You are here

Mi lehet a hiba LCD tévénél ha a háttér világítás csak 1-2 mp-ig világít????

12 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Vaterán vettem egy LCD tévét.Eddig kb. 1 hónap semmi gond nem volt vele.Most bekapcsoltuk és a kép csak 1-2 mp-ig látszik utána sötét lesz.Rávilágítva a kijelző működik,hang van.Ha bemenetet(PC,rgb,stb) váltok akkor is ugyanannyi időre(1-2mp)van fény és osd.Csövek jók lehetnek mert ilyenkor egyenletes-normális a háttér megvilágítás.Inverter probléma? Csak tájékozódni szeretnék mielőtt szétkapom.LCD tv-k ben nem igen vagyok járatos csak működési szinten.
A készülék külső tápos,22 colos 4:3 as Daytek.
Üdv! Cormyus

Comments
sasa11
sasa11 picture
*

Szia Cormyus !
http://elektrotanya.com/files/forum/2011/10/LCD%20inverter%20m%C3%A9r%C3...
Ezt a megoldást alkalmazva --Fülesmester csatolmánya --
kb. 3 perc alatt találtam meg és egyértelműen döntöttem el
az ilyen hiba pontos okát.
Ajánlom neked is !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Laci61
Laci61 picture

Helló!
Lehet inverter hiba is, de mivel az inverter figyeli az áramokat (ez lehet több, de kevesebb is)így akár csőhiba is lehet.

0

Hjoco
Hjoco picture

Célszerű megmérni a szekunder tekercsek ellenállását az inverter trafókon. Tipikus hiba a tekercs szakadása, ilyenkor a cső még világít mert a magas feszültség miatt ív alakul ki a szakadásnál. De a hiba mérhető. Tipikusan 1.5K körüli az ellenállása.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Miért nyitottál két topikot szinte ugyanarról a témáról?

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/lcd-tv-1-2masodpercig-ad-kepetidei...

Olvasd el az ottani csatolmányokat, és megkapod a választ!

Üdv:
Fülesmester

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Első nekifutásra a tápegységet kellene átnézni. Biztos akad egy-két púpos kondi.

Üdv! Kalex

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Egyáltalán ne tuti, hogy 100%-osak a csövek, akár lehet valamelyik gyenge, de akár teljesen működésképtelen is. Nem biztos, hogy meglátod, ha mondjuk az egyik szélső nem világít, mondjuk egy 8-10 csöves cuccnál.
Ezenkívül természetesen lehet inverter hiba is, ilyenkor gyakran valamelyik inverter trafó a ludas...

0

xizor
xizor picture

Üdv a megoldás engem is érdekelne, mert nekem az LG monitorom (már nem fiatal de nincs szándékom egyenlőre cserélni) csinál ehhez hasonlatos dolgokat. Konkrétan ha lekapcsolom, akkor a vissza kapcsolásnál felvillan egy fél másodpercre majd sötétség, aztán a ki-be kapcsolgatássokkal előbb vagy utóbb ok lesz. Szerencsére ritkán csinálja, de kezd idegesíteni. Az LCD működik, mert LED-es lámpával megvilágítva ott van a kép csak a háttér világítás nem működik.

0

hcs
hcs picture

Első kanyarban átkondizást javasolnék az inverter panelon (low esr), lehet hogy megszáradtak kicsit.

0

xizor
xizor picture

Üdv mindenkinek,
Egy kis segítség kellene. Végül elszántam magam hogy neki állok megjavítani a monitoromat, mert a fenti hiba már olyan szintre jutott, hogy van hogy el szórakozok vele 5 percet is mire van kép.

Leszedtem innen a service manual-t(LG L1730B) és ha jól látom akkor 27. oldalon lévő "Power" rajzon lévő elkók 100u/16V-osak, ezek lennének azok azominózus kondik, amelyeket cserélni kellene?

Tapasztalt szerelők segítsége kellene, mert nincs másik monitorom és ha szétszedem, akkor a javítás ideje alatt nem is nagyon lesz másik.
Szeretném a szükséges cuccokat megvenni előre. Milyen elkók kellenének?
(A lomexnél vásárolnék, mert ez van a melóhelyemhez a legközelebb.)

A segítségeteket előre is megköszönöm.
xizor

0

xizor
xizor picture

Az előző hozzászóló "hcs" és "Kalex" privátban küldött tanácsait köszönöm, sikerült megjavítani az LG L1730B tip. monitoromat. Sajnos az általam fellelt szerviz leírások nem tartalmazzák a táp kapcsolását és így az alkatrészekről sincs infó. De a szétszedés után ott púposkodot egy 680uF/25V-os elko, pont ilyet nem kaptam de 680uF/63V-os verzióval tökéletesen működik. Biztos ami biztos a környéken lévő kondikat is kicseréltem. Így kb. 300 pénzből sikerült ismét működésre bírni a monitort. A problémát csak a ki és a beforrasztás okozta, mert egy 30W-os pákával nem sikerült átmelegítenem a forr szemeket. A megoldást egy kissé brutálisnak tűnő kemping gázpalackos forrasztólámpával történő átmelegítés és utána forrasztás jelentette.

Üdv: xizor

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!

Jéééé, ismerős probléma. Nem tudom milyen a tévé, de olvasd el az én topikom... (42lg5000)
Mindenesetre talán hasonló cipőben járunk.

Üdv, Z.

0

Sponsored links