You are here

Asus A6M

50 posts / 0 new
Last post
irkax
irkax picture

Sziasztok!

Vettem ma egy használt hibás laptopot. Egy ASUS A6M típusú gépről van szó ami a következőt produkálja. Bekapcsolom világít a bekapcsolást jelző led rajta dvdíró olvas majd pár másodperc után leáll. Töltőről akkuról ugyan ez a helyzet. Ti mire tippeltek? Én VGA chip-re :( Másik táppal kipróbálva is ugyan ez a helyzet. Szét még nem szedtem de most akarok nekiállni csak előtte megkérdezlek titeket hogy nagyjából mi lehet a hiba.

Üdv:Péter

Comments
Crea
Crea picture

http://cgi.ebay.com/1x-NVIDIA-NF-G6100-N-A2-BGA-IC-Chipset-Balls-GPU-/22...

Ez nem az amit keresel? Mert ha igen akkor 3 ezret szerintem megér :)

Van új is kicsit drágábban..

http://cgi.ebay.ph/nVIDIA-NF-G6100-N-A2-BGA-GPU-C51MV-6100-Chipset-2010-...

0

irkax
irkax picture

Szia

Valóban ez kellene nekem! Csak én innen még soha nem rendeltem :( Kb mennyi lehet itt a szállítás?

Üdv:Irkax

0

Crea
Crea picture

Az első 13.8 $
A másik 57$

Ezekben benne van a szállítás is, kb eddig 200 db terméket rendeltem és nekem még sose volt olyan, hogy több legyen mint amit az eladó itt meghatározott, tehát nyugodtan meg lehet venni. Sőt Kínából elpostázzák az 1$ os hűtőpasztát is ingyen postával...nem értem mi nekik benne az üzlet.
http://cgi.ebay.com/20PCS-CR2032-DL2032-DL-2032-Lithium-Cell-Button-Batt...
ezt vettem legutóbb 2$ postával,de sorolhatnám a különböző nevetséges példákat.
Beregisztrálsz kell egy paypal számla és hajrá. Ennyit megér szerintem, szállítás kicsit sok idő, van, hogy 1 hónap is...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Irkax!
Ha a 2. cimnel a kep alatti "Postage and Payments" ablakot valasztod, ennel kivalaszthatod a celorszagot, s Hungary-ra kiad $13,- -t:-)
_az elsönel ez 5$, de sokszor meger egy mailt az eladohoz, mert ez pl. tul(?) alacsonynak tünik.
Ezt azonban sok amerikai elado nem teszi meg_nem törvenyszerüen müködik, nem keves (pont a kedvzön arulok) pedig eleg sürün nem hajlandok meg akar Canadaba sem szallitani...
Kari
Ui:
Jut eszembe, a magyar oldalukon kell megnezned_
minden vegsö összegszerüsegevel vegülis az az iranyado...

0

irkax
irkax picture

Sziasztok!

Regisztrálok és meg is rendelem valamelyiket. Igaz szerintem az újat fogom megrendelni mert az tuti elfog menni még pár évet. Meg vannak fent elég jó cuccok.
Köszi a segítséget.

Üdv:Irkax

0

Crea
Crea picture

Újba lehet van olcsóbb is, nyálazd át, én gyors kinéztem 2db-ot egy újat és egy használtat....

0

irkax
irkax picture

Igen valóban van olcsóbb is. Már rá is találtam most már csak a megrendelés lesz hátra. Köszönöm a segítséget illetve a hasznos infókat.

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

Kíváncsi leszek, menni fog-e, és ha igen, meddig. Kérlek, írd majd meg.

0

irkax
irkax picture

Hát majd elválik :D Egy próbát megér minthogy vegyek bele alaplapot 40 ropiért :D
Jelzek mindenképpen hogy mi lett vele :D

0

jbussh
jbussh picture

Az biztos. Én már egy ideje nem foglalkozom nV-tartalmú laptopokkal. Még akkor sem, ha csak kitisztítani kell. Még a végén nálam pusztul meg, akkor aztán leshetek....
Asztali gépben is kerülöm az nV chipsetes lapokat. VGA még belefér, bár ha 8800-as szériás, akkor közlöm a tulajjal, hogy nem vállalok érte felelősséget.
Persze saját részre más; két laptopot is használok, ami nV-problémás, de ebbe már beletörődtem.
Saját részre jó nekem a melegített, eladni meg úgysem adnám a kétes forrásból származó chippel szerelt gépet.

