You are here

Edenwood ED50A03UHD-EL táphibás Smart TV

12 posts / 0 new
Last post
makittib
makittib picture

Sziasztok, megtaláltak evvel a szerintem noname táphibás okos TV-vel. Biztosíték szakadt táp (talán) Fet.je  mind3 láb (még beforrasztva) egymáshoz képest teljes zárlatban. Elvileg valami "durranást hallottak és készenlétje se volt már".

Mielőtt nagyon belemélyednék próbálnák információkat keresni, de egyenlőre semmit nem találtam. 
A segítséget előre is köszönöm, makittib.

Comments
vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Fogod kigyomlálod a FET, és környékét S R, a G R meg ha van kV-s kerámia kondi. Esetleges elkok a primerben.
A hajtás ellenőrzésé, meg a sec-ben esetleges zárlat...röviden ennyi.

0

makittib
makittib picture

Vadmalacka, kiszedtem a FET-et (csak aliról találtam) adatlapja. Szekunderben közvetlen zárlatot nem találtam. FET-nél a T4 kódú PD16 diódaként mérhető (kiforrasztva egyik oldallal), így ott semmi eltérést nem találtam. Trafó mellett vagy egy kék 472k (4,7nF/1kV) kerámia kondi amit annak is mérek (kiforrasztva). Primer elkók beforrasztva névleges értéküket mérem (100uF/400V és 10uF/50V utóbbit cserélném). Táp IC-t kód alapján nem tudtam beazonosítani (fényképen 6 lábú pici IC talán PU1 pozíció)

0

zsugori
zsugori picture
***

0

makittib
makittib picture

Vadmalacka, köszönöm. Holnap szétbontom jobban.

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
Ha már a primer bizti elröppent, ne felejtsd el a PD5-8 diódákat is kimérni, mert lehet a fél graetz zárlatos.
üdv: Zsoca

0

makittib
makittib picture

Zsoca köszönöm az emlékeztetést, primer bizti (T5A) megszakadt, PD5-8 diódákat jónak mérem, Zsugorinak hála (köszönet érte) táp IC-n se mérek zárlatot. Remélem a kis borda miatt szállt el a FET (T4 és kerámiát és 10uF-ot is cserélném biztonság kedvéért).
Üdv, makittib

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Ha a Gate soros ellenállása szakadt akkor az IC-nek is annyi..

0

makittib
makittib picture

Shizo, köszönöm; a Gate ellenállások ohmikusan jók (20 és 68 ohm és a T4 dióda műszeresen jó, de visszáram lehetőség miatt azt is rendeltem.

0

makittib
makittib picture

Sziasztok, megjöttek az alkatrészek (FET kV kondi, T4 nevű dióda bizti; 10uF is cseréltem)..Ha a háttért is feldugom lágy indítással indítom (először 1 db izzószálas 60W-os izzóval, végül 2db 60W-os és 1 db 25W-ossal-izzók II-as kötve) indítom a TV-t kb. 53V-ra megy a háttér feszültsége és mind3 izzó teljesen világít 1 pillanatra és a háttér LED-ek is. Ezután leáll a háttér világítás. Már ha klasszikus a háttér meghajtása, akkor csökkentettem az áramot is, mivel a 4 db II-an lévő 0,33 ohmból az egyiket levettem. De semmi változás. Külső tápról 55V 450mA áramkorláttal meghajtva teljesen jó képet látok (kb 53,5-nél kapcsol be a tápomon az áramkorlát). Lehet hogy ez terhelte be a tápot, ami miatt tönkrement?

Megpróbálhatom lágy indítás nélkül közvetlenül indítani (ilyen óriási és bonyolult TV-hez még nem volt dolgom és semmit sem találtam hozzá)? Nem akarok kért okozni a készülékben. 
A segítséget előre is köszönöm, makittib.

0

NYAKI72
NYAKI72 picture

Szia!
Az égőket cseréld le 100w-ra. Mert az általad használtak félre vezetnek. Elég nagy áramot fogyaszt a készülék ha 5A-os biszti van benne. 

Üdv : nyaki72

0

makittib
makittib picture

Nyaki72, találtam 300W-os izzót egyedül sorba vele és jó lett. Készenlétben LED-eken 44V most így 3 db 0,33-al 53,7V mérek.2-3 perces járatással melegszik szépen még megfoghatóra a táp FET bordája. Talán az elhalálozásba ez is közrejátszatott. Készenlétben van kicsi citerázós hangja a tápnak. Lehet hogy bővítem, kiegészítem a bordát üzembiztosabb legyen és nem rakom vissza a negyedik 0,33 ohmot (biztos ne határon legyen járatva a háttér, így táp FET se olyan gyorsan melegszik).

0

Sponsored links