You are here

Kawasaki ZX6R ECU 2003 DENSO 21175 0046 rework

Motorkerékpár vezérlőket ritkán vállalok, de ennél kivételt tettem a tulajdonos személye miatt.

Elmondás szerint az ECU 60-80km megtétele után leállítja a motort, (melegedés) majd 20-30 perc várakozás után újra működőképes, a megtehető táv viszont már rövidül.

 

Ez egyrészt veszélyes a közlekedésben, és a hazadöcögés sem kellemes, egy ilyen profi géppel.

A vezérlő már volt javítva, szemrevételezésnél látszott a műanyag ház megbontása, és visszadolgozása egy helyen.

Mielőtt jobban nekifeküdtem volna a vezérlőnek, készítettem röntgenfelvételeket, esetleges forrasztási hibák miatt a konnektoroknál, de feltűnt a javított részen egy TO-5 tok, ami után már másképp gondolkodtam a hibáról. A már megbontott helyen ultrahangos szikével megbontottam a burkolatot, és ekkor látszott a javítás, egy SMD félvezetőt egy TO-5 tokos tranzisztorral pótoltak.
 




Látszott hogy szakszerűen álltak a dologhoz, és a visszazárást is profin megoldották, de ennek ellenére sajnos nem bizonyult tartósnak a javítás. Ezek az ECU-k teljesen be vannak öntve,(Potting) a szétszedésük borzasztóan nehéz, a műanyag ház eleve kuka, és a kiöntőanyag eltávolítása is nehézkes, szinte senki sem vállalja ezeket….nem ok nélkül. Ez esetben is csak részleges háznyitás történt.

Az előző javításnál használt kiöntőanyagot eltávolítottam, a TO-5 tokos 2N5322 tranzisztort kiforrasztottam -egyik pin forrasztása necces volt.

A PCB feliratozása alapján a T400 tranzisztorról van szó, amit BCX-53-16-tal pótoltam, valamint a mellette lévő R400 0805-ös SMD 10kohm-os ellenállás is sérültnek tűnt, ezt egy 0805-ös 10k 1%-os ellenállásra cseréltem.

Az SMD alkatrészek cseréje előtt a panelt Flux-frei spray-vel mostam, tisztítottam, amit alkatrészcsere után megismételtem. Utána Plastic-70 lakkal zártam a javítási felületet, majd visszazártam a műanyag házat.

Az ECU-t visszaadtam tesztelésre. 10 nap után jött a telefon hogy 200-350 km-es utak során sem jött elő a hiba, így a javítás sikeresnek mondható,-eleve necces volt,- de bejött az „ott keresd a hibát ahol már dolgoztak” műszerész Murphy törvény.

A tulaj örült, nekem meg lett egy kis sikerélményem.

 Tóni

Comments
5bdc
5bdc picture

Tóni!

Ez profi munka.
Gratulálok.

5bdc

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Köszönöm, de az érdem nem csak az enyém, én csak "utándolgoztam"smiley

Üdv!  Tóni

1

kralg
kralg picture

Az, aki látatlanban tudja, hogy hol kell egy ilyen dobozt felnyitni pusztán a hibajelenség alapján, az bizonyára birtokában van a gyári dokumentációnak, sőt jó eséllyel még kiöntés előtti tapasztalata van ezzel a panellel. Nem lepne meg, ha a javítást egy gyártóhoz (beszállítóhoz) igen közel álló műhelyben végezték volna el, ahol ezek a hibás panelek jellemzően kikötnek és indulnak második útjukra.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Igen, említettem a cikkben is hogy látszott a szakszerűség az előző javításnál is, épp ezért tartottam furcsának hogy:
-szakszerűen behatárolják a hibát
-kinyitják a házat a megfelelő helyen
-majd dilettáns módon beleheftákolnak egy TO-5-öt a SOT-89 helyére
Ezt a lépést nem értem....
A hibát pont ez a megoldás okozta, mert hiába öntötték ki újra szilikonnal a javítás helyét, a nagy tömegű félvezető ettől még rezgett, ami előidézte a hibát a forrasztásnál, vagy eleve nem volt okés a  dolog.
De mint írtam ezt nem gondolom negatívumnak, látszott a munkán hogy jót akartak, és egy darabig működött is az ECU.
Mindegy, a lényeg hogy most jól működik.

 Üdv!  Tóni
 

2