0

irkax
irkax picture

Én is kerülni fogom ezentúl az nV chippel szerelt lapokat az tuti. Ez meg ameddig bírja addig bírja úgy is csak a műhelybe kell nekem javításra meg zenehallgatásra. De az a furcsa hogy a szervizembe van 3 Asus X50-n laptop és nV chippel vannak szerelve de már 5-6 éve megyen szépen mindegyik, pedig azok amit kapnak az eszméletlen. Lehet volt belőle olyan széria is ami még ért valamit.

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

Két éve két Barátomnak (testvérpár) javítottam két A6V-t (Intel chipset + Go7400). A gépek kb. ugyanannyit mentek: egyszerre lettek megvéve; azóta gy.k. éjjel-nappal. Az egyik VGA-hibás lett, a másik CCFL-je hanyatlott le. Az utóbbi a mai napig megy. De ez ritka, mint a fehér holló. Sokkal több döglöttet láttam, mint jót.

0

irkax
irkax picture

Hát igen. Ezeket nem lehet kiszámítani. Szerencsére én kifogtam eddig 4-et is ami működik 5 éve és eddig semmi hibája nem volt egyiknek se. Ez is akkor lett véve amiről most írok ez asus f5-ös és ennek is csak a bios jelszavával van csak baj eddig de remélem nem lesz komolyabb baja. Igaz az is lehet hogy határoz valamit a dologban hogy egyiken se ment egy percet se játék így nem volt nyiggatva a videó kártya egyikbe se.

0

jbussh
jbussh picture

Kérdés, hogy meddig lesz jó.....

0

Crea
Crea picture

Ez jó kérdés, lehet ez sem sokáig, de talán a 3000 ft-os próbát megérné... ha utána se jó mehet a levesbe.

0

szegi2
szegi2 picture

Az a6m laptopom már több mint 3 éve működik, napi használatban van. Nincs kímélve, hordozgatom, dobálom, tiszta karc már kívülről az egész. Lehet kifogtam egy jobban sikerült darabot, az aksi is bírja a 2-2.5 órát a mai napig.

Persze nem vennék még egyszer ilyet, tényleg hullanak ezek az nv chipes laptopok.
Az egyetlen előnye ennek a szériának hogy rengeteg alkatrészt lehet találni hozzá a piacon :)

0

belfi
belfi picture

Cseréld ki a RAM-ot

0

szegi2
szegi2 picture

Szia

Milyen processzorral próbálod? A tökéletesen működő a6m gépem ugyan ezt produkálja, ha modernebb processzort pl: amd turion x2 tk-53 (65nm) teszek bele. Csak a 90nm-es procikat szereti.
Ha tudsz akkor írj bele egy új bios-t. Én csak ezek után melegíteniém.

0

irkax
irkax picture

Szia

Melegítés után indult a gép. Én nem cseréltem benne procit meg semmit csak úgy vettem meg hogy nem kapcsol be. Újragolyóztam a gpu-t azóta műxik. Majd elválik meddig.
Hálás köszönet a melegítési tippért.

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

Nincs mit. Sajnos nem jósolok neki túl sokat, szinte biztos, hogy nem lesz jó.
Ügyfélnek úgy visszaadni az ilyet, hogy meg lett javítva, nem szabad.

0

irkax
irkax picture

Szia!

Sajnos eddig ment a gép :( Lenne egy olyan kérdésem hogy nem e tudnál nekem segíteni abban hogy hol lehetne beszerezni ilyen chipsetet mert nem VGA hiba van hanem az alaplapi chipset hibás benne. Melegítésre megint elindult de kiakarom cserélni.

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

Várjál. Ez melyik fajta? Az Intel vagy az AMD procis?
Az Intelben PM915 NB van Go7200 VGA-val; az AMD-sben Go6150 NB+IGP van. Tehát ha ez utóbbi, a NB és a GPU egybeesik. Ez tud olyat is, hogy csak a kijelzés nem megy (pl. csak háttérvilágítás van, vagy annyi sem, de külső monitoron van csíkos kép, vagy sehol nincs kép, de OS-t tölt (HDD LED-en látni, hallani; CapsLock billre reagál a LED-je) - ha a hiba a GPU résznél van), és olyat is, hogy abszolúte nem éled fel, csak a ventik mennek, meg a LED-ek.
Tudok Valakit, akinek volna, és megbízhatóan ki is tudja cserélni.
Ez esetben talán egy-két év működés ami garantálható, mert az új is ugyanolyan hibás lesz.

0

irkax
irkax picture

Szia!
Ebben AMD-s procija van. És nV Geforce go6200 a VGA-ja. Bekapcsolt de külső monitoron sincs kép. Illetve elindul felpörög a ventilátor meg a vinyó a dvd-rw is elkezd olvasni de kb.:5 másodperc és leáll.
Légyszi küld el privátba hogy kb mennyibe lenne ennek a javítása.

