You are here

Kerámia rezonátor tönkre tud menni?

7 posts / 0 new
Last post
gerenis
gerenis picture

Adott egy audió erősítő, amiben az 5V-ról üzemelő procin nem oszcillál az órajelet adó kerámia rezonátor (Murata 20Mhz-es). Az XOUT stabilan 0V-on van, az XIN pedig stabilan 5V-on. Ezen kívül a procin a bekapcsológombot érzékelő bemeneti jel, ami a bekapcsológomb kikapcsolt állapotában 0V kéne legyen, 3,42V.
Proci tápja és föld között kb. 3kohm ellenállás mérhető, a multiméter mindkét polaritásában, ami nem tűnik normálisnak furcsa.

Arra következtetek, hogy rossz a proci. Okozhat-e más ilyen hibát, pl. tönkrehet egy kerámia rezonátor?
Megérné-e rendelnem új rezontátort a Mousertől, illetve valakinek valami egyéb ötlete?

Az erősítő előélete ismeretlen, fedlapot rögzítő csavarok nem mind eredetiek, tehát lehet, hogy korábban belekontárkodtak, bár ennek szembetűnő nyoma nem látszik.

üdv, István

Comments
gerenis
gerenis picture

Köszönöm a sok segítő választ.

1:10-es szondával mértem, és az XOUT-on nem állhatna le az oszcilláció még egy 1:1-es szondától sem, mert az a processzoron belül egy inverter kimenete. Az XIN-en persze simán leállhat az oszcilláció még egy 1:10-es szondától is, azt csak az kiváncsiságból mértem meg.

Az erősítő egy 2017-ben gyártott Yamaha R-S300, amiben már nincs szuperkondenzátor, ezért furcsállom a 3 kohm ellenállást a táp és a föld között, egy-két hibátlan procit mértem eddig táp-föld között, de amelyikben már nem volt szuperkondenzátor, azokban általában "végtelen" ellenállást mértem, ha jól emlékszem.

A bekapcsológomb nem vezet át, legalábbis lehúzva a jel csatlakozóját a procikártyáról, a kapcsoló ellenállása "végtelen" kikapcsolt állapotban. 2M méréshatárban azért már elég nagy feszültséget ad rá a multiméter, tehát nem valószínű, hogy átvezet a bekapcsológomb. Összekötve a bekapcsológomb NYÁK-ját a proci kártyával az MPSW elég kis ellenállást mutat a táp felé is (1,9 kohm) és a föld felé is (4,0 kohm) a multiméter mindkét polaritásában ugyanannyi. Tehát a procitól jön rá az MPSW jelre a 3,42V, holott az MPSW jel egy 10k-val földre lehúzott bemenete a procinak, kifele nem jöhetne belőle feszültség. Persze fogalmam sincs, hogy órajel nélkül mit művel az az adott proci, de szerintem a mikrokontrollereken induláskor minden port bemenet mielőtt elindul a firmware, és nem definiálja másként a portokat.

Ezért meglepődnék, ha jó lenne a proci. Persze szeretnék ilyen meglepetést, mert nem kapható már ehhez az erősítőhöz processzorkártya. De ha kapható lenne, gondolom, akkor is méregdrága lenne.

A Murata rezonátorban egy 20Mhz-es kerámia van és 2 db 5pF kondenzátor a középső lábára. XL501 a kapcs. rajzon, gyártói jelölés CSTLS20M0X51.
https://www.murata.com/en-global/products/productdetail?cate=cgsubResonators&partno=CSTLS20M0X51-A0

A belinket HQ elektronikás ZTT rezonátorban 15pF kondik vannak. Szerintetek így is elindulna az oszc.? (ugyanis a mikrokontrolleren belül is van némi kapacitás, nyilván azért választották ezt a Murata alkatrészt, mert ez ide a megfelelő.)  Találtam egy használt 10.0 MHz-es kerámia rezonátort az alkatrészeim között, lehet, hogy holnap beforrasztom, de nem sok reményt fűzök hozzá, hogy működik a proci. Nem eredeti csavarokkal volt a fedlap rögzítve, valaki már belenyúlt az erősítőbe előttem.

üdv, István

 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 De akármilyen jelgenerátorról (még egy multivibrátorról is ) ha beadsz 1V eff jelet? 
Látható  változást kellene okoznia.(kijelző,ledek, busz  stb)

0

zsugori
zsugori picture
***

tönkre

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Írj egy tipust, hátha van rajza, könnyebb. A rezonátort szkóppal mérd, 1:10-es mérőfejjel. A múszertől, de akár az 1:1-es szkópfejtől is megállhat. Próbaképp tehetsz bele más frekit, ha van otthon. A bekapcsoló gomb is átvezethet.

0

EMGFAN
EMGFAN picture

Szia!

Ha szkóppal méred a rezonátort, és bekapcsolod a készüléket, nem indul el az oszcilláció?
Találkoztam már hibással, főleg ha erőbehatás (leesett a készülék pl.) érte.
(Hajszálrepedés)
Egy próbát megér ha egy 20 MHz-es kvarcot és két kb:10pF-es kondit a lábairól a föld felé beforrasztasz a helyére.
A proci pozitív tápja és a föld közti 3k normálisnak mondható, hidegen mérve.

 Laci

1