You are here

MY 64

22 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Van egy MY 64 tipusu müszerem és egy alkalommal tv javitása közben a test vezeték rá volt kapcsolva a tv saszijára . a fém vázra ami a test volt az iletö tv esetében .Nem volta másik mérözsinór rátéve sehová sem ,matattam a tv ben és valami kontakthiba volt , egyszere csak megjött a nagyfesz és a tv elkezdett müködni .A mérömöszer viszont "megbolondult" mert a 0 értékröl ösze visza ugrálnak a számok a kijelzöjén és nagyon nem reális értéket mutat. Nem áll be zérora a kijelzö ahányszor méréshatárt váltok pld a voltmérö egyenfesz állásban . anyiféle számot mutat a kijelzö, Nagyon hozzám nött mert 5 évig dolgoztam vele és nincs szivem eldobni .Hogyan fogjak hozzá a hibakereséshez LEtöltöttem innen a rajzát de nem tudom merre induljak el kéremszépen segitsen aki tud valami tippet.Van e valami esély hogy megjavitsam vagy javittasam az lcd kijelzö alatt itt is csak egy fekete "pöty" van csak reménykedek hogy ne azal legyen bibi mert azt nem hiszem hogy ki lehet cserélni!

Comments
Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

Az alábbi címen megoldást találsz.

Békási József.
1032.Bp.Kiscelli út 33.
Tel:1-388-6243
M:20/4461-211

Elérhető áron javít műszereket. A neten is megtalálod.

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Üdv:Laci

0

dddemeter
dddemeter picture

Köszi Laci a tipet .de én sajnos 700 km re lakok Pesttöl igy az utiköltség árával már vehetek talán ennél jobbat is ezért megprobálom "megbuherálni" ennél roszabb már ugysem lehet azt hiszem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ezért jó egy pontos analóg műszer.

Bálint

0

szoke
szoke picture

Szia.
Több műszerrel is összefutottam már, aminek ez volt a hibája.
Sajnos mindbe az ic szállt el. Ezekbe a műszerekbe ICL7106-ot használnak rendszerint.
Ha a műszeredben megvan az ICnek a kialakított hely (mint ahogy Oszi11 által csatolt képen is látszik), akkor szerencséd van.

Üdv: Szőke

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!
Csak hogy írva legyen. A régi chip körül a fóliasávokat elvágni, mielőtt fölé kerül a 7106 vagy a foglalat!

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Hali!
Pár hónapja egy zsír újat adtam oda kettő félért. Kb 5 éve pihent a fiókban, mert én a 68-ast használom.
Hamarabb kellett volna nagyfeszt mérni... :fun:

Egyébként nem egyedi az eseted. Kb 10 éve egy szakmabeli haver egy szkópot próbálgatott, mert nem volt rajta kép. Pontosan már nem rémlik, de mintha valami diódás sokszit mesélt volna, hogy végső elkeseredésében rámért. 600V körüli feszültség és rajtahagyta a mérőcsúcsot. Valamit megmozdított és megjött a nagyfesz...egy halkuló sípolás volt a műszer gyászdala.

Viszont az egykori "mesterem" is csinált ilyet véletlenül. Tápfeszt mért egy tv-ben és odaszólt nekem, hogy nézd már, ez meg pattog. Mondom: mi? Hát a nagyfesz! Hol? Hát itt! És rámutatott a kezében lévő mérőcsúccsal. Hiba volt, túl közel rakta, átugrott a villám, a műszer másik vége meg a testen ahogy feszmérésnél illik...:)

0

dddemeter
dddemeter picture

Engem az bosszant a legjobban hogy az egyik méröcsucs a + mérözsinor nem is volt egyáltalán a nagyfesz közelében a,logott le a "mütöasztalrol" csaka test szál volt a saszira kapcsolva és a müszer kb5cm re volta készüléktöl hogy tudta "egy szálon is tönkretenni a müszert nem volt rajta a méröcsucs amikor "megbolondult a kijelzö" !azért köszi a tipeket mindenkinek megprobélkozok vele hátha sikerül valami:

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Eppen ilyen "erzekenysegek" felterkepezesere talaltak fel jo par eve az ESD vizsgalatokat!
Igen sok aramkör elszallna különösebb vedelem nelkül, akar meg femdobozban is, ha "csak" a közelükben eldurrantanak egy jol meg gerjesztett impulzust! Erre pelda meg a villamkorosulas is...
Kari

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Kari,

igazat is adnék neked, de ez az IC a 80-as évek gyermeke, Így érzékenyebb és olcsó is. Kínából 10 amerikai cent alatt rendelhető! Nincs 20Ft!!! A műszerben tokozás nélküli verzió van, aminek az értéke nem lehet több 5Ft-nál. Ennyi pénzért bírjon ki 10-20kV-ot? Úgyanmár!

