szia
Én minden autómon kinyitom és kezelem/utántöltöm az akksikat, az állítólag gondozásmeteseket. Így mindegyik minimun 10 évig jók szoktak lenni. A mostani is épp 10 éves és tökéletesen jó. Akksi tipustól függ hogy lehet kinyitni. Volt amin egy műanyag sínben voltak a dugók úgy kellet kihúzni, a mostani sima csavaros, le volt matricázva, ennyi.
Ja és, amelyik kocsink sokáig áll arról le szoktuk húzni az akkuról a sarut, mert szivják... riasztó+kocsi stb. Elég 10-20mA is hogy lemerüljön.

2

welding alt
welding alt picture

Szia,
nem semmi a 10 év!!! Ritka egy titkos technológiád lehet a karbantartást illetően. Kérlek írd le.
Köszönöm.
 

1

bakkerman
bakkerman picture

Szia, semmi különös a folyadékszintre vigyázok, desztvizzel pótlom. Ennyi.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Mint írod, elég lenne egy 4-5 mm körüli luk, akkor a megfelelő helyen fúrd ki 4,5-4,8 mm fúróval és M6-os menetet vágj bele. "a belehulló műanyag semmi problémát nem okoz" Majd a mellékelt linkeken találsz olyan helyet, ahol savtűrő M6 csavarok kaphatók. Ha nem tökéletes csak csavarral a tömítés, akkor gumialátétet, O gyűrűt is tehetsz a csavarok alá. Ha nincs, akkor valami saválló műanyag palackból is készíthetsz alátétet, megfelelő tömítést.

https://www.arumania.hu/toolcraft-sullyesztett-feju-egyenes-hornyu-muanyag-csavar-m6-x-20-mm-din-965-10-db-839977-p182983

https://www.distrelec.hu/hu/csavar-gep-hengeres-feju-hornyos-m6-12mm-50-darabos-csomag-rnd-rnd-610-00030/p/30100849?ext_cid=shgooaqhuhu-Performance-Max-CSS&cq_src=google_ads&cq_cmp=18008428937&cq_con=&cq_term=&cq_med=pla&cq_plac=&cq_net=x&cq_pos=&cq_plt=gp&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwMqvBhCtARIsAIXsZpZcbnrg6YLrtWSV3LOPgnNVb2gA6fDC2VQW5V6ybvGU-ULSdD3jtkYaAtxOEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

https://csavarhat.hu/csavar?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwMqvBhCtARIsAIXsZpb_6qGBl5gpwG-vs1xi3y91omk3x2cOwM_nhDoJUZS5ow-8of6zA_8aAlXREALw_wcB

Jó ápolást!

üdv
RTZ

Kiegészítés: Az utolsó linken hirdetett csavarok közül csak a saválló a megfelelő, mert a rozsdamentes nem saválló a közhiedelemmel ellentétben.

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Azért az akkuk feszültsége között van némi különbség a technológia szerint;----régi ólom akku,--- a Ca ötvözetű---a többi ötvözet . 
Ezt cserekor is célszerű betartani(Ag ,Mn ötvözetű akku helyére nem teszünk sima Lead-Acid-t )különben ilyen hibával szembesülsz.
Ezt ,vagy hasonló leirást ismersz; az ólomakkuk világa pdf..

/Az%C3%93lomakkumul%C3%A1torokVil%C3%A1ga%20(1).pdf

1.Az akkufedelet egyben leveszed, hőlégfúvóval körbemelegitve. vizzelfeltöltöd a lemez felső éle +5-10mm ig .
 visszaragasztod szilikon  FBS stb ragasztóval.
2. kifúrod -- s tovább mint az 1 pontban ...

Sajna ,egyszerű, olcsó, könnyű, s jó megoldás ---ritkán adódik .

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Atis57!
A fedél nem építhető le, egyben van egy-egy RENDES akku esetében. Hidd el, nem lehet ilyetén mókolni. Tehát nincsen "dupla" tető, egy akkutest és egy fedél.
Ha mégis szét döntenéd, kifolyna.
De még erre sincsen szükség.
Ahogy már írtam: A. túltöltés, akárcsak időnként; B. indokolatlan terhelő áram az oka annak, hogy egy autó nem indul el hetek alatt használatlan állapotból.

1

vacisa
vacisa picture

Nem akarok hosszan vitatkozni, sem bizonygatni semmit, azon versenzezni melyik akku márka jobb, csak egy apró észrevétel, a saját autó akkuimról.
Átlag 6-8 év közé tehető az élettartam, ennek végét mindig a tél jelzi -2 és -10 fok között mert három nyekkenés után nem forgat tovább.
Ezenkivűl soha nem néztem az akku márkáját, mindig azt vettem ami éppen akcióban volt, soha nem töltöm az akkut, és nem egyszer van 1-2 hetes szünet.

Szóval én azt gondolom, vagy az autó meriti le álltában, vagy meg kellene nézni a töltésedet, mert vagy sok, vagy kevés.
Szóval ezek az akkuk csak úgy maguktól ennyi idő alatt nem mennek tönkre.
Én személy szerint valamikor utóljára 1989-ben öntöttem egy kis desztvizet az 1500-ős lada nagy fekete orosz akkujába.

És a kérdésedre válaszolva a gondozásmentes felépitése is olyan mint a régi akku, némelyiken elég jól látható hol a cella, furd ki, és ragazd le valami vastagabb öntapadó matricával.
De érdemesebb lenne az okot megszüntetni.

0

kferi
kferi picture

Ha eltűnt a víz, akkor az azt jelenti, hogy sokszor átlépi a gázfejlődési határt. Ha csepptöltöd és 14,1-14,4V felett van akkor is keletkezik gáz. Ha AGM akku akkor is, de ott egy darabig van ami visszaalakítja folyadékká.