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

Ez megint egy másik modell - ebben a kiszerelésben még nem láttam. Feltételezem, a 6150 a NB, és mellette van a 6200 mint GPU. Akkor tehát jól veszem ki, hogy előbb a GPU, aztán a NB is beadta a kulcsot?

0

irkax
irkax picture

Így van :S Nekem gyanús hogy nem is érdemes ezzel már foglalkozni mert nem ér annyit :S Rámelegítettem az alaplapi nV csipsetre és megint megy. Nem értem én már ezt a gépet.

0

irkax
irkax picture

Mellékeltem egy képet a lapról és a prociról amit ha melegítek indul a gép.

Üdv:Irkax

File csatolás: 

0

jbussh
jbussh picture

Ez a NB. A másik oldalon van ebben a GPU?

0

irkax
irkax picture

Igen a másik oldalon van a GPU-ja. De csak ennek a melegítésére reagál.

0

szegi2
szegi2 picture

A bekeretezett chip a gpu (külön kis alu hűtőbordája is van), a másik oldalon a déli híd van.

0

jbussh
jbussh picture

Én úgy néztem, a Go6200 diszkrét VGA. Egyébként a bekeretezett a NB. Ha meg rosszul vettem ki, és a 6200-as IGP (szerintem nem), akkor a bekeretezettben van benne.
Holnap, ha hazaérek, megnézem az én A6M lapjaimat, de azokon nincs diszkrét VGA, és az sem rémlik, van-e hely kihagyva.

0

szegi2
szegi2 picture

Valóban, a bekeretezett az a "NB", de tartalmazza a GPU-t is (IGP). A hátoldalon a déli híd van. Diszkrét vga-nak sajnos nincs hely kihagyva. Tehát a GPU-t melegíted (a chip többi része busz vezérlő a blokkdiagramm szerint, a memória vezérlő a processzorba van integrálva).

0

irkax
irkax picture

Akkor ennek nincs sok esély a javítására. Újragolyóztam és ment is egy hetet de most melegítés után is csak 3-4 órát hajlandó működni. Ilyen GPU-t meg tutira nem tudok beszerezni sehonnan. Esetleg egy más hibával rendelkező lapról de annak meg kicsi az esélye mivel ezeknél mindig a GPU hal meg először. Most elkeseredtem egy kicsit.

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!
Így van, sajnos. De ezt már az elején megmondtam....

0

jbussh
jbussh picture

Persze, mert most meg ez adta be a kulcsot.
Ha külön GPU-s, és a GPU a dög, akkor valami látható jelét adja, hogy megy a gép - legrosszabb esetben a Caps Lock - Num Lock LED-ekkel el lehet dönteni, mert ha ezen billentyűkre reagál, akkor él.
Szívás, tömören.
Nekem a HP dv9420-as gépemben a NB hibája abban nyilvánult meg, hogy a gép csak sokadikra indult, és nem ment az egyik memóriacsatorna. Ezenfelül természetesen a GPU is lerohadt háromhavonta.

0

irkax
irkax picture

Ez csak annyit csinál hogy elindul és pár másodperc múlva leáll. Nem tudom mi lesz vele de új alaplapot nem kap az tuti mert 40-felett van. De amíg megy nem reagál egy gombra se igaz nem is nagyon van ideje mert leáll kb 5 másodperc után.

0

jbussh
jbussh picture

Mint írtam vala, nemcsak a GPU-k, hanem az északi hidak is döglenek.
S a nagyobbik baj, hogy az újak is csak egy-két évet bírnak ki.
Mint a mellékelt ábra mutatja, a Te géped mindkettőre példával szolgált.
Na ezért tartom az utóbbi időben távol magam mindentől, ami nV. Bár most is egy olyan laptopról írok, amiben egy 8600M GT van...

0

irkax
irkax picture

Hát én se bízok benne hogy sokáig fog működni de addig csak menni fog még nem szerzek be hozzá egy donort. Ez a sajátom lesz ha sikerül teljesen megjavítani. Megy ki az itthoni műhelyembe.

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!
Ha jól sejtem, nVidia VGA van benne. Na az lesz a hibás. Melegítsd meg a magját a GPU-nak kikapcsolt állapotban tíz-húsz másodpercig kb. 300 fokos pákával. A hegyére csöppents egy csöpp cint a jobb hőátadás érdekében. Rakd össze, kapcsold be. Csodát fogsz látni. NEM forrasztási hibás, ahogy azt a mai napig sokan hiszik. Maga a GPU a rossz. Lehet javítani a lapot: GPU-cserével. Hovatovább talán még érdemes is. Hőlégfúvózással legfeljebb a panelt lehet tönkretenni, azzal ne is próbálkozz.
És soha többet ne végy nV-s gépet, ha jót akarsz.

