You are here

7809 érdekes kapcsolásban (SP-AVB14G)

15 posts / 0 new
Last post
Inhouse
Inhouse picture

Sziasztok!

Több db ilyen SP-AVB14G, illetve ICBM9007 néven futó videójel erősítő/4 felé osztó üzemel a környezetemben. Egy ilyennel volt gond tegnap. Hazavittem megnézni mi a baj, a tápot jelző LED világított, elsőre nem tápra gondoltam. Szétszedtem, mérem a tápfeszültséget, kevés...de már a dugasztápból is, akkor ez sima ügy, az a baj. De a 7809 fülén is van feszültség a testhez képest. Na, azt hogyan?
Anno én rajzoltam vissza, és töltöttem fel a rajzát és ezek szerint hanyag voltam, mert a táp rész nem a megszokott kapcsolást követi...én meg azon átsiklottam. Jobban megnézve az alábbi bekötést alkalmazta a kis kínai. A vicc az, hogy gyakorlatilag 12V-ról táplálva mégis működik! :)
Gyorsan megnéztem a polcon egy másikat, ami ránézésre ugyanaz. Apró eltérés a NYÁK-on, hogy itt be van kötve a stabilizátor középső test lába, de a ki és bemenet itt is fel van cserélve. Ugyanazzal a 12V-os táppal megkínálva 8,6V a kimeneti feszültsége (a bemenetén), amit kap az áramkör további része. Persze csekély az áramfelvétel, és valahogy átvergődik szegény elektron...de azért elég fura, nem?

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Lehet, hogy eredetileg valami hűtőfelületre gondolták... mondjuk a fémdoboz belsejére... és onnan kapta volna a testet. Bár az is csúnya megoldás lett volna, de ezektől kitelik, hogy spórolnak egy szál dróton... sőt, a hűtőfelületen is... de nem gondolták át eléggé. 
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Igen, kellene a hűtőfül, ha a 22V körüli feszültségű adapterről használnám, kb. 1W válna hővé, fűt.

0

Inhouse
Inhouse picture

Sziasztok!

Találtam itthon egy műanyag házas verziót is. Itt gyárilag jól van beforrasztva a stabilizátor, persze a szitázás itt is fordítva van.

0

josef.48
josef.48 picture
*

  Szia lnhouse  !Miböl gondolod hogy az egy 7809 stab.ic.A fényképböl nem tudom kivenni mit ir rajta.Nehezen hiszem hogy a feltett rajzodon ,ugy van alkalmazva. a stabilizátor ic.Megprobáltam leolvasni az ic feliratát ,tettem egy képet.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Megfordítottam, kapott testet és 12V-ról (22V-ról fog menni, mert olyan dugasztápom van felesleges, csak a 220uF 16V-os) szépen hozza a 7809-től elvártat, 8.96V.
Mázlijuk van a kínaiaknak, hogy a a belső felépítésből adódóan átvánszorgott a feszültség nagyja a kimenetről a bemenetre. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Onnan, hogy el tudom olvasni, ez még az a méretű betű, hogy a kínai kis mikroszkóp sem kell hozzá. :) AS7809A. Nem raktam fel nagy felbontású képet róla, de ha gondolod, pótolom. De nem kell ennél leragadni, mint írtam több darabbal is találkoztam. A visszarajzolásomon éppen X7809 volt abban a példányban. Ahogy a kis kínai elnevezte a 7809-et éppen. Ha nem lenne érdekesség, akkor nem raktam volna fel. Holnap megfordítom, adok neki testet és megtáplálom 22VDC-vel, aztán megírom, hogy mennyire 7809.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Valószínűleg simán szarul tervezték meg, és/vagy fordítva szitázták a nyákra a stab IC-t, aki beültette, az meg a rajz alapján forrasztotta... Szóval halmozott a dolog, de valószínűleg simán működne ez a kapcsolás 12V-al is, ha nem esne ezen így néhány V.

0

zsugori
zsugori picture
***

78L09-nek jó csak az kifüstölne
elemről elmegy

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
bocsi hogy én írok pedig as7809a
 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
ezt benézték tervezéskor
 

0

nayan
nayan picture

Szia! Ez nem lehet szándékosan beépített hiba a készüléknél? Egy darabig elműködik a fordítva bekötött táp IC-vel, utána meg dögöljön be, hiszen ez a cél.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Eddig még nem döglött meg ezekben a stabilizátor, sem más alkatrész. A tápjuk szokott idővel elhalálozni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem lehet, hogy így is működik a beépített rövidzár és hővédelem?

Bálint

0

Sponsored links