Egyébként nem értem miért használ műszaki ember gondozásmentes akkut. Az élettarlama egy gondosan kezelt sima akkunak nagyobb mint a gondozásmentes csodáknak. Épp tegnap vittem a garázsba egy sima akkut ami 2 éve kint áll hóban, fagyban, melegben. 12V feletti feszültségen van és szépen töltődik.

Viszont az tényleg nem normális ha az autóban lemerül. Ott valami komolyan fogyaszt, vagyesetleg nem töltődik rendesen?

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem keresd meg, mi eszi le az akkud. Nekem a Jászakku is kibírt 5 évet, és még most is van annyi kraft benne, hogy arról megy a szünetmentes, ha kell. Az autó nyugalmi áramfelvétele 30mA alatt kell legyen, és a töltés ne lépje át a 14,3V-ot.  Ha egy hét alatt lemerül, akkor egy 40Ah-s akkuval számolva 200mA nyugalmi fogyasztásod van, de 150mA minimum. Ez egy rossz rádióbekötés, vagy valami extra kütyü.
Ha mókolsz, és kiszivárog az akkusav, széteszi a festést, rozsdásodni fog alatta minden. 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Átlagban nem fogyaszt semmi, de vannak kiugrások. Tehát olykor 0,5A-ra felugrik pár mp-re, majd ismét vissza néhány mA-re.
Már a LPG ECU is ki lett kötve, ami gyújtás nélkül is fogyasztott valamennyit, autórádió is független ettől, mert le lett húzva.
Nem a fogyasztással van a problémám, ahogy írtam is! Több éve megszoktam, hogy töltögetem az aksit. A kérdésem arra vonatkozott, hogy egy autóaksit, ami zárt (gondozásmentes), hogyan lehet "szakszerűen" utántölteni. Erre még ezidáig nem érkezett válasz, holott én csak erre lennék kíváncsi.

0

kferi
kferi picture

Kaptál volna választ ha előre kérdezel. A Vartákban is van olyan ami bontható. Banner, Exide meg egy csomó bontható. Nem olyat vettél. Barkácsolni tudsz utólag. Kicsi körkivágóval lyukat csinálsz és utána ledugózod. Semmi csoda ötletet ne várj.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Mr._V.!
Telejesen jogos a felvetésed.
Olyan "modern" akku típusom van nekem is, amelyiken a ház alul-felül teljesen egyben van.
Erre nincsen megoldás! Ha nem bír indítani egy kocsit, kicsi a kimenő terhelhetőség, kiment a víz, nagy a belső ellenállás, AKKOR HASZNOSÍTÓ LERAKÓ. (Majdnem azt írtam, hogy KUKA.)
Nade miért menne tönkre 5 éven belül?
      A. Túltöltés! Ha egyszeris 14,3 fölé megy töltés közben a feszültség, akkor bekövetkezik a vízbontás és az fogyni fog. Ennek csökkentésére vannak technológiák, nade miértis menne a feszültség 14,3 fölé bármikor? Minden üzemmódban ki kell mérni a feszültséget.
     B. Lemerítés! Ha 30mA-nél kisebb áram folyik ki üzemen kívül, akkor több mint 83 nap után kerülhet csak lemerült állapotba.
Csodák NINCSENEK.

(Vannak olyan olyan occó "gondozásmentes" akkuk is, amelyeken egy papír, vagy műanyag lap zárja csak le a cellákat. Ezeknél utólag, megbontva, lehet a veszített vizet pótolni. De a mai autók nem "Bosch relés alternátorral" szabályozzák a töltést! Ugyhogy vagy "A", vagy "B"...)

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia gbenyov!

De már írta, hogy ő akkut akar javítani, nem autót...

3

Jaca
Jaca picture
****

A gondozásmentes akkuk felső részén a két pólus közt van egy műanyag csík, ami rá van hegesztve / ragasztva. Azt eltávolítva ott vannak a cellákon a gumikupakok. A 7 éves akksimból hiányzott némi víz, de nem jelentős. Viszont a gumikupakok már nem zártak olyan tökéletesen, mivel némi vákuum tartotta a helyén. 
A csepptöltéshez 13,7V-ot használj. 
Ha ritkán használod az autót, és akkor is rövid utakra, akkor nem tudja feltölteni az akkut. Ilyenkor hazaérkezés után járasd a motort 10-20 percig. Az autót zárd be. Érdemes lenne megnézni, mekkora a valós kapacitása az akkudnak, mert ilyen jó időben nem szabadna lemerülnie egy hét alatt. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia. a középső  műanyag csík kibontását segíti, ha hőlégfúvóval körbemelegíted a szélét
Víz utántöltése : 5 mm-rel a cellák szintje fölött legyen, ioncserélt vagy desztillált vízzel, ehhez
alkalmas az 5-10cm3 orvosi fecskendő, amivel  pontosan lehet adagolni

akku nyugalmi feszültség töltés után 2 órával 12,6V
csepptöltés: 13,8V
generátorról  max 14,4V (1000-2000ford./min)
egyes  újabb gépkocsik télen 14,8V-ig is töltenek, rövid ideig(szabályozva van)

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  nem tudom, hol tartod
vannak olyan autók, ahol csak kivett kulccsaL, bezárt ajtóval csökken minimumra a fogyasztás,(30-50 mA) lezárás után 5-10 perccel

Bálint
Az akku fúrás nem megoldás 
A savsűrűségnek (szintnek) azonosnak kell lenni minden cellában

1

Sponsored links