Persze a javítás többe lesz mert el kell tartani, néhány kereskedőt + az államot, de ez más kérdés! A gyártónak nem érdeke azzal vacakolni, hogy örökéletű legyen a terméke!

Üdv,
Oszi

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Oszi!
Nem nekem kell igazat adj, hanem teny, hogy az elektronikat ESD ellen (is)vedeni kell_de teszik is!
Mar a CD4000-es csalad is rendelkezet a bemenetein (bar elegge gyengus) vedelemmel, asszem 2-3KV-ig, a HC csalad -tol kezdve viszont ez legalabb 4KV (HBM-jegyeben), s raadasul jobbaknal meg latch-up vedelem is jarul, altalaban 200mA-ig....HBM=Human Body Modell, s "a hetköznapi" sztatikus feltöltödeseket irjak le vele.
Mellesleg a CD4000-s IC-k asszem lassan nalad is korosabbak lehetnek_a 60-as evek termekei :-)...
Az arrol meg annyit, hogy az emlegetett logikai IC-k is elegge komplikalt vedelmekkel rendelkeznek, többnyire a 7106 aranak talan tizedeert!!
Kari

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Kimásoltam az adatlapból a 7-es megjegyzésbe (Note 7) látható 2000V-ig esd védett a 7106. Jelen esetben 18kV körüli impulzus jelent meg a bemeneten és nem ESD! Azt a 2kV-ot is 1,5kOhmon keresztül ha jól emlékszem!
Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a műszer nagy belső ellenállású, kapacitív csatoláson kapott sok delejt.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok

Én cseréltem már 7106-ost multiméterben (igaz abban gyárilag DIL40-es volt). Nekem is sikerült TV-ben nagyfeszre mérni. Megoldható csak csak kalibrálni borzasztó! 1 potival kell beállítani úgy hogy minden méréshatár elfogadhatóan pontos legyen!

Üdv,
Oszi

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia.

Sajna szinte biztos az IC hiba, láttam már (sajnos kétszer is) ilyet.
Zárd rövidre a (képzeletbeli) 31-32-es lábait, ha nem nulláz, csere - ha van hely az eredetinek.

Dávid.

File csatolás: 

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
sajnos nagy eséllyel annyira (nem) javítható, mint az időkapcsolód... :(
Üdv Tibi.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia

Tibinek igaza lehet, annak a fekete pöttynek lesz baja. A rajz szerint 7106-van benne ami, beszerezhető, a kérdés csak az megvan-e a tokozásnak helye a panelon, mert ekkor cserélhető az IC! Persze kínlódás leszedni a régit, mit veszíthetsz! Csatoltam egy képet, mire gondolok!
Egyébként, az IC hibáját könnyű eldönteni, 200mV egyáramnál az ic bemenete közvetlenül kapcsolódik a bemenetre, ha rövidre zárt bemenetnél nem áll nullára tudhatod. Esetleg a D1-D4 védődiódák vagy a Q1 tranzisztor lehet még hiba, de az ilyenfajta hibákat túl szokták élni.

Üdv,
Oszi

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv mindenkinek! Anyit szeretnék kérdezni hogy ennek a "pöty"alaku 7106 ic nek van e valami szabálya a lábak"megszámlálása" szempontjábol vagy csak a körülötte lévö alkatrészek árulkodnak arrol a bekötési rajzal öszehasonlitva hogy melyik láb hányas számu? teljesen azonos a lábkiosztása a DIL tokozásuéval? Még nem bontottam szét csak igy kivülröl rövidrezártama 200 mv egyenfeszíültség állásban a a mérözsinorokat de a kijelzön még fennebb mentek a számok nemhogy beáltak volna zérora.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: olvastad az előző három hozzászólást?

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

bocsánat csak azt akartam kérdezni hogy az ilyen "pötyös" kivitelü icknél van e valami jelzöpont vagy valami jel mint a rendes dil tokozásuaknál .? Nem akartam boszantani senkit ezzel bocs!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Az a "pötty" nem azonos egy IC-hazzal-ezert nem is lehet rajta semmifele jelöles!
Ugy keletkezik, hogy amikor a csipet felszereltek(bondoltak) a nyakra egy kis epoxy feleseget adagolnak (majdnem, hogy csöppentenek) a nyakaba, s ez majd kisse megfolyva (legkesöbb a sütöben) alakitja ki azt a "pöttyedeket" amit lathatunk...
Egyebkent altalaban (le)marja a hangyasav is_ de esetleg az alatta levö nyakot is! :-(
Kari

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziam

nincs jelölés, hiszen nem lenne semmi értelme, az alkatrészek alapján kell megkeresni, hacsak a panelre nem szitázták rá az ic bekötését. Ha gyanta nem zavar csak körbe el kell vágni a fóliát és beforrasztani az IC-t, ha zavar akkor óvatosan le is kell csiszolni!

Üdv,
Oszi

0

Sponsored links