You are here

Mérés GANZ XTH-1 híddal

18 posts / 0 new
Last post
janocsi
janocsi picture

Sziasztok!
Kaptam egy GANZ XTH-1 típusú spec. ellenállásmérőt, külső táp bemenettel. Tud valaki erről a mérőműszerről valami leírást, mert eddig mérni még nem sikerült vele. Minden tökéletesnek tűnik, sehol nem találtam hibát, az alapműszer is rendben. A hídban két csúszóellenállás is be van építve, mérhető forgatáskor mindegyik
értéke. Néhány kép a műszerről.

Comments
Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Bar nem pont ez a müszer, de az iment akadtam egy (szerintem kurioz) NDK-s Wheatston-hid leirasara :taps2: ,
mellyel akar R&C meresek is vegezhetök_ fel is töltöttem az anyagat a Tanyara...
DDR_MTM_Wheatstone_Hid_1982_1Ohm-1Mohm,1mH-10H,10nF-50uF_SM
Kari

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasztok

Pontosabban ezen a néven:
ddr_mtm_wheatstone_hid_1982_1ohm-1megaohm_1mh-10h_10nf-50mikrofarad_sm
és ITT található.

Dávid.

0

peter30
peter30 picture

Szevasztok
Kalexnek az anyaga jó. Nekem is van egy müködö példányom soha nem szabad megválni töle, mert aranyat ér annak aki kihasználja a munka során.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Janocsi!
Gratulalok hozza_gyönyörü az allaga! :taps2:
Jo hasznalatot!
Kari
Ui:
Most leltem a gepemen ezt a tavalyi kepet a Tanyarol_lehet, hogy a hozzavalo topik többet mondana_habar a lenyeget lhanzi is elmodotta...

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Köszönöm, de még nem tudtam felszabadultan örülni, mert pont arra amire készült, még nem sikerült alkalmaznom. Már többször is átmértem az áramköri elemeit csatlakozóit, söntjeit, mid a két hídat, /galvanométerét/, de semmilyen hibát nem találtam. Nem akarom "elbarmolni" annyira eredeti állapotban van, ezért is fordultam ezzel a problémával a fórumhoz.

0

lhanzi
lhanzi picture

Szia!

Itt van az YCSW-híd kezelési útmutatója! Nem hiszem, hogy sok különdbség lenne! Meg kell táplálni a hídat, másképp nem igazán mér!

http://oldradio.tesla.hu///rajzok/muszerek/wheatstonehidleiras.djvu

Leiszt Jani

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Köszönöm az ismertetőt, azt tudom hogyan kellene használni, de éppen ezzel van bajom. Nem lehet mérésre ösztönözni egyáltalán, hiába kap 2V/0.5A, ill. 2V/2A külső tápot. Már többször is átnéztem tüzetesen,minden elektromos részlete tökéletesnek tűnik. Precíziós 0.022 Ohm ellenállásokat szerettem volna ezzel kimérni, de semmilyen beállításban sem sikerült erre ösztökélni a műszert. (Áramot sem akar felvenni, csak egy bizonyos beállításban, ahol a galvanométere egyáltalán nem mozdul semerre, csak folyik a pl. 0,5A.) Ahonnan kaptam, már több "10éve" egy polcon pihent, senki sem használta, lehet hogy sosem volt még bekapcsolva mérésre sem.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Valahogyan megkellene gyözödnöd rola, hogy pl. az alapmüszere jo-e egyaltalan, ill. hol szünik meg a hozzavezetö "uton" az aram folyasa...
Gondolom a kapcsolasi rajzat fölvetted-talan azon ellehetne indulni_nincs kedved berakni?
Kari

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Ez a műszer annyira "friss" még nálam, hogy szinte meg sem melegedett még. Nem készítettem áramköri rajzot róla arra gondolván, ez egy magyar műszer, biztosan lesz valakinek áramköri dokumentációja is hozzá. Azután már sokkal könnyebb lenne a további művelet a hibakeresésben. (Jó a galvanométer, azzal nincs probléma, jó a nyomógombos kapcsoló, jó a dugós méréshatár váltó stb. egyszóval szerintem is kellene működni.) Valami olyan gond lehet amit nem veszek észre hiába vizsgálom, jó lenne hozzá az eredeti leírása mégis.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia janocsi!
Haaat-csodak meg mindeg ritkan vannak; marad a hiba kerfesese...
Sztem Kalex-nek igen valoszinü az igazsaga a Thomson hiddal :-)
Viszont a regebbi Radiotechnikakban mindeg kitargyaltak 1-1 müszert rajzzal, adatokkal s kezelesi utmutatassal is_többnyire egy egesz oldalon keresztül, par regi kezimüszernek mar elcsiptem ilyen eredetü ismerteteset...
Windisch Aladar irasaira gondolok ca. 1961 tajarol.
Kari

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Valószínűleg egy Thomson hidat fogtál ki. Csatolom az elvi rajzát, valmint a mérés elvét. Szerintem nem lesz sok különbség a tényleges kapcsolás és e között.
Üdv! Kalex

0

janocsi
janocsi picture

Szia Kalex!
Thomson híd szerint bekötve (négyvezetékes) a rajzon látható módon, működik a mérőmű! :oke: /Egy méréshatár-váltó dugó így viszont hiányzott, de ideiglenesen egy megfelelő csavar lett betéve a helyére./ Mind a két hídban ugyanazon a méréshatáron kell legyenek a "dugók", most a "0.1" méréshatáron, csak akkor volt lehetséges pontosan lemérni egy pl. 0.22 Ohm-os 2W ellenállást. Ez tényleg precízen lemérhető, teszek is fel róla néhány képet.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
:happy: -k, hogy :happy: -sz ! Használd egészséggel. Nekem egy fadobozos hidam van, de nem válnék meg tőle semmi pénzért. :taps2:
Üdv! Kalex

0

papa1962
papa1962 picture

Szervusz János!

Elmondhatod,hogy ez a Te napod,ma minden összejött.Gratulálok és használd nagyon sokáig!Majd viszem a manganitot ha söntöt akarok.

Üdv.Csongor

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Janos!
Gratula!_hasznald sokaig_meg az oskolaban talalkoztam en is effelekkel!
Mostmar csak egy sargarez dugaszt kell bele drehalni-eszkabalni...:-)
Jokat!
Kari

0

janocsi
janocsi picture

Kösz Kari!
Így is lesz, nagyon vigyázok mostmár rá. Közben mértem vele 0.001 méréshatáron is 0.0029 Ohmos huzalellenállást,(ampermérő sönt egyik eleme), remekül lehet vele dolgozni. (Ha nagyon pontosan kell lemérni, akkor a finomabb méréshez már a 2A-es bemeneti tápot használom.)

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Ellenőrizd a csúszkákat, áramszedőket is, lehet hogy gyárihibás.

0

Sponsored links