You are here

36V-os biciklitöltő hiba

6 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Na, ilyen hibajelenséggel még nem találkoztam, leírom, hátha tud valaki segíteni!

Elektromos bicikli töltő, két ledes, teteje kicsit púpos, púpban kis ventillátor.

Akksi csatlakozója mint a bnc, kör alakú. A töltő alján egy nagyobb papír, rajta a típus, meg az értékek: szekunder fesz: 44V(1,8A)/58V(1,8A).

Itt vetődik fel az első kérdés, na most akkor melyik? Aztán a töltőfesz kimeneténél másik cimke melyen a 36V olvasható. Kivülről ennyi. Mérésre a töltő működik, üresen 59-60V-ot ad le.

Belülről: panelt jobban megnézve valami QB36 vagy QC36 felírat található a panelen (rézfólia szöveg nem szita), szekunder oldali kondi feszültsége 65V (220uF). IC-k hibalehetősége kizárva, mind cserével próbálva - 3842, lm358, tl431. Ellenállások kimérve, jók mind, primer és szekunder köri pufferelkók szintén kipróbálva, azok is jók! Tulajdonképpen olyan, mintha ez így lenne jó!

Azonban!

A TL431-nél az osztó úgy van beállítva, hogy ha kiszámolom a szabályzott feszültséget, akkor az jön ki, ami a kimeneten is mérhető. Ha az osztót átméretezem, hogy a kimenő feszültség 44V legyen, akkor az tényleg 44V-ra áll be! De ezzel még nincs vége. A trafónak két szekunder tekercse van. Az egyik a töltőfeszt szolgáltatja. A másik tekercs egy sima dióda-ellenállás-pufferkondi-zénerdióda kompozícióra dolgozik, mely a LM358-at táplálja. A zéner feszültsége 12V az adatlap szerint, mérés alapján 12,4V. Viszont! Ha beállítom az osztót, hogy a 44V legyen a kimenő feszültség, akkor itt a zéneren csak 10V-ot (!) mérek, de látszik, hogy a zéner még nem szabályoz, mert a dióda-pufferkondi feszültsége is ugyanannyi, 10V. Tehát olyan, mintha ez meg kevés lenne az egész cuccnak, vagyis tényleg 56V-ra lenne méretezve a trafó?

Na, ilyet nem láttam még! Valaki esetleg?

Köszönöm!
Üdv!
Imre

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia Imyke,

akkutöltő révén a kimenőfeszültség nem sok mindent árul el. Az a fontos, hogy több legyen mint az akkunak kell. Ez egy 36V-os NiMH akkunál 42-44V minimum (teljes töltöttség). 1,8A a maximális töltőáram lehet. Egy töltést műszerrel végig vizsgálva (áram, feszültség), ellenőrizhető a helyes működés! A leírtak alapján a töltő jó, kár benne hibát keresni!

Üdv,
Oszi

0

kolya61
kolya61 picture

ŰDV ! Egyetértek. A volt nem mond semmit,a töltőáram az a kérdés és azt meg lehet mérni.

0

lhanzi
lhanzi picture

Szia!

A trafón (sárga ragasztó) rajta van hány voltra készült a trafó! Én ez alapján szoktam őket azonosítani! Amikor ide kerülnek össze vissza vannak cserélve a házak! Tehát vagy 24V-36V-48V (és ettől függöen (29V-44V-57V) körül van a kimenő! Ez ez is változik, én minden javítás után ellenőrzöm!

Leiszt Jani

0

Imyke
Imyke picture

Szia!

Megnéztem a trafót, de nincs rajta egy db bötű sem! Azért készítettem néhány képet, hátha valakinek épp egy ilyen fekszik az asztalán szétrobbantva.

A kézzel rajzol kapcsolási rajzon a tl431 anód-katódja fordítva lett berajzolva. Tessék nem kritizálni! Ez így sikerült! NA! :D

Köszi!
Üdv!
Imre

0

Imyke
Imyke picture

Szia!

Látom, Te sem tudsz aludni! :D Holnap megnézem a trafót, így konkrétan most nem emlékszem rá, hogy van-e valami írás rajta. Egyébként ez vadi uj, nem volt még eladva sem, mert boltban volt elfekvő készlet, csak amikor el akarták adni, akkor próbaképpen rámértek a csatlakozóra és nem azt mutatta, amit kellett volna nekie.

Üdv!
Imre

0