0

irkax
irkax picture

Szia!

Ezt a holnap kipróbálom mert még sajnos nem tudtam szétszedni időhiányban. Mindig zaklatnak valami "sürgős" javítással :( De ha megmelegítem a GPU-t akkor utána elfog indulni?
Most elkeserítettél az nVidiás vga-val kapcsolatban mert amiről most írok ebben is az van ASUS F5N.

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

El fog. Ha nV VGA van benne, akkor szinte biztosra veszem, hogy el fog indulni.
U.i.: Csak hogy még jobban elkeserítselek. Nemcsak a VGA-ikra igaz, hanem a chipsetjeikre is, és nemcsak a mobil szegmensben.

0

irkax
irkax picture

Bocsi a balga kérdésért de miért indul el ha felmelegítem 300fokra? És ilyen GPU-t belehet szerezni valahonnan?

0

jbussh
jbussh picture

A kérdés nem balga.
A szilíciumchip és a hordozó közti összeköttetés romlik meg. Az underfill réteg, ami a kettő közti teret kitölti, hőtágulása nem megfelelő. Igazából a felmelegedés-lehűlés ciklusokkal van baja, talán. Ez nem 100%; több, a problémával foglalkozó, angol nyelvű cikkből szűrtem ezt ki. A chipet melegítve az underfill réteg állaga megváltozik, de hogy ez mit okoz, arról csak találgatok.
Egyébként a hiba publikus, csak az nem, mégis mely szériákat illeti. Tapasztalatok alapján a 6,7,8,9 széria tuti, a hozzá tartozó chipsetekkel (nekem pl. van egy Asus Striker Extreme lapom nF680i chipsettel, amin nem megy a 2. memóriacsatorna, és ezzel együtt két foglalat- ha melegítem, egy-két óráig jó), de decemberben kaptam egy GTX460-ast, ami ezen jelenséget mutatta.
Újabban az AMD VGA-ival és chipsetjeivel is tapasztalható egyes esetekben ilyen jelenség (nekem egy RS690M chipsetes lapom van, ami dobja). Az a gyanúm, de ez aztán már tényleg csak találgatás, hogy a TSMC-ben készült FC-BGA chipek sajátossága a hiba (az nV a teljes garnitúrát ott gyárttatja, az AMD pedig csak annyit, amennyi kívül esit a GF kapacitásán). De ez tényleg csak tipp; semmi bizonyítékom nincs rá.
Ebből kifolyólag az újragolyózás sem segít rajtuk, bár a meleg miatt időlegesen megjavul.
Ennyit tudok mondani.

0

irkax
irkax picture

Így értem a dolgot.
Akkor most elgondolkodok azon is hogy gyorsan eladjam ezt a gépet is amin most írok mert ebben is nV 7000M VGA van :hmmm: Csak ezzel annyi baj van hogy a beírt kódot nem fogadta el és kivettem az elemet ami után már végkép nem fogad el semmilyen jelszót de a setupba nem enged belépni így az idő oprendszer alól mindíg állítani kell. Na majd kiötlök valamit. Holnap meg át melegítem a GPU-t és meglátom mi lesz vele. Köszi a segítséget.

Üdv:Irkax

0

szarvasember
szarvasember picture

Szia!
300 fokon a kártevők elpusztulnak és a GPU-k elindulnak :)
Üdv.

0

irkax
irkax picture

Szia!
Hát ezzel emberek is vannak így hogy 300 fokon kifő még a rá.... is :rohog: És utána jókat falatoznak :jajj: De komolyan nem értem hogy miért indul el ha átmelegítem a magot :help: Igaz itt nem is ez a nagy kérdés hanem az hogy honnan fogok beszerezni ilyen GPU-t :villa:

Üdv:Irkax

0

jbussh
jbussh picture

0

jbussh
jbussh picture

Ez jó :D :D
Ha nem haragszol, lenyúlom :D

0

Szadista
Szadista picture

Szia.

Szerintem ha jól át gondolom akkor " ROSSZ" .
(ha nem mérsz bele vagy nem tudsz közölni több infót róla akkor sajnos többet nem tudok benne segíteni).

Üdvözlettel :Laci

0

irkax
irkax picture

Szia!

Szétszedem és átmérek benne mindent illetve átnézem a tápot stb.... és jelzek mindenképp.

Üdv:Irkax

0

Sponsored links